Nazdravani de august-septembrie 2003 (oct.2009)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns l_carmen2003 spune:

Liliana, multumim.
Am sa convoc moatza sa ne uitam la tv duminica. Si normal ca esti mandra, ai si de ce!

Alex e un copil f bun insa se plictiseste repede si e greu sa il tin mereu in priza si nici nu stiu daca e bine asa. In fine, e important ca la Cursul de engleza nu e foarte mare diferenta de varsta, are un copil in clasa I-a are 8 ani si restul se invart in jur de 7 ani. El abia are 6 ani si 3 luni si stiu ca se simte insa deocamdata nu e mare diferenta. Si el se simte competitiv, isi da seama ca daca munceste din greu va reusi - ma uitam ca baietelul din clasa I-a si o fetita de aproape 7 ani si jumatate au dat testele fara greseala, 14/14 la toate 3 si spuneau ambele mame ca fac engleza cate o ora si jumatate pe zi!!! Mie mi se pare prea mult sincera sa fiu, nu stiu daca as avea inima sa il tin pe Alex atat... nici daca ar sta... dar probabil ca fiecare cu metodele lui...
E greu insa cu invatatul, recunosc ca eu invat in stilul meu si nu prea ma pricep sa il fac pe el sa invete dar ne acomodam impreuna. Ieri l-am pus sa scrie cuvintele noi pe la pranz inainte de a se odihni un pic - nu doarme, nu, de ce ar dormi?! - si seara i-am dat teste asemantoare cu cele pe care le are la curs dar cu cuvintele noi. Si s-a descurcat foarte bine. Probabil e o alta metoda, care lui i se potriveste. Vedem azi cum va fi.
Iuliana spuneai ca e o metoda speciala de invatare, tu te-ai lovit de asta, da-mi si mie o idee te rog...
Am inceput sa ii grupez cuvintele care contin grupuri de litere, 'th', 'sh' etc dar nu stiu daca asa se face.
Mie mi-a fost usor sa invat sa scriu in franceza, engleza, germana si chiar suedeza... pentru ca am o memorie buna, insa nu stiu daca si a lui e la fel, as zice ca nu... sau ma rog, nu cea vizuala... dar probabil trebuie lucrata... Ma rog eu eram ceva mai mare decat el - am inceput engleza la 7 ani si jumatate iar franceza la 10 si germana in liceu deci... alte metode, alte asteptari...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iuliana spune:

Carmen, cind astia mici incep sa invete sa citeasca, invata intii si intii literele (ei, bi, si, di etc) si apoi sunetele. Noi in Romania am invatat engleza dupa auz si memorie vizuala de aia avem accent strain. Copiii aici invata fonetic. De ex: cat nu e chet cum spune majoritatea, ci e cheat (in romaneste)...nu am cum sa explic altfel. O si u suna complet diferit. De ex, ei cind invata sa citeasca 'cat', spun literele separate "c+a+t" si apoi le pun impreuna. Astea sint cuvinte cu vocale scurte. Apoi vin cuvintele cu vocale lungi: "a" e "ei", o e "ou", u e "iu". Regula generala: la cuvintele care se termina cu silent "e", vocala de dinainte e lunga "ei, ou, iu". De ex: lake, take, bake, poke, rope, cube, flute etc. Apoi invata cuvintele care au vocale lungi sub alta forma: de ex "foot" care nu e f u t ci e fuut sau "peek" care nu e pic ci e piic...mare diferenta. Si de aici vine si accentul pacatos pe care il au foreigners pentru ca nu stiu regulile de baza. Apoi vin cuvintele care nu urmeaza nici o regula fonetica si pe care ei tre' sa le invete pe dinafara. Aaaaa, mai e altceva: in engleza corecta cuvintele cu wh inainte se pronunta cu hua. De ex, when nu e uen ci e huen, while nu e uail ci e huail, wheel nu e uiil ci e huiil.

Dar cind invatata intii si intii pun baza pe rimat: log, frog, dog, hog/ cat, mat, pat, hat, tap. Ei stiu ca in general, daca se termina cu aceleasi sunete, se scriu la fel. Si incep cu familiile astea de cuvinte intii cu vocala scurta, apoi cele cu vocala lunga si etc.

Sper ca ai inteles ceva

Mergi la inceput

Sa stii ca incerc sa inteleg.

