Model contract inchiriere
Vreau sa inchiriez un apartament, nu am apelat la o firma si de accea nu stiu cu ar trebui sa arate un contract. Asa ca, va rog sa imi da-ti si mie un model ca sa imi fac o idee!
Raspunsuri
marius spune:
CONTRACT DE INCHIRIERE
pentru suprafetele cu destinatie de locuinta*)
Intre subsemnatii: ........................., in calitate de proprietar, cu domiciliul (sediul) in localitatea ..........................., str. ....................... nr. ..., bl. ......, sc. ......, et. ....., ap. ......., judetul/sectorul .........., reprezentat/reprezentata prin .................., legitimat/legitimata cu buletinul/cartea de identitate seria ........ nr. ........, eliberat/eliberata la data de ....................., si .................., cu domiciliul in localitatea ..........., str. ............................ nr. ......, bl. ......, sc. ......., et. ......, ap. ........, judetul/sectorul .........., legitimat/legitimata cu buletinul/cartea de identitate seria ....... nr. ........, eliberat/eliberata la data de .................., a intervenit prezentul contract de inchiriere.
I. Obiectul inchirierii
Primul, in calitate de proprietar, inchiriaza, iar al doilea, in calitate de chirias, ia cu chirie locuinta din localitatea ....................., str. ................... nr. ......, bl. ......., sc. ....., et. ...., ap. ......, judetul/sectorul ....., compusa din ....... camere in suprafata de ......... mp (camera..... mp, camera .......... mp, camera ....... mp, camera ...... mp), dependinte in suprafata de ...... mp (baie ...... mp, bucatarie ..... mp, WC ...... mp, debara ...... mp, camara ..... mp, boxa ... mp, hol ...... mp, pod .... mp, pivnita ........ mp, boxa ....... mp) si curte (gradina) ....... mp, terasa ........ mp, folosite in exclusivitate si ......... mp, folosite in comun.
Locuinta care face obiectul inchirierii va fi folosita de chirias si de familia sa compusa din: ........... chirias ............. sotie ........... fiu .......... fiica.
Locuinta descrisa la cap. I se preda in stare de folosinta, cu instalatiile si inventarul prevazute in procesul-verbal de predare-preluare incheiat intre subsemnatii, care face parte integranta din prezentul contract.
Termenul de inchiriere este de ..... ani (luni), cu incepere de la data de ....... pana la data de .... **).
La expirarea termenului contractul poate fi reinnoit cu acordul ambelor parti.
-----------------
*) Utilizat pentru inchirierea locuintelor din proprietatea statului sau a unitatilor economice cu capital de stat.
**) Mentiune speciala, in conditiile in care proprietarul doreste sa preia locuinta la o anumita data, in intervalul perioadei de inchiriere.
II. Chiria aferenta locuintei ce face obiectul contractului
Chiria lunara este de ...... lei, calculata in conformitate cu prevederile legale. Chiria se datoreaza incepand cu data de ........... si se achita in contul proprietarului nr. ........... la Banca ............, pana la data de ......... .
La data incheierii prezentului contract chiriasul a achitat proprietarului, cu anticipatie, suma de ...... lei, reprezentand chiria aferenta locuintei pe o perioada de ....... luni.
Chiria se va plati lunar, incepand cu data de ........, la sediul ....., in contul ....... .
Pe durata inchirierii cuantumul chiriei se va putea modifica in urmatoarele situatii in care partile cad de acord: ............................ .
Orice modificare a cuantumului chiriei se va comunica in scris chiriasului cu 30 de zile inainte de termenul scadent de plata.
Neplata la termen a chiriei atrage o penalizare de 0,5% asupra sumei datorate, pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu prima zi care urmeaza celei in care suma a devenit exigibila, fara ca majorarea sa poata depasi totalul chiriei restante.
III. Obligatiile partilor privind folosirea si intretinerea spatiilor care fac obiectul contractului
a) Proprietarul se obliga:
- sa predea chiriasului locuinta in stare normala de folosinta;
- sa ia masuri pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta in exploatare si functionalitate a cladirii, pe toata durata inchirierii locuintei;
- sa intretina in bune conditii elementele structurii de rezistenta ale cladirii, elementele de constructie exterioare ale cladirii (acoperis, fatada, imprejmuiri, pavimente, scari exterioare), curtile si gradinile, precum si spatiile comune din interiorul cladirii (casa scarii, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri); sa intretina in bune conditii instalatiile comune, proprii cladirii (ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, instalatii de incalzire centrala si de preparare a apei calde, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, crematorii, instalatii de colectare a deseurilor, instalatii de antena colectiva, telefonie etc.).
