cinematografia romaneasca - Noul Val

cinematografia romaneasca - Noul Val | Autor: beshter

Link direct la acest mesaj

Ma bate gandul de ceva vreme sa deschid un subiect unde sa discute lumea despre filmele romanesti - o discutie separata de cea de la 'cinematografia europeana'. Asta pentru ca impresionanta cantitate de filme romanesti bune si foarte bune din ultimii ani ma face sa cred ca merita un subiect separat.

Se vorbeste deja despre un Nou Val in cinematografia romaneasca, din care fac parte regizori precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu etc.

Eu va invit la discutii si taclale despre filmele romanesti din toate timpurile. Ce filme romanesti ati vazut (mai vechi sau mai noi), ce filme romanesti v-au placut sau dimpotriva, ce filme romanesti ati urat, ce ilme romanesti fac parte din Noul Val sau care dintre ele n-au ce cauta acolo.

Va astept sa popositi si pe la subiectul asta

____________________________________________________
Trouve avant de chercher

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Ieri am vazut - cu o sala plina pana la primul rand - a doua transa de www.imdb.com/title/tt1422122/" target="_blank">Amintiri din epoca de aur.
Trailerul www.youtube.com/watch?v=LiVZtJ8ZFWI" target="_blank">aici.

Desi filmul manifesta aceeasi grija pentru 'culoarea locala' ca prima parte in ecranizarea legendelor urbane care bantuiau perioada comunista, partea a doua e scrisa pe o tonalitate mult mai joasa si poate chiar putin trista.
Subtitlul primei parti este 'Tovarasi, fumoasa e viata!' in timp ce subtitlul celei de-a doua parti este 'Dragoste in timpul liber'. Sunt sigura ca sobrietatea si aerul putin inghetat din partea a doua vrea sa ilustreze dragostea comunista (mai tineti mintele filmele comuniste, cu inginerul agronom care se amoreza de profesoara de romana din sat si porneau sa cucereasca socialismul fara nici macar un sarut? Ei bine, nici in filmul asta nu e nici macar un sarut, dar ce spun eu, nici macar o atingere).
Reactiile celor din sala au fost graitoare. Asteptand probabil sa repete rasetele dezlantuite provocate de 'Tovarasi, frumoasa e viata!', in primele cinci minute se tot inghionteau: ete, ma, iartu' comunist! ce urat se mai imbracau astia! etc. Dupa vreo, rasetele razlete erau mult mai inmu.ia.te.

Mereti de-l vedeti.


Trouve avant de chercher

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana MC spune:

Excelent subiect, Mihaelka!

Am acces limitat la filmele regizorilor romani din noul val, de aici invidiile mele sincere .

Am vazut insa 4 luni, 3 saptamini, 2 zile mi-a placut excelent. E un film care m-a bintuit ceva vreme prin naturaletea cu care prezinta normalitatea unui unvers aberant. Mi-a placut lumina naturala din film, lipsa muzicii, lipsa sentimentalismului de orice fel, abordarea aproape documentara. Atentia la detalii fantastica. Povestea f bine tesuta - in special relatia dintre cele doua fete....

Asfalt Tango e unul dintre favorite pentru combinatia perfecta de comic si drama.

Recent am vazut 12:08 East of Bucharest care m-a impresionat prin finetea observatiei si atentia la gesturi, limbaj. Un film care contempla (cadre lungi ale cartierelor de blocuri - afara si interior) si diseca milimetric obsesiile romanilor despre revolutie si nu numai.

Revin pe masura ce imi mai amintesc.

Putem sa ne propunem (daca e interes si participantii au vazut/au acces) sa discutam (cum facem la clubul cititoarelor) cite un film asa mai in amanunt - ca la o ceasca-hai doua de cafea.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui Oana MC

Putem sa ne propunem (daca e interes si participantii au vazut/au acces) sa discutam (cum facem la clubul cititoarelor) cite un film asa mai in amanunt - ca la o ceasca-hai doua de cafea.



Oana, multumesc mult pentru aprecieri!

