Hipospadias(12)
Raspunsuri - Pagina 8
matucdaniel spune:
multumim pentru informatii si sustinere , la control vom merge la inceputul lunii decembrie ...
Monituta spune:
Roxana, am vb cu Irina. E cam suparata. Zicea ca se pare ca ar avea fistula, dar dr. TOth i-a spus ca se inchide. Am vb numai o data cu ea. Atat stiu si eu.
Sanatate si recuperare rapida si fara probleme, Matucdaniel.
andreea_71 spune:
Buna.
Sunt membru nou, am mai citit pe acest forum chiar la acest subiect, pentru ca si baietelul meu de 6 luni a fost diagnosticat la nastere cu hs balanic. Va admir pentru tot suportul si ajutorul vostru, am citit toate cele 12 capitole, si am si eu cateva intrebari.
Mai intai cateva detalii.
HS la noi este (sper, asa am inteles) o forma usoara, pt ca are gaurica la vreo 1-2 mm sub centru, chiar pe "linia orizontala de delimitatie" a capului rotund al penisului. De asemenea, doctora din maternitate mi-a zis ca are jet de pisu foarte bun, face dintr-un singur jet puternic, si rar si un al doilea pt picaturi finale, directia jetului depinde de penis, dc e usor in erectie, atunci penisul e drept si perpendicular pe linia abdomenului si jetul iese drept, m-a stropit pe fata de n ori; dc penisul e moale, jetul e orizontal. Forma penisului pare buna, in sensul ca nu are curbura vizibila, in erectie e perpendicular pe corp, dar dc decalotez varful, atunci se vede capul penisului usor curbat spre "intre picioare", dar mie mi se pare putin, adica pare ca la un tiv de fusta cand "trage spre o parte". Toti musafirii care l-a vazut ocazional cand il schimbam nu au remarcat nimic, doar ca pielea nu acopera tot penisul, ci e mai multa in sus, ca o gluga, si au crezut ca cel mult trebuie cusuta pielicica si pe sub.
Intrebari [scuze ca sunt multe si unele poate naive]:
1. Am inteles ca formele usoare de hs nu mereu necesita operatie. Mie doctora din maternitate mi-a spus ca penisul e drept si destul de bine dezvoltat, si ca functional ar fi ok si asa, dar pentru cosmetizare ar fi bine totusi o operatie, si cica ar putea fi doar una, gaurica fiind aproape de varf. Aici o sa vad si parerea medicului, ideea este ca nestand inca in picioare bb, nu stiu dc va face din picioare sau nu.
2. Am vazut la voi ca sunt 4 tendinte: Basca, Haidi, Voinescu, Ungaria. Eu sunt din Bucuresti si la o prima impresie, din tot ce am citit la voi, as merge la Voinescu, dar la control probabil o sa merg la ambii, Basca si Voinescu. Voi ce parere aveti despre Voinescu, am observat ca sunteti mai putine mamici care ati operat acolo...
3. Evident ca sunt speriata de blocat sonda, fistule, durerile lui bb, controlul cu pensa etc. E vreo sansa sa scapam de controlul cu pensa daca jetul la noi e puternic si sper eu nu prea subtire?
4. As ruga din mamicile care au operat la Voinescu, pretul oficial [cam 32 mil] e suficient, ati mai dat in plus la medic?
5. Varsta optima? Tipa de la neonato zicea ca impins dupa 1 an, dar nu f mult, ceva gen 1 an si cateva luni, o fi bine?
6. Exista riscul ca in timp, bucata de uretra sa nu creasca in acelasi ritm cu corpul penisului si sa ramana mai "in urma, mai inauntru"?... De fapt nu stiu unde creste penisul, apar celule noi la baza sau la varf? Sau din cauza operatiei de hs cresterea finala [pana la lungimea de adult] a penisului poate fi influentata?
7. Stiti cazuri de baieti operati cu mai mult de 5-6 ani in urma, cum se vede cicatricea? Sau medicii la care ati fost au informatii, poze?
8. Durerile lui bb vor fi mai mult de cateva zile? Si in acele zile il va durea mai mereu, sau doar la pisu si kk?
Va multumesc mult ca existati, raspundeti si voi la ce puteti, nu e chiar lucrare de control .
pentru toate mamicile.
Multumesc.
roxana c. spune:
Andreea, sa-ti traiasca baietelul.
