Tutuiala - unde e limita?
Raspunsuri - Pagina 3
freedelia spune:
Copiii mei au invatat de mici ca toate doamnele sunt "miss cutare" si toti domnii sunt "uncle cutare" si asa li se adreseaza si acum. Le este intrat in sange, de mici, cand vorbeam cu oamenii in fata lor sau cu ei despre oameni asa ii numeam si asa ii numesc si ei. Nu au existat confuzii.
Cred ca este mai greu cu dumneavoastra, pentru ca nu poti vorbi cu prietenii cu dumneavoastra in fata copilului. Evident ca nici copiii mei nu stiu alta adresare decat "tu" in romaneste -- eu sunt multimita ca stiu si atat, ca nu facem eforturi deloc sa invete romaneste.
18+, John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006)
POZE
lara_c spune:
Citat: |
citat din mesajul lui petra Acest "you" salvator din lb. engleza este tare comod, de aceea copii mei nu stiu sa foloseasca "Dvs.-ul" . Eu am avertizat toata familia si toti cunoscutii din Ro. ca ai mei copii nu stiu sa vorbeasca cu pronumele de politete romanesc si deocamdata toti au inteles si nimeni (indiferent de varsta) nu s-a suparat. DAca v-a fi absolut necesar o sa invete si chestia asta, deocamdata ne dam silinta sa invatam sa vorbim corect romaneste ! La toti numai bine! |
Nu e numai vorba de 'you' ci si de a te adresa lui Robert Smith cu 'Rob'.Ceea ce mi mi se pare ok.
M-am dezobisnuit demult sa vb cu dumneavoastra si in general ma adresez pe numele mic.Cu exceptii, dar rare.
In general in UK intre colegi- mergand pana la ministru te poti adresa pe numele mic.
Daca am nevoie sa scriu un mail sa zic, unui sef de departament, director regional de nu stiu ce , etc pe care nici macar nu il cunosc personal, nu ma adresez cu 'stimate domn' ci cu numele de botez care apare in distribution list.
Cel mai ciudat mi se pare in franceza:'Andreea, dumneavoastra nu ati stiut ca aveati un eseu de pregatit pt azi?'- asa ni se adresa profa' de franceza folosind modelul francez.
Cat despre copii, in nici un caz nu ii voi invata sa foloseasca matale, dumneata, dvs , etc doar pt vizite.E destul de confuz pt un copil care nu traieste in RO si nu mi se pare ca se complica inutil sa inteleaga cum sta treaba cu varsta si pronumele de politete.
La fel cum in RO e ok ca un copil sa spuna ' vreau ciocolata' in schimb in UK nu este deloc acceptabil.
Nu cred ca cele care traiti in RO va invatati copii sa ceara 'pot sa am ciocolata'- nici nu suna firesc de altfel.
Un alt exemplu, ridicatul de la masa.Nu cred ca sunt multi copii (sau chiar adulti) case se scuza daca se ridica de la masa.Ma refer can iau masa cu mama si cu tata nu neaparat la dineuri.Si nu considera nimeni crasa lipsa de politete.
Eu cred ca adultii tb sa se adapteze in general mediului in care lucreaza ( si in RO in multinationale, ambasade, firme in care predomina pesonal strain , toata lumea vb la pertu) si copii tb sa se adapteze tarii in care traiesc.
Erinn's mummy
Hawaii Mexico US * Around The World * Wedding
* Erinn Kendall *KUALA LUMPUR
cristi_2003 spune:
mie nu mi-a spus nici un doctor tu pana acum, cu exceptia doctorului de familie (am fost colega de camera cu fiica ei si ma stia) si doctorul cu care am nascut (il stie pe sotul meu de mic si ar fi fost ciudat lui sa-i zica pe nume si mie dna). chiar imi era ciudat ca in timp ce am stat in spital toti imi ziceau dna ... pt ca erau mai in varsta ca mine si m-as fi simtit mai ok sa imi zica pe nume.
ma dispera insa cand merg la un magazin/terasa/cafenea ce o fi si vanzatorii/chelnerii, mai tineri ca mine, carora eu le spun "va rog" mi se adreseaza direct cu tu. asta dupa ce eu ii iau cu dvs. adica daca mie la servici un client imi spune dna/dra eu nu il iau niciodata cu tu. si interesant e ca vanzatoarele mai in varsta intotdeauna zic dvs.
cand eram copil ziceam la toata lumea saru' mana si toti erau dvs. chiar si prietenii apropiati de familie, vecinii tineri, parintii copiilor din bloc.
