Imputernicire pt pasaport

Buna tuturor.
Am si eu o rugaminte daca ati putea sa imi spuneti daca se mai poate reinoi pasaportul romanesc de catre o persoana din tara daca ii fac imputernicire.
Unde sunt eu nu avem consulat si acum nu se mai pot face reinoiri prin posta. Si ma gandeam sa o imputernicesc pe soacra mea sa imi faca pasaportul si certificatul de nastere ro al baiatului. De fapt din cauza certificatului imi trebuie pasaport valabil.
Si daca stiti certificatele de nastere ale copiilor ro nascuti in alta tara se fac la ultimul domiciliu al parintilor din tara sau doar in Buc?
Ca am citit undeva ca in Buc si asta ar complica teribil lucrurile.
Si aveti vreun tip de procura pe care as putea sa il folosesc?
Va multumesc si numai bine tuturor
Raspunsuri

Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Daiopri Buna tuturor. Am si eu o rugaminte daca ati putea sa imi spuneti daca se mai poate reinoi pasaportul romanesc de catre o persoana din tara daca ii fac imputernicire. Unde sunt eu nu avem consulat si acum nu se mai pot face reinoiri prin posta. Si ma gandeam sa o imputernicesc pe soacra mea sa imi faca pasaportul si certificatul de nastere ro al baiatului. De fapt din cauza certificatului imi trebuie pasaport valabil. Si daca stiti certificatele de nastere ale copiilor ro nascuti in alta tara se fac la ultimul domiciliu al parintilor din tara sau doar in Buc? Ca am citit undeva ca in Buc si asta ar complica teribil lucrurile. Si aveti vreun tip de procura pe care as putea sa il folosesc? Va multumesc si numai bine tuturor |
Certificatul poate fi transcris de catre o persoana imputernicita special, problema este insa legalizarea/supralegalizarea acestei procuri in Canada, care nu este semnatara a Conventiei de la Haga. De asemenea, si certificatul de nastere canadian trebuie supralegalizat - la Ministerul Afacerilor Externe, si apoi tot la ambasada sau la consulat. Pana la urma, decat sa umbli sa supralegalizezi acte, varianta cea mai buna este tot misiunea diplomatica, de unde procura emisa va fi imediat valabila si recunoscuta in Romania, si unde poti depune si cererea de pasaport.

Daiopri spune:
Mediajust, multumesc. da stiu ca trebuie supralegalizate. dar nu prea inteleg cum zici la misiunea diplomatica
Eu ma gandeam sa supralegalizez certificatul si procura, iar apoi restul sa fie facut in tara. Nu se poate asa?
M-am zapacit de tot
Acum 6 ani am putut face totul prin posta si pasaport si cert pt celalalt copil si fara supralegalizare. Acuma deja sunt depasita de cate trebuiesc.
Din cate stiu si daca vin personal in tara cert tot trebuie supralegalizat.
Dar ma sperie faptul ca ar tb facut in Buc, daca e adevarat.
Multumesc de informatii.
Numai bine tuturor

Mediajust spune:
citat din mesajul lui Daiopri Mediajust, multumesc. da stiu ca trebuie supralegalizate. dar nu prea inteleg cum zici la misiunea diplomatica ![]() Eu ma gandeam sa supralegalizez certificatul si procura, iar apoi restul sa fie facut in tara. Nu se poate asa? M-am zapacit de tot ![]() Acum 6 ani am putut face totul prin posta si pasaport si cert pt celalalt copil si fara supralegalizare. Acuma deja sunt depasita de cate trebuiesc. Din cate stiu si daca vin personal in tara cert tot trebuie supralegalizat. Dar ma sperie faptul ca ar tb facut in Buc, daca e adevarat. Multumesc de informatii. Numai bine tuturor |
Da, acum 6 ani Romania nu era membra UE, si nici legislatia nu era aliniata celei comunitare.
Da, transcrierea actelor pentru cetatenii romani care nu au avut niciodata domiciliul in Romania se face cu aprobarea primarului sect. 1 Bucuresti, cu avizul prealabil al Directiei Generale de Evidenta a Persoanei.
Procura pe care o faci tu in Canada, precum si restul documentelor necesare (certificat nastere, de ex.) pentru a fi valabile in Romania, trebuie sa fie in conformitate cu art. 162 din Legea 105/1992, adica supralegalizarea sa fie efectuata fie de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular roman din statul de origine, fie de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular al statului de origine in Romania si, in continuare, in ambele situatii, de catre Ministerul Afacerilor Externe.
Uite, iti dau si un link de la INEP, poate te lamureste mai bine.
http://www.evidentapersoanelor.ro/index.php?pag=transcrierea

louisea spune:
Eu mi-am facut pasaport prin imputernicire acum 3 ani. Dar eu am facut imputernicirea la ambasada aici..
Insa chiar usor n-a fost in RO. Tipa care mi-a facut mie, mi-a zis ca alea de la oficiu au facut mutre.. Pana nu a cotizat cu nimic au refuzat...
Insa poate la Bucuresti merge mai usor..
Dar nu esti nimic la voi? Nici ambasada nici consulat?
-----------------------------------------
Va rog sa nu dati quote la mesajele mele. Merci

