parlament unicameral

parlament unicameral | Autor: sirimie

Link direct la acest mesaj

Eu nu stiu care e diferenta intre un parlament unicameral si bicameral (in afara de faptul ca nu mai sint 2 camere), poate cineva sa explice? Mie nu mi-e prea clar nici cine alege care camera e for decizional intr-un caz sau altul acum.

Vreau sa fiu in tema cind o sa votez la acel referendum propus de Basescu. Faptul ca vor fi mai putini parlamentari nu mi se pare un argument neaparat bun, ca multi parlamentari sint niste nulitati si daca ramin numai nulitati nu am cistigat nimic.

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009)

Am blog si poze in album
Diferenta intre cum este si cum ar trebui sa fie

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Simona si eu vreau sa stiu pt. ca nu mi s-a transmis pana acum decat ca unii parlamentari au "crescut in grad" si au devenit senatori prin merite in cadrul partidelor lor nu pt. ceeace au facut pt. electorat.

Mai spunea cineva pe aici ca daca gresesc unii este bine ca sunt ceilalti care sa-i corecteze,.

Sunt opinii ca Basescu a ales aceasta tema pt. ca sa se mobilizeze mai multa lume la vot;recunosc, pe mine m-a convins!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Parlamentul bicameral este des intalnit in statele federale sau in cele cu aristocratie mai putin zdruncinata de revolutii. De regula camera superioara este prin traditie camera regiunilor, unde fiecare regiune are acelasi numar de reprezentanti (pe vremuri erau nobilii care aveau ca mosii regiunile respective). Istoric, parlamentul a fost mai intai unicameral, dar membrii lui nu erau alesi ci erau membri de drept in calitatea lor de sefi peste mosie.

Democratia a facut un mare pas inainte odata cu aparitia camerei de jos nu prin faptul ca a aparut a doua camera ci prin faptul ca fiecare membru al ei reprezinta aproximativ acelasi numar de alegatori (pe cand in camera superioara un nobil cu 10 supusi avea un vot ca si nobilul cu 10000 de supusi).

Traditional, camera de jos reprezenta o patura mult mai larga de oameni si putea sanctiona hotararile camerei superioare, ultima avand o reprezentativitate mult mai restransa. Camera de jos, care reflecta mult mai bine optiunea tuturor alegatorilor, este cea care stabileste bugetul, pe cand camera de sus, cu oameni din sferele mai inalte, se ocupa cu diplomatia. Ultimele decenii au estompat granitele intre aristocratie si restul lumii, astfel ca rolul camerei inalte este intr-un lent dar constant declin in multe din tarile cu parlament bicameral.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

[b]Capcaunule/b],elegant si documentat discurs,dar crezi ca se potriveste cu ce este la noi?

Mergi la inceput

Romania a copiat de multe ori diverse chestii fara sa le inteleaga si fara sa le adapteze. Parlamentul bicameral, sistemul de sanatate, sistemul de asigurari, sistemul de educatie, etc, toate au fost "reformate" si rasreformate, copiindu-se in graba diverse sisteme de prin Europa. A iesit ce se vede.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Iata ce am gasit despre parlamentul unicameral.
Ca o simpla observatie, pe vremea lui Ceausescu, parlamentul era unicameral.

http://www.parlamentunicameral.ro/unicameral/cum-e-acum

allinta

http://www.petitieonline.ro/petitie-p61234041.html

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui allinta

Tot ca o simpla observatie, pe vremea lui Ceausescu somajul era 0%.
Ca o simpla concluzie, un parlament bicameral genereaza frecvent somaj de 10% pe cand parlamentul unicameral elimina somajul.
Asadar, observatiile simple duc la concluzii simpliste.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Citat:
citat din mesajul lui allinta

Tot ca o simpla observatie, pe vremea lui Ceausescu somajul era 0%.
Ca o simpla concluzie, un parlament bicameral genereaza frecvent somaj de 10% pe cand parlamentul unicameral elimina somajul.
Asadar, observatiile simple duc la concluzii simpliste.

Eu am spus inca de la inceput ca nu ma pricep la politica. Asa ca jignirile tale nu isi au rostul...

Edit : daca te deranjeaza interventiile unor neinitiati, deschide-ti un blog si invita-i numai pe cei care-s priceputi.
Eu nu cred ca am facut afirmatii nefondate.

allinta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Observatiile capcaunului sunt juste. Sa nu ne amagim, nu putem fi "doctori" in necunostiinta de cauza. Parlamentul bicameral este potrivit unei democratii rasate, noua ni se potriveste, acum, cel unicameral. Noua, ca si celor ca noi, adica mai "proaspeti" in democratie, ca sa nu fiu rautacios.
Oricum, inteleg ca UE ne va obliga sa revenim la cel bicameral din nu stiu ce an.

In Romania exista doar cu numele doua camere, rolurile sunt aceleasi. Observati ca PNL propune o lege in care sa ramana tot doua camere, dar cu parlamentari mai putini, tot atatia cat zice si Basescu sa fie intr-o camera. Motivul este, pe langa nevoia de a fi si ei "intr-un glas cu boborul" care nu vede cu ochi buni numarul mare de frecangii, pastrarea stf-ului aderent camerelor; se stie ca exista un intreg aparat aferent camerelor, grupurilor parlamentare, care s-ar injumatati daca dispare o camera. Stiti unde se duc parlamentarii care nu mai obtin un mandat? Raman in sistem, pe posturi de consilieri, in Senat sau CD, au salarii uneori mai mari ca parlamentarii, doar mai putina influienta. Daca dispare o camera...unde se duc bietii oameni?
De ex., parlamentarii Romania Mare n-au plecat nicaieri...sunt tot acolo, difera "numele".

Alinta, nu te simti jignita. Ai facut o afirmatie eronata care a fost corectata. Atata tot.

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Eu prefer doua camere in parlament, dar cu mai putini membri. Basescu incearca doar sa adune voturi. Sper sa scapam de un asemenea presedinte, care ba trosneste in toate directiile, ba face pe victima.
Romania are nevoie de un om echilibrat, care stie cum sa negocieze cu sefii celorlalte partide, nu sa provoace o criza politica, pe langa cea economica.

PS : Evident ca ma simt jignita. Eu nu am insultat pe nimeni pt ca parerea sa era alta decat a mea.

allinta

Mergi la inceput