Romanii din strainatate si alegerile
buna,
Ce parere aveti? Este normal ca romanii care au emigrat si traiesc in afara Romaniei definitiv sa participe la alegeri?
De ce intreb? Pt ca s-a facut un mare tamtam anul asta pt aducerea unei urne in Auckland, New Zealand. Cu ocazia asta sotia ambasadorului din australia o sa zboare la auckland de doua ori (se presupune ca v-a exista turul 2), se inchiriaza sala si se organizeaza votare pt o mana de oameni (mai mult de 100 de persoane top nu cred ca o sa se prezinte).
si atunci ma intreb:
1. isi permite romania atata cheltuiala
2. e normal ca romanii care traiesc intr-o alta tara sa aleaga presedinte si parlament pt romanii care traiesc in romania? ce stim noi despre ei? la ce ne foloseste? Noi oricum nu traim acolo. de ce sa le impunem romanilor din tara o persoana pe care poate ei nu o plac?
Raspunsuri
conchita spune:
asta suna ca si cand o mama (romania) ar decide ca fiu-sau(diasporeanul)care s-a mutat in alt sat nu mai e fiu-sau, gata, ce sa mai cheltuie cu el pentru o felicitare de Pasti si de Craciun, cand pica alegerile.
faptul ca locuim in alta tara nu ne anuleaza drepturile. ce mi-ar fi placut mie in '90 sa decida votul celor din diaspora impotriva votului fesenistilor. acum romania ar fi aratat altfel.
ionica spune:
ina-nz, mi se pare o initiativa foarte buna a doamnei ambasadoare ,iar mana aia de 100 de oameni sper sa vina la vot.
Chiar daca nu traiesc in romania citesc presa romana zilnic,ascult radio romana si va citesc aici pe dc in romana zilnic,parerea mea este ca mie imi pasa de ce se intampla in romania fiindca este tara mea .
"noi oricum nu traim acolo" ,mie imi pasa si voi vota.
Adela99 spune:
io cam inteleg ce vrea ina sa spuna. si de ce? pentru ca de pilda io nici macar nu stiu ce orientare politica are Basescu. stiu doar ca nu-mi place de el ca persoana. asta doar ca un exemplu ca nici de ailalti nu stiu nimic.
si pentru ca nu stiu nimic despre politica romana nu inseamna ca nu-mi pasa sau ca nu vreau sa am drepturile :) ce deriva din faptu' ca esti cetatean roman. da' n-am sa votez ca asa mi se pare mie corect.
ina, poate din cei osuta cativa vor sa voteze si atunci e bine ca au posibilitatea.
b.nica spune:
Sunt convinsa ca romanii care nu s-au desprins total de tara mama doresc sa participe la deciziile care se iau in tara.
Ma bucur ca aceia care au ales calea prin care sa obtina pretul corect pt. munca lor,nu neglijeaza problemele din tara lor.
Trebuie sa profitam la maximum din experienta castigata si sa incercam sa aplicam aici tot ce am invatat in alte tari.
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Trebuie sa profitam la maximum din experienta castigata si sa incercam sa aplicam aici tot ce am invatat in alte tari. |
"mai grea imi pare calea, acu' la-ntors acasa".
discutia era despre vot.
Rufus spune:
citat din mesajul lui Adela99 de pilda io nici macar nu stiu ce orientare politica are Basescu. stiu doar ca nu-mi place de el ca persoana. asta doar ca un exemplu ca nici de ailalti nu stiu nimic. |
Asta n-ar trebui sa fie o problema...te asigur ca majoritatea nu stie nimic despre candidati si voteaza dupa diverse impresii
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
Adela99 spune:
votu' are legatura cu experientza castigata.
intrebarea era daca cei plecati pe alte plaiuri au dreptu' la vot. nu doar dreptu' ce revine din faptu' ca ti-ai pastrat cetatenia ci daca e ok fatza de cei ramasi. daca e ok sa le influentezi viitoru' prin votu' tau, tu care te-ai mutat "in alt sat".
si b.nica spune ca e ok. ea presupune ca cei plecati pe alte meleaguri au acumulat experientza si prin votu' lor transmit indirect experientza asta mai departe.
b.nica spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
"mai grea imi pare calea, acu' la-ntors acasa". discutia era despre vot. |
Nu te supara Conchita dar trerbuie sa dezvolti afirmatiile tale ca sa intelegem ceeace ai vrut sa spui.
conchita spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui b.nica
Nu te supara Conchita dar trerbuie sa dezvolti afirmatiile tale ca sa intelegem ceeace ai vrut sa spui. |
nu ma supar. consider ca tocmai ti-ai facut autocritica. altfel nu inteleg cum ar putea diaspora sa aplice "aici" in romania ce a invatat in alte tari. plus pluralul la persoana intai, tu considerandu-te diaspora, e si ala neclar. am asumat ca ne vrei inapoi acasa. plus pluralul din nou cand tu nu intelegi ce spui, nu "noi". uf.
conchita spune:
citat din mesajul lui Rufus Asta n-ar trebui sa fie o problema...te asigur ca majoritatea nu stie nimic despre candidati si voteaza dupa diverse impresii |
iar eu cu respect te asigur ca nu ai cum sa stii tu ce nu stie majoritatea, caci romanii din strainatate is vreo 10 milioane si e cam dificil sa-i cunosti tu pe toti. :-)