centrala gaz, lemne, electica?

centrala gaz, lemne, electica? | Autor: iulia_b

Link direct la acest mesaj

M-ar interesa costurile incalzirii unei case, pe m2 , cu aceste 3 tipuri de combustibili. Avantaje si dezavantaje au toate. O centrala pe gaze necesita costuri initiale mai mari (bransamente), pe termen lung gazul poate fi o resursa epuizabila (deci posibil sa se scumpeasca), mai poluanta. Cea pe curent necesita curent trifazic (mai scump la instalare) dar pe termen lung posbil ca energia sa se ieftineasca (mai multe surse de producere, de ce nu energia eoliana). Cea pe lemne necesita o camera separata, cos de fum dar costul ulterior este mai mic (desi pe termen lung poate creste fiind si lemnul o resursa epuizabila). Exista si centrale cu peleti deci cumva automatizata si nu necesita incarcarea zilnica. Din experientele voastre, voi ce ziceti, care ar fi alegerea cea mai buna?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns diana_jors spune:

In zona in care construim noi nu va ajunge gazul curand, asa ca deocamdata ne-am gandit la ceva de genul lemn + backup electric. Daca s-ar gasi si pe peleti cu backup electric ar fi si mai bine, dar pana acum am gasit doar combinatia de mai sus. De fapt stresul meu mare este sa nu uitam sa alimentam cu combustibil solid si sa se termine apa calda cand suntem sub dush de exemplu Plus ca centrala pe lemne necesita anumite caracteristici ale cosului, cea pe peleti e ceva mai ingaduitoare...

Nu am calculat exact costurile, la noi va fi vorba si de panouri solare, incalzire in pardoseala si semineu pe lemne in living... practic noua ne trebuie doar apa calda cand e cerul innorat...

Diana de Alex (23 aprilie 2007)
"If you want to win something, run 100 meters. If you want to experience something, run a marathon." (Emil Zatopek)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Multumesc de raspuns. Si noi ne-am gandit in cazul centralei pe lemne/peleti la panouri solare pt apa calda + ceva electric pt cer innorat. Sotul meu a citit pe undeva ca la varianta cu lemne nu prea merge incalzirea prin pardoseala pt ca se ajunge la temperaturi prea mari si asta nu prea este potrivit (ai cum sa reglezi la ce temperatura sa incalzeasca apa?).

Mergi la inceput