laparoscopie 12
Raspunsuri - Pagina 5
Tabitha spune:
guzelnico: bafta multa la operatie si apoi la FIV.
Eu sunt azi ziua 1 a CM, pe 15-16 nov. o sa merg la o consultatie, iar in saptamana din 7 dec. o sa fac probabil laparo.
guzelnico spune:
Tabitha, mult succes si tie.
Revin oricum cu impresii artistice.
FVL Heterozigot; FVR2 Heterozigot; Bfibrinojen Heterozigot; MTHFR A1298C Heterozigot
vasilasanita spune:
Tabitha, spune mi te rog tu de ce faci laparoscopia. Eu ma gandesc ca poate ar fi bine s o fac si eu , chiar daca mi au iesit trompele bune la HSG, mi e frica sa nu am endometrioza.
Pupici.
Dumnezeu ne va ajuta!
Tabitha spune:
vasilasanita: in timpul ultimului FIV (pe care l-am si intrerupt din aceasta cauza), dr. a zis ca vede pe trompa stanga un hidrosalpinx si ca ar fi mai bine sa fac mai intai o laparo, ca sa vad cum stau lucrurile si evetual sa elimin hidrosalpinx-ul (si trompa) si abia mai apoi sa reincepem FIV-ul.
guzelnico spune:
Fete dragi, va impartasesc si voua cateva informatii interesante citite pe site-ul dr. Tutunaru (infertilitate.ro):
- nu e suficient sa ai trompe permeabile, acestea trebuie sa fie si functionale
- HSG sugereaza ca trompele pot fi LIBERE; laparoscopia certifica faptul ca sunt FUNCTIONALE
PERMEABILITATEA vs FUNCTIONALITATEA trompelor uterine:
Evaluarea trompelor implica de obicei doua proceduri:
- o procedura care vizeaza decelarea unor afectiuni patologice ale trompei
- si a doua, verificarea permeabilitatii tubare.
Dintre afectiunile ce pot fi diagnosticate prin laparoscopie se enumera cele care distorsioneaza arhitectural trompele ori prin aderente ce fixeaza trompele de structurile vecine ori prin modificarea structurala a pavilionului tubar, cu aparitia sterilitatii tubare.
Verificarea permeabilitatii tubare se face cu pacienta pusa intr-o pozitie specifica, cu membrele inferioare suspendate si usor departate (ca in pozitia de pe masa ginecologica). In timpul operatiei se prinde colul cu o pensa speciala si se introduce un instrument special prin orificiul cervical prin care se injecteaza o substanta colorata (de obicei albastru de metil). Substanta va patrunde in cavitatea uterina si mai apoi, daca ostiul uterin tubar este permeabil, va destinde trompa. Daca si ostiul tubar peritoneal este liber, printre fimbriile pavilionare se va putea vedea substanta albastra care se va scurge in cavitatea peritoneala.
Daca ostiul uterin tubar este blocat (sinechie sau fibrom cornual) se va putea vedea ca trompa nu va fi destinsa de catre albastrul de metil. Strategia terapeutica in astfel de cazuri este:
- histeroscopie pentru descoperirea cauzei obstructiei
- embolizare supraselectiva in cazul unui fibrom cornual bine individualizat
- tratament hormonal cu progesteron pentru regresia nodulilor fibromatosi
- cateterizare a ostiului tubar cu plasarea unui “stent” la acest nivel (un arculet spiral care va mentine deschis ostiul tubar)
- proceduri ART daca ambele trompe sunt “excluse“.
Daca ostiul pavilionar este ocluzat (sactosalpinx, hematosalpinx, piosalpinx) se poate incerca:
- desfacerea fimbriilor aglutinate cu deschiderea accesului spre trompa (codonoliza)
- reconstructie pavilionara prin crearea unui nou orificiu tubar (neosalpingostomie)
- chistectomie in cazuri unor chisturi ovariene sau pavilionare care comprima pavilionul
- proceduri ART daca distorsiunea este ireparabila
In cazul aderentelor tubare, acestea se vor desprinde cu delicatete din patul aderential (adezioliza), cu grija de a nu se leza structura delicata a acestora.
