schimb de sfaturi parintesti: idei si metode
Raspunsuri - Pagina 2
ina_nz spune:
cate bordeie atatea obiceie....si cati psihologi tot atatea terapii...
Pe noi ne-au incurajat sa meargem cu jucaria de plus preferata. Aveam ritual: intram in clasa, ne dezbracam si descaltam, mergeam si puneam pe Teddy in patut ca sa-l "tina ocupat" si apoi ne luam la revedere.
E foarte adevarat ca cu alte jucarii nu avea voie iar Teddy era numai pt ora de somn.....baiatul meu are 6 ani si Teddy tot la el in pat este si nu mi se pare o nenorocire....e foarte adevarat ca poate sa doarma si fara el dar e mai confortabil sa il stie acolo
Mi se pare crud sa interzici aducerea jucariei preferate.
szivarvany spune:
Ana, e tare mare Babu ? Nu-l puteti inchide in dulapior intr-o plasuta si sa-l luati acasa dupa gradi si tot asa, dus-adus ?
Mi se pare groaznic, vb serios, sa trebuiasca sa renunte copilul la o jucariepreferata.
Si eu am avut o "chestie" fara de care nu puteam trai, pana la 7 ani, un scutec de finet, care mirosea a mami Si am renuntat la el in prima tabara, adica nu l-am scos la vedere
Eu pe fie`mea nu am putut-o convinge sa fie adicted, eu il vad ca pe un lucru bun, un lucru ce-i confera pe undeva o siguranta.
-------
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) & Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
NU RAMANE INDIFERENT !
AJUTA-L PE BOGDAN SA VADA !
ana_a spune:
Acum m-am intors de la gradi. Doamnele educatoare au convenit in final sa-i lase pe cei cu jucarii de suflet sa doarma cu ele.Asa ca ne-am dus timizi cu Babu sub brat si Stefan mi-a spus singur la ureche sa o intrebam pe doamna unde sa-l puna ca sa-l astepte pana la somn. Asa ca l-au pus impreuna pe raftul de la patut, sus. A hotarat singur pentru ca zice el, sa nu-l traga vreun copil de urechi. Sa asezat pe un scaunel cuminte si eu am plecat. Doamna ia spus ca poate merge la jucarii, sa faca ce vrea el, ca nu-i obligatoriu sa stea pe scaunel. Apoi nu stiu daca sa dus sau nu, este timid pentru inceput, pana o sa-si cunoasca noii colegi.
proud mummy
sirimie spune:
on topic despre metode, dar nu neaparat despre ce s-a discutat
la noi functioneaza reciprocitatea. daca el nu face ce il rog eu, nici eu nu fac ce ma roaga el. si repet asta si ma tin de cuvint daca ii promit asta
despre teelvizor - trebuie sa i se ofere alternativa. daca ma joc cu el nu il intereseaza sa se uite prea mult la televizor.
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009)
Am blog si poze in album
Diferenta intre cum este si cum ar trebui sa fie
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei
mina spune:
Ana, si mie mi se pare ciudat sfatul cu renuntatul la Babu. Am sa intreb mai departe la psihologul nostru, ca sunt chiar curioasa.
Sirimie, da, reciprocitatea merge bine de tot. A mers si la varste mici (cand l-am muscat eu pe el ca sa stie de ce plang cand ma musca - muscat usor, explicandu-i ca uite, asa simt eu, asa ma doare, nu va ganditi ca am sarit la el cu dintii :D) - si merge si acum, la varste mai mari.
Cu calculatorul. E adevarat ca e greu sa-l convingi ca face rau daca noi petrecem mult timp lucrand. Dar i-am spus de la bun inceput ca mami si tati lucreaza, nu se joaca. Ca face rau la copii, nu la adulti care, iata, nu au incotro si trebuie sa munceasca. Ca noi stam si lucram ce e de lucrat, dar nu ne jucam. Ca, una peste alta, calculatorul este pentru munca si invatat, nu pentru distractie.
Bineinteles, are si el laptoapele lui de jucarie astfel incat face un document "de'a prefacutelea" si s-au intamplat si scene de familie in care fiecare lucra la aparatul lui ca "aveam urgente".
Sunt pusa de multe ori in situatia de a face fata unor dead line-uri stranse fiind doar cu el acasa, de aceea incerc sa... vorba ceea....imbin utilul cu placutul.
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
Luna1 spune:
Jucaria preferata aici au voie cu o jucarie preferata mai ales daca e vorba de jucaria cu care adorm. Ma bucur sa aud ca Bubu a avut voie la gradi pana la urma.
Tv/Calculator : la tv ai mei au voie in general cand nu au alte activitati sau cand e urat afara si cum au alte activitati aproape toata ziua cea minca nu cred ca se uita mai mult de 30 min pe zi iar cel mare o ora. Ii place Top Gear cu masini asa ca il las sa vada ala seara. Insa nu am impus reguli, l-am lasat la discretie stiind ca de felul nostru familia nu e couch potato asa ca nu prea vizionam in exces.
