Manifestari astmatice la copii
Wheezing recurent, bronsita astmatiforma, hiper-reactivitate bronsica sunt diagnostice pe care le primesc copii nostrii de la un medic la altul dar pentru acceasi problema - tablou clinic: "ASTM".
Indiferent de nume, avem aceeasi problema. Prin urmare propun sa ne intalnim pe acest topic si sa impartasim experientele, avand in vedere ca lupta noastra se da cu un inamic nepredictibil.
Alte topicuri utile :
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=135590&SearchTerms=astm
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=130861&SearchTerms=astm
Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518
Raspunsuri
ary_v spune:
Suntem si noi in club. Am avut lupta grea dar in sfarsit parca vad luminita de la capatul tunelului. Eu intrebari nu prea mai am dar daca pot ajuta cu vreo informatie o fac cu placere.
softurela spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ary_v Suntem si noi in club. Am avut lupta grea dar in sfarsit parca vad luminita de la capatul tunelului. Eu intrebari nu prea mai am dar daca pot ajuta cu vreo informatie o fac cu placere. |
Of Ary_v, ce ma bucur. O vad si eu, dar din pacate pentru scurt timp.
Acum sunt intr-o dilema totala.
Am fost cu ea la pneumolog si ne-a oprit singulairul. A zis ca la ce crize face ea, e suficient sa tratam criza.
Dar ea facea crize usoare si rare pentru ca eu am luat extra-masuri.
Pe langa cele legate de cutarenie si evitare a polenului, ne-am mutat peste vara la parintii mei, la curte.
Acolo a stat si a zburdat toata vara. Dupa, am plecat 3 saptamani la mare.
Acum ne-am intors in Bucuresti si din pacate am teama ca va incepe calvarul.
Deja ieri mi-a facut o criza urata, si am intervenit cu ventolin.
Of nici nu inteleg de la ce a facut-o. Ca e curatenie in casa lucie, stau cu carpa in mana toata ziua, nici nu apuca praful sa se aseze, atat doar ca a plans putin inainte de culcare. Dar mi se pare un cosmar, sa faca o criza de la atat de putin. Nici nu stiu cum o sa pot controla asta.
Aveam o luna jumatate de la ultima criza.
O sa mai stam putin fara medicatie de intretinere, sa vedem cum evolueaza. Daca crizele devin dese, merg din nou la pneumolog.
Sincer, prefer sa-i dau medicatie cu toate reactiile adverse, decat sa trec prin atatea emotii. Plus ca nu e viata asta. Cum o sa pot sta la servici si sa o las acasa stiind ca oricand poate face o criza daca se supara putin.
Si ca sa-ti faci o idee, criza de ieri si cea mai urata pana acum, a fot ceva de genul :
tuse;
wheezing;
cuvintele erau intrerupte de respiratie;
In schimb ea era foarte vesela si amuzanta. Nu parea ca o deranjeaza ceva.
S-a linistit in 2 minute de la puful de ventolin.
A fost prima data cand i-am dat ventolin in criza.
Sanatate multa la puiut!
Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518
ary_v spune:
Soturela pe de o parte ma gandesc la f ca are dreptate doctorita ta.
Pare sa aiba un astm mult mai usor decat baietelul meu. De aceea probabil considera ca nu trebuie sa ii dea medicatie de intretinere. De ex la noi criza inseamna macar o zi de weezing (asta sub tratament injectabil cu cortizon) ca puful nu mai are nici un efect si apoi inca 2 saptamani pana se recupereaza si incepe sa respire cat de cat normal, criza fiind mereu asociata cu pneumonie interstitiala.
Pe de alta parte copilul trebuie sa aiba o viata normala, nu poti sa traiesti mereu cu teama ca la fiecare plans mai puternic face cate o criza.
Trebuie sa pui in balanta efectele adverse ale medicamentatie antiastmatice si in ce masura reuseste sa aiba o viata normala fara ea.
softurela spune:
citat din mesajul lui ary_v Soturela pe de o parte ma gandesc la f ca are dreptate doctorita ta. Pare sa aiba un astm mult mai usor decat baietelul meu. De aceea probabil considera ca nu trebuie sa ii dea medicatie de intretinere. De ex la noi criza inseamna macar o zi de weezing (asta sub tratament injectabil cu cortizon) ca puful nu mai are nici un efect si apoi inca 2 saptamani pana se recupereaza si incepe sa respire cat de cat normal, criza fiind mereu asociata cu pneumonie interstitiala. Pe de alta parte copilul trebuie sa aiba o viata normala, nu poti sa traiesti mereu cu teama ca la fiecare plans mai puternic face cate o criza. Trebuie sa pui in balanta efectele adverse ale medicamentatie antiastmatice si in ce masura reuseste sa aiba o viata normala fara ea. |
Da, iti dai seama ca si eu as prefera sa aiba dreptate pneumologul. Si asa am stat in dubii cand am inceput Singulaier-ul. Am mers la doi alergologi sa fiu sigura ca e corect ce fac.
Dar pe alta parte, cine imi garanteaza ca nu se agraveaza ?
Pana la urma traim in poluare, fum de tigara, praf...care zi de zi irita bronhiile. Nu ar trebui sa contrabalansez cumva toate aceste efecte negative ? Fetita e micuta acum, crizele sunt usoare, dar cum va fi cand va incepe gradinita ?
In fine, ma bucur ca am gasit un medic care nu se repede sa dea medicatie. Dar sa speram ca e o solutie buna.
In alta ordine de idei, baietelul tau face crizele astea la raceala sau la contactul cu un alergen?
Nu prea inteleg, si fetita mea a facut pneumonie si wheezingul a persistat multe zile. Dar asta s-a intamplat o data in viata.
Baietelul tau cat de des facea crizele ?
Multumesc si sanatate !
genett spune:
Referitor la astm !!! Stiu ca este foarte greu de crezut, dar sa stiti ca se trateaza, ce-i drept la copii sau in cazuri tinere (astm de cativa ani), nu si la cel cronic. Eu sunt una dintre persoanele care stateam doar pe pufuri si aveam crize de 2-4 ori/zi. Azi sunt cea mai sanatoasa femeie. Am facut salina 3 ani la rand in Ukraina, caci ei au ceva deosebit. Am auzit ca exista si la noi o salina mecanica adusa de ei, si este chiar in capitala, dar am date exacte.
fdoina spune:
fetita mea face tratament cu singulair si flixotide. de cate ori citesc prospectul acestuia din urma, mi se strange stomacul. dar doctorita m-a convins in cele din urma ca e mai bine sa faca tratament de intretinere cativa ani, decat sa faca astm mai tarziu
problemele fetitei mele sunt relativ mici, nu are alergii depistate, nu face crize in afara virozelor. dar la orice viroza mai agresiva, ajungem ori la laringita, ori la spasm bronsic
in primavara a luat trei luni singulair si a fost foarte bine. vara a trecut fara probleme, dar odata cu gradinita au inceput si problemele. acum suntem in tratament permanent cu singulair si flixotide, dar si ventolin, la nevoie
softurela spune:
citat din mesajul lui genett Referitor la astm !!! Stiu ca este foarte greu de crezut, dar sa stiti ca se trateaza, ce-i drept la copii sau in cazuri tinere (astm de cativa ani), nu si la cel cronic. Eu sunt una dintre persoanele care stateam doar pe pufuri si aveam crize de 2-4 ori/zi. Azi sunt cea mai sanatoasa femeie. Am facut salina 3 ani la rand in Ukraina, caci ei au ceva deosebit. Am auzit ca exista si la noi o salina mecanica adusa de ei, si este chiar in capitala, dar am date exacte. |
Din pacate salina nu-i face bine.
Am fost la Tg.Ocna si s-a declansat o criza, chiar la finalul vizitei.
Si nu am stat decat 45 minute.
fdoina spune:
ce vreau sa zic: fetita mea nu face criza decat in debutul unei viroze, dupa o doza de hidrocortizon wheezing-ul dispare, pana la 4 ani am trait asa, cu problemele astea de 3-4 ori pe an, apoi i-am dat singulair si a fost bine (nu a mai facut crize desi a racit)
acum cateva zile a facut o laringita si doctorita ne-a recomandat tratamentul asta de intretinere, care mie mi se pare foarte agresiv in comparatie cu problemele noastre
spuneti-mi ca acesti gluco-corticoizi nu dau dependenta si efecte secundare
softurela spune:
citat din mesajul lui fdoina fetita mea face tratament cu singulair si flixotide. de cate ori citesc prospectul acestuia din urma, mi se strange stomacul. dar doctorita m-a convins in cele din urma ca e mai bine sa faca tratament de intretinere cativa ani, decat sa faca astm mai tarziu |
Ce sa zic, astmul e o loterie. Daca ii dai medicatie de intretinere te temi de efectele secundare. Daca nu-i dai si copilul ajunge astmatic iti faci procese de constiinta.
Cred ca medicul impreuna cu parintele trebuie sa decida de la caz la caz.
De exemplu fratele meu facea crize urate, se invinetea, nu putea respira si majoritatea inafara racelilor. La vreamea aia nu exista flixotide, singulaire si mama trata doar criza. O trata cu hemosuccinat intravenos.
La 9 ani s-a vindecat brusc fara sa fi facut nimic deosebit, nici salina, doar cate o vacanta de 7 zile la mare.
Deci, inclin sa cred ca astmul se vindeca pe masura ce copilul creste, salina sau marea doar amelioreaza simptomatologia.