Un baietel rasfatat (2)
Raspunsuri - Pagina 15
gioto spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
nici o problema, daca nu m-am exprimat clar de prima oara, sorry, mai incerc o data: pe mine nu ma intereseaza sa-mi soldatesc copilul ca sa se conformeze unei lumi cladite de bunici si parinti. copiii au dreptul sa-si construiasca lumea lor. deci lumea, aka invatatoarea abuziva de la scoala, sa se schimbe dupa chipul lor. ca daca voiam ca lumea sa arate ca mine, faceam clone, nu copii! eforturile mele educative tintesc intr-un copil liber, creativ, iubitor, inteligent, curajos. nu intr-unul conformist, disciplinat, cu spiritul amortit, cu frica in oase, inspaimantat de lumea adultilor. de aia am zis ca nu ma intereseaza ce probleme ar putea avea o invatatoare cu copila mea, treaba mea e s-o pregatesc pe sonia sa nu puna la inima interventiile altora. sa stie cine este si cat valoreaza, iar spumele altora sa ramana spume, ea sa-si vada de drum. ca acasa la muma-sa nu va auzi niciodata "de ce nu ti-ai invatat poezia, de ce n-ai luat 10 la mate, de ce n-ai ascultat de toa'sa invatatoare, ia treci la colt in time out si trei zile fara jucarii si desene". cu galetile. depinde de fiecare mama, familie, care-i organizarea, care-s limitele. eu curat casa de doua ori pe saptamana. ce se intampla intre reprizele de curatenie, nu ma intereseaza, nu ma afecteaza. seara dupa ce se culca fac putina ordine ca sa fie loc a doua zi s-o luam de la capat cu haosul. toarna apa pe podea in baie in fiecare seara. care e problema? am invatat de mult sa ma echipez in pantaloni scurti cand o imbaiez ca sa nu-mi ud pijamalele si sa pun tona de prosoape pe jos. dar eu is mai laid back, nu ma irita treburi dintr-astea, dimpotriva, ne distram la culme cu galetile in cap. e asta regula AP? nicidecum. nu exista regula AP despre galeti. nimic |
Iar exemplul cu galetzile era altceva,citeste in urma, te rog ..cum ai reusit sa deviezi si sa ajungi la 'apa dupa baitza ' si sa subliniezi faptul ca nu te irita si ca ce fain e sa te joci cu galetzile in cap , cata imaginatie si copilarie!! ( pe care bineintles , numai mamele Ap o pot intelege, restul NU ) . Intrebare :crezi ca pe mine ma irita apa dupa baitza sau ai tu vre-o impresie ca in casa mea sau a altor mamici lucrurile astea sunt interzise si ca domeneste o ordine militareasca si cine isi pune olitza sau galeata in cap este pedepsit? NU mai insinua , te rog ..
denizel spune:
Citat: |
cochita, problema e un pic mai delicata. Eu am fata si baiat si , desi sunt gemeni, fata e mult mai firava si mai mica. De aici rezulta o disproportionallitate de forte. Una e cand ii a ea un pumn si el abia il simte si alta e cand ii impinge el una de aproape o da jos. Sunt momente cand efectiv ii las sa se descurce, nu intervin in cearta, chiar daca se lasa cu ceva perechi de pumni, palme. Bineneteles ca ii consolez pe amandoi si le fac si ceva morala la amandoi la sfarsit. Nu stiu daca e bine sau nu, dar am mai avut discutii cu baiatul dupa astfel de conflicte in care am incercat sa-i explic ca el e mai mare, mai puternic, iar sora lui e mai delicata si mai firava si el ar trebui sa o protejeze, sa o apere. |
Laura, nu mi se pare ok sa sugerezi baiatelului ca fetitei ii este permis sa loveasca, fiindca ea oricum nu e asa puternica si pe el nu-l doare.
La discutiile despre conflictele dintre ei, trebuie sa li se expuna aceeasi teorie: il/o doare, nu trebuie sa provoci durere cuiva.
Nu conteaza ca durerea e mica sau mare.
Si-apoi, pe langa durere, mai e si umilire de ex.