Ce bine-ar fi sa putem face un cerc de vazut filme! Au mai fost niste 'zvacniri' in sensul asta dar ne-am dat seama ca e cam greu cu accesul si cu timpul. Dar astept idei de la tine! (si de la oricine altcineva) Poate reusim sa ne organizam. Ar fi o chestie misto tare.


Trouve avant de chercher

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

eu nu reusesc sa-mi placa. Mi se par inca extrem de monosemantice filmele romanesti :(




Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!


Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana MC spune:

pe mine ma intereseaza din mai multe puncte de vedere - nu numai artistic, ci ca raspuns la o cultura a tacerii si cenzurii. Ma intereseaza ce spune, cum spune si cum simte o realitate care a pus multe discursuri sub tacere, inclusiv filmul romanesc. Poate ca odata eliberat de trauma asta, capata mai multa culoare, sofisticare, etc.

Filmul romanesc devine un discurs de circulatie internationala (prin premiile pe care regizorii romani le cistiga la festivaluri gen Cannes), poate fi studiat, cercetat. E raspunsul la o istorie recenta (traumatizanta) care inca obsedeaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Sabina, eu nu ma chinui sa-mi placa:)
Ce filme romanesti ai vazut de curand? Una e sa spui ca-s monosemantice filmele alea 'despre revolutie' si despre rahatul postdecembrist de pana acum cativa anisori (filmele, nu rahatul) si alta e sa bagi in aceeasi oala 'Poltitist, adjectiv', 'Pescuit sportiv', si etc si etc.




Trouve avant de chercher

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Imi plac filmele romanesti, grozav imi plac. De vreo cateva zile, asa intre doua scutece ma uit din nou la Balanta si nu inceteaza sa ma surprinda inca si inca o data uriesimea actorilor romani si farmecul, ironia si limbajul complet personal al lui Ion Baiesu; il iubesc pe Ion Baiesu.
Pe Sabina o inteleg insa perfect, cel putin filmele romanesti mari (cele premiate, difuzate) sunt monocorde. Cred ca a venit momentul ca filmele romanesti sa depaseasca momentul traumele comunismului si sa adreseze teme general umane (sa vedem o comedie, un film de dragoste, de ce nu un film politist sau de actiune etc).
Si mai am un of, de ce nu le scot si pe dvd dupa o vreme, sau daca le scot, noi de ce nu stim si de ce nu le putem cumpara online; filmul si arta in general nu se fac numai cu aer si inspiratie, se fac si cu bani si o promovare mai agresiva sau mai profesionista ar aduce artistilor mai multi (si binemeritati) bani. Am vazut Moartea dl Lazarescu de la biblioteca publica de aici (dvd) iar pe 4,3,2 Mungiu l-a inscris in festivalul de la mine din oras (nu ca ar fi mare festival, sigur l-a inscris ca sa-l vada romanii; eu personal ii multumesc). Am vazut California dreamin' tras de pe net. De alea ce spuneti voi cu adjectivul si pescuitul n-am auzit in viata mea.
Nu ma intelegi gresit, nu pot sa zic ca trasul de pe net e beneath me (la filmele hollywoodiene am mai putine mustrari de constiita) dar filmele romanesti as prefera sa le platesc.
Foarte frumos subiect!
My all time favourite: Operatiunea Monstrul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinamoro spune:

Am primit azi pe mail asta:
http://cinemaromanesc.blogspot.com/
Abia astept sa "studiez" blogul.


Alina cu www.snugglepie.com/ezb/653339.png" target="_blank"> Adelina (31.08.2006) & www.snugglepie.com/ezb/653351.png" target="_blank">Dragos (11.04.2002) poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Llaura, iti inteleg oful cu dvd-urile. Zici ca ti-ai dori sa vezi un policier romanesc. Pai www.youtube.com/watch?v=IDIy4A9yeY0&feature=related" target="_blank">Politist, adjectiv e taman ce-ti trebe. Nu e un policier clasic; e o capodopera. Nu stiu de unde sa-ti spun sa faci rost de el, din pacate. Insa filmul asta e semnul cel mai clar ca revolutia nu mai e motivul, leitmotivul etc etc etc din cinematografia romaneasca.

