Parintii nu au voie in scoala
Raspunsuri - Pagina 4
sorana spune:
Desi nu am voie in scoala comunicare totusi exista. Invatatoarea are o ora de consultari pe saptamana si in plus si-a dat nr. de mobil si adresa de email la sedinta. In fiecare zi iese cu copiii pana afara si se asigura ca si-au gasit persoanele care ii iau de la scoala, mai incheie un nasture, mai pune o caciulita, mai spune cate ceva unei mamici sau bunici daca s-a intamplat ceva in ziua respectiva, etc.
Probabil de asta nu se pot uni parinti ca exista unii ca mine care prefera varianta asta. Am mai zis as fi mult mai stresata sa stiu ca pe langa cei 800 de copii mai sunt si 800 de parinti care merg prin scoala. Iar exemplul dat de happiness mi se pare concludent - un parinte care impingea o fetita ....
Sorana si Monica (7 ani)
nikkibaciu spune:
Nici noua nu ni se permite intrarea in scoala, insa dna. are o zi pe saptamana disponibila pt discutiile cu parintii, ceea ce mi se pare ok. Mai ales ca la inceput erau multi parinti care stateau de vorba cu dna. la prima ora, motiv pt care orele, care deja sunt scurte,(doar 3 ore) incepeau cu 10 min mai tarziu.
numai bine,
witeflower spune:
Acum iteleg eu de ce are succes o astfel de regula... pentru ca parintilor (sau multora dintre ei le convine, crezand ca asa copiii sunt mai protejati).
Eu, lucrand in scoala, indraznesc sa am o alta parere - si nu cer nimanui sa fie de-acord cu mine, dar mai intreb o data:
Cum se face ca in gradi poate fi permis accesul parintilor, fara ca acestia sa-si simta copiii in pericol din aceasta pricina?
Cum se poate ca la gradi nu va deranjeaza multimea de parinti care se plimba printre copiii lor...si ai vostri?
Si de ce brusc, cand e vorba de scoala, accesul parintilor devine o problema?
Nu stiu cum e la alte gradinite, dar noi mergem si stam adesea in curte, inainte de al duce copiii acasa, lasandu-i sa se mai joace, iar noi, parintii, pe bancute, mai schimbam o vorba... ca si cum am fi in parcul de joaca. Desigur, cand e timp frumos...
Acum, de cand e mai rece si ploios, educatoarele ne invita sa participam la unele activitati de dupa-amiaza pt cateva minute, cand venim dupa copii - de exemplu, pe rand, cate un parinte, poate intra in clasa si citeste copiilor o poveste, ii ajuta la activitatile practice, alaturi de educatoare, sau ii invata un joc nou.
Daca asta se poate la gradi (care e una obisnuita, de stat), sunt convinsa ca se poate si la scoala... Dar, desigur, numai daca vor si parintii...
Va doresc mult succes celor care cautati inca o scoala deschisa. Sunt convinsa ca exista si astfel de scoli, sau daca nu... poate mai reusim noi sa "deschidem" cate o poarta...
sorana spune:
Hmmm ... probabil de-aia mi se pare normal sa n-am voie in scoala
. Am fost la gradi particulara intram in hol spuneam "pa" copilului si plecam. Parintii nu intrau in salile de activitati si de fapt nu intrau nicaieri. Exceptie cand vizitai gradinita inainte de a-ti da copilul acolo dar numai insotit de directoare.
Sigur ca fiecare cu parerea lui. Vad ca tu esti intr-un oras mai mic. La voi ai vazut traficanti de droguri la poarta unui liceu? Eu da, am vazut. Si nu vreau sa intre inauntru zicand ca e parinte. Cunosti pe cineva caruia i-a fost luat copilul de 7 ani de la poarta scolii, copilul bagat intr-o scara de bloc si i s-au furat cerceii? (I-a multumit lui D-zeu ca doar atat a patit, ca nu a luat-o vreun barbat ...). Eu da. Era o scoala unde nu iesea invatatoarea sa dea copii in mana fiecarui parinte (ca la noi), mama a intarziat cateva minute si .... nu si-a gasit copilul in curte.
Repet sunt 800 de copii - adica 1600 de parinti si respectiv inca niste mii de rude. Esti sigura ca nici unul nu vinde droguri? Esti sigura ca nici unul nu-i pedofil? Ca nici unul nu e hot? Eu nu.
Poate sunt paranoica. Dar mai bine in siguranta decat sa .... nici nu vreau sa ma gandesc.
Si da, sunt mai nebuna de cand e copilul la scoala decat eram cand era copilul in gradi. Pentru ca tinta vanzatorilor de droguri nu sunt (inca) copii de gradi ci cei mai mari. Idem tipii aia de-i mai vezi masturbandu-se pe strazi ... aia sunt pe langa licee si scoli nu pe langa gradinite.
In fine, fiecare cu parerea lui si nici eu nu vreau sa conving pe nimeni ... dar daca se permite accesul tuturor in scoala eu una imi voi cauta alta scoala ... pentru ca asta a fost unul dintre motivele pentru care am ales scoala asta.
