criterii de inscriere in grupa

criterii de inscriere in grupa | Autor: AmethystRain

Link direct la acest mesaj

Buna ziua,

Aveti cumva idee/experienta vis-a-vis de criteriile de varsta dupa care se formeaza o grupa la gradinita? Spre exemplu,in grupa mijlocie ar trebui inscrisi copiii care au 4 ani la 1 septembrie 2009, ori copiii nascuti in intreg anul 2005 (au 3 ani si cateva luni)?

Intreb pentru ca sunt confuza in privinta programei: sa lucreze educatoarea dupa programa de grupa mijlocie cu cei mici, care nu au inca 4 ani? Sau sa lucreze dupa programa grupei mici cu cei care au 4 ani si 6-7 luni? Grupa, e adevarat, se numeste "mijlocie", insa tocmai asta sporeste confuzia...sunt si copii de peste 4 ani, si copii sub 4 ani, cu diferenta de varsta intre ei de 1 an. Sau e ok asa?

Merci mult.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Daca vorbesti de o gradinita de stat (la particulara sunt alte criterii), la grupa mijlocie e ok sa fie copii de la 4 ani in sus (e de presupus ca au avut 3 ani inscrierea in grupa mica. Dar mai nou, exista cf, legii posibilitatea sa inscrii un copil de 3 ani la grupa mare. Cum poate educatoarea sa lucreze cu copii de varsta diferita? Le da de lucru in mod diferit.
Daca ai copilul intro gradinita mare, cu mai multe grupe mici, mijlocii - exista posibilitatea sa ii puna in grupa mai apropiati ca varsta. Daca e o gradinita cu numar restrans de copii, cate 1 clasa pe fiecare palier de varsta - varietatea va fi mai mare.

Dar sa termin cu generalitatile, sa-ti dau exemplu de la gradinita baietilor mei. La cel mare a fost 1 singura clasa pe palier de varsta, astfel incat la el in grupa au fost copii cu 7-8 luni mai mari ca el si copii cu 7-8 luni mai mici (el e nascut in ianuarie). Acum a inceput scoala, la 6.8 ani si odata cu el inca 9 copii, restul au ramas sa faca si pregatitoarea (anul trecut era grupa mare). Ce au lucrat? Din aceleasi caiete de pregatitoare au lucrat toti, dar cerintele erau diferite (mai mari pt cei ce urmau sa plece la scoala.
La putiul mai mic, acum 1 an cand a inceput gradinita avea 2.11 ani si erau vre-o 2 copilasi mai mici ca el iar restul mai mari, inclusiv vre-o 3 de 4 ani si ceva - adica un interval de 2 ani. In iarna, au dat in folosinta un corp nou de cladire, ceea ce le-a permis sa infiinteze si alte clase - ca atare, acum, din grupa au plecat la alte clase cei mai mari si la ei s-au completat locurile cu pitici de aceeasi varsta.

In concluzie, in cazul tau, educatoarea va lucra cu ei dupa programa de mijlocie, dar cerintele vor fi diferite functie de varsta copilului. Un exemplu ar fi: unui copil de 4 ani ii va cere sa nu iasa din contur, la colorat, in timp ceunuia de 5 ii va cere sa si aleaga culorile, sa faca un desen ordonat, incadrat...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AmethystRain spune:

Multumesc, anya,pentru raspuns si exemplul personal.Am inteles ca la voi nu a adus nici o problema "amestecul" de varste.
Este vb despre o gradi de stat, cu o grupa mijlocie nou formata unde ma asteptam sa fie copii cu varsta de peste 4 ani. Desi grupa se numeste "mijlocie", sunt multi copii (majoritatea? educatoarele, spun dansele, nu stiu), sub 4 ani. Am fost surprinsa, pentru ca sunt grupe paralele si mici, si mijlocii, si mari. De aceea ma asteptam sa fie grupe unitare ca varsta.
Temerea mea este sa nu fie fata mea in situatia de a repeta grupa mica...eu am senzatia ca unii copii sunt in primul an de gradinita.
In afara de a ma asigura ca se lucreaza diferentiat, as mai putea face ceva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

La noi sunt afisate grupele si in dreptul fiecarui copilas e trecuta data nasterii. Poti cere sa vezi o astfel de lista (daca nu e afisata) si daca fetita ta e mai mare decat ceilalti sa ceri mutarea ei in alta grupa cu varsta mai mare. Anul trecul la unul din baietii mei erau cativa copii mai mari iar anul acesta cand au rearanjat grupele, i-a mutat la alta grupa.

