stabilire varsta sarcina

stabilire varsta sarcina | Autor: adania

Link direct la acest mesaj

In data de 12 oct am avut un contact neprotejat cu un partener, dar a ejaculat afara, si a garantat ca e imposibil sa fi gresit. Eu nu am fost linistita si am luat pastila de a doua zi, dupa 48 de ore de la contact.
Apoi in data de 17 am avut un alt contact cu un alt partener (partenerul cu care am o relatie stabila), de data asta, protejat.
Exact in luna aceasta nu mi-am notat prima zi de mestra dar ultima notata a fost cea din 26 august, iar mestra este regulata, deci asta ar insemna ca pe 23 sept a fost ultima. Pana astazi inca nu mi-a venit menstruatia. Ieri am facut un test de sarcina si mi-a iesit 2 linii. Am fost la ginecolog si a spus ca inca e prea devreme sa imi spuna clar daca sunt pentru ca nu se vede, dar ca se poate pentru ca membrana e groasa si este clar ca protejeaza ceva. Si mi-a spus sa ma intorc luni.
Mi se pare imposibil sa fi ramas insarcinat, dar intrebarea mea este se poate sa fi ramas cu prietenul sau cu partenerul ocazional? :| Oare se poate stabili cu exactitate avand in vedere ca perioada dintre cele 2 contacte este de 6 zile?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

din ce spui, pare foarte posibil sa fi ramas insarcinata cu primul partener, iar pastila de a doua zi, luata dupa 48 de ore, sa nu-si fi facut efectul.
12 oct reprezinta ziua 20 a CM, ar fi putut fi o zi fertila.

daca spui ca ai avut contact protejat cu prietenul/partenerul stabil, nu era posibil sa ramai insarcinata cu acesta, poate doar daca s-a spart/rupt prezervativul. un test de sarcina din sange iti va confirma cu precizie 100% daca esti sau nu insarcinata (BHCG).

pastila de a doua zi chiar de aceea se numeste asa, e recomandat s-o iei a doua zi dupa contactul neprotejat (de fapt ce ai luat, postinor sau escapelle ?).
ai mare grija, pastila asta afecteaza foarte tare ficatul, mai mult de 3 administrari/an ar putea sa-ti produca probleme suplimentare de sanatate.

uite ce scrie in prospectul de la postinor2

"Indicatii:
Postinor-2 este un contraceptiv de urgenta care poate fi utilizat in prevenirea sarcinii daca este administrat in intervalul de 72 de ore care urmeaza unui contact sexual neprotejat.
Ca si contraceptiv de urgenta, Postinor-2 este indicat in urmatoarele situatii:
- cand nu s-a utilizat nici un mijloc contraceptiv
- cand una din metodele contraceptive aplicate nu este considerata ca fiind sigura, adica: ruptura, alunecarea sau utilizarea necorespunzatoare a prezervativului; dizlocarea diafragmei, fisurarea sau indepartarea ei prea timpurie; coitus intrerruptus ratat; calcularea gresita a perioadei de abstinenta; pierderea sau extragerea steriletului; omiterea administrarii regulate a contraceptivelor orale timp de 3 zile sau mai mult, intr-un ciclu;
- in cazurile de viol

Contraindicatii:
In afara de cazul existentei unei sarcini, nu sunt cunoscute contraindicatii absolute in utilizarea Postinor-2. Administrarea preparatului se va face dupa o atenta evaluare a raportului risc/beneficiu (respectiv sarcina/avort, nedorite), in urmatoarele cazuri: sangerari vaginale de origini necunoscute, icter gestational in antecedentele patologice personale, carcinom uterin, ovarian sau mamar.

