Topic - legislatia muncii, pensii,contracte (2)
Raspunsuri - Pagina 14
crissandrada spune:
Multumesc pentru raspunsurile primite.
Si mai am o intrebare....
Pe perioada cat contractul colectiv de munca este suspendat datorita reducerii partiale si temporare a activitatii pe considerente economice imi merge vechimea?
Bazar general DC
Criss de Alessia si Andrada
"Humor is mankind's greatest blessing" - Mark Twain (Umorul este cea mai mare binecuvantare a omenirii)
crissandrada spune:
Sunt angajata la o firma si mi-au suspendat contractul colectiv de munca. Motivul suspendarii CIM il constituie reducerea partiala si temporara a activitati pe considerente economice. Situatia dureaza de cateva luni.
Ma intrebam daca aceste luni sunt considerate vechime in munca. Din cate stiu eu contributile la stat se opresc din salar, salar care in aceasta perioada este de 80% din salarul de baza .
Bazar general DC
"Humor is mankind's greatest blessing" - Mark Twain (Umorul este cea mai mare binecuvantare a omenirii)
marius spune:
Contractul colectiv de munca nu este al tau ci este un cat al tuturor angajatilor in raport cu angajatorul. Nu poate fi suspendat. Deci ce s-a suspendat? CIM pt ca vad scris si CIM inseamna contract individual de munca. Care este situatia ta? Lucrezi? Nu lucrezi? Ai contract? Nu mai ai contract? Daca nu mai ai atunci ai decizie de incetare, daca ai decizie cu ce data si in ce baza a fost desgacut CIM?
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
crissandrada spune:
Scuze.
Ma gandeam la mai multe lucruri deodada cand am scris.
Este vorba de contractul individual de munca CIM.
In fiecare luna primesc o decizie prin care ma anunta ca incepand cu data de .... si pana la data de.... se suspenda CIM. In aceasta perioada nu ma prezint la servici dar trebuie sa fiu la dispozitia angajatorului.
Bazar general DC
eumada spune:
perioada de suspendare nu se considera vechime in munca decat daca esti in cic,sau cm.reducerea timpului de lucru sau a activitatii este altceva.
Madalina de minunica Eva-Maria 14.08.2009
eumada spune:
BUN deci am vorbit cu unul din juristii de la Itm din orasul meu.Articolul la care faceti voi referire cu nu mai mult de 48 ore pe saptamana se refera la 48 de ore la o singura firma.
In rest cum zicea cineva codul muncii nu prevede cater contracte poti avea ci doar existenta unui timp de odihna obligatoriu.Pentru ca se poate face contract de munca si cu o ora pe luna una pe o singura saptamana din luna,tot contract inregistrat.Iar la pensii crede-ma Mercedes ca se aduna doar stagiul per total.E treaba Itm-ului cate contracte inregistreaza,ei verifica,plus ca este necesara o adeverinta de la locul de munca unde e norma de baza sau declaratie pe propria raspundere ca norma de baza este la firma "x",deci nu realizeaza mai mult de 48 de ore la acea firma urmand ca restul contractelor sa fie facute pe bucatele....hai daca apare cu 20 ore lucrate e vax..dar cu 12-16 ore nici o problema pentru ca la pensie se ia in calcul totalul zilelor lucratoare din luna maxim iar ca si venit cat scrie acolo.Si daca te iontereseaza a venit la noi un coleg de la itm si ne-a intrebat daca programul nostru de recalculari accepta o ora pe saptamana sau pe luna deoarece ei sunt obligati sa inregistreze contractele asa cum vin.Crede-ma ca lucrez la Casa de pensii.Nu fac obiectul controlului numarul de ore lucrate.Se face un grafic la firma si se face si pontajul..iar pe pontaj trebuie sa apara cat e scris in contract.Daca il gaseste inafara orelor de program care sunt depuse la Itm atunci se considera munca la negru
Madalina de minunica Eva-Maria 14.08.2009
Cristina_OR spune:
as dori un raspuns urgent, pana maine, de la oricare din juristii de pe forum, daca se poate.imi cer scuze de la inceput ca poate s-a mai scris undeva, dar nu am acum timp sa rasfoiesc prin forum si nu stiu exact unde sa caut.de aceea va multumesc din suflet la cei care imi veti raspunde si va sunt foarte recunoscatoare ca va rupeti din timpul vostru.
mai concret, as vrea sa stiu ce documente am nevoie la incheierea unui contract de asigurare sociala cu casa de pensii(mai exact sa-mi platesc contributia "din mana") si daca exista un plafon minim pt suma asigurata (nu inteleg exact din lege); si daca se poate, asta asa, mai ...neoficial, sa-mi spuneti cum trebuie sa justific banii pt contributie, in conditiile in care eu nu am nici un venit , am inteles ca se cere si asta.
va rog mult sa ma ajutati, ca sa nu fac mai multe drumuri ( locuiesc la 60 km de casa de pensii din judetul meu, si la telefonul lor nu raspunde nimeni niciodata)
va multumesc
ana l spune:
Pentru Cristina OR
La venitul asigurat stabilit se datoreaza o contributie de asigurari sociale de 31.3%. Plata acestei contributii se face lunar in contul deschis de catre Casa Judeteana de Pensii
Perioada pentru care s-a datorat si achitat contributii de asigurari sociale constituie stagiu de cotizare pentru persoanele astfel asigurate.
Acte necesare pentru încheierea unui contract de asigurare sociala
- formulare contracte de asigurare
- cartea de munca în original - daca este cazul
- copie buletin identitate
- declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca nu are contract de munca la o alta firma
- ca nu este student
- ca nu este militar in termen
Rezilierea contractului de asigurare din initiativa asiguratului se face cu data cererii.
copiii mei minunati, Edy (5 noiembrie 2003) si Daria (2 decembrie 2008)
hainute de vanzare
marius spune:
De ce ar trebui sa plateasca la Casa de pensii din Iasi? Cred ca ai gresit aici.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa