Canada, un nou "acasa"!?
Raspunsuri - Pagina 7
maru spune:
ma bag si eu in seama:
in regiunea mea, pompierii sunt paramedici, pana si soferii, se cer atat de multe certificari, plus referince check pana la al tz lea stramos!
parintii au facut scandal mostru cand am plecat, ai mei, nu ai sotului, si auz is ca si ai tai. Vara asta ne-au vizitat...hihihi, acum inca astept feedbackul de la ei...
nu veniti daca vi se pare un trend de incercat, irositi timp si bani. Nu veniti pana nu va faceti toate calculele, de la unde se merita locuit, ce sprijin o sa aveti acolo, ce tendinte are piata fortei de munca...si tot asa..
copilul se va adapta f bine, citeste ce a zis Donia, al meu avea 9 ani cand am venit, si nu ar merge inapoi in Romania decat sa isi viziteze motanul de care ii e dor teribil!
gata pauza, ma duc la munca..
nu am facut scoala aici, am luat-o de jos, nu ca as fi foarte sus... munca de office si inca incerc sa imi gasesc locul. sotul a terminat un program la colegiu si e in cautare de job! (cred ca ma imbat cumplit cand asta s-o intampla, asa o saptamana sa nu-mi treaca mahmureala )
mish spune:
“Foarte interesant ce-mi spui! Poti sa-mi dai mai multe detalii despre gradul de somaj, posibilitatea gasirii unui loc de munca, preturi la chirii, comunitate romaneasca, gradinite, scoli, ...orice consideri tu ca mi-ar prinde bine sa stiu legat de "Buda si Pesta"? ”
Somajul: din cate am vazut intr-un raport facut de Statistics Canada, Ottawa-Gatineau are o rata medie de 5.7% unemployment.
Joburi: aici depinde de ce meserie ai, ce recunoastere canadiana are respectiva meserie, experienta , nivel de limba, cat esti de dispus sa mai faci scoala, cine te poate recomanda si nu in ultimul rand cat noroc ai. E drept ca norocul si-l mai face si omul. Am atatea de spus pe subiectul “romanii si gasitul jobului in Canada” ca nici nu stiu ce s-aleg din tot. Concluzia mea este: daca vrei, poti. Asa cum zicea si mamitzica mai sus, tare mult conteaza ca cei doi soti sa vrea sa traga la caruta in acelasi sens no matter what. Ca n-o sa fie usor la inceput. Dar si rezultatele merita efortul.
Preturile la chirii: in Ottawa sunt mai ridicate decat in Gatineau. Pt. noi insa a fost clar de la inceput unde vom sta . Decizia a fost facuta luand in primul rand in considerare copilul care la vremea venirii noastre aici avea 14-15 ani, deci era clar ca va merge direct la liceu. La varsta asta nu-ti poti permite sa alegi f. usor limba in care va invata, iar Ioana a fost clar pt. engleza. Sotul vorbea engleza bine, deci clar ca avea sanse sa-si gaseasca job mai repede pe partea engleza ceea ce s-a si intamplat la 3 luni de la sosire. Voi, avand copii inca mici, puteti sa va orientati altfel. Revenind la subiect, chiria in Ottawa a fost mare pt. niste proaspeti imigranti ca noi. Intr-adevar buildingul in care am stat 3 ani era deosebit de f. multe pe care le-am vazut ulterior si consider c-am fost f. norocosi. Liceul fiica-mii era literalmente la 100m de bloc, un liceu bun, f. cautat. Am avut in primul an un apartament cu un singur dormitor ( 2 camere cum s-ar spune) si chiria era de $825. Apoi ne-am mutat intr-unul cu 2 dormitoare si 2 bai - $1025. Toate costurile cu utilitati, administrare , parking erau incluse.In Gatineau poti gasi asa ceva la $700 plus utilitati. Gasesti evident la $700/luna si in Ottawa. In fine, chestia cu inchiriatul trebuie discutata cu cineva care traieste in orasul vostru de destinatie pt. ca e f. important sa stii in ce zona vrei sa te duci.
Gradinite & scoli: asa cum am spus, e f.important sa alegeti limba de instructie pt. copiii vostri. Odata ce va stabiliti in Quebec, scoala/ gradinita va fi in franceza. In Ottawa poti alege intre franceza si engleza. Sunt destui parinti anglofoni care-si dau copiii sa faca scoala in franceza si bine fac, a fi bilingual fiind un mare atu pt. ei in viata. Altfel, pretul gradinitei in Ottawa e mai mare decat in Gatineau . Din cate stiu de la o buna amica , costul in Ontario ar fi undeva la $800-1000/ luna , in Quebec este $7/zi. Pt. cei din Ontario cu low income, provincia subventioneaza o parte din cost. Nu stiu mai multe amanunte dar pot intreba daca vrei. Ideea e sa balansezi intre avantajele si dezavantajele pe care ti le ofera fiecare din provincii.
Cu cat mai multe informatii ai despre ce va asteapta aici, cu atat adaptarea va fi mai usoara. Nu sunt cainii cu covrigi in coada in Canada, dar ganditi-va ca pt. aprox. 100000 de romani , aici este “acasa”. Sunt toti fericiti? Cu siguranta ca nu toti. Pe unii dintre cei nefericiti/nemultumiti i-am intalnit si noi. Stim o familie care s-au intors in Romania de 3(TREI) ori si tot de-atatea ori au facut calea intoarsa in Canada. Ce sa zic… Suntem atat de diferiti, ca e normal ca ce e bine pt. mine poate fi rau pt. tine si viceversa.
Eu va doresc sincer sa aflati ce vreti cu adevarat si numai atunci sa faceti pasul. Si inca o data, in treaba asta trebuie sa fiti DOI, dispusi s-o ia de la capat cu totul.
Llaura spune:
Din cate am inteles eu, pompierilor nu li se cere tot programul de paramedic ci doar training de emergency medical response (care-i mai scurt). Ambele se ofera la colegiul unde lucrez eu, la nevoie ma pot interesa. Am pus un link mai sus, EMR se poate lua si online sau part-time.
maru spune:
regiunea Waterloo angajeaza numai paramedici ca pompieri in cadrul unui program pilot, care se vrea extins apoi in toata provincia. Mesajul meu spunea clar: la noi in regiune...
Citat: |
citat din mesajul lui Llaura Din cate am inteles eu, pompierilor nu li se cere tot programul de paramedic ci doar training de emergency medical response (care-i mai scurt). Ambele se ofera la colegiul unde lucrez eu, la nevoie ma pot interesa. Am pus un link mai sus, EMR se poate lua si online sau part-time. |
Llaura spune:
Asa e, sorry.
Pana la urma altceva am vrut sa spum: ca cel mai important e sa fii informat si sa stii pasii pe care-i ai de parcurs ca sa ajungi unde vrei sa ajungi; pasi care implica scoala sau nu.
Eu am fost la scoala in state din motivele explicate mai sus de ruxij. Daca am invatat meserie in scoala aia? nu; meserie am invatat in Romania. In state am invatat metode si tehnici pe care in Ro nu le-am vazut, am lucrat cu aparatura mai bengoasa, am invatat limbajul meseriei in engleza, as zice ca am brush up conform formatului dorit de ei ceea ce stiam deja.
Personal cred ca in destule cazuri daca stii meserie in Ro stii si aici; restul e chestie de informare si urmat pasii ceruti aici. Pasii astia pot sa ia ceva timp, bani (poate multi), dar for the most part o sa fluieri prin ei.
alina023 spune:
Va multumesc din suflet pentru ca mi-ati raspuns atat de detaliat si cu sinceritate.
Din nefericire azi nu ma pot gandi la lucruri frumoase si nu va pot raspunde asa cum meritati. Va rog sa ma scuzati...voi reveni zilele viitoare. Intre timp, daca mai aveti sfaturi/idei...le citesc cu mare drag!
Alina, mami de Ana Antonia (06 Dec 2007) si Luca nazdravanul (14 Feb 2003)
Ana, minunea mea iubita Luca, iubitul mamei drag!
Povestea nasterii Anei
**************************
Emma este iubire!
alina023 spune:
Revin cu ceva lamuriri, sa nu credeti ca am abandonat subiectul.
Sotul ezita si inclina sa nu vrea sa mergem! Ii este teama sa ne aventuram acolo cu doi copii. Il inteleg si nu vreau sa-l fortez, dar nici eu nu vreau sa abandonez ideea pentru ca in tara asta imi este clar ca nu vreau sa mai stau.
Cel mai probabil am sa folosesc picatura chinezeasca , am sa ma informez in continuare si am sa-l tin si pe el la curent. Imposibil sa nu se lamureasca si el pana la urma ca aici nu avem nici o sansa de mai bine.
Va multumesc foarte mult pentru lamuriri si las subiectul deschis pentru cine doreste sa ne mai dea sfaturi legate de absolut orice aspect al emigrarii in Canada.
Alina, mami de Ana Antonia (06 Dec 2007) si Luca nazdravanul (14 Feb 2003)
Ana, minunea mea iubita Luca, iubitul mamei drag!
Povestea nasterii Anei
**************************
Emma este iubire!
columbiana spune:
Alina, bafta, orice decizie luati!
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
alina023 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ana Stroe Alina, bafta, orice decizie luati! http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759 |
Multumesc, Ana!
Alina, mami de Ana Antonia (06 Dec 2007) si Luca nazdravanul (14 Feb 2003)
Ana, minunea mea iubita Luca, iubitul mamei drag!
Povestea nasterii Anei
**************************
Emma este iubire!
cris1511 spune:
Buna,
Ma bag si eu in vorba. De la o vreme tot urmaresc discutiile voastre legate de Canada. Noi suntem "adoptati" de curand de acest sistem, mai precis de aproape 5 luni, dar nu ne putem acomoda.
Inca nu a inceput iarna, iar toamna asta a fost chiar foarte lunga si frumoasa, dar ma gandesc cu groaza cum o sa rezistam cand va veni zapada.
Sincer, nu ma regasesc in acest loc. Mi-e dor de Romania noastra, de pajistile noastre verzi, de munti...
Nu ma pot obisnui cu faptul ca in magazin exista la vanzare produse expirate (aici chiar e legal sa se vanda asa). Nu o sa ma credeti, dar am cumparat, in graba, fara se verific termenul, o cutie de branza Philadelphia cu termen Feb 2008.Mi s-a parut mie ca e un pic mai zemoasa, dar am verificat termenul de abia dupa ce am mancat un sandwich. Nu am patit nimic, intr-adevar, dar mi se pare o lipsa de grija fata de consumator.
Nu va spun cat de greu e sa ai copii mici, daycare-ul costa 35 CAD/zi.Sigur, exista subventii, dar lista de asteptare e lunga pana la un an de zile si e in functie de venit.
Iar conditiile nu sunt grozave. Gradinitele/cresele din Bucuresti arata mai bine decat cele de aici. Aici copiii dorm pe jos pe saltelute, cica sa nu se loveasca, dar ma intreb nu e curent sa stai pe jos?
La noi in apartament e tare curent, acolo de ce nu ar fi ca tot apartamente transformate in daycare sunt.
Ma rog, astea sunt cateva aspecte care ma deranjeaza, dar as mai putea continua...