"Vreau sa moara bunica." Si continuarea ...

Vreau sa moara bunica.
De ce puiule?
Pai nu am vazut niciodata cum moare un om!
Conversatie intre fetita mea de 3 ani si mine. Stie ca atunci cand mori te duci sus "la doamne-doamne". Si habar nu are de ingropaciune si nici nu a vazut vreodata pe cineva mort si nici nu ne-a murit nimeni in familie. Stie ca bunicul a murit, era prea mica sa isi aminteasca si atat.
Sa ma duc la psiholog? Sau e doar curioasa?
Raspunsuri

Liliana82 spune:
cred ca iei lucrurile prea in serios... Copii nu constientizeaza moartea . Daca tot continua cu sa moara bunica si e asa de curioasa cred ca ar poti sa faci o vizita la biserica si la inmormantarea unui necunoscut sa se mai "dumireasca" si ea.. dar nu te astepta sa inteleaga fenomenul.

anya spune:
Si fiul meu la 3 ani avea o idee ca atunci cand mori se face o scara rulanta de lumina si te duce la un tren frumos. Asta vazuse copilul in Tom si Jerry . Acum, la 6 ani imi explica ceva cu portaluri. Eu: Ce sunt astea , mama?
El: Sunt niste porti de trecere intre dimensiuni!
Eu: Adica cum dimensiuni?
El: Adica intre lumi. Ori intre planete (se uita la Stargate), ori intre dimensiunea asta si dimensiunea mortii (aste e de prin desene).
Cred ca e normal copilul tau. Daca-ti zicea ca vrea sa vada cum aduce barza un bb te gandeai la psiholog? E doar o curiozitate. Nu are legatura cu adevararul sens al mortii, pe care ea nu-l intelege inca. Imi place a facut totusi o conexiune logica: a zis sa moara cel mai batran membru al familiei. Sau poate chiar i-a povestit cineva de asta si atunci va trebui sa vezi cine si ce a mai discutat cu ea.

andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anya Cred ca e normal copilul tau. Daca-ti zicea ca vrea sa vada cum aduce barza un bb te gandeai la psiholog? E doar o curiozitate. Nu are legatura cu adevararul sens al mortii, pe care ea nu-l intelege inca. Imi place a facut totusi o conexiune logica: a zis sa moara cel mai batran membru al familiei. Sau poate chiar i-a povestit cineva de asta si atunci va trebui sa vezi cine si ce a mai discutat cu ea. Anya |
Bineintzeles ca e normal copilul,exemplul cu barza mi se pare genial!
Cu parere de rau, dar iar constat ca asa se exeagereaza pe forumul asta....cum zau daca am vazut si pot intzelege!
Lidsta,sincer,ce te-a facut pe tine sa faci afirmatzia "sa ma duc la psiholog?"Pentru ca mie imi pare ca ai facut-o doar ca sa fii in trenduri forumiste!

Dana

lidsta spune:
Exact de trenduri forumiste aveam chef :(
Sunt doar ingrijorata, nu as vrea sa ajunga sa fie lipsita de compasiune sau sa priveasca nenorocirea altuia ca un fapt divers.
Stie ca tata a murit pt ca era batran, poate de aici conexiunea ...

Liliana82 spune:
Pai asta e ideea.. ea nu cred ca considera o nenorocire moartea...
Pai la doamne doamne acolo sus nu poate sa fie decat bine.. nu-i asa? si poate ca vrea sa moara bunica... ca bunica acolo sus la doamne doamne sa fie fericita...

Ancuta-Maria spune:
Pai moartea este un lucru natural, exact ca si nasterea. De ce ar trebui sa sufere la moartea...oricui? Una e sa intelegi durerea altora, una e sa privesti cu teama moartea...

denizel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lidsta Exact de trenduri forumiste aveam chef :( Sunt doar ingrijorata, nu as vrea sa ajunga sa fie lipsita de compasiune sau sa priveasca nenorocirea altuia ca un fapt divers. Stie ca tata a murit pt ca era batran, poate de aici conexiunea ... |
Lidsta, compasiunea se invata, nu te prea nasti cu ea.
Explica-i fetitei tale ce inseamna moartea cuiva si din perspectiva celor ramasi.
Si mai expica-i si ca, poate, bunica isi mai doreste sa traiasca, nu vrea inca sa se duca la doamne-doamne.
Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March

fdoina spune:
fi-mea de 4 ani (care nu ma lasa sa omor nici o musca, pentru ca musca aia e prietena ei) cand se supara pe buni urla:"sa stii ca n-o sa-ti mai aduc flori la mormant"
buni alte povesti nu stie, decat ca ea o sa moara si ce bine ca are si ea pe cineva sa-i aduca flori :))) si bineinteles, cea mica de obicei ii promite ca o sa-i aduca si prajituri

rrox3 spune:
Lidsta nu cred ca ai de ce sa te ingrijorezi. Este varsta la care incep sa puna intrebari despre moarte. Daca reactionezi la ele normal (foarte buna analogia cu nasterea ) si ea o va percepe ca pe ceva normal.
Probabil a zis de bunica fiindca e cea mai batrana din anturajul ei si ea stie ca oamenii batrani mor. Daca ii raspunzi la intrebari, probabil va ajunge pana la intrebarile cu adevarat importante pentru ea, de genul "tu o sa mori, mami?" si "si eu o sa mor?". E socant sa le auzi din gura copilului si te poti afla intr-o mare incurcatura ca parinte, in special daca nu accepti prea bine ideea de moarte. Dar ar fi bine sa ii raspunzi sincer ca toti vom muri la un moment dat. Sa faci o analogie cu natura, de exemplu, cu plantele. Eu m-am folosit cu succes de copaci cu florile si frunzele lor si de flori. I-am aratat cum cresc, infloresc si sunt minunate, dar toamna se ofilesc incet, incet, si dispar. Primavara insa apar altele
In rest, Denizel are dreptate, compasiunea se invata in timp, si nu e la indemana unui copil de 3 ani. Poti incepe sa-i pui bazele de acum, prin explicatii, jocuri, dar si mai bine, prin exemplul personal.
Nu ai de ce sa te temi ca va fi insensibila la suferintele altora. Gandeste-te ca ea nu stie ce e moartea si cata durere poate aduce. Nu cunoaste aceasta suferinta, d-aia nu tine cont de ea.
Cu siguranta nu e un motiv de vizitat psihologul
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

lilib72 spune:
Cu siguranta nu e un motiv de vizitat psihologul
dar nici sa i se dea peste nas ca s-a gandit la asa ceva, dar asa suntem noi oamenii, ne mai trezim ...scriind.