Citim impreuna - O lume pentru Julius
Raspunsuri - Pagina 7
buflea spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Teodora D.
Buflea, ce bine m-am distrat cu nedumerirea ta! :))))) Nu mai stiu detaliile cartii, dar presupun ca au mosii, fabrici, afaceri conduse de un administrator, vreo mostenire importanta, ca evident nu au facut ei banii :D. |
Pai da ..dar chiar asa, proprietarii nu se intereseaza de loc de afacerile astea ? Le administreaza altii si ei doar culeg banii si se odihnesc prin lume ? Banuiesc ca de regula barbatii, dar - cand Doamna Senora a ramas vaduva si inteleg ca a stat vaduva si "obosita" vreo 3 ani pana l-a gasit pe masculul nr 2, cine a administrat afacerile alea, ca ea nu prea mi s-a parut ca era intersata decat sa iasa din statutul de vaduva ...
Oricum poate cartea se vrea scrisa prin ochii unui copil si de aceea nu se dau amanunte de genul asta ... .
Ah ! Si mai e ceva ce ma deranjeaza la cartea asta - tonul cartii, care este asa foarte liniar si fara sentiment. Si a murit fetita aia si ca toti sa-si revina s-au carat de acasa, care in Europa ca sa se odihneasca si marite, care la plaja ca sa-si revina si Julius voma si nu manca dar in timp, cu toata armata de slugi din jururl lui a inceput sa treaca peste asta ...si uite asa, cand s-au intors inapoi la conac, toti uitasera de ceea ce s-a intamplat, unii erau maritati, altii vindecati ... tra la la si tra la la. Parca viata este pictata asa superficial ...
beshter spune:
Gata, am terminat si io cartzoiu'. Nu prea am timp acusha ca tre sa fug sa imprastii lumina stiintei, da' scurt ashea: mi-a placut all in all things considered.
Cel mai mult si mai mult mi-a placut stilul, care a inceput prin a fi simplu, naiv si liniar si s-a complicat treptat, adica a reflectat complicarea gandirii urecheatului (foarte simpatic personaj, si nu numai pen'ca e copil). Intr-un fel mi-a amintit de 'A portrait of the artist as a young man'. Si din nou am regretat ca nu stiu suficienta spaniola ca sa pot citi cursiv 600 de pagini (la un Borges mititel ma mai bag io, da' ashea...)
Ma oftic ca nu m-a dus capul sa prevad ca Vilma nu va fi 'dusa' for good si c-o sa mai apara ea in viata lui Julius cumva.
Mi-au mai placut micile povesti din povestea mare, ca aia cu Frau Proserpina (Proserpina!!! si mai multe nu), cu Altamira ala care semana cu Dracula in palatul de clestar sau cu Julius care face in asa fel incat sicriul Armindei sa fie scos pe usa din fata.
Susan m-a iritat de la inceput pana la sfarsit. Nu m-a putut convinge s-o privesc cu ingaduinta nici macar cand s-a culcat barbat-su cu seudeza si nici macar cand si-a amintit de tineretile furtunoase pe motocicleta. Pe Juan Lucas l-as fi zdrobit ca pe-o capusa (si l-as zdrobi si-acu de-ar da buzna in realitate, asa ca-n Cortazar).
Servitorimea e foarte bine conturata. Carlos, Celso, Daniel, Vilma, Nilda (preferata mea), Arminda care moare calcand camasile conasului -toti. Julius e emotionant prin dragostea lui nestramutata pentru Cinthia si prin ideile neconturate despre egalitate si fraternitate. Chiar daca i se face rau cand Arminda ii serveste ceaiul la ea acasa si chiar daca nu vrea s-o vada pe Nilda.
Acu' tre sa fug. Sa avem o zi buna!
Trouve avant de chercher
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mihaelka Ma oftic ca nu m-a dus capul sa prevad ca Vilma nu va fi 'dusa' for good si c-o sa mai apara ea in viata lui Julius cumva |
Mvaiii ce bine mi-a picat marturisirea asta ...eu tocmai am ajuns acolo unde o dau afara, total nedrept si fara empatie ...
