Demisie

Demisie | Autor: mihaelas

Link direct la acest mesaj

Am si eu o intrebare: Lucrez la o editura din Bucuresti, cam tzepara la plata. Am incheiat un contract de munca, in care era trecuta suma minima, de 2.500.000 lei. De atunci este o luna si 3 zile. Am convingerea ca acest contract nu a fost inregistrat nicaieri. Am cerut o copie dupa el si nu mi s-a dat. Vreau sa imi dau demisia, insa nu pot sa mai astept si nu vreau sa mai stau 15 zile. Nu am cui sa predau, sefa mea tocmai si-a dat si ea demisia si am ramas singura pe marketing. Urmeaza niste lansari importante ptr editura, insa nu mai pot sta. Ce sa fac? pot pleca asa, pur si simplu? Adica fac hartie de demisie, insa nu mai vin de maine sau de poimaine. Asta tinand cont si de faptul ca daca plec nu o sa-mi mai vad banii, sau in cel mai bun caz o sa primesc doar cele 2.500.000 lei de pe hartie. Si nici nu vreau sa plec si sa imi scrie acolo ca am fost data afara.
Va multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Poti sa te adresezi Camerei de Munca, e suficient sa ai Codul Fiscal sau Codul Unic cum vrei a firmei si ti se va spune daca apari sau nu angajata. De asemenea foarte repede poti sa obtii aceasta informatie de la Casa de Penasii si Asigurari Sociale unde este suficient sa le dai CNP ul tau si ti se va raspunde care este situatia ta. In cazul in care Contractul de munca nu a fost inregistrat poti sa pleci pur si simplu deoarece nu exista nici o baza legala prin care sa fii constransa sa ramai.
Daca CM (contractul de munca) a fost inregistrat dar nu au fost platite obligatiile firmei in raport cu tine de asemenea poti sa pleci prin demisie fara preaviz. Daca a fost inregistrat si au fost platite obligatiile fata de tine poti de asemenea sa pleci fara preaviz daca in contractul de munca nu este prevazut un astfel de interval. In cazul in care este prevazut esti obligata sa respecti prevederea contractuala care nu poate depasi insa 15 zile prin lege.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaelas spune:

quote:
Originally posted by marius

Daca CM (contractul de munca) a fost inregistrat dar nu au fost platite obligatiile firmei in raport cu tine de asemenea poti sa pleci prin demisie fara preaviz. Daca a fost inregistrat si au fost platite obligatiile fata de tine poti de asemenea sa pleci fara preaviz daca in contractul de munca nu este prevazut un astfel de interval. In cazul in care este prevazut esti obligata sa respecti prevederea contractuala care nu poate depasi insa 15 zile prin lege.

MUltumesc, |Marius. INca ceva: cand spui "obligatiile firmei in raport cu tine" te referi la salariu sau la asigurari, etc, etc?
Si inca ceva: sunt obligati sa imi dea si mie o copie dupa contract? Am cerut de la serv personal, insa nu mi-au trimis-o.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Obligatiile firmei sunt cele care apar in contractul de munca, a carui copie ar fi trebuit sa ti se dea. Printre astea sunt: obligatia sa-ti platesca salariul inscris in contract, sa-ti retina si sa-ti plateasca impozitul si contributiile si, de asemenea, sa plateasca contributiile pe care le datoreaza ca angajator, pentru salariul pe care ti-l platesc.
in Codul Muncii scrie, la art. 79, alin (8): "Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaelas spune:

Dragilor, am primit o copie dupa contract, o copie xerox, nu originalul. Desi in contract scrie ca "Prezentul contract individual s-a incheiat in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte". Adica una mie, una lor, nu? Este vizat, are o stampila cu ITM BUC si un nume. In conditiile astea, pot sa plec fara preaviz? desi sunt constienta ca in aceste conditii nici banii trecuti pe contract (sal minim pe economie - 2.500.000) nu-i voi lua.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Asa cum am precizat daca are viza ITM pe ea este inregistrata cu data vizei. Cat despre plecat poti sa pleci daca in contract nu este precizata in mod cert perioada de preaviz. Asta daca ai sa citesti contractul vei vedea daca exista sau nu. Daca nu iti incasezi drepturile banesti la timp sau daca angajatorul nu isi plateste obligatiile privind asigurarile de asemenea poti sa pleci, asa cum a precizat Rozi.

Mergi la inceput