Sorana si Monica (7 ani)
sorana spune:
Am uitat sa zic ca gradinita era inconjurata de un gard inalt si avea paznic. Can am venit sa vizitez am sunat la poarta, paznicul a deschis, m-a intrebat daca stie d-na directoare ca vin apoi mi-a inchis poarta in nas si a venit d-na sa ma ia de la poarta sa intru sa vizitez. Portarul ii cunostea pe cei care luau copii iar daca nu-i cunostea le cerea buletinul, verifica pe lista cu numele celor care au voie sa ia copilul si abia apoi ii lasa in curte. In timpul asta ii lasa in strada, in spateele portii. La inscrierea in gradi dadeai cu subsemnatul la lista cu numele celor care au voie sa ia copilul din gradi.
Mie asta mi se pare normalitate si siguranta.
Sorana si Monica (7 ani)
Natasa spune:
Si eu lucrez intr-o scoala si sint perfect de acord cu accesul parintilor in scoala doar in programul de primire al profesorilor sau in caz de urgenta. Eu am intilnit parinti agresind verbal copii pentru a-si razbuna odrasla si mame care uita sa mai plece si stau la suete pe holuri si mai grav, adulti care nu au niciun copil in scoala si intra nu se stie de ce. Implicarea activa a parintilor nu se face stind zilnic in scoala, sa fim seriosi. Probabil ca intr-un oras mic nu exista mari amenintari, dar in Bucuresti mi se pare o regula extrem de buna. Si eu am sa caut o scoala in care orice adult sa fie legitimat si intrebat de motivul pentru care intra si cine il asteapta la intilnirea cu pricina. Scoala nu e bulevard. O fi un pic utopic, dar pot macar sa sper ca voi gasi un loc sigur pentru copilul meu.
sorana spune:
Natasa sistemul e practicat pe scara larga in Bucuresti.
Sigur gasesti scoala in care nu e permis accesul adultilor cu exceptiile de rigoare.
Sorana si Monica (7 ani)
witeflower spune:
Asa e, sorana, dar cand ma refer la accesul parintilor in scoala nu ma refer la la accesul liber, necontrolat, al oricui si oricand. Nici la gradi si nicaieri nu as fi de-acord cu asta.
Parintii pot veni - cred eu, pe usa din fata, la orele stabilite, iar la intrare, pe holuri si in curte sunt camere de supraveghere (ceea ce cred ca e cazul multor scoli).
Se poate supraveghea deci daca si cine nu respecta regulamentul - si mai ales regula de a nu atinge/admonesta vrebal un alt copil.
Cadrele didactice - cum ii cunosc pe cei 800 de copii, ii pot cunoaste (si chiar ar fi bine sa-i cunoasca si pe parintii acestora).
Apoi, la intrare - orice adult poate fi legitimat (daca nu e cunoscut, desigur) si intrebat ce treaba are si cu cine.
Mai trebuie tinut cont ca nu toti parintii insotesc copiii la/ de la scoala, ci numai cei care au copii in clasele mici (si nici aceia toti). Acestia sunt cunoscuti de catre invatatoare si nu cred ca e vreo problema.
Iar treaba cu drogurile si agresatul copiilor - oare unde e mai probabil sa se intample (daca e sa fie...) - in scoala, unde este personal si sunt camere de supraveghere, sau la iesirea din scoala, unde nu mai e nimic sigur - decat o mare aglomeratie de parinti, care se inghesuie sa-si preia primii copiii, o mare de copii care se straduiesc sa ajunga cumva la parintii lor... Dupa care ramane "zona libera" de actiune pentru cei care dau tarcoale scolii...
La noi, in apropierea scolii s-a intamplat ca unii copii (nu neaparat cei mici) sa fie urmariti, agresati sau atrasi in activitati periculoase. Pentru ca in afara scolii au unde sa se acunda si sa pandeasca. Pentru ca in strada si dupa blocuri nu e nimeni care sa intervina (din pacate...).
Oricum, eu respect optiunea parintilor - care o fi ea. Da=oar ca - din punct de vedere personal si profesional as vrea sa existe posibilitatea unei legaturi mai stranse intre scoala si familie, nu doar scurte comunicari prin gardul unei porti...
sorana spune:
A ...pai asa e un pic altfel whiteflower 
La noi la scoala nu sunt camere sau cel putin eu n-am vazut.
In scoala poti intra la sedintele cu parintii, la consultatiile cu parintii (o data pe saptamana) si de cate ori ai treaba cu cineva (dar te legitimezi, spui cu cine si de ce si bodyguardul aduce persoana respectiva, angajat al scolii care te preia din hol). Invatatoarea iese cu copii in fiecare zi. E drept ca sunt foarte putini parinti care iau copii, majoritatea sunt bunici, after-school-uri sau bone dar si acestia pot spune parintilor daca a zis d-na ceva interesant.
Una peste alta poti vedea invatatoarea o data pe saptamana la consultatii sau in fiecare zi la 12.00 sau intr-o pauza (sau cand stii ca sunt copii la sport, religie, limba straina) sau sa o suni sau sa-i trimiti mail. Mie mi se pare ultra-suficient ca si modalitati de comunicare. Nu vad de ce ar trebui sa iti duci copilul in fiecare zi pana in banca lui, nu vad de ce ai bantui prin scoala in timpul orelor de capul tau, etc
Sorana si Monica (7 ani)