Tutuiala - unde e limita?
Raspunsuri - Pagina 2
denizel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui capcaunul Televiziunea si reclama sunt principalii promotori ai tutuielii. |
Si forumurile :)).
Serios acum, nici eu nu suport tutuiala.
Ii spun dumneavoastra si pustiului de douaj de ani care il tunde pe fiu-mio.
Dar, exista reguli si la tutuiala, nu?
Eu stiam ca daca tipa spune "tu" unui tip, acesta e semn ca si el poate incepe tutuiala.
Nu m-am lamurit inca ce e cu oamenii in varsta. Ei iti spun mai tot timpul "tu", dar nu stiu cat ar fi de incantati daca le-ai intoarce tutuiala .
A, medicii in varsta sunt cei mai tutuitori din Romania . Atat la ei in cabinet, cat si cand ii cunosti intamplator, in afara cabinetului :D.
Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March
blackpanterro spune:
Pe mine ma lasa rece respectul asta superficial de adresare. Mai mult imi doresc sa ma respecte persoana cu adevarat si sa mi se adreseze cum simte el/ea de cuviinta decat sa mi se adreseze cu dvs, si in sinea lui/ei sa ma considere in fel si chip.
Am observat asta mai ales pe forum, lumea povesteste in fel si chip despre doctori, profesori, etc dar in fata lor pun pariu ca se fac pres, acoperindu-i cu respect.Pai ce respect e ala?? I te adresezi cu dvs si in gand il faci bou?
Adriana si Aidan - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier
"May the fleas of a thousand camels infest the crotch of the person who screws up your day and may their arms be too short to scratch...AMEN"
ina_nz spune:
Ce probleme grele mai aveti si voi! Conteaza chiar asa mult "dumneavoastra" ala?
Eu sincer nu ma simt mai doamna cu el ...... doamna sunt prin atitudine si prestanta nu ca ma numeste asa convorbitorul
Mi-aduc aminte si zambesc de celebra fraza de la coafor: "Doamna Nuti ma faceti si pe mine?"
denizel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui blackpanterro I te adresezi cu dvs si in gand il faci bou? Adriana si Aidan - 4 ani A ticket to hell has never been funnier "May the fleas of a thousand camels infest the crotch of the person who screws up your day and may their arms be too short to scratch...AMEN" |
pai, ar fi mai bine invers? :)))))
Desigur ca 'dvs' e o poleiala a civilizatiei (la fel cu zambitul in lift si la intarea in butic) si, desigur ca, a spune 'dvs' nu inseamna neaparat ca respecti pe celalalt.
Dar, in Ro, in multe cazuri, adresarea cu 'tu' arata ca tutuitorul il considera inferior pe tutuit (li se spune 'tu' la chelneri, la vanzatori, la baiatul care spala masina, uneori pacientilor etc).
E nederanjanta tutuiala atunci cand tutuitorul ii spune 'tu' atat vanzatoarei cat si doctoritei, la prima intalnire. Cu conditia ca vanzatoarea si doctorita sa se cunoasca .
Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March
Gretchen spune:
Forma de adresare tine mai mult de convenientele sociale decat de respect. Personal am fost educata sa folosesc pronumele de politete in comunicarea cu persoanele din afara grupului de prieteni, colegi sau familie. Si intotdeauna imi este greu sa initiez trecerea de la "Dvs" la "tu", de obicei prefer sa o faca cealalta persoana. Anul trecut ne-am imprietenit cu o familie de varsta noastra in concediu, si ne-am spus "dumneavoastra" pana in ultima zi, pentru ca nici unora dintre noi nu le venea sa propuna tutuitul. :)
As duce insa discutia mai departe si v-as intreba cum ii invatati pe copii sa se adreseze adultilor? Cand sunt mici, copiii sunt la "per tu" cu toata lumea, insa asta ar trebui sa dispara odata cu trecerea timpului. Si cand le spui ca unor persoane trebuie sa li se adreseze cu "dvs" si altora le pot spune in continuare "tu", copiii sunt uneori derutati. Fica-mea, cel putin, e adesea derutata, nu stie cum sa salute sau cum sa se adreseze. Am invatat-o sa se adreseze cu "dvs" tuturor adultilor pe care ii cunoaste, insa unii o invita imediat sa le spuna "tu", si o fac destul de repezit (vai, tu, nu-mi spune dumneavoastra, nu-s asa de batrana), incat ea crede ca i-a jignit spunandu-le "dvs". Alti parinti insa ii lasa pe copii sa se adreseze cum vor ei, si copiii aia ajung sa-si tutuiasca invatatoarea.
Si inca o paranteza: eu am invatat la scoala ca dansul/dansa sunt pronume personale, nu sunt pronume de politete. Insa aud multi oameni folosindu-le ca pronume de politete. Voi cum le folositi?
blackpanterro spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui denizel
pai, ar fi mai bine invers? :)))) Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March |
De multe ori cred ca e grea decizia! :))))
Personal ma adresez cu dvs. tuturor persoanelor in varsta, mai ales fostii vecini care m-au vazut crescand, cei care erau parintii prietenilor mei.