Protest
Recunosc ca ma jucam odata cu fetita la nisip si a venit o alta fetita sa se joace cu noi. Avea peste 3 ani, s-a asezat in fund in nisip, moment in care i-am vazut pampersul si toate cele (la copiii mai mari dispar colaceii de pe picioare, pamperul nu prea mai are pe ce sa stea), avea si nisip in pampers, recunosc ca am avut o reactie in stomac, fetita vorbea foarte bine, parea sanatoasa.
Cand de fapt categoria copiilor care mai folosesc pampersul la 3 ani este clar minoritara si pentru parintii lor imi pare rau daca au incercat si nu au reusit iar daca nu au facut nimic mi se pare condamnabil.
gioto spune:
eu cred ca tu interpretezi. eu explic de fac febra musculara la maxilare. tot ce-am zis e ca explicatiile astea delirante nu-s bune. mai cu masura. explici o data, de doua ori, nu de un zilion de ori, la absolut fiecare lucru si intamplare. ca doar nu le stim noi pe toate. sonia are doua devize mari si late: "all by myself" si "I no no (I don't know), let's find out". si io la faza asta ce sa fac? stai, mama, asa, ca io-s atotstiutoare, iti explic eu, nu mai trebuie sa cautam impreuna raspunsul in mod practic si incitant. nimic |
Sabina spune:
Eu merg pe ideea uite, R sufera ca nu il ierti, cum te-ai simti tu daca nu te-ar ierta?
Conchi, nicidecum, Sofi e mare, ea stie care e treaba cu iertarea, avea 5 ani cand s-a nascut Gh, iar el invata din mers, de la ea in primul rand.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
conchita spune:
citat din mesajul lui accept92
Sper ca nu crezi cu adevarat ca AP-ul este o descoperire in sine. AP-ul exista de cand exista parinti si copii. Eu personal am in familie exemplul verisoarelor mele (din generatia mea) crescute AP dupa toate regulile. Si multe alte exemple din alte generatii. AP-ul nu are nici o legatura cu gradul de educatie sau ignoranta, si este o teorie ce emite mai degraba principii (foarte sanatoase dealtfel) dar este in acelasi timp flexibila in ceea ce priveste metodele, afirmand de la inceput ca tiparul AP nu exclude un parinte pentru faptul ca de exemplu nu doarme cu el in pat. AP-ul este atat de 'delicat' si diplomat enuntat incat sa se poata regasi in el aproape oricine nu are nevoie de tratament psihiatric. |
iar eu sper sa mai citesti de 10 ori ce-am scris, ca am scris exact asta.
Extremistii AP-ului, cei care par ca daca nu ar fi citit despre AP ar fi fost pur si simplu pierduti in spatiu, au in spate fie sentimente de vinovatie cronice fata de copil (exemple: divorturi, faptul ca nu si-au dorit de la inceput copilul, copilul este foarte bolnav, simt ca nu ii acorda suficent timp sau altfel de resurse), fie doresc sa indeparteze copilul de cineva sau sa si-l apropie (aproape toti bunicii practica AP-ul, cei buni doar pentru a apropia copilul cu care nu petrec atata timp cat si-ar dori iar cei rai practica concomitent si indepartarea copilului de parinti), fie copilul s-a lasat foarte mult asteptat, fie alte cauze cu incidenta mai mica dar din aceiasi zona. Sper ca dintre cei care vorbesc aici despre AP si sunt practicanti se incadreaza in categoria celor care oricum asa si-ar fi crescut copilul. Pentru ca asa ar fi normal sa fie. De exemplu personalitatea mea este incompatibila cu anumite exemple concrete de practici AP care s-au dat aici...ar trebui sa simt un dureros sentiment de vinovatie fata de copil sa sterg cu mopul de 10!!! ori dupa el. De ce sa ma persecut daca n-am gresit cu nimic? Din respect pentru copilul meu, nu pot fi falsa in relatia cu el (asa cum foarte bine a subliniat si ilse). In relatia cu copilul meu nu pot fi decat eu, si daca si voi sunteti voi atunci e clar ca nu putem proceda toti la fel. Faptul ca ceea ce unii numesc pedeapsa altii numesc consecinta este prea putin important. Este deranjant insa ca in discutiile de la acest subiect nu exista prezumtia de nevinovatie si orice parinte este considerat abuzator fiind adus in situatia de a se scuza si explica si a mentiona ca nu isi bate copilul si nu tipa, si nu este indiferent la nevoile si simtirile sale. |
nu a zis nimeni nimic diferit de ce spui tu in a doua parte.
