Grafic de rambursare GRESIT?
Rog frumos moderatorii sa lase subiectul la Generale macar cateva ore, poate primesc vreun raspuns de specialitate, ca la Legislative citeste mai putina lume. Multumesc anticipat!
Va cer sfatul in urmatoarea problema:
Acum o luna am contractat un credit de nevoi personale in lei, fara garantie ipotecara, la Banca Emporiki (desi cred ca de data asta banca nu e relevanta).
"Ostilitatile" au decurs absolut normal: am depus dosarul cu toate documentele solicitate, am asteptat, am fost sunata si anuntata ca mi s-a aprobat creditul, care e suma aprobata si ce rata lunara voi avea de platit. Am mers la banca, am semnat contractul, inclusiv graficul de rambursare (pe care figura aceeasi rata de care fusesem instiintata telefonic), am luat banii si am platit anticipat prima rata.
Ieri (dupa o luna si ceva)am fost chemata urgent la banca pe motiv ca graficul de rambursare a fost gresit si, dupa ce am insistat, mi s-a spus ca probabil voi avea de platit o rata lunara cu 100 RON mai mare (initial rata era de aprox. 290 RON pe luna).
Inca nu am ajuns la banca, dar banuiesc cum vor pune ei problema, in favoarea bancii, evident.
Am studiat acasa contractul si graficul si am constatat ca in contract e trecuta o dobanda de 7,3%+ ROBOR 3M, iar in grafic la rubrica dobanda scrie 7,3% (si atat). Banuiesc eu ca aici a fost greseala lor, au calculat totul la o dobanda mult mai mica decat trebuia, alta explicatie pentru diferenta nu cred sa fie.
Situatia e foarte grava pentru mine: practic voi avea de platit o rata cu 30% mai mare decat cea initiala, iar suma finala de plata creste cu 12000 RON (creditul e pe 10 ani). Sincer, nu as fi semnat contractul daca stiam asta de la bun inceput, probabil as fi solicitat o suma mai mica.
Dar eu am fost de buna credinta: am semnat contractul pe care ei mi l-au dat si am stiut de la bun inceput ce si cum am de platit. Una este sa creasca euro (daca ai imprumut in euro), una este sa creasca dobanzile (cu 1-2-3 puncte procentuale) si alta e sa afli brusc ca ai de plata cu 30% mai mult, dintr-o greseala a bancii.
Ce-i de facut? Cum sa actionez? Stie cineva daca pot efectiv sa refuz sa semnez un alt grafic de rambursare (in contract scrie clar ca graficul este anexa a contractului si intra in vigoare de la semnarea lui)? Are rost sa apelez la un avocat sau n-am nicio sansa de castig? Eu inteleg ca cineva de la banca a facut o greseala (sau poate programul avea o eroare), dar ce vina am eu aici? Sa plateasca diferenta cel care a gresit, nu eu!
Multumesc!
Bedrosmart
Raspunsuri
cait spune:
Eu iti voi raspunde cum este aici si normal nu ar trebui sa difere prea mult ca doar suntem toti dupa legislatia europeana..zic eu.
Atata timp cat au gresit un contract la nivelul dobanzii ei trebuie sa suporte consecintele mai ales ca acest contract este semnat si de catre banca si deci normal ambele parti trebuie sa indeplineasca drepturile si obligatiile prevazute de contract.Sunt sigura ca daca le vei spune ca nu mai vrei creditul in actualele conditii cu noua dobanda nu vor fi de acord..sper sa ma insel.
Cait
Home is where heart is...
CorinaDani spune:
Buna,
Teoretic, orice banca are un serviciu de reclamatii clienti.
In primul rand fa o reclamatie in scris, cu toate detaliile, la care atasezi copia contractului si copia graficului de rambursare, plus dovada de plata a primei rate ! Insista sa obtii numar de inregistrare pe aceasta reclamatie, si datele de contact ale persoanei/departamentului care ar trebui sa se ocupe de rezolvarea problemei. Vina este a bancii, poate fi o eroare informatica sau o eroare umana, dar tu nu ai absolut nici-o vina in toata afacerea, ai fost de buna-credinta in momentul in care ai acceptat creditul in conditiile prezentate atat telefonic, cat si prin graficul de rambursare.
Refuza semnarea noului grafic de rambursare !
Fa-le imediat reclamatie la OPC !
Anunta reprezentantii bancii ca vei apela la serviciile unui avocat si pana atunci nu esti de acord sa semnezi nimic !
Au mai existat cazuri asemanatoare, si la alte banci, si in final clientii au castigat.
Succes si nervi tari !
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
Bedrosmart spune:
Fetelor, multumesc mult pentru raspunsuri. Intr-adevar, m-am mai consultat si cu alte cunostinte si toata lumea m-a sfatuit la fel: sa nu semnez nimic, sa ma tin de primul grafic pe care l-am primit.
