Incepem scoala-2009-2010(2)
Raspunsuri - Pagina 14
sorana spune:
Mai e o chestie Sabina pe care am remarcat-o eu la fi-mea. Ea desparte corect in silabe dar daca sunt peste 4 silabe uita numaratoarea. Daca o intrebi "cate silabe are cuvantul imprevizibil" - ea desparte corect im-pre-vi-zi-bil dar e posibil sa zica "4 silabe" pentru ca pur si simplu se incurca la numarat ....asa ca eu i-am zis sa le numere pe degete pentru siguranta.
Si da, modul de punere a problemei ii poate incurca. Sau modul grafic pe care trebuie sa-l foloseasca ... Asta e motivul principal pentru care as vrea sa stiu de teste ca sa putem face 2-3 exercitii de acelasi gen acasa, macar sa fie familiarizata cu sistemul ca sa zic asa.
Sorana si Monica (7 ani)
CRIXIA spune:
Bun regasit!
AM avut de citit cateva pagini caci sapt asta n-am avut timp sa trec pe la voi! Imi promisesem sa ajung la scoala vizata, dar o echipa de meseriasi m-a tinut in casa, plus frigul...uite asa gasim motive!
Eu sunt pro sa va pastrati ritmul, ma bucur (impropru spus) cand va vad cum constatati elemente +/- la bobocei, unele datorate gradinitei sau personalitatii lor.
La despartirea in silabe si eu vad cea mai buna tehnica cea cu palma sub barba, doar ca fii-mea a invatat sa bata din palme....e cam multa galagie cand exerseaza, dar asta e...important e sa stie copilu'
wow, ce elemente noi: zala, carlig....n-am auzit pana acum
Ma linistesc cand observ ca mai sunt si alti copii ca mandra mea,mai uituci...
Off, pare asa de greu, pentru noi mamicile/parintii!
Cris mami de Alexia & Ana
diana spune:
A dat si Alin teste la romana si matematica. la matematica...a fost foarte bine dar la romana...nici el nu aude sunetele din interiorul cuvintelor. Desparte destul de bine in silabe, dar nu aude sunetele din silabe. Ma innebuneste... Incepusem sa cred ca e dislexic...dar am auzit multi parinti care se plangeau de acest lucru...si m-am mai calmat.
Lui Alin nu ii place la scoala...in continuare. Cred ca din cauza temelor care ii fura din timpul de TV si calculator. El abia asteapta vacanta...dar cred ca doamna invatatoare le va da de scris si in vacanta.
Deocamdata le-a dat carnetele dar nu are calificative trecute.
Uf, uf, greu cu scoala asta.
dinubebe spune:
Uf, fetelor, mare poveste cu despartitul asta in sunete.
La noi doamna a amanat inceputul unitatii 2, ca sa mai acorde o ora analizarii cuvintelor si despartirii lor in silabe/sunete. Din cate am inteles, se confrunta toti cu probleme, incep sa vad si ceva progrese la a mea, caci acum poate identifica corect sunetele din silabele scurte (din 1 sau 2 sunete), dar inca mai avem probleme la cuvinte precum TRAN-da-fir (il mai scapa din vedere pe N), FLOA-re/ FLU-tu-re (aici il mai "pierde" pe L), ca si la L - sunet final (catel, carusel).
Cu R a fost cel mai usor sa-l invatam, pentru ca este o vibranta puternica, asa ca i-am explicat si demonstrat ca atunci cand il pronuntam vibreaza toata gurita (plus ca, noi avand pisica, am aflat ca atunci cand toarce pisica face un RRRRRR prelung). Tot in ideea de a exersa despartirea in silabe/sunete, au avut tema la romana pentru week-end sa analizeze/desparta in silabe si sunete 10 cuvinte.
Mai avem probleme cu ritmul de lucru, care, din dorinta de a face totul perfect, este mai lent. De exemplu, la testul de la romana, care arata impecabil, nu are nici macar o mica greseala sau corectura, a terminat ultima si la ceva timp fata de ceilalti. Apropo de teste, am vazut ca cel de la romana avea 4 subpuncte, fiecare notat individual, din care s-a facut nota finala. Banuiesc ca va fi si prima nota din catalog la romana.
De astazi, au caldura in scoala, asa ca m-am linistit si sub acest aspect (sapt. trecuta nu au avut, iar intr-o zi femeia de serviciu a uitat geamurile deschise si au stat asa cateva ore bune, pana cand a prins-o frigul pe doamna invatatoare si le-a inchis, caci altfel copiii zgribuleau in banci fara sa spuna nimic).
La noi inca nu s-a spus nimic despre vaccinari. Mai avem insa saptamana aceasta o sedinta cu parintii, asa ca poate aflam atunci ceva.
Va doresc succes la scoala si o saptamana calda.
Loredana
teo1970 spune:
Buna
noi facem si un pic de logopedie (din cauza de R).
Dna logoped ne-a spus ca auzul fonematic (adica "auzirea" si "identificarea" sunetelor) se educa; deci, toata povestea asta cu sunetele se rezolva prin exercitiu.
Din ce-am mai vorbit si cu alte invatatoare, multi copii fac confuzii/omisiuni de sunete, acum la inceput, iar lucrurile se rezolva in timp.
Noi am mai exersat in we si lucrurile merg ceva mai bine, in orice caz este importanta identificarea corecta a sunetelor pentru scrierea corecta de mai tirziu. Daca nu identificam toate sunetele (si corect) nu vom putea mai tirziu sa scriem corect, si vor aparea alte probleme (la dictari samd).
Deci, exercitiul e mama invataturii sunetelor ![]()
loryi1974 spune:
Ups,am ajuns la recapitularea de la scriere,iar la matematica la cifra 3(din asta am avut tema).Niciun test la romana,doua la matematica,unul mai simplu si altul mai complex.
La pictura,au facut culorile:primare ,non-culori etc.
Noi am avut mare noroc cu educatoarea de la gradinita ca a facut multe exercitii cu ei la grupa pregatitoare pe tema despartirii in silabe si a sunetelor.Doamna educatoare utiliza metoda batutului din palme pana s-au obisnuit.Si au mai avut,tot la gradinita,ore de dictie la teatru ,ore care au ajutat-o foarte mult sa vorbeasca clar si sa deosebeasca vocale,consoane mai grele.Trebuie sa mergem sa-i ducem un buchet mare de flori doamnei educatoare.
sorana spune:
Am dat si noi o scurta dictare din semne. Fara nota insa.
A gresit "carligul" adica acel "1" mare pentru ca l-a facut mai sus decat trebuia. Cam ciudata dictarea asta cu "linie oblica lunga pe supra-rand" .....
La voi mai fluctueaza orarul? Adica aveam senzatia ca in sfarsit s-a stabilizat orarul si cand colo ... astazi nu s-a facut religie, au facut 3 ore de romana!
Acum incep sa ma intreb daca va exista vreodata un orar clar sau se schimba in fiecare saptamana.
Stiu ca sunt putine materii si ca nu-i mare lucru sa le tot plimbi prin orar. Dar eu tot incerc sa o invat pe fi-mea la modul ne uitam in orar vedem ce-i prima ora, face tema, invata, pune in ghiozdan, apoi vedem ce-i a doua ora, etc. Si se uita fi-mea la mine ca la masini straine "pai mai mami, degeba facem asa ca oricum maine s-ar putea sa facem alte ore"
.
Of, of ![]()
Sorana si Monica (7 ani)
teo1970 spune:
eu i-am explicat, intr-un final, ca nici asta nu-i era clar, ca rindul pe care scriem este ala cu linii continue, ce este deasupra este supra-rind, iar ce este dedesubt este sub-rind
Nicoleta spune:
Salut.
Noi avem si caietele din Ro pe care a inceput sa lucreze cate putin, dar numai pentru dexteritate. Cand ajungem la litere de mana cred ca ne oprim o vreme ca sa nu-l bulversez...
Aici se invata prima data scrierea cu litere de tipar, nu am vazut sa existe ca la noi o perioada preabecedara. Deja au invatat 5 grupuri de litere (M,m; A,a; I;i, Ll; O,o), la matematica au ajuns la cifra 4 si deja fac adunari. Sincer, mi se par mult mai lejer concepute cartile si caietele aici, insa Stefan scrie mult mai frumos pe caietele cu liniute ajutatoare din Ro
. Dar in caietul de matematica din Ro inca de la primele pagini am gasit vreo doua chestii neclare si pentru mine
...
Nicoleta, mama lui Stefan
si a lui Matei 
Sabina spune:
eu in continuare raman nesimtita la proba cu scrisul suntelor sub liniutele de silabe, mi se pare total nefireasca. Pai fimea n-are nicio problema cu sunetele, am uitat sa va spun ca joaca spanzuratoartea perfect :D
Asa ca mai exersez cu ea nitel, dar ea n-are chef, zice ca e plictisitor si ca o dresez
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina's blog,
Sofia Galagia si
bb Gheo