Cat despre faptul ca sunt copii care n-au mai fost la gradinita, se poate. Cunosc copil care n-a fost deloc la gradinita, a mers direct in clasa 1. Asa ca in fiecare an se poate intampla sa fie copii noi, in proces de adaptare la colectivitate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

La noi - gradi de stat cu program normal - in grupa mica au fost copii sub 3 ani si de 3 ani impliniti. Insa la grupa mijlocie au fost inscrisi doar cei de 4 ani impliniti pana la 15 septembrie.

-------
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) & Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
NU RAMANE INDIFERENT !
AJUTA-L PE BOGDAN SA VADA !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Noa spune:

Din cate stiu exista 2 nivele de varsta:
Nivelul 1 - 3-5 ani
Nivelul 2 - 5-7 ani

Deci programa e aceeasi si pentru cel de 3 si pentru cel de 5.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AmethystRain spune:

Merci, fetele,pentru raspunsuri.

In concluzie...dupa ce face 5 ani, va trece la alta programa. Ei, atunci sa vezi, caci unii copii din grupa vor lucra dupa o programa, altii dupa alta. Cata zapaceala in sistemul de invatamant!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lookingforkg spune:

Cu siguranta depinde daca este de stat gradinita sau particulara.
Unde suntem noi ( la particulara) le-a facut o evaluare initiala la jumatatea lui septembrie si in functie de acest criteriu si de varsta au fost repartizati pe grupe. Mi-a placut mult sa li se faca aceasta evaluare initialatinand cont ca li se va face una finala la sf anului.
O zi super va doresc !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doradora spune:

Citat:
citat din mesajul lui Noa

Din cate stiu exista 2 nivele de varsta:
Nivelul 1 - 3-5 ani
Nivelul 2 - 5-7 ani

Deci programa e aceeasi si pentru cel de 3 si pentru cel de 5.

M-am facut mare!

programa este intr-adevar pe grupe de varsta, dar informatiile sunt mai limitate pt copiii de 3 ani. ulterior se completeaza cunostintele. stiu pt ca m-am interesat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Pentru intrarea la scoala copilul trebuie sa aiba 6 ani impliniti pana la 1 sept anul curent. Tinand cont de chestia asta ma gandesc ca si la gradi ar trebui sa fie criterii similare - respectiv minim 5 ani la 1 sept pentru pregatitoare samd.
Diferente de varsta apar oricum pentru ca unii copii merg la scoala la 7 ani si luni, altii la 6 ani si 2 luni.
Amethyst daca in grupa mijlocie are 3 ani si 3 luni (de ex) atunci probabil ca parintele vrea sa-l dea la scoala la 6 ani si 3 luni si e dreptul lui, deci e ok asa. Iar daca sunt in grupa mijlocie copii de 4 ani si 8 luni inseamna ca parintii ii vor da la scoala la 7 ani si 8 luni si e si asta ok.

Sorana si Monica (in curand scolarita)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IonescuOana spune:

La noi la gradi de stat au inscris-o la 3 ani si jumatate direct in grupa mijlocie, pe motiv ca dupa ca dupa 3 ani de gradi (deci la 6 ani si jumatate) poate fi inscrisa la scoala. Erau si copii de peste 4 ani in aceeasi grupa.
Am mers la directoare si am mentionat ca noi o vom da la scoala la 7 ani si jumatate si ca nu suntem de acord sa fie in grupa cu copii mai mari. Numai asa a fost inscrisa cum era normal, la grupa mica, urmand sa termine pregatitoarea la 7 ani si jumatate si abia apoi s-o dam la scoala.

Mergi la inceput