Malpraxis?
Raspunsuri - Pagina 9
accept92 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cristi_2003 doar ca sunt lucruri pe care trebuie sa le stim si sa le intelegem - ca in primul rand noi suntem responsabili pt sanatatea noastra. |
Asta este problema de principiu care cred ca merita discutata. Exista o lista intreaga de analize care se fac in sarcina. Toxoplasma, lysteria, si multe altele a caror denumire depaseste pregatirea mea si zona mea de interes. Cum ar fi ca sistemul sa ne lase pe noi gravidele sa le cerem in ideea ca fiecare este responsabil pentru sanatatea lui?
accept92 spune:
Eu cred ca medicul este responsabil de sanatatea pacientului. Pentru ca in lipsa cunostintelor de specialitate nici nu este recomandat sa iti asumi personal responsabilitatea asta. Tot ce poti face bine pentru sanatatea ta este sa mergi la medic, atat pentru tratament cat si pentru preventie (a oricarei boli) prin informare. Sau asa ar trebui sa fie intr-o lume ideala.
andira spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui gabi3604
Dar de ce ar fi asa de rara? Eu stiam ca cca. 25% din populatie e Rh-. Iar grupa sanguina O1 e de departe cea mai frecvent intalnita. |
Asta vroiam sa spun si eu, grupa 0 e cea mai intalnita.
AB negativ cred ca e cea mai rara.
Problema mare insa la 0 neg e ca nu poate primi decat de la 0 neg.
In schimb AB neg de principiu poate primi de la toti (0, A, B si AB neg). Sper sa nu gresesc.
Sotul meu si una dintre fete au 0 neg. Eu si cealalta avem A neg.
Mai am cel putin vreo 5 cunostinte cu 0 neg (tinem aproape, ca Doamne Fereste, nu se stie niciodata), insa pe nimeni cu AB - nici poz, nici neg.
accept92 spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui andira
Asta vroiam sa spun si eu, grupa 0 e cea mai intalnita. AB negativ cred ca e cea mai rara. Problema mare insa la 0 neg e ca nu poate primi decat de la 0 neg. In schimb AB neg de principiu poate primi de la toti (0, A, B si AB neg). Sper sa nu gresesc. Sotul meu si una dintre fete au 0 neg. Eu si cealalta avem A neg. Mai am cel putin vreo 5 cunostinte cu 0 neg (tinem aproape, ca Doamne Fereste, nu se stie niciodata), insa pe nimeni cu AB - nici poz, nici neg. |
Problema este ca Rh-ul negativ este mai putin raspandit si combinatia dintre Rh-negativ si grupa 0 (care intr-adevar nu este o raritate) o are 5% din populatia planetei. Dar numai cineva din sistem ne poate confirma cum stau spitalele la capitolul rezerve de sange 0 Rh-.
andira spune:
Ok, poate asa e (chiar nu stiu, deci nu contrazic), 5% sa aiba 0 neg, dar as fi curioasa atunci ce procent au A, B si mai ales AB neg.
Iar din cate stiu, rezervele de sange sunt jale pentru toate grupele de sange - la noi la firma se faceau campanii de donare la fiecare 6 luni.
cristi_2003 spune:
andira, a,b si ab negativ toate pot primi de la 0 negativ. asta e grupa cea mai vai de capul ei.
andira spune:
Cristi - stiu ca e donator universal, eu comparatia am facut-o strict intre 0 si AB.
M-am referit la faptul ca desi e, cred, cea mai intalnita din grupe, din pacate nu poate primi decat de la 0 neg.
slimatei spune:
v-am citit acum cateva zile..nu-mi mai aduc aminte ce si cum cred ca m-am incurcat un pic prin atate informatii.. am cam pierdut firul sau incurc eu borcanele dar am inceput sa
ma ingrijorez si as vrea sa am macar un raspuns...
cand eram mica, mama mereu imi repeta ca ea are grupa 0 Rh negativ...
pe timpul cand se facea analizele si iti puneau pe buletin grupa..am vazut ca aveam aceeasi grupa 0 rh negativ...
acum eu cand am nascut,mai citisem undeva de tb cu anticorpii si vaccinul pana in 72 de ore , pt cel de'al doilea copilas
le-am cerut dr sa ma lamureasca ce si cum... si eventual sa nu uite daca tb sa mi se faca vaccinul..
la care raspuns am primit ca nu e nevoie caci eu am Rh pozitiv si n-are importanta...iar fiimea vad pe cartela iei de iesire din spital ca e 0 Rh negativ... nustiu de ce sa mai cred...m-as duce sa mai fac alte analize ...momentan am prins o frica..noi mai vrem si alti copilasi..sper sa fi inteles eu gresit doar si sa nu fie probleme..
"omul e cu atat mai puternic cu cat duce mai multe sarcini in spinare... viata e o adevarata scoala, unde dai examene zi de zi si ceas de ceas, obligat fiind sa treci prin nenumarate probe"
Stefania X2 (22.12.07) eu, broscutz :) ... , aproape 2 ani...
Nasterea unei stele...numita Stefania!
papa buuun
mianna spune:
n-ar strica sa iti determini clar rh-ul, atat tu cat si sotul, sa nu te mai bazezi pe amintiri incerte. daca el (sotul) e rh negativ, nu mai e nicio problema. nu reincep cu explicatiile de mai sus fiindca te-as zapaci si mai mult - ideea e ca si daca ai avea rh negativ, nu intotdeauna e nevoie de acel vaccin.
slimatei spune:
multumesc de raspunsmianna asa ma gandeam si eu ca cel mai bine e sa-mi mai fac un set de analize, ca sa-mi inlaturi dubiurile..
oi fi inteles eu gresit ceva(mai ales dupa nastere)...desi nu cred ca ei ,nu mi-ar fi facut vaccinul daca era necesar