Deci tu spui ca peek e piik...? - adica un i lung... chestia cu 'huen' pentru 'when' e mai greu de inteles pentru ca si mie mi se pare ca in filme aud 'uen'... dar am sa fiu mai atenta, ca daca inveti ceva la inceput e greu de scos.... chiar daca stii ca e gresit. Asa am sa il invat pe pusti sa spuna.
Ok, tipsurile cu vocala fantoma 'e' - asa le-a spus teacher si ii place cum suna - trebuie sa i le spun lui Alex... Poate nu vorbesc engleza ca un englez dar scriu bine si mi e mi se pare foarte firesc sa intelegi cum se scriu cuvintele corect... of! si nu pricep de ce nu pricepe si el asta!? Ca are doar 6 ani, normal... de aia!
E simplu de spus dupa 4 ani de engleza intensiv din 11 ani de engleza in scoala si inca 5 in facultate - desi in facultate aia era o chestie nu engleza - ca stii sa scrii si intelegi cand el e abia la inceput...
Anyway, ieri a facut cu tata-sau lectia la engleza si a fost exact cum ma asteptam - e la capitolul hainute. Scrie cu usurinta 'trousers' si greseste la 'cat' si 'face'... Mai tata, cuvantul asta 'face ' nu il scrie corect orice i-ai face! Scrie 'chicken' corect, 'crocodile', 'knee', 'mouth' dar 'cat' scrie 'act' si 'face' 'feca'! Ma gandeam ca la va scrie gresit 'hat' dar, nu , el cu 'cat' are o problema....

Mergi la inceput

Si Iuliana, multumesc mult ca mi-ai raspuns asa repede; sincer m-am uitat repede pe DC, speram sa ai timp!

Uneori ma apuca durerea de cap si ma gandesc ca nu stiu cum sa il invat pe pusti...
Oricum sunt de principiu ca daca poate poate daca nu nu, fara sa il complexez... Pentru ca realizez ca e greu si mult pentru el.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Iuli, mai bine reluai linkul de la filmuletul unde scriu fetele. De exemplu, daca zici CAT, ca e c+a+t, iti vine sa citesti SII, EI, TII (hai ca ne-am gasit, ce explicatii dam!). Ori ei spun K (ca un cih foarte scurt), T, ca un t scurt explodat... Adica e sunetul, nu litera

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iuliana spune:

Anka, e greu de explicat pentru ca un lucru sa scrii si altceva e sa auzi:). Cel mai important lucru atunci cind incep sa citeasca e sa stie sunetele literelor. Daca nu le stiu, atunci nu pot.

Carmen, nu te stresa...pina incepe sa prinda regulile o sa fie greu. Uite, si eu incerc sa o invat pe Emma sa citeasca romaneste. Ma si apuca risul cind o aud, dar ma abtin ca apoi nu mai vrea. Iti dai seama ca ea incearca sa aplice regulile limbii engleze la limba romaneasca si iese un talmes balmes.

Cit despre regula "wh", e adevarat ca sint f. putini care o aplica, dar engleza corecta asa e. Cel putin asa i-a invatat la scoala si am auzit si la tv prezentatori care spun asa. Ca tot zicea Anka, uite cum face Diana http://family.webshots.com/video/3011321060098079200xrIQLO .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

iaca ce aflu eu de la gradi:

saptamana viitoare e "vacanta". ca na, s-a aprobat legea cu zilele nelucratoare de la guvern.
no, iaca fericire pe capul meu!!
asta stiu sigur de la andrei. sa vedem la iris ce se aude...

Cristina
www.talentedenazdravani.ro" target="_blank">Talente... de Nazdravani
- mai mult sau mai putin talentati, dar cu foarte multa vointa.
Īncercam sa īnvatam de mici ca este mai important sa participi la o competitie, decāt sa cāstigi.
Naz si Ani: Povesti din dulapul cu rechizite

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliac1 spune:

Ce de-a activitati aveti .
Eu daca stau prost la capitolul "muzicalitate pentru limbi straine" nu mi-am pus problema sa dezvolt ceea ce invata la gradi, ce aude la TV sau ce mai studiaza pe "Magic English". Doar corectez unde mi se pare ca ar fi cazul. Nu'sh de ce dar am senzatia ca nici ei nu-i place in mod excesiv plus ca parca este prea devreme cu scrisul-cititul in limba romana (cu toate ca o face cursiv) darmite in limba engleza. Mie mi se pare un pic cam mult, acum, pentru Andra.
M-as bucura mai tare daca ar fi un pic mai logica, daca ar reusi sa-si sufle singura nasul si sa-si stearga singura fundul, sa manance singura, sa stie sa-si defineasca parti ale personalitatii, sa stabileasca prioritati, sa inteleaga de unde pana unde se poate si unde ne oprim cu batutul din picioare...si altele care-s specifice varstei. Deci, suntem in stand-by. Nu ne grabim spre nicaieri.