cat despre prima parte, ce psihologie de doi lei. Sabina nu e divortata, Denizel nu e divortata, Anca nu e divortata. despre Desiree nu stiu. eu am divortat, dar nu-s paranoica sa consider asta lovitura sub centura, ci consider ca orice exprimare cu adresa personala din partea ta a devenit deja predictibila. la discutiile despre AP dinainte sa divortez vei gasi si nickul meu activ nevoie mare. plus confesiunea ca m-am identificat cu AP in sensul ca mi-am regasit multe dintre convingeri pe care le aveam dinainte sa aflu teoretic despre AP. exemplele insirate de tine contin cam toate variantele posibile de viata, desi nu toate mamele sunt AP.
de acord ca exista si extremisti, nici eu nu pot aplica tot AP, mai ales faza cu autodiversificarea si sa manance copilul cate dulciuri pofteste pe zi, cum am auzit la alte mame AP.
denizel spune:
citat din mesajul lui Ingrid S Conchita, foarte frumos din partea Soniei. Cu toboganul. Dar uite ca John si Mary, copiii Freedeliei, nu fac asa. De ce oare? Nu-i tot crestere AP? Sunt diferiti, oricum ai lua-o. La unul merge cu vorba buna, la altul cu recompense si tot asa. Iar Goe nu e ireal. Si mama lui il iubea. Doar ca ii permitea absolut totul. Ca la Ionel. Wow, recunosc ca e prima oara cand il lauda cineva ca a pus dulceata in galosi. Dar ca a fumat? Stiu, o sa ziceti ca sunt vinovati parintii..si asa e. Dar asta nu face eticheta rasfatat mai putin valabila. Ingrid S si Diana www.dropshots.com/Ingrid28_photo" target="_blank"> FILME 1 www.dropshots.com/Ingrid28photo" target="_blank"> FILME 2 www.dropshots.com/Ingrid28photo1" target="_blank"> FILME 3 Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede. Vauvenargues |
Ingrid, relax .
Ionel chiar e adorabil . Citind Vizita iti vine sa-l cauti, sa-l imbratisezi si sa-i dai cativa pupici zdraveni .
Iar faptul ca a pus dulceata in galosi e delicios . Vorbesc foarte serios!!
E reactia unui copil normal la fandoselile si rigiditatea unor adulti naspa si mucegaiti .
Protest
Recunosc ca ma jucam odata cu fetita la nisip si a venit o alta fetita sa se joace cu noi. Avea peste 3 ani, s-a asezat in fund in nisip, moment in care i-am vazut pampersul si toate cele (la copiii mai mari dispar colaceii de pe picioare, pamperul nu prea mai are pe ce sa stea), avea si nisip in pampers, recunosc ca am avut o reactie in stomac, fetita vorbea foarte bine, parea sanatoasa.
Cand de fapt categoria copiilor care mai folosesc pampersul la 3 ani este clar minoritara si pentru parintii lor imi pare rau daca au incercat si nu au reusit iar daca nu au facut nimic mi se pare condamnabil.
