Igiena in bucatarie! Cum ne protejam de bacterii?
Raspunsuri - Pagina 6
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/makydenis/makydenis.jpg)
makydenis spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ladyJ
O mica curiozitate off topic: Tu ai citit ce s-a scris aici, inclusiv link-urile care s-au pus? |
Draga ladyJ,
De ce ar fi off topic?
Raspunsul era pentru monicutza_bb, scuze!!!
![](floare.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andacos/andacos.jpg)
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui conchita pentru mine e simpla concluzia, fara sa fiu om e stiinta: nu pot spala un tocator de lemn cu detergent, pentru ca ramane in lemn si dupa aia intra in carne si alte produse cand il folosesc. nimic |
La noi si nu numai sunt sigura,exista detergentzi lichizi de vase care nu necesita automat clatire!Deci potzi spala cu detergent lichis de vase!
Personal insa cred ca cele de plastic sunt mai bune!Spalate si inlocuite periodic (ca doar nu costa o avere)exista sanse mai mici de infestare!
Dana
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ladyJ spune:
Denizel, buna ideea cu folia la batut snitele.
Dar daca spal tocatorul la 60-65°, nu mor microbii? Ma gandesc ca la macelarie nu il spala duupa fiecare bucata de carne taiata, deci ideea e in continuare excelenta
Cat despre detergentul uzual de vase...ala nu dezinfecteaza. Din acest motiv se foloseste clor pentru curatarea chiuvetei, etc.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ladyJ spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
La noi si nu numai sunt sigura,exista detergentzi lichizi de vase care nu necesita automat clatire!Deci potzi spala cu detergent lichis de vase! Personal insa cred ca cele de plastic sunt mai bune!Spalate si inlocuite periodic (ca doar nu costa o avere)exista sanse mai mici de infestare! Dana |
Mie mi-ar placea din acelea de sticla. Arata si mult mai bine
![](icon_smile_big.gif)
Cred ca mai important decat detergentul este temperatura la care se spala tocatoarele.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andacos/andacos.jpg)
andacos spune:
Lady,eu am unul de sticla(de fapt nu e sticla obisnuita e mult mai dura,de fapt cred ca e tot un palstic transparent)dar sa stii ca are o fisura,deci nu rezista la busituri!( a vrut sotzul sa portzioneze niste carne si a dat cu cutzitul mai puternic si s-a crapat
).
Eu as fi foarte precauta la dat clor pe fundul de lemn!Mai degraba dezinfectezi un fund din plastic cu clor decit unul de lemn!
Dana
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andacos Lady,eu am unul de sticla(de fapt nu e sticla obisnuita e mult mai dura,de fapt cred ca e tot un palstic transparent)dar sa stii ca are o fisura,deci nu rezista la busituri ![]() ![]() Eu as fi foarte precauta la dat clor pe fundul de lemn!Mai degraba dezinfectezi un fund din plastic cu clor decit unul de lemn! Dana |
A..nu pe tocatorul de lemn! Eu zic de curatat cu clor suprafetele care rezista, cum ar fi chiuveta.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
gabitza2005 spune:
Fetelor daca faceti un sondaj eu ma incadrez in categoria "nu pun legumele curatate in chiuveta" cred ca din cauza ca m-am obisnuit asa ca atunci cand gatesc sa nu ocup chiuveta cu nimic (asa in castron le dau la o parte daca vreau) cred ca s-ar schimba problema daca as avea chiuveta cu 2 cuve
.
Folosesc tocator de lemn -nu cred ca am vazut nici un bucatar celebru cu tocator sau facalet de plastic. Nu dezinfectez tocatorul - il spal bine si il pun la uscat
Ce vroiam sa va zic e ca si pe mine ma nelinistea igienizarea bucatariei- clorul iese din discutie deoarece miroase groaznic- detergentul e de spalat nu de dezinfectat -de la un timp am gasit in magazine acele solutii sub forma de spray degresante si dezinfectante si sunt supermultumita cu ele -de cand le folosesc arata bucataria super, miroase frumos si se ia uleiul de pe orice. Nu fac spuma multa ca sa clatesc o vesnicie. mai am nevoie de timp si pentru mine.
Cred ca e OK sa pui legumele in chiuveta daca aceasta e strict folosita in activitati de bucatareala adica- nu te speli in ea pe maini cand ai venit de afara si speli in ea doar obiecte din bucatarie
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ladyJ spune:
Gabitza, cred ca nimeni nu spala in chiuveta de la bucatarie catelusul pe labe .
Insa bacteriile ajung in chiuveta, frigider, balt de bucatarie,tocatoare, tocmai de pe alimente, vezi carnea de exemplu. Daca spalam farfuriile in chiuveta, toate resturile alea daca nu sunt indepartate corect(dezinfectata chiuveta) raman sursa de bacterii..
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
chinico spune:
ca sa nu improsc cu faramite de carne juma' de bucatarie, bag felia de carne intr-o punga de plastic si o bat prin punga. pe fund. de lemn.
...cred ca lady era cea care intreba...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
monicutza_bb spune:
Am citit o gramada de idei interesante in ultimele pagini despre ce este bine si ce nu sa folosim in bucatarie, cum sa manipu_lam cat mai igienic alimentele. Va multumesc
De cand am deschis subiectul si am citit argumentele impotriva contactului alimentelor cu chiuveta, nu am mai lasat alimentele sa ia contact cu chiuveta sau cu blatul.
Explicatia gasita de mine a fost ca in mediul umed bacteriile se dezvolta foarte repede (chiuveta, scurgere, robinetii).
Ideea este ca indiferent cum procesam un aliment, sa fim constiente ca bacteriile se dezvolta rapid si, chiar daca acel produs va fi procesat la temperaturi ridicate, bacteriile dezvoltate pot intra in contact cu alt aliment pe care nu il procesam in nici un fel (o rosie, de ex.). Desi majoritatea bacteriilor prezente in bucataria noastra nu dau nici o reactie negativa, unele bacterii pot fi extrem de periculoase (ex. e-coli, salmonela)
Eu folosesc foarte bine servetele dezinfectante Lysol, cu clor. inainte de a incepe prepararea su dupa ce am terminat de gatit, dezinfectez blatul, chiuveta, tocatorul.
Va trebui sa imi cumpar curand un scurgator de pus pe chiuveta, pentru fructe si legume.
Eu folosesc un tocator din bambus, un lemn cu 50% mai tare decat stejarul. Il inlocuiesc destul de des, dar este o idee foarte buna sa am unul special pentru carne si altul pt legume/fructe.
Am incercat sa folosesc tocatorul din sticla, dar nu m-am inteles cu el. Parca este prea alunecos, nu sta bine nici pe blat, prea complicat.
Cea mai buna solutie de tocator este cel din otel inoxidabil (stainless steel), cica este suprafata care se degradeaza cel mai greu in timp. Restul (lemnul, plasticul, granitul, gresia) isi pierd in timp suprafata protectoare.
Nici o data nu am folosit farfurii de plastic sa tai in ele (decat la picknic, unde nu puteam cara toata bucataria), dar recunosc ca uneori am mai taiat direct pe blat
Putem transforma acest subiect intr-unul despre sfaturi legate de igiena in bucatarie.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)