Vedem impreuna filme romanesti - organizatorice

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Citat:
citat din mesajul lui Oana MC
Si ca sa revin la filmul lui Mungiu si la felul cum o trateaza pe Otilia. Pe Gabitza nu o pun la socoteala ca ea nu e un personaj, e un caz, o problema pe care o dezvolta Otilia prin felul in care sustine, actioneaza, rezolva cazul Gabitzei. Filmul nu ma convinge prea mult de prietenia dintre Gabitza si Otilia; nici nu cred ca isi propune. Arata mai mult un fel de solidaritate neverosimila din partea Otiliei. Acum ce ma supara pe mine e ca Otilia care e capabila sa regizeze toate detaliile (multe si riscante) avortului si nu numai, in final ajunge un fel de Gabitza. Strinsa cu usa de Bebe, de Gabitza, de tot ce facuse pina atunci si de dorinta de a termina odata povestea, face sex cu Bebe si devine o potentiala candidata la avort. Momentul asta o demoleaza pe Otilia pe care am vazut-o pina atunci. O face mai vulnerabila, mai victima decit Gabitza, ceea ce pe mine nu ma lasa sa dorm noaptea. Asadar, unde e femeia care nu se lasa violata?

Oana, pe de o parte ai dreptate . Pe de alta, ma gindesc ca, probabil, tocmai asta a vrut sa sublinieze Mungiu: neputinta si vina colectiva de a perpetua sistemul. Oricit de drept ai fi fost, oricit de puternic, nu aveai la indemina prea multe solutii rezonabile de a rezolva situatii. Ai fi putut alege, desigur, solutii extreme. Insa cu ce pret?

Ce ar fi rezolvat, de pilda, Otilia daca refuza sa faca sex cu Bebe? Cu ce ar fi schimbat ea situatia? A Gabitei, si a lui Bebe, si a tuturor femeilor carora li se cerea sex pentru te miri ce drepturi?

Tema e super faina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Daria Ioana ne-a semnalat existenta unui blog cu filme vechi: http://oldfreemovies.blogspot.com/.

Cred ca putem da buzna si acolo:)

Daria, multumimi!

Trouve avant de chercher

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana MC spune:

Asa e Lilanda, ai perfecta dreptate. Sint individul si sistemul fata-n fata; raportul de forte e aberant de partea sistemului caruia Otilia i se supune. Decenta asta pierduta e recuperata cumva, cindva, in alte filme poate in cele despre universul romanesc postrevolutie?

Oana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Nu stiu, ar fi interesant de aflat. Despre aceeasi tema abordata mult mai dramatic, insa, si in alt spatiu, este filmul www.imdb.com/title/tt0115005/" target="_blank">Xiu Xiu. Vi-l recomand. Sint sigura ca se poate gasi, cumva, pe la biblioteci; e film de colectie :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitza2005 spune:

daca otilia ar fi insarcinata (cum se si sugereaza subtil in film dar nu se lamureste ) poate ca as intelege-o, dar sa te sacrifici in felul acesta pentru o asa zisa prietena e de neinteles. Prietena ei nu este un caz disperat putea f bine sa nasca si sa traiasca linistita fara amintirea cosmarului prin care au trecut. Sigur un copil era o trauma mai mica decat ce s-a intamplat. Numai daca esti o fire superficiala si pragmatica treci asa de usor prin momentele alea.
Adevarata drama nu a fost a fetelor de genul acesta ci a femeilor ce au fost lasate sa moara deoarece doctorii nu vroiau sa intervina...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana MC spune:

Gabitza2005, de ce ai intelege-o pe Otilia ca se lasa violata de Bebe in cazul in care ar fi insarcinata deja? Doar pentru faptul ca nu mai poate ramine insarcinata?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Otilia era o fire pragmatica si destul de agresiva. Nu mi s-a parut superficiala ci mai degraba hotarata, genul de persoana pe care te poti baza.

Eu sunt de acord cu Oana ca fetele nu erau prietene dar erau impreuna intr-o situatie neobisnuita, intr-un sistem neobisnuit.

Mi se pare extraordinar de bine crosetat scenariul pana in momentul culminant ... O dilema care imi da de gandit si acum. Pana la urma, Gabitza era foarte intarziata cu sarcina, Otilia o adusese pana atat de aproape sa scape de ea si acum, dupa ce se implicase atat (imprumutase bani pentru ea, platise hotel, vorbise cu Bebe) trebuia sa ia o decizie capitala - ori o lasa balta, ori isi termina angajamentul. Eu cred ca si intr-un caz si in altul ar fi existat regrete - daca o lasa balta, avea pe constiinta o viata ratata, o familie distrusa social si un copil nedorit, daca isi termina treaba, avea pe constiinta un sex nedorit.

Sa nu vina acum militantele pro-life sa spuna ca copilul trebuia sa se nasca ... actiunea se intampla in Romania Ceausista, unde a avea un copil din flori era o adevarata blasfemie, Gabizta era in anul 1 de facultate, era din provincie si nu isi dorea sarcina - erau indeplinite toate conditiile pentru avort.

De unde ati dedus voi ca filmul sugereaza ca Gabitza ar fi putut fi insarcinata dupa sexul cu Bebe ? Eu nu am remarcat asa ceva, ba mai mult, imi place sa cred ca la cat de rationala era Otilia, nu cred ca ar fi riscat asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Pana la urma, care este noua tema ? Femeia in filmele romanesti ale noulul val ?
Exista vreo propunere la tema asta ? Ca eu din ce stiu majoritatea filmelor romanesti trateaza perioada ceausista sub diverse aspecte.
Poate "Asphalt Tango" a lui Caranfil sa atinga tangential tema, ca se refera la tinerele dansatoare dornice de glorie hollywood-iana peste hotare.

Mergi la inceput

Doamnelor, poftiti cu propuneri!

Tema pentru runda a doua este: femeia in Noul Val cinematografic romanesc

buflea, propui Asfalt Tango?

Trouve avant de chercher

Mergi la inceput

Eu propun Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii, 2006, regia Catalin Mitulescu.

Trouve avant de chercher

Mergi la inceput