Cum cris, vacanta la gradi??? pai eu inebunesc!!
Azi iar n-am dus-o ca n-are cine sa o aduca acasa. Toata lumea e cu "treburi" si eu sunt consemnata la domiciliu. Dar maine, orice-ar fi, o duc. I-am zis sotului ca orice-ar fi, trebuie sa faca tot posibilul sa mearga sa o ia, ca eu nu mai rezist in ritmul asta.

Liliana, Andra-Maria (29.09.2003) & Radu-Mihai (21.10.2009)

Fii asa cum simti si se va vedea in tot ce faci!

D'ale Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

pai lili, saptamana asta e greva la metrou, saptamana viitoare concedii fara plata.

la andrei doamna e panicata, caci nu mai are timp sa repete pentru serbare.

la iris inca nu se stie daca se iau zilele, am inteles ca vrea conducerea sa le oblige sa vina, chiar daca sunt zile fara plata. ceea ce nu mi se pare normal, dar am vazut ca sunt parinti care sunt in stare sa puna bani sa plateasca educatoarele pentru zilele alea. de3ci, e clar, o sa stau cu amandoi acasa, chiar nu are sens sa platesc aiurea, si eu sa stau acasa... ii inteleg, probabil daca lucram faceam si eu la fel, n-as fi gasit pe nimeni care la 10lei/zi sa stea cu copilul...

in we au fost finii nostri la noi. fina sta sa nasca... m-am rugat de ea sa nu nasca maine. nu de ziua lu fi-mea, ca o sa ne luam cu mainile de cap cand va trebui sa le serbam pe fete. scorpioni amandoua, nu va ceda niciuna in favoarea celeilalte...
oricum, fi-mea statea cu mana pe burtica, o simtea cum misca, era atat de emotionata! ce face ana acolo, de ce se misca, si mai ales cand o scoatem sa se joace cu ea . iar maica-mea... tot ii dadea cu barza care barza mai, ca numai in dumbo au vazut povestea cu barza...

Cristina
www.talentedenazdravani.ro" target="_blank">Talente... de Nazdravani
- mai mult sau mai putin talentati, dar cu foarte multa vointa.
Īncercam sa īnvatam de mici ca este mai important sa participi la o competitie, decāt sa cāstigi.
Naz si Ani: Povesti din dulapul cu rechizite

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Citat:
citat din mesajul lui liliac1

Ce de-a activitati aveti .
Eu daca stau prost la capitolul "muzicalitate pentru limbi straine" nu mi-am pus problema sa dezvolt ceea ce invata la gradi, ce aude la TV sau ce mai studiaza pe "Magic English". Doar corectez unde mi se pare ca ar fi cazul. Nu'sh de ce dar am senzatia ca nici ei nu-i place in mod excesiv plus ca parca este prea devreme cu scrisul-cititul in limba romana (cu toate ca o face cursiv) darmite in limba engleza. Mie mi se pare un pic cam mult, acum, pentru Andra.
M-as bucura mai tare daca ar fi un pic mai logica, daca ar reusi sa-si sufle singura nasul si sa-si stearga singura fundul, sa manance singura, sa stie sa-si defineasca parti ale personalitatii, sa stabileasca prioritati, sa inteleaga de unde pana unde se poate si unde ne oprim cu batutul din picioare...si altele care-s specifice varstei. Deci, suntem in stand-by. Nu ne grabim spre nicaieri.
Cum cris, vacanta la gradi??? pai eu inebunesc!!
Azi iar n-am dus-o ca n-are cine sa o aduca acasa. Toata lumea e cu "treburi" si eu sunt consemnata la domiciliu. Dar maine, orice-ar fi, o duc. I-am zis sotului ca orice-ar fi, trebuie sa faca tot posibilul sa mearga sa o ia, ca eu nu mai rezist in ritmul asta.

Liliana, Andra-Maria (29.09.2003) & Radu-Mihai (21.10.2009)

Fii asa cum simti si se va vedea in tot ce faci!

D'ale Andrei

Liliacule tot respectul (ai o minte foarte clara pentru o mamica abia nascuta - fara nici un iz de misto - stiu ca eram varrrza in primele luni cu neuronul )

Si eu impartasesc aceleasi pareri. L-as vrea mai putin "bebelus" si mai independent in ale persoanei proprii, ca celelalte vin cu timpul...la scoala ce o sa mai faca? Si-asa, aici in primul an se joaca mai mult.

Va pupam!

Hobby

www.youtube.com/watch?v=IeVt9UEUh-8" target="_blank">
"If you wanna make the world a better place,
Take a look at yourself and then make a Change"
www.youtube.com/watch?v=wuQKnuFBg2E" target="_blank">Michael Jackson - King of M.U.S.I.C.
.... "Ok, everybody, that's a wrap!"

Mergi la inceput