Insa si chestia cu monosemantismul...nush ce sa zic. E mai degraba vorba despre cum povestesti si nu neaparat despre ce. In afara de faptul ca Oana are absoluta dreptate cand spune ce spune, imi amintesc ca in 2006 au aparut trei filme romanesti - toate exceptionale - care povesteau revolutia in trei feluri diferite: 'Hartia va fi albastra' (Radu Muntean), 'A fost sau n-a fost?' (Corneliu Porumboiu) si 'Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii' (Catalin Mitulescu). Absolut diferite.

alinamoro, multam! Si eu vreau sa ma plimb pe-ndelete orin blogul respectiv.


Trouve avant de chercher

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Din ciclul "Carcotasa am fost, carcotasa voi ramane" ...

- Moartea Domnului Lazarescu mi s-a parut unul din cele mai proaste si jignitoare filme despre Romania. Putin m-a si revoltat filmul asta. Subiectul mi s-a parut super fortat - in definitiv, desi Lazarescu a fost plimbat din spital in spital, din punct de vedere medical i s-a facut tot ceea ce trebuia facut unui bolnav.

L-au mutat din primul spital in al doilea pentru ca era lucid, acuza doar niste dureri de stomac si se confruntau cu o aglomeratie de raniti din nu stiu ce accident de circulatie (parca) ...pai sa fim seriosi, fetele din America sau din Canada - cum ar fi in tarile voastre intr-o asemenea situatie ? Oare nu la fel ? Poate nu v-ar trimite la un alt spital dar daca nu esti pe moarte, la urgentele americane se sta si cate 5-6 ore in asteptarea unui personal medical care sa iti ia temperatura si asta in conditiile in care nu exista raniti veniti ad-hoc in spital. Deci intr-o situatie similara si pe aici pe la noi cam tot asa s-ar intampla.

In al doilea spital au vrut sa-l opereze sau sa-i faca ceva analiza (nu imi mai aduc aminte) si nu si-a dat acordul. Omul era lucid, speriat si NU A VRUT ... sa revenim la tarile noastre "superioare" ... pai si aici daca nu iti dai semnatura, te trimit astia acasa exact asa cum ai venit.

In al treilea spital, omul deja nu mai era constient - l-au consultat si l-au pregatit pentru operatie ...perfect corect.

Deci din punctul meu de vedere, bolnavul nu a fost neglijat - ah, poate a fost tratat cam necorespunzator, cam ironic si autoritar ceea ce mda, pe aici pe la noi nu prea se intampla - poate asta sa fie o caracteristica negativa a sistemului medical romanesc ... desi nu prea stiu cum sunt tratati cei care vin mirosind a alcool si arata asa mai homeless in urgentele americane ...

In afara de subiect - nu mi-a placut realizarea filmului - lipsa de LUMINA. Efectiv m-a deranjat modul in care a fost filmat, totul in intuneric sau semi-umbra ...in casa lui Lazarescu era semi-intuneric, pe scarile blocului era semi-intuneric, pe strazi nu era lumina ... asta a fost un artificiu artistic care a vrut sa accentueze mizeria si mucegaiul Romaniei - artificiu iar nerealist. Orice ati spune, in Romania post-revolutionara este lumina pe strazi noaptea, este lumina in apartamente si este lumina pe scarile blocurilor.
Suplimentar, mai ales in salvare, toate cadrele sunt miscate deranjant ... ca si cum chiar au filmat in timp ce salvarea aia intra prin toate gropile pamantului sau mergea pe un drum neasfaltat.

Stiu ca filmul a facut ceva valva ... cred ca a parut ceva alt-fel, in sensul negativ, ca o curiozitate ... ia uite Domnule, te duci in tara aia, totul e in umbra si intuneric, te zdrangane salvarea de te pune ca paianjanul pe tavan, te iau aia la misto prin spitale si te muta dintr-un loc in altul pana ajungi mort.
Luat la bani marunti, mesajul asta este ca un balon umflat cu aer, il spargi si nu ramane nimic din el.

Mergi la inceput