Cristina, mama fericita de Stefan Carol (29.12.2008)
http://b1.lilypie.com/hQRfp2.png
http://s288.photobucket.com/albums/ll162/cristi_2003/CAROL/
AdiS spune:
Prefer sa folosesc intotdeauna pronumele de politete. In acest fel semnalez ca nu tin sa vorbesc cu persoana respectiva la per-tu. Daca eu vorbesc politicos atunci astept si de la persoana respectiva sa imi vorbeasca la fel. De asemenea, prefer sa fiu rugata de doua ori inainte de a trece o discutie la per-tu. Plus ca uneori chiar nu pot sa folosesc "tu" in loc de "dumneavoastra".
Cand abordez o discutie la per-tu: cand vorbesc cu o persoana cunoscuta si cu care deja am stabilit fie verbal fie non-verbal ca ne putem tutui. Pe "mister" o sa incerc sa il educ la fel + exemplu personal. Adica, la bezinarie el intreaba: "tu stii cat costa masinuta asta?" iar eu repet dupa el: "Nu va suparati, imi puteti spune cat costa aceasta masinuta?". In timp ma astept sa abordeze discutiile asa cum aude sau vede la noi.
Drept sa va spun mie chiar imi place ca avem aceasta forma de politete. Asa cum imi place ca la tara fiind, salutam pe toata lumea care intalnim pe drum sau care sta pe la porti - tot o forma de
politete o consider. Atata vreme cat locuim in Romania este normal sa folosim aceste pronume de politete devreme ce exista. Mi s-ar parea penibil sa-mi vina cineva la un interviu si sa ma abordeze cu "tu", ca asa o fi vazut in filme.
In partile noastre folosim dansul/dansa si le-am folosit pana am mers o saptamana la bunica de la Birlad. Acolo am observat ca dumneaei folosea "dansul" cand se referea la porcul din cotet. Asa ca
nu le-am mai folosit ci le-am inlocuit 100% cu "dumneaei" si "dumnealui".
Cand ne adresam bunicilor folosim "matale" in loc de "dumneavoastra" care mi se pare un cuvant rece pentru o relatie bunici-nepoti.
olishka spune:
Pe mine soacra ma tot bate la cap sa o tutuiesc, dar mi se pare ciudat. Si cel mai penibil a fost ca m-a rugat s-o tutuiesc a doua zi dupa nunta , de parca pana atunci n-am petrecut destul timp impreuna. De fapt nu vreau s-o tutuiesc pt ca asta ar insemna o "apropiere" intre noi doua si nu-mi doresc asa ceva. Prefer s-o tin la distanta, si asa fac si restul. Daca imi este draga persoana accept sa o tutuiesc, daca nu, prefer sa folosesc in continuare pronumele de politete ca sa pastrez o relatie mai "rece".
Olga, mamica lui David iepurasul
beshter spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Eliza5
Care ar fi alternativa? |
oh brother where art thou?
Trouve avant de chercher
beshter spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lara_c Nu cred ca cele care traiti in RO va invatati copii sa ceara 'pot sa am ciocolata'- nici nu suna firesc de altfel. |
Evident ca nu ne invatam copiii chestia asta. Pen'ca, tot evident, nu exista in romaneste. Poate daca te gandesti la altceva in afara de o traducere mot-a-mot pentru 'Can I have some chocolate?', iti va suna 'firesc' ideea ca si copiii romani stiu sa 'ceara' ciocolata.
Trouve avant de chercher
beshter spune:
Exemplul limbii engleze e nepotrivit cand vine vorba de pronumele de politete. 'You' in engleza nu inseamna 'tu' ci taman 'dumneavoastra'; in engleza veche si medie, pronumele de pers. II-a sg era 'thou' (adicatelea 'tu') iar cel de pers. a II-a pl 'ye', adica 'you' (adica 'voi', 'dumneavoastra'). Dupa care s-a generalizat folosirea lui 'you' si la pers. a II-a sg (procesul a inceput cam dupa Cucerirea Normanda).
Si chiar daca nimeni nu mai e fully aware ca i se adreseaza propriului copil cu dumneavoastra, mie mi se pare teribil de amuzant ca tocmai engleza e data mereu ca exemplu de folosire a pronumelor de 'solidaritate'.
Trouve avant de chercher
viviana spune:
Pe mine ma lasa rece tutuiala pentru ca nu mi se pare lipsita de respect ci numai un titlu de adresare.
Eu vorbesc cu dumneavoastra intotdeauna, atunci cand e cazul.
Daca cineva ma tutuie nu numai ca putin imi pasa dar nici macar nu ma supar pentru ca mi se pare normal.
Tonul conteaza mai mult si ceea ce vrea acel cineva sa-mi transmita.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Andrada spune:
Tutuiala (you) nu e generalizata in tarile anglofone. In scoli, spitale, universitati, la biserica, etc toata lumea foloseste mister/miss, mrs. Clientul intotdeauna e adresat cu pronumele de politete fie ca e client la aprozar, fie ca e VP.. Iar seful peste 3-4 nivele de management iarasi e adresat cu mister/mrs.
A