Legislatie concediere dupa CIC?

Legislatie concediere dupa CIC? | Autor: Bluel

Link direct la acest mesaj

Salutare mamicilor!

Vreau sa pun aici o problema care i se intampla unei persoane apropiate si ma intereseaza legislatia in domeniu, experienta voastra, orice. La intoarcerea din CIC (dupa cei 2 ani), persoanei respective nu i se mai propun aceleasi conditii de lucru echivalente postului avut, in sensul ca desfasura o munca de birou, cu program destul de fix, acum i se spune ca trebuie sa accepte deplasari in tara de luni pana vineri in mod continuu (sa nu mai spun ca pe acelasi salariu, fara niciun altfel de alt spor), iar in caz ca nu accepta, un post de simplu functionar la o alta locatie, sub nivelul de pregatire, studii, training, salariu anterior....Este vorba de un IFN care nu s-a reorganizat si care nu e in faliment. Voi ce ati face? Ce ati accepta? Vreau legile exacte referitoare la intoarcerea din CIC si posibilitatea concedierii de catre angajator.

Multumesc pentru ajutor!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui Bluel
Vreau legile exacte referitoare la intoarcerea din CIC si posibilitatea concedierii de catre angajator.

Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003
Legea nr. 480/2003
Legea nr. 541/2003
OUG nr. 65/2005
Legea nr. 371/2005
OUG nr. 55/ 2006
Legea nr. 94/2007
Legea nr. 237/ 2007
Legea nr. 202/2008
O.U.G. nr. 148/2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Toate (din cate stiu eu) le gasesti pe Pagina legislativa - iar daca nu exista vreuna sa spui ca am sa o pun in cel mai scurt timp.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bb_yasmi spune:

din cate stiu eu, daca nu ti se ofera un post similar celui avut inainte de CIC, e dreptul tau sa il refuzi.

_
"Inima mamei este un adanc abis la capatul careia gasesti de fiecare data iertare!!"

happy mom Lavi & ladybird Iasmina Alissa 31.10.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns annablue spune:

Citat:
citat din mesajul lui bb_yasmi

din cate stiu eu, daca nu ti se ofera un post similar celui avut inainte de CIC, e dreptul tau sa il refuzi.

_
"Inima mamei este un adanc abis la capatul careia gasesti de fiecare data iertare!!"

happy mom Lavi & ladybird Iasmina Alissa 31.10.2007

E obligatoriu sa iti ofere postul tau sau un post similar, nu are voie angajatorul sa iti dea ce vrea el...
Si oricum, e obligat sa-ti pastreze jobul si sa te tina pe ACEEASI pozitie minim 6 luni dupa ce te intorci la job.
Iar in caz ca a angajaat pe cineva pe aceeasi pozitie, trebuia s-o faca pe durata determinata.
Daca firma e in reorganizare sau isi restrange activitatea trebuie sa iti dea niste compensari...nu stiu exact ce si cum.

In cazul descris de persoana care a pus intrebarea initiala, eu stiu ca acele conditii de lucru trebuiau specificate in fisa postului, daca nu s-a facut asa ceva... pa si pusi... anagajatorul are dreptul si poate sa ii dea ce vrea el ca si descriere a jobului si atributii.
Cat despre sporuri la deplasarea in tara - stiu despre asta ca am cunoscut caz - nu se da decat diurna daca s-a depasit la deplasare o zi - 12 ore - in rest nu e obligatoriu sa ii dea ceva, decat daca s-a specificat ceva in fisa/contract/acte aditionale.

Ana & Adrian (01.11.2002) & Calin (27.03.2009)
"De noi depinde sa avem o viata frumoasa..."

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui annablue
Si oricum, e obligat sa-ti pastreze jobul si sa te tina pe ACEEASI pozitie minim 6 luni dupa ce te intorci la job.

Eronat.
Am mai explicat de cateva ori aici - singurul motiv pentru care NU te poate da afara este necorespunderea profesionala (i se da un termen de 6 luni pentru readaptare, dupa care se reia evaluarea).
Prevederea se aplica celor care intra sub incidenta CCMN.

