mi-a scazut lactatia !!!
Dragi mamici, sunt f.f.f. suparata. Dupa ce m-am laudat ca am lapte pentru 2 copii, de 4 zile ma confrunt cu o scadere drastica a lactatiei. Concret, duminica a fost ultima zi cand am reusit sa mulg din sani 100 ml, dupa care...ba 40ml, ba 30 ml, pentru ca ieri sa nu mai mulg nimic, au iesit 2 picaturi si gata.E adevarat ca ma mulgeam dupa ce Andrada (11 saptamani) papa, dar si inainte faceam la fel, si mulgeam mai mult de 100 ml. Va dati seama ca am intrat in panica, mai ales dupa ce am constatat ca bebele nu a mai luat in greutate NIMIC in saptamana asta.Ce n-am incercat ??!!! Am baut 3 litri de ceai de fenicul pe zi, am bagat in mine la bere fara alcool de mi-e greata, am incercat sa ma odihnesc, sa ma calmez...degeaba. Partea si mai proasta e ca Andi incepe sa maraie dupa mesele de dupa-amiaza si seara, care mese, vreau sa va spun, le cere deja la 2 ore, si nu era stilul ei !!!Aseara mi-a venit sa urlu: a papat la 8 seara, a adormit, s-a trezit la 10 seara si a urlat, am zis ca are colici, iar i-am dat san, s-a linistit pe moment, apoi, pe cand o tineam in brate, a inceput sa caute cu gurita sfarcul, a mai supt un minut si s-a pus pe urlat ! I-am dat ceai, a baut toata sticla, 150 ml, a adormit, si iar s-a trezit la 2 noaptea, si la 5, si la 7,30 azi-dimineata...Imi vine sa plang !!Andi isi facuse program OK, sugea seara pe la 22-23 apoi dormea pana la 5.30-6.30 dimineata fara probleme, pe cand acum...Am sunat-o pe medica de familie, a zis ca poate e o stare trecatoare, sa nu intru in panica (dar am intrat deja !!!), sa o pun la san oricat de des, sa nu ma enervez...Usor de zis...Imi pipai sanii si constat ca sunt ca niste pungute goale, si cat lapte aveam mai ales dimineata, Doamne, tasnea din sani ca aspersorul...Asa ca sunt de-a dreptul ingrozita, desi imi dau seama ca starea mea imi agraveaza problema. Bineinteles, cum exista si soacre, care soacra (a mea) ma inspecteaza de ori cate ori o alaptez pe Andi, m-am trezit cu indicatii ca trebuie completare de lapte praf, si inclin sa cred ca de data asta are dreptate. Soacra-mea insa zice ca si laptele praf se introduce treptat, cate 20 ml in primele 4 zile, apoi 30 ml, apoi 40 si tot asa.La foamea pe care o are Andrada in glanda ma indoiesc ca o voi pacali cu 20 ml ratie zilnica...Ce sa fac, mai fetelor, va rog dati-mi si mie un sfat!! Nu-mi dau seama ce naiba a determinat scaderea asta brusca a lactatiei, poate gandul ca trebuie sa ma intorc la serviciu in 1 oct., poate altceva, cert e ca s-a dus laptele meu, si bebele maraie de foame, si ceaiul nu-i o solutie..si zau ca nu mai stiu ce sa fac !!S-o trec pe lapte formula ? De care ? Cum sa i-l dau ?? Of, ce probleme ...
Raspunsuri
palmyrah2002 spune:
Draga mea,
In primul rind nu intra in panica.
Eu zic sa-i dai Andradei sa suga si la 2 ore,asa cum doreste.(Mihnea pina la 3 luni si jumatate a supt la doua ore-deci avea 10-12 mese pe zi).Numai asa stimuleaza laptele.E si normal ca in conditiile in care ea nu a supt de seara de la zece pina a doua zi dimineata,organismul sa nu mai produca atita lapte.E drept ca este foarte greu sa-i dai si noaptea sa pape asa de des,dar daca vrei sa o alaptezi mai mult,adapteaza-te cerintzelor ei.
In plus ea este mai mare acum si maninca mai mult.De asta cind te storci dupa ce a papat,nu mai ramine nimic.
Mai amina un picutz introducerea laptelui praf in alimentatie.Incearca doua zile sa-i dai sa pape la 2 ore ,doua ore si jumatate,si daca nici atunci secretia lactata nu creste,poti incepe suplimentarea.Ideea este sa-i dai intii san si dupa aceea biberon.Multa sanatate si incearca si cu ceai de chimen!!!Cristina si Mihnea
PS Eu cred ca daca ai sa ai dai mai des sa suga,totul va fi in regula!!SUCCES si iti tin pumnii!!!
liviu`s spune:
Sotia mea a utilizat pt cresterea lactatiei granule Galactogil. Sunt foarte eficiente.