1- Asa este, daca nu are curbura, nu-i cazul de operatie, baiatul meu e operat si nu face pipi chiar prin varf, e mai jos cu aprox 3 mm. Daca are si jetul bun...cu atat mai mult, eventual doar ptr pielea aceea care arata...altfel. Totusi nici eu n-am vazut curbura la al meu si totusi a fost, deci...cel mai bine iti va spune un medic.
2-Voinescu este urolog, nu pediatru, din ce stiu eu, la mine a contat mult si anestezistul, care in cazul lui Basca este Tanase, unul din cei mai buni , care lucreaza numai cu copii. Cat despre metoda prin care verifica uretra dupa operatie, pansamentul pe care-l pune si restul, de dupa operatie... e mai ok decat Basca, cel putin asta-i parerea mea din ce am citit pe aici. E bine sa mergi la amandoi , vorbesti cu amandoi si iti faci o parere a ta. Sfatul pe care ti-l dau este ca la Basca sa mergi la Diagnosis, nu stiu cat o mai fi acum o consultatie, ultima data cand am fost, acum vreun an, era 170 , mult, asa e, dar poti vorbi linistita cu el si ii poti pune ce intrebari vrei, pe cand la spital daca mergi nu cred ca are timp de raspunsuri, sau oricum nu te va lamuri prea mult. ( si vei sta si linistita ca nu-i va umbla cu pensa pe nicaieri)
3-Nu stiu daca Voinescu verifica uretra pana in operatie, nici de Basca nu stiu ptr ca am fost numai la clinica , o singura data am fost la spital , dupa operatie, si atunci i-a verificat-o. Daca mergi la clinica poti sta linistita, ca doar se uita, asta-ti spun sigur
4-Aici iti vor raspunde doar mamicile care au fost acolo, eu n-am fost. Totusi, fiind clinica particulara, nu cred. ( idem daca mergi la Diagnosis, platesti doar consultatia)
5-Varsta optima ...in mod normal se spune ca intre 6 si 18 luni. Parerea mea este ca fiind mai mic nu va sti ce se intampla si va trece ceva mai usor peste asta. Totusi trebuie sa tii cont si de vaccin, de ex i-l faci la 6 luni si apoi mai stai aprox o luna jum dupa- ei spun ca o luna, dar mai bine sa stai mai mult, mai sigur.
6=Asta-i intrebarea care m-a chinuit si pe mine, iar Emilia m-a linistit spunandu-mi ca va creste normal, baiatul ei fiind cel mai mare din gasca.
7-Baiatul meu e operat de 1 an si 8 luni, cicatricea nu prea se vede ca e sub puta, doar daca stii unde sa te uiti vezi ceva, dar nu prea mult.
8-Durere la pisu va avea dupa ce-i scoate sonda, in ziua aia, la kk va avea cat va avea sonda, mi s-a explicat ca la baieti sonda trece in apropierea ...intestinului???? sau...a nu stiu ce p=acolo si din cauza asta au dureri. Dureri de la operatie...nu a avut, cand ii schimba pansamentul e....crima, in rest...ok. La Voinescu am inteles ca ii pune un pansament pe care-l da jos o singura data, de tot, nu mai umbla acolo, din cauza asta scriam mai sus ca-i mai bine, la Basca...imbatranesti cu 10 ani in alea 5 minute cat i-l schimba. Asta daca nu ai norocul cum am avut eu sa fie plecat si sa-l schimbe rezidenta, care umbla foarte usor , spre deosebire de Basca(la noi o singura data l-a schimbat Basca, in rest dr. Niculescu).
Cam astea-s raspunsurile, stai linistita ca si eu am pus la intrebari...uneori le repetam...asta e...e normal, zic eu. Daca mai ai...iti mai raspund, la cate stiu.
Va spuneam ca la Calin au aparut 2 gaurele mici, cat varful de ac, sub puta, in preput. L-am urmarit si nu cred ca face pipi pe acolo, se vede un singur jet, pe unde trebuie, nu se scurge nimic din alta parte. Totusi...uneori se vad, alteori nu, sunt apropiate, cam la 2-3 mm una de alta, pe locul unde a fost cusut si pusa pielea aceea, iar intr-una din ele e ceva inchis la culoare, mi-e frica sa umblu acolo, poate fi vreun rest de ata de la operatie? Daca ar fi fistula, ar trebui sa curga ceva si pe acolo, nu? Ar trebui sa picure, sa fie jet sau e posibil sa nu se vada ?
andreea_71 spune:
Roxana,
multumesc mult de tot, m-au linistit f mult raspunsurile tale, deja vad totul ca pe o problema trecatoare si nu foarte grava. O sa ma programez la vizite la ambii medici, la clinicile particulare, poate pe la 7 luni, ca sa fie dupa vaccin, si va tin la curent. Si cumva ca ai tot 3 copii, ca si mine? Eu mai am o fata de 12 ani si inca 1 baiat de 9 ani. Citeam undeva cauzele posibile ale HS, si unul cica ar fi si varsta mamei..., oare? La cel mic eu aveam anul trecut 37 de ani...
