Tutuiala - unde e limita?
Raspunsuri - Pagina 13
vikinga spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Mihaelka
|
lilanda spune:
Vik, lol !!
Io la subiectul asta, despre limitele limitate ale tutielii, tre' sa recunosc, ca nu mai fac fata. Cum zise si mihaela_s, in tarile scandinave, folosirea pronumelui de politete nu e doar rara avis, da' si semn de senilitate avansata :)
Acu' e drept ca familiaritatea asta isca mari probleme in relatiile profesionale cu strainii. Mai ales cu nemtii, care nu pretind doar Herr und Frau, da' mai au pretentia si la titlu; Herr Doktor Müller oder Herr Prof. Dr. Müller A fost o faza misto, cind la un workshop in Danemarca, printre toate tagurile daneze de-alde Lars, Svend, Ove si Jan, aparu si-un Herr Direktor, care, saracu', chiar s-a simtit prost in cele din urma!!!
De unde, cum mai zise cineva: cum e bordeiu', asa si obieceiu' :)
Andrada spune:
Cind lucram cu japonezi adaugam intotdeauna sen in final (Tokugawa-sen), la fel si cu germanii, ma adresez cu Herr sau Frau desi in rest vorbim engleza. Si ei mi se adreseaza cu prenumele de politete,
Allure spune:
Citat: |
citat din mesajul lui vikinga Ma mir ca nu a fost dat pina acum si exemplul limbii germane. Ok stim ca e urita, nu o place nimeni da' totusi ceva respect. |
asa "dura" cum e, mie imi place limba germana mai mult decit orice
e pe lista mea de "things to learn"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
True health is a journey not a destination, a process not an event, a habit not a diet.
www.youtube.com/watch?v=fbwO7RAfwS4&feature=related/" target="_blank">soon, this will be me
anya spune:
Chiar observasem ieri, asta legat de traduceri, cum au tradus romanii o emisiune de pe travel, parca. Erau niste englezi in varsta care mergeau in Spania si vroiau sa-si ia un apartament. Evident ca se folosea "you" iar romanii au tradus cu "tu". Putem spune ca e viciu de traducere, dar...exista si un dar, adresarea era pe numele mic. Adica agentul imobiliar le spunea ceva de genul:
Marta, tie ce ti-a placut la apartamentul x...si Frank, crezi ca vei avea unde sa parchezi rulota?...etc
vikinga spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lilanda Vik, lol !!Io la subiectul asta, despre limitele limitate ale tutielii, tre' sa recunosc, ca nu mai fac fata. Cum zise si mihaela_s, in tarile scandinave, folosirea pronumelui de politete nu e doar rara avis, da' si semn de senilitate avansata :)Acu' e drept ca familiaritatea asta isca mari probleme in relatiile profesionale cu strainii. Mai ales cu nemtii, care nu pretind doar Herr und Frau, da' mai au pretentia si la titlu; Herr Doktor Müller oder Herr Prof. Dr. Müller A fost o faza misto, cind la un workshop in Danemarca, printre toate tagurile daneze de-alde Lars, Svend, Ove si Jan, aparu si-un Herr Direktor, care, saracu', chiar s-a simtit prost in cele din urma!!! De unde, cum mai zise cineva: cum e bordeiu', asa si obieceiu' :)"I am a deeply superficial person" - Andy Warhol |
mina spune:
In general ma orientez dupa regulile cele vechi si bune: folosesc pronumele de politete NEAPARAT cu persoanele mai in varsta, pe o scara ierarhica mai inalta sau cei de care, cum a zis cineva mai inainte, ma desparte un vagon de carti. In general, stiu ca cel mai in varsta/mai sus pe scara ierarhica, daca doreste, poate propune renuntarea la "politeturi" formale, iar celalalt (daca poate), trebuie sa accepte.
Eu am patit sa nu pot sa renunt la Dvs Dna Z cu 2 sau 3 Doamne cu care lucrez, fiindca pur si simplu am pentru ele un respect care ma impiedica sa le spun tu si pe nume.
In relatiile de afaceri intotdeauna abordez persoanele cu Dvs Doamna/Domnule. Daca sunt persoane de aceeasi varsta cu mine si daca simt ca ar fi ok sa ne tutuim, trec usor de la a semna cu tot numele la semnatura cu numele mic. De cele mai multe ori, aceasta relaxare treptata a corespondentei, face trecerea f usor spre o comunicare relaxata, fara pronume de politete. Sau, daca e vorba de comunicare verbala, si simt ca propunerea ar fi bine primita, propun direct, frumos si politicos, sa renuntam la pronumele de politete.
Sunt insa si persoane la care nu indraznesc sa fac asta sau care mentin o distanta ferma in comunicare. Ca atare, ramanem la politeturi.
La birou, in echipa, ne tutuim. Suntem de aceeasi varsta si ar fi si jenant sa ne alergam cu Dvs Domnule si Doamna.
Pe strada...fiecare cu ce-a primit de acasa. Dar, da, cred ca politetea traditionala la noi cere sa te adresezi cuiva cu Dvs Domnule/Doamna, inainte de a renunta la aceste pronume de politete, atunci cand situatia o permite sau o cere.
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
Yaia spune:
Personal, nu cred ca respectul se arata prin folosirea lui "tu" sau "dumneavoastra", ci mai degraba prin stilul si modul adresarii. Parere personala, probabil influentata de limbile unde nu exista acest pronume personal de politete.
Ce nu-mi place mie in Romania e atucni cand un barbat saruta mana la propriu. Mi se pare atat de deplasat...si cand te gandesti ca nu trebuie sa pup eu nimic, dar nu-mi place sa-mi fie mana "invadata" in halul acela.
Si sa va spun, apropo de politete, ca in finlandeza nici nu exista cuvant pentru "te rog, va rog"? Nici macar "cu placere" nu au, au doar "ole hyvää", care e un soi de "sa iti/va fie de bine". Dar au "multumesc".
===============================================
Irina, mami de Tudor Cristian (08.10.2007) si delfinas(a)
Alizee spune:
In general, strainii mi se adreseaza cu dumneavoastra. Probabil, m-am maturizat mult in ultimul an, ca pana atunci, mi se vorbea la per'tu. Era deranjant ca o vanzatoare de 20jde ani sa-mi spuna : Ce doresti ?
Eu prefer sa ma adresez strainilor si persoanelor in varsta sau celor cu functie superioara cu pronumele de politete. Acelasi mod de adresare astept si din partea acestora.
allinta
anaemi spune:
Apropo de faptul ca dvs pare distant si tu-ul deja duce spre apropiere.Cunosc un caz: barbat si femeie. La inceput vorbeau numai cu dvs, apoi incet incet au inceput tutuiala si uite asa din tu in tu au ajuns amanti (si acum ea a divortat , el a divortat si sunt impreuna ...nu se stie pt cat timp). Nu spun ca au ajuns amanti doar din cauza tutuielii, dar asta le-a permis mai mult apropierea.
Ana & Filip (06.03.2007) & Anastasia (03.08.2008)
Dragostea [...] toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda.
Dragostea nu cade niciodata...