Malpraxis?
Raspunsuri - Pagina 7
gaba-rema spune:
... si iata cum diqlogul vostru a ajuns cam departe de subiectul topicului, dar tot mai aproape de titlul sau
accept92 spune:
Subiectul topicului este interogativ, nu afirmativ, tocmai pentru ca stiu ca din punct de vedere legal nu este malparxis. Cred ca pretentiile de la actul medical sunt undeva foarte jos la noi si ca profesionalismul este considerat ideal si nu firesc. Sa faci o manevra chirurgicala unei femei fara sa cunosti macar grupa ei de sange mi se pare impotriva bunul simt. Daca atingi un vas de sange, provoci o hemoragie urata si pacienta iti lesina pe masa? Oricum nu ai in cabinet posibilitatea sa intervii, banuiesc ca soliciti o salvare. Macar asta daca ar fi considerata in unanimitate o problema ar fi bine. In caz contrar intr-adevar nu mai are rost sa vorbim de datoria medicului de a informa sau vaccina o pacienta cu Rh negativ.
gaba-rema spune:
Citat: |
citat din mesajul lui accept92 Sa faci o manevra chirurgicala unei femei fara sa cunosti macar grupa ei de sange mi se pare impotriva bunul simt. Daca atingi un vas de sange, provoci o hemoragie urata si pacienta iti lesina pe masa? |
Pai, daca exista un pacient cu soc hemoragic dintr-un accident, eveniment neprevazut in general... cum se procedeaza pt. stabilizarea sa hemodinamica? Nu se transfuzeaza la inceput sange "zero-negativ", apoi i se determina grupa si Rh-ul, si abia apoi se trece pe sange izogrup?
BTW, pe vremea lui Ceasca, la 14 ani cand iti luai buletinul de identitate, erai obligat sa mergi la un cabinet medical sa afli grupa si Rh-ul, care erau scrise chiar de cadrul medical de acolo in buletin, mai pe la coada. Stii de ce s-a renuntat la sistem? pentru ca au fost cateva accidente (malpraxis, intr-adevar!...) cu pacienti transfuzati conform datelor scrise eronat in buletin si care "s-au curatzat". Asa ca la urgenta nu se mai lua nimeni dupa grupa si Rh-ul din buletin, ci determinau pe loc aceste date... si pana atunci administrau "zero-negativ".
cristi_2003 spune:
accept - dar tu de ce nu i-ai spus drului ce rh ai? eu de cand am ramas gravida cum mergeam la un dr cu asta incepeam, sa zic ca avem incompatibilitate de rh, eu avand negativ. si la internarea in maternitate, ei mi-au luat sange, dar pana la rezultate eu tot am spus la toata lumea de acolo ca-s cu rh negativ. si inainte de internare am avut grija sa intreb daca au vaccin - aveau in maternitate, dar daca nu ar fi avut mi l-as fi comandat singura si m-as fi dus cu el. in primul rand trebuie sa am eu grija de mine, apoi doar ma astept sa aiba ceilalti.
plus ca toata sarcina a trebuit sa merg lunar sa fac titrarea de anticorpi. la prima infatisare i-au refacut grupa si rhul si sotului sa fie siguri ca are pozitiv, chiar daca el facuse asta cu cateva luni inainte.
plus ca e vorba de comunicarea doctor pacient dar si pacient doctor. e in interesul pacientului sa ii spuna drului toate datele relevante, chiar si irelevante, nu doar sa astepte sa i se puna intrebati.
gaba-rema spune:
citat din mesajul lui cristi_2003 accept - dar tu de ce nu i-ai spus drului ce rh ai? eu de cand am ramas gravida cum mergeam la un dr cu asta incepeam, sa zic ca avem incompatibilitate de rh, eu avand negativ. si la internarea in maternitate, ei mi-au luat sange, dar pana la rezultate eu tot am spus la toata lumea de acolo ca-s cu rh negativ. si inainte de internare am avut grija sa intreb daca au vaccin - aveau in maternitate, dar daca nu ar fi avut mi l-as fi comandat singura si m-as fi dus cu el. in primul rand trebuie sa am eu grija de mine, apoi doar ma astept sa aiba ceilalti. plus ca toata sarcina a trebuit sa merg lunar sa fac titrarea de anticorpi. la prima infatisare i-au refacut grupa si rhul si sotului sa fie siguri ca are pozitiv, chiar daca el facuse asta cu cateva luni inainte. plus ca e vorba de comunicarea doctor pacient dar si pacient doctor. e in interesul pacientului sa ii spuna drului toate datele relevante, chiar si irelevante, nu doar sa astepte sa i se puna intrebati. |
Am tot citit interventii ale unor persoane responsabile si informate, ceea ce nu poate decat sa ma bucure... dar cand vine la gineco o tanara analfabeta care abia stie cum o cheama ... aceea nu poate sa fie la fel de alerta, inteleapta si responsabila, pentru ca nici nu stie ce-i ala Rh... si ce sa mai vorbim de Rh-ul partenerului, ca poate nici fata nu stie pe unde e ala, sau care e ala... intelegi tu?...