In multinationla in care am lucrat in Ro era la moda sa te adresezi cu "tu" si recunosc ca mi-a fost mai greu la inceput mai ales ca aveam 20 de ani si eram cea mai tanara din birou, imi era tare aiurea sa spun tu cuiva de 40 de ani, m-am obisnuit dar totusi au fost persoane carora le spuneam dvs.
Aici insa toate adresarile sunt cu "you" fara sa conteze varsta.
Adriana si Aidan - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier
"May the fleas of a thousand camels infest the crotch of the person who screws up your day and may their arms be too short to scratch...AMEN"
makydenis spune:
Va multumesc pentru colaborare!
De la inceput vroiam sa amintesc de limbajul folosit de medici, dar am renuntat, nu vroiam sa atac pe nimeni, de la inceput. Problema e cum ati spus si voi, nu e vorba numai de tutuiala, dar si de tonalitatea vorbirii.
Am observat ca avansarea in grad in mai multe meserii atrage dupa sine si transformarea vorbirii: dispare "dumneavoastra" si apare "tu".
Pentru mine asta e foarte deranjant.
makydenis spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Gretchen Forma de adresare tine mai mult de convenientele sociale decat de respect. Personal am fost educata sa folosesc pronumele de politete in comunicarea cu persoanele din afara grupului de prieteni, colegi sau familie. Si intotdeauna imi este greu sa initiez trecerea de la "Dvs" la "tu", de obicei prefer sa o faca cealalta persoana. Anul trecut ne-am imprietenit cu o familie de varsta noastra in concediu, si ne-am spus "dumneavoastra" pana in ultima zi, pentru ca nici unora dintre noi nu le venea sa propuna tutuitul. :) As duce insa discutia mai departe si v-as intreba cum ii invatati pe copii sa se adreseze adultilor? Cand sunt mici, copiii sunt la "per tu" cu toata lumea, insa asta ar trebui sa dispara odata cu trecerea timpului. Si cand le spui ca unor persoane trebuie sa li se adreseze cu "dvs" si altora le pot spune in continuare "tu", copiii sunt uneori derutati. Fica-mea, cel putin, e adesea derutata, nu stie cum sa salute sau cum sa se adreseze. Am invatat-o sa se adreseze cu "dvs" tuturor adultilor pe care ii cunoaste, insa unii o invita imediat sa le spuna "tu", si o fac destul de repezit (vai, tu, nu-mi spune dumneavoastra, nu-s asa de batrana), incat ea crede ca i-a jignit spunandu-le "dvs". Alti parinti insa ii lasa pe copii sa se adreseze cum vor ei, si copiii aia ajung sa-si tutuiasca invatatoarea. Si inca o paranteza: eu am invatat la scoala ca dansul/dansa sunt pronume personale, nu sunt pronume de politete. Insa aud multi oameni folosindu-le ca pronume de politete. Voi cum le folositi? |
Cred ca la copii depinde de varsta. Baietelul meu are 3 ani si adultilor li se areseaza cu "tanti", "nenea". E mai usor pt el decat sa se adreseze cu numele mic. Treptat sprijinit de sfatul nostru (al parintilor) cred ca nu vor fi probleme in a introduce "dumneavoastra". In definitiv copiii sunt oglinda parinilor in mare parte. Si daca sunt adulti care nu au pretentii la "dvs" e ok. La noi la gradinita doamnele permit copiilor sa li se adreseze cu "tu". La scoala nu stiu cum e, dar depinde si de invatatoare. Pe vremea mea, nu era permis si m-am conformat fara probleme.
Dansul/dansa le folosesc cand vorbesc cu cineva despre o a treia persoana. Nu folosesc prea des. Depinde cu cine vorbesc si despre cine vorbesc.
Eliza5 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui blackpanterro Aici insa toate adresarile sunt cu "you" fara sa conteze varsta. |
Care ar fi alternativa?
dodo spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ina_nz Ce probleme grele mai aveti si voi! Conteaza chiar asa mult "dumneavoastra" ala? Eu sincer nu ma simt mai doamna cu el ...... doamna sunt prin atitudine si prestanta nu ca ma numeste asa convorbitorul Mi-aduc aminte si zambesc de celebra fraza de la coafor: "Doamna Nuti ma faceti si pe mine?" Silvia mamica de Adrian (22 August 2003) si Maya (25 Iulie 2009) |
Mi-ai adus aminte de o fosta colega de birou, sotul ei era doctor si se intimpla cind erau proaspat casatoriti, erau in provincie unde el avea post-vine o tiganca si suna la usa. Colega mea deschide si tiganca, cu un cos de fructe in mina, ii zice: "fa, duamna, mata esti nevasta lu'dom'doctor? Ma trimese la mata cu fructele ashtea, pupatziash okii ca frumoasa mai esti"
Curat ca grea problema, a tutui, sau a nu tutui??