Reactii adverse:
Greata apare la 25% din femeile care utilizeaza Postinor-2. Voma apare la 5% din femeile care utilizeaza Postinor-2. Sangerari neregulate in unele cazuri, dupa 2-3 zile, pot aparea spotting sau sangerari intermenstruale care, insa, dispar de regula spontan. Majoritatea femeilor vor avea urmatorul ciclu
menstrual la timpul prevazut sau mai devreme. Daca instalarea menstrei se face cu o intarziere mai mare de o saptamana, trebuie efectuat un test de sarcina.
In cazul sangerarilor abundente sau prelungite, se recomanda efectuarea controlului ginecologic.
Alte efecte secundare sunt: tensiune in sani, cefalee, ameteala si oboseala.

Mod de administrare:
Instructiuni: Primul comprimat de Postinor-2 trebuie administrat in urmatoarele 72 ore de la contactul sexual si al doilea comprimat trebuie administrat la 12 ore dupa primul.

Conform datelor furnizate de studiile clinice, se recomanda administrarea primului comprimat in primele 48 de ore (dar nu mai tarziu de 72 de ore) dupa contactul sexual, deoarece eficacitatea preparatului scade daca tratamentul este inceput dupa primele 48 de ore de la producerea contactului sexual.
Postinor2 poate fi administrat in orice zi a ciclului menstrual. Daca se produce voma in interval de 2 ore dupa administrare, se va repeta doza.

Precautii:
Se va administra cu extrema precautie in cazurile de astm, insuficienta cardiaca, hipertensiune, migrena, epilepsie, tulburari ale functiei renale, diabet zaharat, hiperlipidemie, depresie si in cazurile de tromboflebita, boala tromboembolica sau accident vascular cerebral, existente sau prezente in antecedente. Preparatul poate fi utilizat exclusiv in cazurile de urgenta; el nu este recomandat pentru o utilizare de rutina. "

iar pentru escapelle, prospectul este urmatorul :

"1. CE ESTE ESCAPELLE SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Comprimatul Escapelle contine levonorgestrel, o substanta activa de sinteza cu activitate asemanatoare celei a hormonului luteal.

Escapelle este un contraceptiv oral de urgenta. Acesta poate ajuta la prevenirea sarcinii daca este luat in primele 72 ore dupa ce a avut loc un contact sexual neprotejat, in conditii de lipsa de eficacitate a metodei contraceptive sau dupa utilizarea unei metode contraceptive care nu este considerata ca fiind sigura.

Comprimatul Escapelle poate fi utilizat in orice zi a ciclului menstrual.

S-a estimat ca Escapelle previne 84% dintre sarcinile posibile, daca este administrat in primele 72 ore dupa ce a avut loc un contact sexual neprotejat. Daca nu sunteti sigura ca mai stiti momentul in care a avut loc contactul sexual neprotejat sau daca acesta a avut loc cu mai mult de 72 ore inainte, in cadrul aceluiasi ciclu menstrual, este posibil sa fi avut loc conceptia. De aceea, administrarea Escapelle dupa un al doilea contact sexual poate sa fie lipsita de eficacitate in ceea ce priveste prevenirea sarcinii.

Escapelle nu este la fel de eficace ca o metoda contraceptiva obisnuita, cu administrare regulata. Daca credeti ca aveti nevoie de o a doua administrare a contraceptivului de urgenta trebuie sa luati in considerare utilizarea unei metode contraceptive cu administrare pe termen indelungat.

2. INAINTE SA LUATI ESCAPELLE
Nu luati Escapelle

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la substanta activa levonorgestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale Escapelle.

- daca suferiti de insuficienta hepatica severa.

- daca sunteti gravida.

Aveti grija deosebita cand utilizati Escapelle

- daca dumneavoastra ramaneti gravida chiar dupa ce ati luat acest medicament, este important sa va adresati medicului dumneavoastra. Nu exista dovezi conform carora Escapelle dauneaza copilului care se dezvolta in uterul dumneavoastra, dar se poate ca medicul dumneavoastra sa verifice daca sarcina nu este ,,ectopica” (caz in care copilul se dezvolta undeva in afara uterului). Aceasta atentionare este deosebit de importanta pentru dumneavoastra daca aveti durere abdominala severa sau daca ati mai avut inainte o sarcina ectopica, vi s-a efectuat o interventie chirurgicala la nivelul trompelor uterine sau ati avut boala inflamatorie pelvina.