GabrielaG spune:
Si eu am fost adepta suptului la cerere la ambii puiuti.Pe cel mare l-am alaptat pana la 11 luni (desi la un mom am facut mastita la un san, nu am intrerupt si nici nu am completat cu lapte praf),iar pe cel de-al doilea pana la un an si doua luni. E drept ca cel din urma m-a chinuit mult, adica se trezea f. des noaptea si eram obosita a doua zi, dar o cafea rezolva totul. Poate laptele praf l-ar satura, dar este foarte posibil ca apoi sa refuze sanul, si e pacat, daca poti sa-i mai dai. Avea dreptate Cristina, cu cat ii dai mai des sa suga, cu atat lactatia creste.
Si nu intra in panica, nu te mai stresa ca faci rau la BB. Si eu la un mom dat am sitit ca nu mai am laptic in sani, sugea asta micu si parca nu curgea nimic, era o senzatie tare aiurea. Nu a durat decat o zi sau doua.
Sanatate multe si fruntea sus,
Gabriela si baietii
Tango spune:
Draga Puppe si eu am aceeasi problema dar nu de o zi, doua... Puiuta mea nu aluat in greutate de 20 zile decat 300 gr, dupa ce in prima luna a luat 800 gr ( azi a implinit 8 sapt). Mai greu este ca puiul meu nu vrea cu nici un chip altceva decat san. Doamne, si ce n-am incercat. Aseara am vrut sa-i dau lapte praf, cu biberonul, si a tipat, la propriu, 2 ore continuu. A supt nu stiu ce din san si de la 11 noaptea a dormit pana la 9 dimineata. As putea crede ca i-a ajuns laptele, dar cand am schimbat-o de dimineata pampersul ei era uscat. Azi sunt hotarata sa cer ajutor pediatrului ca sunt disperata ( e fffffff putin spus disperata).
http://community.webshots.com/user/tangorezu
tutus spune:
Buna!
Asa cum au spus si alte mamici, spun si eu ca pt ca sa fie laptic, trebuie ca bebeu sa suga cat mai des. Din proprie experienta spun ca starea psihica, calmul, linistea, ... au si ele un rol destul de important, asa ca nu te necajii, fii optimista si poate o sa-ti revina lapticul, ca se pare ca lichide bei ... (gramada).
Nu mai stiu cine spunea ca bebeu nu vrea sticluta ci doar sanul. Nu stiu, poate asa ar fi fost si in cazul nostru, dar prin primele zile de alaptat eu am folosit protectia aia pt mamelon (ca-mi era harcea-parcea) si a fost ok pt bebe, iar cateva luni mai tarziu cand a terbuit sa vina sticluta pe scena, nu am avut probl. Poate daca incercati cumva sa-l pacaliti pe bebe, sa-i bagati mai intai sanul in gurita si apoi zdaf sticluta, sau sa incercati si voi cu protectia aia, ... Dar suzeta o accepta?
Daca vi se pare ca vorbesc tampenii, mii de scuze, dar cu piticania pe care o am am incercat tot felu' de chestii ciudate si unele au dat rezultate bune, asa ca de-aia ma aberez si acum.
Toate cele bune!
parpalak spune:
puppe, pentru linistea ta poti sa-i dai si-un biberon plin de formula, Humana1 se pare ca-i cel mai apropiat de laptele matern, dar e si cel mai scump din cite-am inteles. Nu se dezvata de supt la sin asa usor. Cum zicea si tutus, ei nu sug in fiecare zi la fel. Poti sa dai peste o zi-doua in care e fomist rau si sa ai impresia ca nu mai ai lapte. Dar daca zici ca si pampersu e uscat.. In orice caz, daca-i dai bibe sau nu, nu te lasa de alaptat, dar nici nu-l lasa sa urle prea mult de foame, ca io am patit-o, urla cum simtea sinul, ca stia ca-i ala de unde trage si nu vine nimica. Paul are acum 4 luni si tot cu sin/bibe/pompa de muls sintem.
Tango, mai incearca cu bibe, usor-usor, neinsistent, odata de doua ori pe zi.. Cine stie..
Sanatate la bebei si mamici.
Sabina spune:
Nu deipera! Asta mi s-a intamplat si mea, mai ales ca de fa[t sanul se obisnuieste cu suptul si nu mai produce lapte in excces.De fapt, productia de lapte s-a normalizat.Si eu am avut acelasi soc cand nu mi se mai unflau sanii, am crezut ca nu am lapte, insa doctorita mi-a explicat situatia.Pur si simplu te-ai armonizat cu bebelusul.
Iar la 11 saptamani o stagnare in greutate e cat se poate de normala, mai ales daca e marisoara, s-ar putea sa ia in lungime, ai masurat-o?
Sofia sugea la 2 ore foarte mult timp, abia pe la 4 luni s-a normalizat.
Curaj, nu da lapte praf asa repede!
Iar serviciul...e adevarat, e un factor mare de stress, dar incearca a te relaxezi.Nu poti sa-l amani?
Sabina & Sofia Galagia
puppe spune:
Mai intai, multumesc mult pentru raspunsuri si pentru incurajari.Se apre ca am facut mare tam-tam pentru (aproape) nimic, fiindca s-a mai ameliorat problema.Adica ieri am insistat sa ma mulg dupa fiecare masa (nu va zic ca ieseau maxim 20 ml, dar si eu sunt incapatanata !!!)si am pastrat biberonul in care intr-un final s-au adunat 70 ml pentru seara.Spre surpriza mea, Andi si-a rarit mesele de dupa-amiaza la 3,5 ore, iar aseara, la 11, dupa ce a supt ambii sani i-am dat si biberonul cu "resturi".La inceput, nu l-a vrut, dar dupa 20 minute s-a razgandit, l-a papat si a adormit.Eu fuga-fuga in bucatarie si mai inghit 2 cani cu ceai mixt (fenicul+anason+chimion+musetel, bleah, infect...), plus 2 beri fara alcool, si astept...sa se scoale iar printesa pe la 2 noaptea urland de foame. Ea nu s-a trezit pana la 5 dimineata, in schimb eu a trebuit sa merg la toaleta de 2 ori pana atunci (deh, la atatea lichide...)Apoi puiul meu a supt la 5 un san si pe celalalt nu l-a vrut, am adormit amandoua si m-am trezit la 9.30 cu camasa de noapte uda leoarca de la laptele care IAR tasnea din sani.Nu va pot spune cat m-am bucurat !!!Am alaptat-o pe Andi, nu a baut decat un san, l-am muls pe celalalt (60 ml!!!ce schimbare fata de ieri !!!), si acum lucrurile par a fi in mare parte rezolvate, puiul meu doarme linistita si sanii mei incep sa fie iarasi plini. Se pare ca a fost intr-adevar o scadere temporara, probabil ca Andi suge mai mult decat inainte si sanul a trebuit si el sa se obisnuiasca...nu stiu, dar ma bucur ca nu mai e asa grav.
Liviu's, merci pentru pont. Am cautat Galactogil in toate framaciile din zona mea, dar nu au.Azi cauta sotul meu in restul orasului.
Sabina ,Parpalak,Tutus, Tango, Gabriela, Palmyra, pupici pentru incurajari .Intr-adevar, bebele a crescut in lungime vreo 2 cm in 2 saptamani, cand am masurat-o ultima oara.Din fericire, Pampersul ei nu a fost niciodata uscat (ba din contra...).M-am mai linistit citindu-va mesajele si am incercat sa ma sugestionez pozitiv (ca negativ are grija soacra-mea) si uite ca e mai bine.Cu serviciul, din pacate, nu pot amana, seful meu ma suna deja de 2 ori pe zi spunandu-mi ca abia asteapta sa vin, cu tot cu bebe, daca vreau (!!!), deci nu am ce face. Oricum, am convenit ca voi fugi acasa sa o alaptez de ori cate ori e nevoie, asta ca sa nu ma mai stresez ca nu-i ajunge laptele muls in biberon. Daca va trebui sa vin acasa din 2 in 2 ore, asta e, Andrada e cea mai importanta si seful meu (acelasi care a si adus-o pe lume, fiindca e ginecologul meu) a inteles situatia.
Ieri, pe cand umblam prin farmacii cautand Galactogil, am cumparat pentru cazuri de extrema urgenta si o cutie de lapte praf Milumil 1 (ca nu aveau decat Nan si Beba, si farmacistele ziceau ca Milumilul e cel mai bine tolerat).Acum tin cutia nedesfacuta in frigider (apropo, e bine s-o tin in frigider??) si ma uit la ea cu un sentiment de satisfactie nemaipomenit (ii dau cu sac-sac), sper sa nu fie cazul s-o desfac decat peste 3-4 luni, optimista ce sunt eu.Doamne ajuta tuturor ca e bine si inca o data va multumesc mult pentru raspunsuri.
P.S. Tango, poate reusesti s-o "prostesti" sa accepte biberonul daca ii stropesti tetina cu putin lapte muls de la tine. Zic si eu, nu m-am confruntat cu probleme din astea...
palmyrah2002 spune:
Bravo Andrada!!!Ai linistit-o pe mami!!!
Eu cind am nascut am luat o cutie de Humana pe care am tinut-o inchisa pina la 7 luni jumatate(atit a vrut musiu sa pape laptic de la mami).Daca nu ai desfacut cutia,poti sa o tii oriunde in casa fara probleme.
Pupici si curaj!!Totul va fi bine si dupa ce vei incepe serviciul!!!
Cristina si Mihnea