Cait, nu pot sa reziliez contractul, ca ar trebui sa dau banii inapoi si pe aia nu-i mai am .
Corina, inca n-am ce sa reclam, eu nu am fost la banca sa-mi spuna in fata ce si cum. Oricum, din punctul meu de vedere totul e ok, si contractul, si graficul si rata, practic ei vor sa ma "reclame" pe mine .
Bineinteles, daca vor avea o atitudine de forta, voi raspunde si eu de aceeasi maniera (ma refer la OPC, avocat etc.). Hm, sper sa ma tina nervii...
Inca o data multumesc, va tin la curent cu mersul lucrurilor.
Bedrosmart
Guestus spune:
Yo sint curios cum o sa rezolvi dar nu cred sa ai mari sanse.
E ca si cum iti baga aiurea in cont banca 1 milion euro ii scoti si apoi scapi sa-i returnezi pe motiv ca "e vina ta trebuie sa platesti"
CorinaDani spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Bedrosmart Fetelor, multumesc mult pentru raspunsuri. Intr-adevar, m-am mai consultat si cu alte cunostinte si toata lumea m-a sfatuit la fel: sa nu semnez nimic, sa ma tin de primul grafic pe care l-am primit. Cait, nu pot sa reziliez contractul, ca ar trebui sa dau banii inapoi si pe aia nu-i mai am . Corina, inca n-am ce sa reclam, eu nu am fost la banca sa-mi spuna in fata ce si cum. Oricum, din punctul meu de vedere totul e ok, si contractul, si graficul si rata, practic ei vor sa ma "reclame" pe mine . Bineinteles, daca vor avea o atitudine de forta, voi raspunde si eu de aceeasi maniera (ma refer la OPC, avocat etc.). Hm, sper sa ma tina nervii... Inca o data multumesc, va tin la curent cu mersul lucrurilor. Bedrosmart Nu va ingrijorati dar de ziua de maine,caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei. (Matei 6,33) |
sa stii ca poti sa ajungi foarte usor in baza de date a clientilor rau-platnici (biroul de credite si CRB), pentru ca dpdv al bancii esti si vei fi restanta cu diferenta ratei. ai grija, daca ajungi in aceasta baza de date nu vei mai putea face nici macar un card de credit, timp de 5 ani, nu mai zic de alte credite. stergerea din baze se face destul de greu, trebuie bine documentata cererea si se face daca numele clientului a ajuns acolo dintr-o eroare (informatica sau a bancii). tu vei ajunge in acea baza de date pentru ca vei figura cu intarzieri mai mari de 30/90 zile la plata integrala a ratelor...
asa ca ar fi bine sa te interesezi si in legatura cu acest aspect, cred ca nu-ti doresti sa ajungi in acea baza de date, nevinovata fiind
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
danutz spune:
teoretic ai dreptate suta la suta, dar...
Acum toate bancile supun clientii testelor de stress impuse de BNR. practic astea sunt concepune anume sa se demonstreze ca tu poti duce plata ratelor pentru toata perioada creditului.
Contractele au clauze care spun ca daca la un moment dat banca ajunge la concluzia ca tu nu mai poti 'duce' creditul, ei pot veni sa-ti ceara garantii suplimentare, sau sa te execute, sau sa-ti ceara pe cineva care sa te gireze/sa fie coplatitor.
Se pare ca au facut o greseala in privinta calculului dobanzii, este de vazut daca aceasta greseala de calcul are influenta asupra incadrarii tale la plata ratelor. Este posibil sa te inscrii cu venitul la suma de rambursat, dar este posibil si sa nu te inscrii.
Apoi, daca contractul mentioneaza clar dobanda ca formula de calcul Robor +7.3, atunci aceasta este opozabila partilor si nu scadentarul propriu zis. Eu una asa stiu. scadentarul se poate modifica in timp, daca procentul de dobanda sau comisionul de administrare este variabil si nu presupune neaparat semnarea ulterioara. Presupune doar sa te anunte cu 30 zile inainte, dar nu este necesar a fi semnat.
In esenta tu ai mare dreptate, este greseala lor, pe de alta parte, daca faci reclamatie si mergi la OPC iti trebui musai un avocat, fiindca Banca va miza pe premisa ca ti-a dat o suma care nu ti se cuvenea, in caz ca nu te 'inscriai' cu venitul (iar sumele necuvenite, conform codului comercial trebuie inapoiate)iar in cazul in care te inscriai va demonstra o eroare de tiparire care nu neparat se va constitui in culpa intentionata. Si poate ar trebui sa postezi si la legislative, fiindca acolo citesc mai multi juristi care s-au mai lovit de relatiile cu bancile-domeniu mai aparte- si sa te indrume.
