Malpraxis?
Raspunsuri - Pagina 8
accept92 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cristi_2003 accept - uite, nu o lua personal, dar mie mi se pare aiurea ca o persoana adulta sa nu stie ce grupa sanguina si ce rh are. |
Corect! Eu de exemplu nu eram adulta (peste 18 ani adica). Si asa cum eram eu atunci erau si sunt multe cazuri. Si chiar daca esti o persoana adulta si iti cunosti grupa sanguina si Rh-ul tot e posibil sa nu conosti prea multe despre o sarcina. Dupa experienta asta am ajuns la un cabinet de planing familial pentru anticonceptionale si inainte de a mi se face recomandarea am facut analize de sange si am aflat si grupa si Rh-ul. Parintii mei probabil ca le stiau dar nu s-a discutat despre asta si nu le gasesc nici o vina pentru ca nu stiau mai nimic despre mine si ce faceam eu, cu toate ca multa libertate nu imi acordau.
cristi_2003 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui accept92
Corect! Eu de exemplu nu eram adulta (peste 18 ani adica). Si asa cum eram eu atunci erau si sunt multe cazuri. Si chiar daca esti o persoana adulta si iti cunosti grupa sanguina si Rh-ul tot e posibil sa nu conosti prea multe despre o sarcina. |
eu nu zic ca drul respectiv nu trebuia sa te intrebe - ca normal ca ar fi trebuit.
doar ca sunt lucruri pe care trebuie sa le stim si sa le intelegem - ca in primul rand noi suntem responsabili pt sanatatea noastra. daca iesea rau operatia ta si mureai (doamne fereste) nu te incalzea cu nimic daca drul era acuzat de malpraxis. nici pe familia ta. asta e un exemplu dus la extrem, si pur teoretica referirea la tine.
dar daca nu erai adulta, macar parintii tai ar fi trebuit sa stie grupa ta sanguina, rhul, pentru ca asa cum ziceam, e o informatie foarte importanta pt orice interventie medicala. nu-s doctor, dar ma gandesc ca si la o banala scoatere a amigdalelor poate sa apara o sangerare puternica si sa fie nevoie sa ti se dea sange.
si eu cred ca era bine sa se continue testarea pentru a iti face buletin - ca din asta isi face o foarte mare parte a populatiei si macar obligat ajungi sa stii ce grupa sanguina ai.
bine ar fi sa se ceara la inscrierea la gradinita - si sa se treaca in dosarul medical.
gaba-rema spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui accept92
Grupa de sange 0, Rh negativ este atat de rara incat m-as mira sa existe rezerve in bancile de sange din spitale. |
Dar de ce ar fi asa de rara? Eu stiam ca cca. 25% din populatie e Rh-. Iar grupa sanguina O1 e de departe cea mai frecvent intalnita.
Mai mult:
"In aprilie 2007, o echipa pluridisciplinara de cercetatori
au anuntat in jurnalul 'Nature Biotechnology' o metoda putin costisitoare si eficienta de a converti sangele din grupele A, B si AB in sange grupa O. Acest lucru se obtine prin intermediul enzime numite glicozidaze care elimina din sange antigenii din hematii. Eliminarea antigenilor A si B nu rezolva insa si problema factorului (antigenului) Rh din sangele care contine si acest antigen (Rh+), asadar trebuie utilizat sange Rh-."
"O alta abordare a problemei antigenilor din sange est fabricarea asa-numitului sange artificial, care ar putea constitui un substitu in cazuri de urgenta."
(sursa=Wiki)
accept92 spune:
cristi_2003 banuiam ca o sa intrebi de parinti si tocmai editam mesajul cand mi-ai raspuns. Am spus acolo, nu stiau mai nimic despre mine si nu s-a ivit ocazia sa discutam despre grupa de sange.
cristi_2003 spune:
probabil daca ai fi avut rh negativ ti-ar fi zis parintii tai, dar fiind pozitiv nu pt ca e comun.
eu nu ma refeream neaparat la tine - doar la cum ar trebui sa stea lucrurile.
accept92 spune:
citat din mesajul lui cristi_2003 eu nu zic ca drul respectiv nu trebuia sa te intrebe - ca normal ca ar fi trebuit. |
Nu mi se pare important ca nu m-a intrebat pe mine, asta nu ar fi o problema de interes general, mai ales ca nu am avut ulterior probleme. Ceea ce mi se pare important e ca asta este practica generala, este o problema in sistem. Oricine a trecut prin asta intr-un spital (eu acolo nu am putut, dar am vazut cum decurgeau lucrurile) stie ca lucrurile se petrec pe banda rulanta, fara prea multe intrebari. Poate ca acolo se semneaza o fisa cu ceva informatii, la cabinetele particulare nu se face nici asta.
cristi_2003 spune:
mie si la particular mi-au facut o fisa in care erau foarte multe informatii, istoric medical... asta negravida fiind, prima data cand am mers pt un control ginecologic normal. apoi gravida cand am mers din nou la acelasi cabinet, s-a completat istoricul sarcinii in aceeasi fisa.
plus ca erai si interesata sa faci fisa la ei - ca pacientele care aveau fisa acolo plateau mai putin.
la avort nu stiu cum e procedura, ca din fericire nu a fost cazul, dar cand am anuntat la medicul de familie ca sunt gravida mi-a completat carnetul gravidei, pe care l-am dus cu mine 9 luni tot timpul, asta daca mi se facea rau si lesinam sau ceva. si acolo este rubrica cu grupa sanguina si rh.
accept92 spune:
citat din mesajul lui cristi_2003 mie si la particular mi-au facut o fisa in care erau foarte multe informatii, istoric medical... asta negravida fiind, prima data cand am mers pt un control ginecologic normal. apoi gravida cand am mers din nou la acelasi cabinet, s-a completat istoricul sarcinii in aceeasi fisa. plus ca erai si interesata sa faci fisa la ei - ca pacientele care aveau fisa acolo plateau mai putin. |
Medicii trateaza diferit o femeie venita pentru intrerupere de sarcina si una venita sa aiba grija de sanatatea ei. Din motive pe care le inteleg. Si femeile trateaza intr-un mod aparte medicul pe care il aleg pentru intrerupere, de cele mai multe ori nu este medicul la care merg de obicei si nici nu mai revin vre-o data, chiar si pentru o alta intrerupere de sarcina merg la un nou medic.
cristi_2003 spune:
motivele pacientei le pot intelege, ale doctorului mai putin, pt ca ei au anumite obligatii profesionale.
dar eu cred ca toata treaba ar trebui inceputa de pediatri, medici de familie si parinti, sa existe cat mai putini copii netestati (pt grupa si rh). tocmai pt ca nu e o problema care priveste exclusiv gravidele.