Multumesc mult.
roxana c. spune:
Andreea, 71 acela e cumva anul tau de nastere? ( daca asa este, inseamna ca suntem de-o varsta) Si da, am 3 copii, o fata de 12 ani, alta de aproape 8 si pe cel mic, de 3 ani( impliniti luni, pe 9). Nu cred ca varsta e vinovata de hs, majoritatea mamicilor care scriu aici sunt la primul copil, pana in 30 de ani. Cred mai mult in varianta chimicalelor, a Cernobilului...si a Utrogestanului( asta ma chinuie cel mai tare, ca l-am luat la indicatiile dr. ginecolog si nu cred ca era cazul, mi l-a dat preventiv).
popa_ana spune:
Dragele mele tocmai am citit mesajele voastre.
Am si eu tot trei copii, dar mai mari ca ai vostri. Vreau sa va spun ca si eu am avut 34 de ani cind am nascut pe Bogdi, cel de-al treilea si tot timpul m-am gindit si eu ca virsta ar putea fi cauza. Noi stam la tara unde nu prea exista poluare, iar medicamente nu am luat cat am fost insarcinata. In fine D-zeu stie de unde a venit necazul asta.
Sa stiti ca dupa cum se plingea baiatul meu (el a avut 12 ani cand l-am operat ultima data) doar in prima zi doare mai rau. E drept ca al meu e cam alintat si pana i-a scos sonda s-a tot plins. Cind facea pipi se plingea ca il ustura. Mai greu era cind facea treaba mare. Era mai tot timpul constipat, se forta si plangea ca il doare. In zece zile am lipsit doar o ora de langa el pina am mers pina la sora mea sa fac un dus.
Cand i s-a infundat sonda a fost o adevarata teroare.
Era noapte. Baiatul se forta se faca pipi si nu putea, urla ca il doare, iar asistenta l-a sedat cu algocalmine sau nu mai stiu cu ce. Si acuma ma invinovatesc ca am prea mult bun simt. Daca faceam scandal poate chemau medicul si isi dadea seama ce se petrece. Eu n-am avut de unde sa stiu si nici asistenta habar n-a avut.
Deci ... ATENTIE MAMICI!!!!
La cea mai mica neregula luati atitudine si nu va lasati pe mana asistentelor. Aveti grija, fiecare minut conteaza. Cei care am avut parte de esecuri stim cat de greu este sa o luam de la capat.
Asa cum spunea Roxana, foarte important este si anestezistul. Cand l-am operat pe Bogdi prima data avea 2 ani jumate. Si atunci am patit-o tot cu asistentele. Inainte de operatie cu aprox. 30 min-1 ora i se face injectabil premedicatia. Asistenta i-a facut-o si a uitat de noi pina ce din cauza efectelor secundare copilul a inceput sa se inroseasca si sa alerge, sa se agite de nu mai puteam sa-l tinem. Noroc cu sotul meu, care s-a enervat si a facut scandal. Abia atunci si-au amintit de noi si sa nu va spun ca abia au reusit sa-l adoarma. Si in ce emotii am stat numai eu stiu. Baiatul nu isi mai aminteste nimic, insa eu n-o sa uit niciodata.
Sa stiti ca in ciuda a tot ce se vehiculeaza cu treauma copilului in timpul operatiei eu va spun ca Bogdan nu este de loc afectat. Mai marcati raman parintii si tare as vrea sa aflu si parerea altora in acest sens. Copii mici sau mari uita foarte repede. Pe mine ca mama si acuma ma doare sufletul cand imi amintesc.
Cred ca v-am plictisit destul.
Va pup pe toate.
Andreea ai deci f. mare grija. Sper ca nu te-am speriat cu povestea mea. Ideea este ca din greseli invata omul. Asa ca din tot ia ce-ti foloseste. Imi sunt foarte dragi copii mici si ma doare sufletul cand ii vad suferind.