Eu una as merge sa discut la banca si sa ma dumiresc daca la venitul meu eu m-as fi incadrat pentru plata dobanzii la dobanda +Robor. Daca nu m-as incadra, as returna diferenta de bani data in plus de banca.
Multa bafta indiferent cum decurg lucrurile!
madadum spune:
tu spui ca in contract apare dobanda corecta 7,3%+ ROBOR 3M insa anexa continand graficul de rambursare este gresita!
Anexa este un accesoriu la contract care prevaleaza.
Legal se poate considera eroare materiala la redactarea anexei. Verifica totusi cu un avocat ca sa stii la ce sa te astepti.
mada
Bedrosmart spune:
Danutz, eu nu prea inteleg ce zici tu: nu eu am dat vreo informatie gresita ca sa primesc mai multi bani, ci ei au gresit la calcule si mi-au dat suma respectiva. Acum eu sa fiu vinovata de asta?
Cat despre a fi rau platnica: pai daca am semnat un grafic, am semnat un contract pe o anumita suma, cum sa mi se ceara acum mai mult? Daca cumparam un televizor si vanzatorul gresea factura, era posibil sa vina peste o luna si sa-mi ceara bani in plus?
Cu siguranta ma voi adresa unui avocat, nu as fi incheiat din start contractul respectiv daca stiam asa ceva.
Editez ca sa adaug: eu inteleg ca s-a gresit si nu sunt atat de stupida incat sa cred ca banca va accepta sa piarda atatia bani in urma contractului semnat de mine (desi, vorbind la modul ideal, asa ar fi corect) - mai ales ca, fiind clar o eroare de calculator, e imposibil sa fiu singura patita. Mi se pare insa normal sa gaseasca EI o solutie ca eu sa pot plati rata PT. CARE AM SEMNAT CONTRACTUL, si nu una cu 30% mai mare.
Va tin la curent.
Bedrosmart
CorinaDani spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Bedrosmart Cat despre a fi rau platnica: pai daca am semnat un grafic, am semnat un contract pe o anumita suma, cum sa mi se ceara acum mai mult? Daca cumparam un televizor si vanzatorul gresea factura, era posibil sa vina peste o luna si sa-mi ceara bani in plus? |
n-am explicat suficient : daca graficul de rambursare a fost listat cu valoarea eronata a ratelor (pot fi n motive, tehnice sau setari incomplete facute de functionarul care ti-a listat contractul si graficul), dar in contract apare scrisa valoarea dobanzii 7,3%+ROBOR 3M, mai mult ca sigur ca in baza de date a bancii (clienti cu credit) figurezi cu rata lunara corect calculata (rata majorata).
asadar, tu platesti rata listata pe grafic, dar in sistem figurezi cu rata majorata, asadar ai ramas deja restanta cu diferenta dintre valorile celor 2 rate (cea reala si cea de pe graficul eronat). clientii care platesc cu intarziere sau nu achita integral rata lunara sunt raportati automat in bazele de date "rau-platnici" sau "lista neagra".
de aceea spun ca ar trebui sa nu mai stai pe ganduri si sa incepi sa faci anumite demersuri care sa demonstreze ca tu ai fost si esti de buna-credinta dar ca eroarea apartine bancii si ca, daca ai fi stiut care este valoarea reala a ratei lunare, poate nu ai fi acceptat sa contractezi acest credit, in structura actuala sau de la aceasta banca, poate cautai o sursa de finantare care se potrivea mai bine cu veniturile si posibilitatile tale de rambursare.
incearca sa vorbesti cu juristul bancii respective, sa vezi ce opinie iti prezinta sau ce modalitati amiabile exista pentru a rezolva aceasta situatie de care tu nu te faci deloc vinovata, dar care iti poate crea probleme dpdv al "credibilitatii" si "bonitatii" tale.
Bedrosmart spune:
Revin numai ca sa va spun ca am descoperit(din fericire pentru mine) o gogomanie si mai mare: singurul loc din contract in care este specificata DAE este graficul de rambursare GRESIT.
Cu alte cuvinte, chiar daca dobanda este corecta in contract si gresita in grafic, conform legii (289 din 2004) eu nu am fost in nici un fel informata corect cu privire la DAE. Amenda aplicata bancii pentru asa ceva este intre 10000 si 25000 RON (deci mai mult decat suma imprumutata de mine ).
Luni voi merge sa vorbesc cu juristul lor sa vad ce OFERTA imi fac. Daca nu, reclam la OPC si este imposibil sa nu am castig de cauza.
Va rog daca puteti sa-mi spuneti daca am sau nu dreptate!
Multumesc mult de tot tuturor celor care mi-au raspuns pana acum.
Bedrosmart