In rest, pentru ORICE alt motiv, din urmatoarea clipa a reluarii executarii contractului de munca dupa CIC angajatului i se aplica legislatia muncii "normala" (adica se poate renegocia bilateral contractul, se poate desfiinta postul, se poate reorganiza activitatea etc).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns annablue spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mediajust

Eronat.
Am mai explicat de cateva ori aici - singurul motiv pentru care NU te poate da afara este necorespunderea profesionala (i se da un termen de 6 luni pentru readaptare, dupa care se reia evaluarea).
Prevederea se aplica celor care intra sub incidenta CCMN.

In rest, pentru ORICE alt motiv, din urmatoarea clipa a reluarii executarii contractului de munca dupa CIC angajatului i se aplica legislatia muncii "normala" (adica se poate renegocia bilateral contractul, se poate desfiinta postul, se poate reorganiza activitatea etc).

"Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc).

Mediajust, prompta ca intotdeauna
Zi-mi si mie unde anume gasesc partea cu detaliile de care zici aici... ca e clar ca sunt in necunostinta de cauza si ca o sa fie nasol la reintoarcerea mea la job
Eu stiam ca min 6 luni nu pot sa te dea afara si nici sa iti modifice jobul, tocmai pt ca trebuie sa te "readaptezi" la job....
Acum inteleg ca lucrurile stau altfel si as vrea sa stiu mai clar ce si cum.

Ana & Adrian (01.11.2002) & Calin (27.03.2009)
"De noi depinde sa avem o viata frumoasa..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinabobe spune:

annablue:

art 76 (3) din Contractul colectiv la nivel national
(3)Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau de concediu legal platit pentru īngrijirea copilului īn vārsta de pāna la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.
Deci conform actelor normative in vigoare in timpul CIC salariatul nu poate fi concediat, dar a nu se intelege ca dupa reintoarcearea la munca, adica chiar si in prima zi nu i se poate da preaviz pentru concediere individuala de exemplu.
De asemenea in timpul CIC postul poate fi desfiintat dar la reintoarcere din CIC angajatorul trebuie sa ofere un post echivalent celui avut de salariata anterior.

21 Rares

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bluel spune:

Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns. Marius, o sa verific, si te anunt.

Ideea e ca in aceasta perioada de 2 ani cat a lipsit ea, angajatorul a facut o ''manarie'' sa spunem, a angajat pe postul ei pe cineva pe perioada nedeterminata si pe posturile de deplasare angajati pe perioada determinata si s-au gandit acum sa-i plaseze ei delegatiile astea. Ar mai fi o problema, intretimp big bosii straini care o angajasera pe ea au plecat si cei de acum o prefera pe persoana cu care s-au obisnuit de 2 ani incoace....

Ma intereseaza mult legislatia in domeniu pt. ca peste 1 an o sa fiu probabil in aceeasi situatie si vreau sa fiu pregatita bine!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Bluel

Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns. Marius, o sa verific, si te anunt.

Ideea e ca in aceasta perioada de 2 ani cat a lipsit ea, angajatorul a facut o ''manarie'' sa spunem, a angajat pe postul ei pe cineva pe perioada nedeterminata si pe posturile de deplasare angajati pe perioada determinata si s-au gandit acum sa-i plaseze ei delegatiile astea. Ar mai fi o problema, intretimp big bosii straini care o angajasera pe ea au plecat si cei de acum o prefera pe persoana cu care s-au obisnuit de 2 ani incoace....

Ma intereseaza mult legislatia in domeniu pt. ca peste 1 an o sa fiu probabil in aceeasi situatie si vreau sa fiu pregatita bine!

Nu au angajat pe postul EI (care este ocupat, cu contractul de munca suspendat) - ci probabil au mai infiintat un post, cu responsabilitati/fisa similara cu acel post.

In ceea ce te priveste, nu este cazul sa-ti incarci mintea acum pentru a fi pregatita peste un an, pentru simplul fapt ca CCMN exipra in cateva luni, si vom vedea cum va arata cel nou (dupa cum se vede, marile centrale sindicale, semnatare ale CCMN, sunt din ce in ce mai palide, iar legislatia din ce in ce mai restrictiva).

Pe de alta parte, parerea mea este ca si Codul Muncii cere o reasezare, pentru ca in acest moment au aparut noi prevederi legale in contradictie cu acest act normativ - deci este nevoie acuta de coerenta (cel mai apropiat exemplu este Legea 329/2009, cea care trimite fortat angajatii bugetari 10 zile in concediu fara plata).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Si care lege nu poate fi aplicata din considerente de timp ramas maxim 8 zile

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput