Limba Romana CLASA A VI A
Buna seara.
Ca deobicei, cand nu am o nelamurire, ajung aici....
am un baietel in clasa a VI a (nu e baietel, dar pentru mine.....da)
Cartea recomandata si preferata de dna. este "Limba romana" de la Humanitas. e ok pana aici. Dar, copii nostrii nu mai fac literatura? de citit nu li se recomanda nimic iar la intrebarea mea adresata dnei anul trecut, de ce nu li se recomanda literatura suplimentara (pt ei e altceva cand vine de la profesor), raspunsul a fost "oricum nu citesc nimic". Mi-e si rusine sa va spun la ce scoala e , deoarece este considerat un colegiu de mare prestanta.
banuiesc ca mai sunt mamici cu copii in clasa a VI. Ma poate lamuri si pe mine cineva ce fac ceilalti copii la ora de romana. E buna si gramatica dar daca nu ai vorbele cu tine ce faci?
Vanessa, Andutu (30.07.1997)si Catalin (13.06.2004)
http://picasaweb.google.com/cristina.avi69/GuraHumorului
Raspunsuri
eve44 spune:
Buna
Si eu am baietetul in clasa a VI si invata la romana tot dupa manualul si caietul de la Humanitas.
La noi orele de lb romana sunt impartite in ore de gramatica si ore de literatura.
La inceputul anului scolar profesoara le-a dat lista obligatorie de lecturi(ar fi data de fapt de la minister ).
Mai avem in orar inca o ora pe saptamana de "romana optional"-dar de fapt e obligatorie pentru toata clasa si se face cu o alta profa .
Chiar sunt curioasa la ce scoala invata baietelul tau .
O sa-l intreb si pe al meu in cat timp trebuie sa citeasca lista de lecturi.
vanessa ionescu spune:
multumesc mult de raspuns. mi-a intarit ideea ca la noi nu e in regula. Copilul meu e la Colegiul National de Informatica Tudor Vianu. E adevarat ca baza este mate info dar totusi chiar daca este o singura clasa de a VI consider ca, literatura este necesara. Poti sa-mi dai te rog si mie lista cu literatura obligatorie. iti trimit adresa mea pe PM.
vanessa ionescu spune:
multumesc mult de raspuns. mi-a intarit ideea ca la noi nu e in regula. Copilul meu e la Colegiul National de Informatica Tudor Vianu. E adevarat ca baza este mate info dar totusi chiar daca este o singura clasa de a VI consider ca, literatura este necesara. Poti sa-mi dai te rog si mie lista cu literatura obligatorie. iti trimit adresa mea pe PM.
crisseis spune:
Buna, si baiatul meu e in clasa a VI-a . Eu i-am luat in vacanta cartea de lecturi suplimentare pt clasa a VI-a si l-am pus sa le citeasca. Cred ca si doamna profesoara le-a dat o lista la sfarsitul anului trecut.
Si ei fac alternativ literatura si gramatica. La lietratura au de facut rezulate, de povestit dupa momentele subiectului, de comentat cate un citat, din astea.
Recunosc ca nu stiu editura manualului, dar este cel cu D-l Goe(acolo sunt acum).
Nu stiu daca in timpul saptamanii le da de citit suplimentar, ca eu mi-am luat masura de percautie si l-am pus sa citeasca toate lecturile suplimentare, dar o sa-l intreb.Ca nici la el copiii nu prea citesc de drag si-s curioasa.
vanessa ionescu spune:
Andu a citit f mult pana in clasa a V a . peste vacanta le-a dat cateva carti dar el le citise. a citit mult dar in ultimii 2 ani nu a mai citit decat prostii. nu stiu ce sa mai fac cu cititul a\sta. refuza sa citeasca cartile pe care i le dau eu (nu se mai potrivesc). daca se dadeau de la scoala vrand nevrand mai citeau si ei ceva. Dar asa.... am gasit si eu o lista pe net cu carti recomandate pt cls a vi. dar nici la scoala nu dau in branci
crisseis spune:
Vanessa, si Vlad citeste in general impins de la spate.
Ca sa citeasca lecturile suplimentare in vacanta(cartea am cumparat-o eu, de la scoala nu l-am auzit sa-i fi dat lecturi- i-o fi dat, dar mie nu mi-a aratat nicio lista)- a trebuit sa-i programez pe zile lecturile (cu numar de pagini).
Acu...ma gandesc ca i-o fi fost rusine de sora-sa, clasa a II-a(mai ascultatoare), ca si ei i-am gacum grafic si era mai constiincioasa.
Cert e ca...le-a citit. Mai putin Budulea taichii, Popa Tanda(Slavici) si Calistrat Hogas- ca avea descrieri ale naturii care i s-au parut plictisitoare![]()
In afara de asta, am cautat sa-i iau de la biblioteca niste carti pe gustul sau. Deh! el nu s-a dus, ca n-avea chef
Am incercat sa-l orientez vara asta spre romanele politiste- a citit Agatha Cristie- zece negri mititei. Al doilea roman si l-a ales el si nu i-a placut.Ma gandesc ca n-a stiut ce sa-si aleaga.
Am incercat apoi un roman comic- Vlad Musatescu- Cei trei veseli naparstoci( asta era testata de mine, citita pe la varsta lui, stiusem ca mi-a placut). I-a placut si lui. Ah,au citit (si el si sora-sa)si le-au placut foarte mult Road Dahl Matilda, Charlie si fabrica de ciocolata Vrajitoarele.
Acum e la seria Amurg, la al treilea volum(Eclipsa). Cica e un roman care prinde foarte bine la varsta lor.Primul roman a fost ecranizat. Poate-ai auzit de Twilight.
Am incercat(si-am reusit cu greu, in alt an) sa-l determin sa citeasca Jules Verne. A citit si nu prea.
Mai degraba Harry Potter(toate volumele), Cronicile Spiderwick...
Mi se pare greu sa-i formezi unui copil gustul pentru lectura si, mai ales, sa-l orientezi in multitudinea de noi aparitii pe care noi, parintii care am prins alte timpuri si alte carti, nu le-am "testat".
Intr-un timp la noi a mer tehnica negocierii. La doua carti preferate de el, una sugerata de mine.
Poate te-ajuta cumva ce ti-am spus.
corsge spune:
Nu am mai predat de doi ani la gimnaziu, insa, din cate stiu eu, manualul de cls. a VI-a, Editura Humanitas, nu este aprobat de MECI. Se studiaza doar dupa editurile ALL sau EDP. Preferabil este cel de la EDP (Editura Didactica si Pedagogica), cu toate ca si acesta are multe carente....Poate, intre timp, cei de la Humanitas au primit licenta...Trebuie interesat.
vanessa ionescu spune:
Seria "Amurg" a citit-o anul trecut si a citit varianta in engleza. defapt, anul trecut a citit numai carti in engleza. eu ma plangeam de lipsa lecturii care aduce cu ea si o baza, o cultura generala. nu doar romane cu varcolaci, vampiri, vrajitoare. Harry Potter a citit-o demult, toata iar ultimul, sau ultimile doua, nu mai stiu exact tot in engleza Pe gustul meu i-am dat cismigiu @ comp si i-a placut elevul Dima... nu i-a mai placut. Iar alte romane mai pe gustul meu pe el il plictisesc. Crei trei muschetari l-a plictisit si a abandonat-o. Asta imi spune si el ca toate cartile "de pe vremea mea" au multe descrieri plictisitoare. Eu inteleg ca e alta generatie dar vroiam sa gasesc o cale de a-l face sa citeasca si ceva consistent nu doar vraji si vampiri. Si daca nici scoala nu ne ajuta nu reusim.
In legatura cu manualul nu stiu ce sa spun dar am inteles ca si la Colegiu Cosbuc care are profil uman se face tot dupa Humanitas. Anul trecut a avut tot Humanitas.
Eve, multumesc pentru lista.
paisacodruta spune:
Buna,
Eu am vazut an de an la nepoata mea cartea "LECTURILE COPILARIEI" se gaseste in librarii si i-a trebuit la scoala din clasa I ...
In fiecare an la ora de romana pe langa manual le cerea Lecturile copilariei cl:I,II,III,IV,V,VI si tot asa ...
Chiar le-am vazut si anul asta in libarii...
Noi suntem prea mici avem doar 3 ani dar cartile sunt la mare pret![]()