Mediajust spune:
citat din mesajul lui louisea Eu mi-am facut pasaport prin imputernicire acum 3 ani. Dar eu am facut imputernicirea la ambasada aici.. Insa chiar usor n-a fost in RO. Tipa care mi-a facut mie, mi-a zis ca alea de la oficiu au facut mutre.. Pana nu a cotizat cu nimic au refuzat... Insa poate la Bucuresti merge mai usor.. Dar nu esti nimic la voi? Nici ambasada nici consulat? ----------------------------------------- Va rog sa nu dati quote la mesajele mele. Merci ![]() |
Certificatul de nastere al copilului se face transcrie la Bucuresti, pasaportul la directia pasapoarte de la domiciliu.
Nu exista motiv de refuz, dar in buna traditie...
Pentru statele semnatare ale Conventiei de la Haga, apostilarea este simpla, iar recunoasterea documentelor in Romania este fara probleme. Pentru cele nemembre, supralegalizarea e mai complicata, si daca tot trebuie sa treaca actele pe la consulat pentru asta, e preferabil sa faci acolo direct tot ce tine de asistenta lor.

louisea spune:
Mediajust.. sub mesajul meu cu rosu e o rugaminte sa nu dai qoute la mesajele mele. Merci de intelegere
Cat despre refuz.. eu povestesc cum mi-a zis tipa care m-a ajutat. Eu n-am fost de fata. Stiu doar ca s-au cam codit..
Insa in Ro nu ma mita nimic
Daiopri nu uita ca,, ca sa-ti faci papsaort trebuie sa ai si carte de identitate valabila. Eu facusem imputernicire si pt asta

Mediajust spune:
citat din mesajul lui louisea Mediajust.. sub mesajul meu cu rosu e o rugaminte sa nu dai qoute la mesajele mele. Merci de intelegere ![]() Cat despre refuz.. eu povestesc cum mi-a zis tipa care m-a ajutat. Eu n-am fost de fata. Stiu doar ca s-au cam codit.. Insa in Ro nu ma mita nimic Daiopri nu uita ca,, ca sa-ti faci papsaort trebuie sa ai si carte de identitate valabila. Eu facusem imputernicire si pt asta ----------------------------------------- Va rog sa nu dati quote la mesajele mele. Merci ![]() |
Louisea, raspunsurile mele la acest topic contin date/informatii/precizari/corecturi/asistenta precise, prin urmare nu pot azvarli cu ele fara sa fie clar carei intrebari sau afirmatii ma adresez.
Cat timp optiunea este in interiorul regulamentului, iti multumesc si eu pentru intelegere.

louisea spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Mediajust
Louisea, raspunsurile mele la acest topic contin date/informatii/precizari/corecturi/asistenta precise, prin urmare nu pot azvarli cu ele fara sa fie clar carei intrebari sau afirmatii ma adresez. Cat timp optiunea este in interiorul regulamentului, iti multumesc si eu pentru intelegere. "Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc). |
Te inteleg.. risicam sa ne pierdem prin raspunsuri la topic

makydenis spune:
Daiopri, din proprie experienta iti spun ca din ianuarie 2009 nu se mai pot face pasapoarte cu imputernicire catre o a 3-a persoana (din Ro). A, si pe deasupra mai trebuie si sa duci copilul in tara ca sa-i faci pasaport. Ca cica trebuie sa-l vada - vorba doamnei de la Ambasada Romaniei la Budapesta. De altfel avem experiente foarte negative in legatura cu prestatia personalului Ambasadei, dar asta e o alta poveste...
Succes!

Mediajust spune:
citat din mesajul lui makydenis Daiopri, din proprie experienta iti spun ca din ianuarie 2009 nu se mai pot face pasapoarte cu imputernicire catre o a 3-a persoana (din Ro). A, si pe deasupra mai trebuie si sa duci copilul in tara ca sa-i faci pasaport. Ca cica trebuie sa-l vada - vorba doamnei de la Ambasada Romaniei la Budapesta. De altfel avem experiente foarte negative in legatura cu prestatia personalului Ambasadei, dar asta e o alta poveste... Succes! ![]() |
Pasaport nu, insa transcrierea certificatului de nastere, da.