Igiena in bucatarie! Cum ne protejam de bacterii?

Igiena in bucatarie! Cum ne protejam de bacterii? | Autor: monicutza_bb

Link direct la acest mesaj

Ma roade si pe mine o problema pe marginea careia am avut o divergenta de opinii cu sotul meu.
Aseara, curatam cartofi, lasand coaja in cosul de gunoi si cartoful curatat in chiuveta (goala, fara vase sau altceva in ea). Sotul mi-a spus ca chiuvetele nu sunt curate (in general) si ca nimic din ce bagam in gura nu ar trebui sa intre in contact direct cu chiuveta. Ca ar trebui sa folosesc un vas in care sa pun orice leguma proaspat curatata, indiferent daca o mai spal dupa sau nu.
Voi ce parere aveti? Eu consider chiuveta (cea din bucatarie, binenteles) curata, un loc care este spalat si curatat zilnic (dau cu buretele cu spuma dupa fiecare spalat de vase) si care poate sa ia contact cu alimentele fara sa ne ingrozim ca "vai, nu este igienic".

Multumesc de raspunsuri

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Eu pun legumele in bolul de plastic cu apa si cojile de obicei le racolez din chiuveta. Pus si simplu pentru ca sunt mereu pe fuga si gatesc de toate in acelasi timp, dupa care fac o curatenie si igienizare generala.
Cred ca e bine sa faca fiecare cum ii este la indemana

-------
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) & Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
NU RAMANE INDIFERENT !
AJUTA-L PE BOGDAN SA VADA !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Monicutza, ca tine fac si eu. De fiecare data.



www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Cat%20de%20fericit%20e%20copilul%20tau%20KLORANE&page=10" target="_blank"> lau1- gemeni fericiti


Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi
Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Sotul tau are dreptate.
In bucatarie sunt in general cele mai multe bacterii din casa. Ciudat nu? Toata lumea se gandeste la baie si uita de bucatarie.Testele pe care eu le-am vazut, nu am sursa on line la ele, certifica acest lucru.

Buretele de bucatarie pe care il folosesti gazduieste foarte multe bacterii.Gandeste-te doar la ce il folosesti, ca sa poti sa-ti dai seama despre ce vorbesc. Din acest motiv, eu personal il schimb la doua saptamani. Sunt exagerata? Poate

Eu niciodata nu pun legumele curatate pe blatul de lucru, in chiuveta sau mai stiu eu unde. Le pun frumos intr-o oala ca sa le pot spala.
Nici alte alimente nu le las insirate pe masa de lucru, e chestie de obisnuinta.
Iar blaturile de plastic sau de lemn pe care le folosesc cand gatesc le spal la temperaturi mari, atat cat rezista, si le schimb una-doua

Daca se intampla sa merg la cineva acasa si sa vad buretele de bucatarie uzat, sau blaturile de lucru patate sau super crapate, imi trece imediat pofta de orice.




EDIT
am cautat o sursa, totusi.
E singura pe care am gasit-o:

http://www.adevarul.ro/articole/robinetele-de-bucatarie-raiul-bacteriilor.html


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicutza_bb spune:

Chiar nu tin sa fiu Gica Contra (nici aici nici in viata reala) dar buretele ala de bucatarie foloseste la spalat farfuria din care tocmai am mancat. Nu frec pe jos cu el, il inlocuiesc chiar mai des de 2 saptamani (imi place sa aiba culoarea aceea galbena curata, nu portocaliul ala murdar de prea multa folosire). Cu siguranta ca bacterii sunt peste tot, dar eu zic sa nu exageram. Nu imi place nici sa mananc din vasul de WC dar nici sa ma inchid intr-un glob septic de sticla.
Din cauza asta nu mi se pare grav sa arunc un cartof curatat in chiuveta, pe care apoi il curat si il spal de 2-3 ori de amidon si alte cele.
Incerc sa gasesc normalitatea, indiferent care este aceea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Monicutza bb, daca esti suparata pe sotul tau, nu sunt eu de vina

Am intrat la subiect pentru a-ti spune ceea ce stiu.

Sigur ca nu putem trai intr-un glob de sticla, insa informatiile de aceasta natura, consider ca trebuie sa fie stiute.Pe mine una, pe cuvant daca m-ar deranja, ba dimpotriva.
Nici eu nu am stiut, ca nu m-am nascut chimist in laborator facand teste pe culturi ´´bucataricesti´´
Mi-au spus si mie altii, care stiau mai bine ca mine.

Nu am spus ca e anormal, murdar, focar de infectie, sa arunci cartoful in chiuveta. Repet, am spus ceea ce stiu: in bucatarie sunt multe bacterii. Daca stim, este OK, inseamna ca ne vom si feri de ele, acordand mai multa importanta acestui aspect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Oala in care pui nu tot cu buretele ala o speli? Dupa ce cureti cartofii, nu ii speli? Intreb si eu asa ... ca oricum maine tot cum am facut 15-20 de ani o sa fac...



www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Cat%20de%20fericit%20e%20copilul%20tau%20KLORANE&page=10" target="_blank"> lau1- gemeni fericiti


Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi
Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mami_alexia spune:

Eu nu as pune cartofii direct in chiuveta dintr-un singur motiv. Spalam vasele cu detergent de vase care cu siguranta ramane in chiuveta chiar si sub o cantitate infima. Deci as contamina cartofii.



MAMI(Adriana) & ALEXIA(28 aprilie 2007)

www.alexdamian.com/" target="_blank">Sa-l ajutam sa lupte...

ABSOLVENTE!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicutza_bb spune:

Ladyj si sorry nu am vrut sa sune a razbunare. Mi-a trecut deja pe sot , doar ca de cand am copii am auzit niste exagerari duse la extrem legate de igiena (mai ales de la soacra)

Scuze inca o data, nu am vrut sa sune asa cum a iesit si apreciez mult toate raspunsurile primite, chiar daca nu sunt de aceeasi parere

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Eu, legumele le curat in chiuveta, le spal sub jetul de apa, apoi le pun intr-un vas.
Mi se pare mai comod si mai rapid. Apoi, iau toate cojile si le arunc la gunoi.


allinta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Laura, uite, dupa cautarea ´´bacterii chiuveta´´

http://www.ziare.com/articole/bacterii+chiuveta

Daca ai rabdare sa citesti..scrie si de contaminare.

Eu nu spal vasele cu mana, ca daca as face-o, as schimba si eu buretele de bucatarie la o saptamana, cum face monicutza_bb. Si as dezinfecta mai des chiuveta.

Sigur , vei spune ca daca oricum gatesti cartofii aia prin fierbera sau la cuptor, omori bacteriile.
Eu iti zic doar cum fac eu, mie mi-ar sta pe creier daca i-as pune in chiuveta inainte. E obisnuinta, exact cum spui.

Trebuia cred sa-mi vedeti reactia cand mi s-a spus prima oara ca ma pandeste salmonela din bucataria mea proprie si personala Am facut o fatza...Insa cand mi s-a explicat, am inteles:-)

Sigur ca in bucatariile curate si dezinfectate periodic nu avem probleme




Mergi la inceput