FVL Heterozigot; FVR2 Heterozigot; Bfibrinojen Heterozigot; MTHFR A1298C Heterozigot
guzelnico spune:
Fete dragi, am primit o veste azi: LAPARO sambata la ora 8.
Dr mi-a comunicat:
- sa nu mai mananc si sa nu mai beau nimic dupa ora 24 (vineri spre sambata)--- OK
- sa nu ma emotionez/ stresez --- O fi posibil?! Deja inima imi bate tare iar stomacul mi s-a facut mic-mic.
Revin cu detalii.
MACARIE spune:
guzelnico, stiu ca este imposibil sa nu ai emotii , dar sa vezi ce repede ai sa scapi si o sa zici ca te-ai stresat degeaba....bafta multa si sa reuseasca operatia....te asteptam cu vesti......bune
---------------------------------------------------------------------
Nu va ingrijorati de ziua de maine,caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi.Ajunge zilei necazul ei.......Iisus Hristos
cami_antonia spune:
buna feteleeeeeee
VIN CU O MARE RUGAMINTE LA VOI
AM INTELES CA ALINEI II ESTE RAU
VA ROG
UN APEL DE URGENTARE
SA NU RAMANA ADI CU BANII STRANSI
II ESTE FRICA SA NU O PIARDA
VA ROG
MAI DA-TI LA PRIETENI BLOGUL
AU ZIS AIA CA II PRIMESC CU 30 DE MII
SA MAI DEA APOI DIFERENTA
VA ROG
S-A MICSORAT SUMA
SA FACEM UN EFORT
SA POATA PLECA
FRATEMIU E DISPERAT
SI A ZIS CA EL SE DESCURCA CU DOAR 1000 EURO
SPER SA II AJUTE DUMNEZEU
VA ROG
DA-TI LA CAT MAI MULTI PRIETENI BLOGUL ALINEIwww.alinadonescuumanitar.blogspot.com
SPUNETI O RUGACIUNE PENTRU ALINA - operata pe creier SI ADRIAN - sa aibe puetere sa o ingrijeasca
Camelia Costea: DOAMNE AJUTA!
sabrinela spune:
vasilasanita: in timpul ultimului FIV (pe care l-am si intrerupt din aceasta cauza), dr. a zis ca vede pe trompa stanga un hidrosalpinx si ca ar fi mai bine sa fac mai intai o laparo, ca sa vad cum stau lucrurile si evetual sa elimin hidrosalpinx-ul (si trompa) si abia mai apoi sa reincepem FIV-ul.
Tabitha, la tine cum a vazut dr ca ai hidrosalpinx? si mie mi-a zis dr la eco. ca am hidrosalpinx pe tr. stanga dealtfel singura(eu dabia m-am operat si nu aveam asa ceva.
Tabitha spune:
sabrinela: nu pot sa stiu sigur cum de a vazut hidrosalpinx-ul. Mi-a facut ecografie clasica (o fi avand vreun aparat ecografic mai performant) si mi-a zis ca vede pe trompa stanga un hidrosalpinx. Dupa aceea, cand am comunicat pe mail cu el, nu mai era asa sigur ca exista hidrosalpinx. Sau o fi uitat ce a vazut la eco. Anul trecut la fel, i-am cerut sa vada daca exista hidrosalpinx, s-a uitat in timpul ecografiei, si a zis ca nu este. Deci probabil ca este posibilitatea de a se observa daca exista sau nu hidrosalpinx. Oricum, anul asta, dupa ce a vazut hidrosalpinx-ul, recomandarea a fost sa fac o laparoscopie, ca sa vedem cum stau lucrurile in realitate, si daca este hidrosalpinx sa-l scot.