Laura25 spune:
citat din mesajul lui denizel
Laura, nu mi se pare ok sa sugerezi baiatelului ca fetitei ii este permis sa loveasca, fiindca ea oricum nu e asa puternica si pe el nu-l doare. La discutiile despre conflictele dintre ei, trebuie sa li se expuna aceeasi teorie: il/o doare, nu trebuie sa provoci durere cuiva. Nu conteaza ca durerea e mica sau mare. Si-apoi, pe langa durere, mai e si umilire de ex. Protest Recunosc ca ma jucam odata cu fetita la nisip si a venit o alta fetita sa se joace cu noi. Avea peste 3 ani, s-a asezat in fund in nisip, moment in care i-am vazut pampersul si toate cele (la copiii mai mari dispar colaceii de pe picioare, pamperul nu prea mai are pe ce sa stea), avea si nisip in pampers, recunosc ca am avut o reactie in stomac, fetita vorbea foarte bine, parea sanatoasa. Cand de fapt categoria copiilor care mai folosesc pampersul la 3 ani este clar minoritara si pentru parintii lor imi pare rau daca au incercat si nu au reusit iar daca nu au facut nimic mi se pare condamnabil. |
denizel, nu i-am zis NICODATA ca ea are voie sa loveasca (pe el sau pe altcineva), i-am sugera ca ar fi bine ca el sa o protejeze, pt ca e mai puternic. Adica sa nu lase de ex. alti copii sa o imbranceasca la gradi sau sa ii ia jucariile cu forta, sa ii spuna educatoarei daca se intampla asa ceva (el e mai 'infipt', ea mai timida), sa o ajute cand face ceva si ea singura nu poate (sa ajunga sa ia de ex. pe un raft care e mai sus).
Licitatie pentru tricou 'Dependent DC' - salvati o viata!
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Cat%20de%20fericit%20e%20copilul%20tau%20KLORANE&page=10" target="_blank">concurs Klorane -> lau1- gemeni fericiti
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi
Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
denizel spune:
Citat: | ||||||
iar eu sper sa mai citesti de 10 ori ce-am scris, ca am scris exact asta.
nu a zis nimeni nimic diferit de ce spui tu in a doua parte. cat despre prima parte, ce psihologie de doi lei. Sabina nu e divortata, Denizel nu e divortata, Anca nu e divortata. despre Desiree nu stiu. eu am divortat, dar nu-s paranoica sa consider asta lovitura sub centura, ci consider ca orice exprimare cu adresa personala din partea ta a devenit deja predictibila. la discutiile despre AP dinainte sa divortez vei gasi si nickul meu activ nevoie mare. plus confesiunea ca m-am identificat cu AP in sensul ca mi-am regasit multe dintre convingeri pe care le aveam dinainte sa aflu teoretic despre AP. exemplele insirate de tine contin cam toate variantele posibile de viata, desi nu toate mamele sunt AP. de acord ca exista si extremisti, nici eu nu pot aplica tot AP, mai ales faza cu autodiversificarea si sa manance copilul cate dulciuri pofteste pe zi, cum am auzit la alte mame AP. nimic |
CONCHITA, CE FACI???????????
mai, te rog, te implor, protejeaza-te si nu mai raspunde provocarilor astora!! Te implor, ma auzi???
Protest
denizel spune:
Scuze, Laura, am inteles ca minimalizezi "greutatea" loviturilor fetitei :).
Protest
conchita spune:
citat din mesajul lui Ingrid S Conchita, foarte frumos din partea Soniei. Cu toboganul. Dar uite ca John si Mary, copiii Freedeliei, nu fac asa. De ce oare? Nu-i tot crestere AP? Sunt diferiti, oricum ai lua-o. La unul merge cu vorba buna, la altul cu recompense si tot asa. |
multumesc.
total de acord ca-s diferiti. si nu cred ca scopul parintilor e sa creasca niste copii identici intre ei. John si Jodie or fi facut asa la varsta Soniei, iar Sonia poate se va salbatici mai tarziu si voi veni aici cu povesti horror cum imbranceste copiii la tobogan. sunt copii si-unii, si ceilalti, nu-s perfectiunea intruchipata. oricum ai lua-o, eu tot nu pricep pedeapsa si rasplata, ca metoda. rasplata pentru ce? ii ofer dragostea neconditionat, orice-ar face. e ceva mai pretios decat asta ca sa conditionez primirea acelui ceva de un comportament eminamente pozitiv? nu. copiii sunt oameni, gresesc, invata. si vor ajunge adulti care vor continua sa greseasca si sa invete din greseli. idealul meu nu e sa produc un robot care sa nu deranjeze pe nimeni, dimpotriva. ba sa se duca sa intoarca lumea cu fundul in sus, daca vrea, s-o schimbe din temelii si s-o faca mai buna. dar pentru asa ceva nu o pot motiva cu pedepse si rasplata.
confuzia cred ca vine din ideea ca toti parintii au acelasi scop cu educatia. avem definitii diferite despre "cumintenie" si "copil bun".