pentru mamicile din SUA
buna ,bine v-am regasit dupa vacanta de vara pe care am petrecut-o in tara ,impreuna cu baietelul meu Cristi care a facut intre timp trei ani.
Noi locuim in Germania momentam dar dorim sa ne mutam in SUA in viitorul apropiat si daca se poate as dori sa-mi dati cateva lamuriri in legatura cu gradinitele din SUA :Aici in Germania este cam greu de inscris pe liste si trebuie sa stai pe liste de asteptare cam cu un an inainte si daca te muti ramai cam pe dinafara.Acolo cum stau lucrurile?
Tot trebuie sa te inscrii din timp la gradinita sau poti sa incerci,iar daca au locuri disponibile il pot inscrie?
Cristi deja are trei ani impliniti si speram acum ca macar la 4 ani sa il putem da la gradinita,ca deja e cam tarziu.Sotul meu este in tratative cu o firma de soft din New York si oricum incercam sa mergem in Sua.
De aceea daca stiti orice informatie in legatura cu gradinitele din zona si preturi ,orice imi poate fi de folos ,inclusiv faptul ca baietelul nu stie engleza este un handicap ,si sper sa ne putem integra cat mai bine.Va multumesc si astept raspunsurile voastre cu nerabdare.
Roxy si Cristi cel vorbaret
huianur
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=366&page=1
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=roxy
Raspunsuri
Andrada spune:
Draga Roxy,
am sa-ti raspund eu, pentru ca, desi nu locuiesc in NY, stam intr-o zona in New Jersey comparabila la preturi cu Manhattan. Ai dreptate, pina la ora acesta locurile in gradinitzele bune sint deja ocupate. Inscrierile se fac de obicei in septembrie iar gradinitzele bune au locurile ocupate din vara. Vestea buna este ca gradinitzele aici au impartirea pe virste mai amanuntita ca la noi, deci grupe de la 2 ani jumate pina la 3, de la 3 la 3 ani jumatate, etc, ceea ce inseamna ca locurile in grupe se elibereaza mai devreme de un an, facind posibila incrierea la o anumita gradinitza cam in orice luna a anului. Asta in principiu, pentru ca alte gradinizte folosesc alte impartiri, altele te obliga sa inrolezi copilul un an, facind imposibila inscrierea dupa 15 sept, etc. Dar cu sigurantza locuri in gradinitze o sa gasesti. Poate n-o sa fie cea mai buna calitate/pretz, asta ramine sa cauti tu, dar loc in general gasesti.
Despre faptul ca nu o sa stie limba engleza la 4 ani intr-o gradinitza in NY, asta nu o sa fie deloc un handicap, pentru ca sint deja ca el o gramada. Asiaticii, europenii tin de obicei copii acasa cu o bunica, ruda, doica pina aproape de 3-4 ani, asa ca de multe ori se intimpla ca jumatate din copiii dintr-o anumita clasa sa nu stie nici macar cuvinte esentiale. Eu insami, pentru ca Marcu refuza la inceput engleza, i-am facut educatoarei o lista cu citeva cuvinte in romaneste si pronuntzia lor, ca sa recunoasca macar nevoile importante.
In privintza perturilor, la virsta fiului tau vor fi intre 400-1000$, cele mai ieftine fiind cele afiliate de cite o organizatie, biserica etc, cele mai scumpe avind un program desosebit de educatie (montessori, waldorf, goddard, etc).
Nu-ti face probleme, daca o sa ai timp suficient sa cauti, vei gasi ceva bun pentru fiul tau,
Andrada
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
Laura _Oprescu spune:
in privinta limbii, nici macar o singura adiere de grija sa nu iti faci..poti sa ma crezi pe cuvant...am trecut prin asta, o sa rada de noi copiii astia mai tarziu..al nostru a inceput deja..Rares al meu are patru ani si este la Kindergarden junior...sunt foarte multumita de gradinita(stie deja sa scrie numele si fac cate o litera in scris in fiecare zi,apoi stie formele geometrice, adunarea pana la zece acum a inceput-o, spaniola,etc)costa cam 600$ ..nu e ieftin,dar e investitie sigura...Andrada ti-a spus mai multe,ea stie mai bine si este chiar in zona in care va duceti...mult noroc...byeee
tinatache spune:
roxy, eu am sa ma leg de situatia din Germania. Sunt OBLIGATI ca atunci cand copilul implineste 3 ani sa asigure un loc la gradi. Cunosc mamici care nu s-au inscris din timp pe binecunoscutele liste si au fost refuzate. Drept urmare, au facut scandal la biroul social care se ocupa cu repartizarea la gradi de stat si au amenintat ca-i da in judecata daca nu le asigura loc. Si asta pt ca si mamicile sunt obligate sa se intoarca la servici cand copilul implineste 3 anisori. Situatia s-a rezolvat imediat, tb numai sa-ti ceri drepturile!
Cristina, mamica cu burtica