b) Chiriasul se obliga:
- sa efectueze lucrarile de intretinere, de reparatii sau de inlocuire a elementelor de constructii si instalatii din folosinta exclusiva;
- sa repare sau sa inlocuiasca elementele de constructii si instalatii deteriorate din folosinta comuna, ca urmare a folosirii lor necorespunzatoare, indiferent daca acestea sunt in interiorul sau in exteriorul cladirii; daca persoanele care au produs degradarea nu sunt identificate, cheltuielile de reparatii vor fi suportate de cei care au acces sau folosesc in comun elementele de constructii, instalatii, obiectele si dotarile aferente;
- sa asigure curatenia si igienizarea in interiorul locuintei si la partile de folosinta comuna, pe toata durata contractului de inchiriere;
- sa comunice proprietarului in termen de 30 de zile orice modificare produsa in venitul net al familiei sale, sub sanctiunea rezilierii contractului de inchiriere;
- sa predea proprietarului, la mutarea din locuinta, locuinta in stare de folosinta si curatenie si cu obiectele de inventar trecute in procesul-verbal de predare-preluare intocmit la preluarea locuintei.
IV. Nulitatea si rezilierea contractului
Sunt nule de drept clauzele incluse in contract, care:
- obliga chiriasul sa recupereze sau sa plateasca in avans proprietarului orice suma cu titlu de reparatie in sarcina proprietarului;
- prevad responsabilitatea colectiva a chiriasilor in caz de degradare a elementelor de constructii si instalatii, a obiectelor si dotarilor aferente spatiilor comune, cu exceptia celor mentionate la cap. III pct. b), astfel cum sunt acestea formulate;
- impun chiriasilor sa faca asigurari de daune;
- exonereaza proprietarul de obligatiile ce ii revin potrivit prevederilor legale;
- autorizeaza proprietarul sa obtina venituri din nerespectarea clauzelor contractului de inchiriere.
Rezilierea contractului de inchiriere inainte de termenul stabilit se face:
a) la cererea chiriasului, cu conditia notificarii prealabile intr-un termen minim de 30 de zile;
b) la cererea proprietarului, atunci cand:
- chiriasul nu a achitat chiria cel putin 3 luni consecutive;
- chiriasul a pricinuit insemnate stricaciuni locuintei, cladirii in care este situata aceasta, instalatiilor, precum si oricaror alte bunuri aferente lor sau daca instraineaza fara drept parti ale acestora;
- chiriasul are un comportament care face imposibila convietuirea sau impiedica folosirea normala a locuintei;
- chiriasul nu a respectat clauzele contractuale.
Evacuarea chiriasului se face numai pe baza unei hotarari judecatoresti irevocabile, acesta fiind obligat sa plateasca chiria prevazuta in contract, pana la data executiei efective a hotararii de evacuare.
Contractul inceteaza in termen de 30 de zile de la data parasirii domiciliului de catre titularul contractului sau de la data inregistrarii decesului, daca persoanele indreptatite prin lege nu au solicitat locuinta.
V. Alte clauze convenite intre parti
Contractul de inchiriere este accesoriu la contractul de munca*).
Prezentul contract s-a incheiat astazi, ......., in 3 exemplare, cate unul pentru fiecare parte, si un exemplar pentru organele fiscale teritoriale.
-----------------
*) Aceasta mentiune se face numai la inchirierea locuintelor de serviciu si de interventie.
Proprietar, Chirias,
............. ..........
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
annablue spune:
Ce bine ca a pus Marius aici modelul
Si eu incerc sa gasesc o familie pt apartamentul nostru de 3 camere, si chiar nu vroiam sa apelez la o agentie - mi se par aberante preturile cerute de ei ca si comision si pe de alta parte nici nu am convingerea ca ma vor ajuta cu ceva clar...
Eu insa nu stiu cum sa procedez cu acel proces-verbal de care pomeneste si contractul de inchiriere... ca evident apartamentul il inchiriez cu toate cele si totul e de calitate - ca noi am stat aici si nu le mai iau cu mine...
Oare sa scriu inclusiv chiuveta, wc, etc sau doar bunurile "mobile" care se afla in camere? Ca toate sunt noi facute pe prefetinta noastra si n-as vrea sa am surprize...
Ma rog, oricum cautam o familie cu copil, ca asa a si fost facut apartamentul si imbunatatirile.
Daca cineva a mai facut asta, poate ne spune si noua... Ca EU sunt la "prima abatere" de acest tip![]()
Ana & Adrian (01.11.2002) & Calin (27.03.2009)
"De noi depinde sa avem o viata frumoasa..."