- Trebuie evaluata posibilitatea de administrare a Escapelle la pacientele cu tulburare a functiei hepatice.

- Bolile care se manifesta cu malabsorbtie severa, cum ar fi boala Crohn, poate afecta eficacitatea Escapelle.

- Nu se recomanda administrarea repetata in cadrul unui ciclu menstrual datorita posibilitatii de aparitie a tulburarilor acestui ciclu.

- Dupa ce ati luat Escapelle, este important sa faceti o programare la medicul dumneavoastra pentru a-l intreba despre ce metode contraceptive cu administrare regulata sunt adecvate pentru a le utiliza.

Desi majoritatea la majoritatea femeilor urmatoarea sangerare menstruala apare la momentul obisnuit, la unele aceasta va apare mai tarziu sau mai devreme decat momentul obisnuit. Daca nu observati aparitia sangerarii menstruale in interval de 5 zile sau daca apare la momentul obisnuit dar are aspect anormal sau daca credeti ca sunteti gravida (va simtiti rau, aveti greata, varsaturi, angorjare a sanilor, etc.) trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.

Folosirea altor medicamente

Unele medicamente pe care le luati concomitent pot intensifica metabolizarea substantei active din componenta medicamentului, reducandu-i eficacitatea. Acestea includ medicamente pentru tratamentul epilepsiei, al infectiilor fungice, antibiotice, precum si medicamente din plante, care contin sunatoare (Hypericum perforatum).

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea

Escapelle nu trebuie utilizat de catre femeile gravide si nu detreminA intreruperea sarcinii. In cazul esecului acestei metode contraceptive de urgenta datorita unei sarcini deja existente, studiile epidemiologice nu indica aparitia unor reactii adverse determinate de progestativ (substanta activa din componenta medicamentului) asupra fatului.

Substanta activa din componenta Escapelle este secretata in laptele matern. Daca alaptati, luati Escapelle dupa ce ati hranit copilul.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Escapelle

In caz de intoleranta la lactoza (zaharul din lapte) trebuie sa tineti cont ca fiecare comprimat Escapelle contine 142,5 mg lactoza monohidrat. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. CUM SA LUATI ESCAPELLE
Trebuie sa luati comprimatul nu mai tarziu de 72 ore dupa ce ati avut un contact sexual neprotejat. Daca apar varsaturile in decurs de trei ore dupa ce ati luat comprimatul, trebuie sa luati imediat alt comprimat.

Dupa ce ati utilizat contraceptivul de urgenta se recomanda sa utilizati o metoda contraceptiva de bariera locala (de exemplu prezervativul) pana in momentul aparitiei urmatoarei sangerari menstruale. Utilizarea Escapelle nu constituie o contraindicatie pentru continuarea contraceptiei hormonale cu administrare regulata.

Nu se recomanda administrarea Escapelle la copii.

Daca luati mai mult decat trebuie din Escapelle:

Trebuie sa luati Escapelle in doza, felul si pe durata recomandata de catre medicul dumneavoastra.

Supradozajul poate determina greata si sangerare vaginala. In acest caz adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Escapelle poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

In functie de frecventa lor de aparitie, reactiile adverse pot sa fie urmatoarele:

- la peste 10%: tulburari ale sangerarii, greata, oboseala, durere in abdomenul inferior su durere de cap

- intre 1% si 10%: ameteli, angorjare a sanilor, diaree, varsaturi."


cred ca sanatatea ta e mult mai pretioasa decat costul unui prezervativ. de ce nu v-ati protejat ? cat de bine cunosti primul partener, esti sigura ca nu are BTS, hepatita B sau HIV ?

sa zicem ca ai ramas insarcinata, ce ai de gand sa faci in continuare ?


Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

Mergi la inceput