Citesc greu si incet. Mi-am pierdut entuziasmul din cauza serviciului, ieri a fost macel aici, au dat afara 30 de persoane, plansete, imbratisari, curatat birouri ... am supravietuit, nu stiu pentru cat timp, cica ar mai fi doua valuri de concedieri ... in loc sa ma bucur imi vine sa-mi tai venele. O sa fie munca dubla si nici o perspectiva. In fine, o sa trec si peste asta desi acum nu prea vad nici o luminita.
Adela99 spune:
am inceput si io azi cartzoiu' :) is pe la pagina patruzecisiceva, dupa petrecerea copiilor la Susana cea urata :) m-a impresionat Chinthia care a promis ca ia medicamentele cu conditia ca Julius sa nu afle ca e bolnava
buflea, credeam ca e pe trecutelea criza
lilanda spune:
Oooofff si off topic; mie mi se pare ca taman acu' ii virf de criza! Aud numai de concedieri si intrarari in faliment si de mutat productii-n China
buflea spune:
Am ajuns pe la jumatate si cred ca o las ...sunt acolo unde s-au mutat la Country Club asteptand sa li se construiasca noua casa.
Ma oboseste ingrozitor cartea asta - este prea lunga pentru ideea pe care vrea sa o expuna. Imi zice si mie cineva daca si ce se mai intampla pana in final ?
beshter spune:
Pai, buflea, mai sus o tzara era detaliul picant ca Juan Lucas calca stramb cu ajutorul unei suedeze. Nici asta nu te-a starnit?:D
Parca ziceai ca vrei sa vezi cum si cand reapare Vilma in the picture...
Pacat c-ai dus-o inapoi. Lunga e, ce-i drept, ditamai caramida, dar e scrisa misto si e exact ce pare a fi si ce-si propune sa fie - o lume pentru Julius. Cartea se incheie in momentul in care lumea lui Julius-copilul inceteaza sa mai existe. Si asta are mare legatura cu Vilma. Dar nu-ti spun cum. Du-te la biblioteca si ia cartea inapoi:D
Trouve avant de chercher
buflea spune:
- este a nu stiu cata oara cand mi se intampla sa scriu un mesaj fara a fi login-ata, sa dau post, sa se duca p... de suflet, sa-l pierd desigur si apoi sa imi dau seama ca nu apare nicaieri ...Damn ! ! !
Deci spusesem ca am cunoscut-o pe suedeza si dadea asa semne de personaj exotic, dar nu ajunsesem acolo unde o "calca" Juan Lucas - unde se vede ca oricat ai incerca sa te mentii tanara, frumoasa si sofisticata ca nevasta tot va aparea la un moment dat "o balta" mai noua in care sa calce sotul - mda, spun asta de parca nu stiam, zau asa
Apoi rugam plangacios de Mihaelka sa imi spuna ce se intampla cu personajele - ca daca am dat cartea inpoi inseamna ca nu mai pot - e prea lunga si pe mine m-a adormit tonul cartii super liniar - parca e scrisa fara sentimente - te lasa pe tine as dezvolti trairi, nu le induce, ori eu sunt cititor amator si puturos - mie imi trebuie tensiune si lacrimi in cuvinte ca sa-mi tai venele impreuna cu personajele principale.
Deci Mihaelka, fetele - ce se intampla mai departe - cu fratii lui Julius, cu Juan Lucas, cu Senora si desigur cu Julius si ...Vilma ?
Pup in avans
beshter spune:
Pai, buflea, Susan si Juan Lucas raman impreuna (si vor trai fericiti pana la adanci batraneti), Santiago vine acasa din America dar pleaca inapoi, lasand in urma un Julius nedumerit si indurerat (nu-l recunoaste pe fratele lui in musculosul strain metrosexual, interesat mai mult de prietenul lui american si in rest, de nimic), Bobby (celalalt frate) face numai tampenii si alearga din floare-n floare, proces in timpul caruia ni se sugereaza ca o descopera pe Vilma intr-un bordel. Momentul in care Julius afla e si momentul incheierii copilariei inocente.
M-am descurcat sa rezum ultimele trei sute de pagini intr-un paragraf:)?
Trouve avant de chercher