Iti urez multa bafta si sa auzim de bine. Multa sanatate bebelui tau si sa creasca mare.
filofteia spune:
Ma bag si eu in dicutia mamicilor cu trei copii. In primul rand trebuie sa-mi exprim admiratia caci eu cu unul simt ca-mi iau campii... l-oi fi nimerit eu pe ala cel mai "comentator" dintre toi. Desi n-a implinit inca 9 ani ma simt ca pe campul de lupta.
Andreea sa-ti traiasca baiatul si sa faci alegerea cea mai buna pentru el... Sincer din ce am tot citit eu nu poate spune nimeni de ce hipoapadias... nici macar prin gene nu s-a putut dovedi ca se transmite... eu as merge mai mult pe o "nepotrivire" intre genele partenerilor... deoarece probabilitatea ca hipospadias sa apara la al doilea baiat este mai mare decat cea de a aparea la fiul celui cu hipospadias.
Este bine sa mergi si la Voinescu si la Basca... sincer eu nu l-as opera din ce povestesti tu... la Adi penisul era foarte curbat, nu se putea decalota, iar acum este inca usor curbat, gaurica nu este chiar in varf, cand se decaloteaza nu arata ca al celorlalti, dar poate face pipi din picioare, are erectii, un singur jet... mi-ar fi frica sa-l mai operez o data.
Nu cred ca se mai dau alti bani la dr. Voinescu.
Nu a operat nimeni la dr. Voinescu deoarece acesta este de adulti, iar la Spital nu facea operatii de hipospadias, nu stiu acum daca face...in schimb este urolog si din cate am auzit unul foarte bun. Face operatii la aparatul urinar destul de frecvent la adulti.
Anita imi pare rau ca ati trecut prin atatea si ma bucur ca esti aici sa povestesti, ca celelalte mamici sa fie pregatite. Ai dreptate cu bunul simt... eu sunt mai apriga din fire, asa ca atunci cand copilul plangea rau de la cateter i-am spus asistentei sa il scoata...cu scandal, apoi m-am dus la asistenta sefa si a iesit un taraboi adevarat, caci saracul copil avea venele sparte, iar asistentele indesau antibioticul cum se nimerea. Ma rog pana la urmatoarea doza am reusit sa il schimb in oral...cumparat de mine.. In foaie scria "augmentin de la mama" eu nu stiu cum se justificau .
Roxana vacanta atrecut atat de repede. Pe mine ma streseaza rau scoala asta... eu nu stiu cum va descrurcati voi cu doi scolari...
Toata admirati mea.
roxana c. spune:
Emilia, e o mamica cu un copil operat de dr. Voinescu, a intrat atunci, imediat dupa operatie, apoi n-a mai spus nimic. Deci opereaza si Voinescu, nu la spital ci la clinica, parca la Medlife.
Eu am un morcov...undeva, cu frunze cu tot, din cauza la cele 2 gaurele pe care le-am vazut sub puta la Calin, pe preput, din ce am studiat par a fi chiar in locul unde a fost cusuta bucata aia cand i-a facut cosmetizarea. ( toata pielea aceea era adunata sus, ca o gluga, si cand l-a operat i-a aranjat si pielea , sub puta, sper ca intelegeti ce spun eu ). Arata ca atunci cand ai un cos negru si l-ai stors, stiti ca ramane o urma( nu stiu ce alt exemplu sa dau). Una din gaurele are si ceva inauntru, inchis la culoare, si sunt la distanta mica una de alta. Ce poate fi, stiti careva? L-am tot urmarit, face pipi bine, intr-un singur jet, nu picura nimic pe nicaieri. Prima data le-am vazut in urma cu cateva saptamani, apoi nu mai erau, sau nu le-am vazut eu...nici nu stiu, acum iarasi sunt.
filofteia spune:
Citat: |
Deci opereaza si Voinescu, nu la spital ci la clinica, parca la Medlife. |
Cam asta am vrut sa spun si eu. Atat ca cele 32 mil nu sunt la indemana oricui.
Pe cand dr. Basca opereaza in spital, unde are acces toata lumea...de aceea sunt mai multi operati la dansul.
Citat: |
Una din gaurele are si ceva inauntru, inchis la culoare, si sunt la distanta mica una de alta. |
Si Adi face uneori niste puncte ca niste cosuri, care trec, apar in alt loc, nu trebuie sa te ingrijorezi. Adi mai are o excrescenta ca un neg in urma operatiei. Nici de asa ceva nu trebuie sa va ingrijorati daca atunci cand urineaza nu se umfla...deci sa nu se acumuleze urina acolo.