Eu asa as intelege lucrurile, ca in cazuri de-astea oarecum marginale (dar nu de marginalizat!...) doctorul sa faca un pic mai mult pt. pacienta sa decat ar face-o cand are in fatza o persoana ca tine. Nu doar din perspectiva profesionala, ci si de normalitate(zare) sociala.
Eu sincer ma bucur de atitudinea asta tot mai raspandita a romanilor, care parca de la o vreme nu mai asteapta nimic de la nimeni si se simt primii responsabili de ei insisi si cei ce depind de ei...
...dar incerc sa nu uit ca sunt si foarte multe cazuri in care ajutorul si asistenta celor mai priceputi si mai cu mijloace este necesara... pt.ca nu toata lumea are intelepciunea si putinta de a se descurca pe lumea asta.
cristi_2003 spune:
gabi - mie de cand sunt mica imi tot spune mama ca am rh negativ si sa am grija cand o sa fiu gravida...
cred ca doctorii fac diferenta intre pacienti - si tocmai de asta daca te vad cat de cat informat, poate nu te intreaba de rh ca se asteapta sa stii tu ca trebuie sa zici. si daca nu zici probabil presupun ca esti cu rh pozitiv.
stiu ca drul meu ginecolog a avut cazuri din acestea de care vorbesti tu - si atunci incearca sa informeze cat se poate, sa ajute. ca intr-adevar sunt la tara, in localitati izolate, femei care bine ca macar vin la doctor inainte de nastere. si pana am fost internata am auzit cum vorbea cu ele si cum le explica, frumos si atat de simplu cat sa inteleaga si un copil.
ce scrisesem aici era pt utilizatorii acestui forum, care nu sunt marginalizati, au acces la informatii...
nu stiu cum sunt doctorii din bucuresti. dar unde am nascut eu e o localitate mica, cu cateva mii de locuitori, unde vin multe femei de la sate sa nasca, asa ca personalul e obisnuit sa trateze oameni cu informatii mai putine.
accept92 spune:
Cristi_2003 am spus in primul mesaj ca eu am Rh pozitiv. Problema pe care am ridicat-o nu e a mea personal ci una de principiu. Este adevarat ca am si experienta personala, ca nici nu stiam ce Rh am la momentul respectiv si nici medicul nu a pomenit macar despre asta. Imi pare rau ca in mesajul initial am pus problema ca si cum ar fi doar a femeilor care fac un avort la cerere pentru ca de fapt le priveste si pe cele care pierd o sarcina insa exista o mare diferenta de informare intre cele doua categorii. Pentru ca o femeie care nu doreste inca un copil nu a fost motivata inca se se informeze despre analizele care se fac in sarcina, si starea ei emotionala la momentul in care apare o sarcina nedorita nu este tocmai una in care incepe sa gandeasca foarte limpede, sa se informeze, etc...de cele mai multe ori isi doreste sa rezolve totul cat mai repede, multe sunt foarte speriate de interventia in sine si si medicii au o atitudine complet diferita fata de o femeie care pierde o sarcina.
Pe mine pur si simplu m-au sensibilizat cazurile altor femei care trec prin foarte multe emotii intr-o sarcina pe care si-o doresc, care au aflat abia dupa multi ani cand au ajuns sa doreasca un copil ca exista niste riscuri dar ca se putea face un vaccin, si nu poate sa nu iti treaca prin cap intrebarea de ce medicul care a facut intreruperea nu a informat femeia atunci. Ca orice ginecolog cunoaste aspectul asta si personal inteleg de ce o femeie care nu isi doreste un copil nu il cunoaste chiar daca traieste intr-un mediu cu acces la informatie.
accept92 spune:
citat din mesajul lui gabi3604 Nu se transfuzeaza la inceput sange "zero-negativ", apoi i se determina grupa si Rh-ul, si abia apoi se trece pe sange izogrup? |
Grupa de sange 0, Rh negativ este atat de rara incat m-as mira sa existe rezerve in bancile de sange din spitale.
delsim spune:
Orice femeie si orice om ar trebui sa-si determine grupul si rh-ul pe parcursul vietii la un moment dat, tocmai pentru a se evita niste situatii.
Eu una , intentionez sa-i fac copilului meu, ca in caz de ceva sa stim. Bine , in cazul nostru va fi sigur rh+, dar trebuie sa aflam grupul.
Era buna obligativitatea aia de pe vremea lui Ceausescu cu determinarea cand iti faceai buletinul.
cristi_2003 spune:
accept - uite, nu o lua personal, dar mie mi se pare aiurea ca o persoana adulta sa nu stie ce grupa sanguina si ce rh are. asta se fac prin aceeasi analiza, nu trebuie 2 separate. si nu conteaza doar la nastere/avort ci la orice operatie sau interventie care poate sa presupuna o transfuzie sanguina. acum ma refer macar la oamenii care au cat de cat informatii.
in plus, orice parinte ar trebui sa stie grupa si rhul copilului, si sa il si invete pe acesta macar de cand merge la gradinita - ca se pot intampla multe, doamne fereste are un accident si ajunge la spital, pana vine parintele sa stie ca el cand merge la dr trebuie sa spuna "am grupa 0 rh + sau -"