PC-ul e alta treaba. Noi il folosim acasa pentru ceea ce poate da pozitiv, pentru jocuri se joaca pe playstation sau nintento wii (si fiind la discretie mai mult in weekend sau seara ne jucam pe wii toata familia cu cel mare). Deci pc-ul e pentru googalit intrebari ce ne depsesc, teme la scoala (sapt asta Cosmin trebuie sa afle cate oase are un bebe la nastere de ex, si doar pe internet va gasi) plus mici quiz-uri de genul acestuia http://www.lizardpoint.com/fun/geoquiz/euroquiz.html
care il ajuta la geografie.
Cea mica nu se joaca la pc inca.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
elara spune:
Sirimie, sfatul cu reciprocitatea e foarte bun. O sa il tin minte.
Mina, la ce varsta te refereai?
"Sirimie, da, reciprocitatea merge bine de tot. A mers si la varste mici (cand l-am muscat eu pe el ca sa stie de ce plang cand ma musca - muscat usor, explicandu-i ca uite, asa simt eu, asa ma doare, nu va ganditi ca am sarit la el cu dintii :D)"
Maria are 1,5 ani si mi se xpare cam devreme ca sa inteleaga asta. Am observat ca daca ma lovea cu palmele pe picioares i m-am prefacut ca plang nu empatiza deloc. Continua sa o faca, ba chiar mi s-a parut ca i-am "incurajat" atitudinea fiindca reactia mea o amuza si mira. Ori eu nu-s actrita buna, ori ea e prea isteatza si a intzeles cama prefac ori n-a inteles chiar ca e prea mica.
Deci..la varsta asta ar trebui sa fie capabili de empatie?
Pentru comportamente nedorite noi ne bazam pe distragerea atentiei.
Citat: |
la tv ai mei au voie in general cand nu au alte activitati sau cand e urat afara PC-ul e alta treaba. Noi il folosim acasa pentru ceea ce poate da pozitiv, pentru jocuri se joaca pe playstation sau nintento wii (si fiind la discretie mai mult in weekend sau seara ne jucam pe wii toata familia cu cel mare). Deci pc-ul e pentru googalit intrebari ce ne depsesc, teme la scoala (sapt asta Cosmin trebuie sa afle cate oase are un bebe la nastere de ex, si doar pe internet va gasi) plus mici quiz-uri de genul acestuia |
Luna, se pot gasi activitati mult mai interesante, care existau inainte de inventarea acestor noi "tehnologii" tv-ul si calculatorul si se pot desfasura oriunde, si in gradina si in casa cand ploua sau e iarna si frig.
Eu, de exemplu, imi amintesc cu mare placere de momentele de joaca - - cu plastilina,
- cu margelute,
-facut hainutze la papusi (eu de pe acum adun resturi de materiale dragutze pentru fi-mea ca abia astepot sa ne jucam amandoua),
- colorat,
-desentat,
- facut clasoare filatelice (merge cu orice alta colectie),
- ierbare pt scoala, la care pot adauga poze lipite si desene facute de ei
- desene cu materiale lipite (nisip pt plaja, nori din vata, iarba din semintze colorate apoi cu tempera sau imi amintesc de o camera facuta cu tata impreuna, pe hartie, in care lipeam bucati de stofa pe contururi cu mobila din camera, dulap, canapea, covoras.. )
- pictat oua de pasti si iepurasi de de pasti din hartie (un trunchi de con pictat ca un sort sau pantalon pe care puneam oul caruia ii lipeam urechi, ochisori si gura),
- podoabe pentru bradul de carciun...etc.
- felicitari pentru cei dragi
- teatrul de papusi, unde poti construi scena, papusile, costumele,
- confectionarea de stampile prin scobirea lor pe un cartof (asta imi amintesc ca am gasit intr-o carte cu idei de jocuri pe care o foloseam des cand eram mica).
- lucrul manual de la scoala (uned am invatat sa cos, sa fac butoniere,sa crosetez, sa impletesc... ) Chiar mi-am pastrat caietul acela. Si pe cele de biologie is de geografie uned desenam si coloram cu mare drag.
Azi nu se mai fac aceste lucruri la gradinitza si la scoala? Nu le mai dau de facut asa ceva acasa?
Eu abia astept sa creasca fi-mea sa ma pot juca cu ea.
E drept ca e necesar ca si parintii sa se implice dar nu va fi obligatotiu mereu. Daca copilul e mai maricel si deja aprins gustul isi poate petrece 1 sau 2 ore mesterind ceva cu care sa vina apoi sa va incante si sa se mandreasca.
Si asta sigur merge la orice copil. E cam aceeasi chestiue cu distragerea atentiei la copilul mic. Cata vreme copilului i se da o alternativa noua si interesanta depetrecere a timpului lber, o va urma cu placere. Poate nu ii place ceva anume dar din mai multe optiuni sigur va alege ceva.
In plus li se dezvolta creativitatea, imaginatia, simtul artistic, increderea ca si ei pt mesteri ceva, ca pot gasi solutii inedite pentru diverse activitati, ca in viata poti face orice in felul tau, nu trebuie sa ne incadram in tipare, pot intelege mai bine cum sunt facute anumite obiecte din comert (cutiutze, felicitari, cosuletze...) si ca mult mai amuzant si placut sa le faci singur si pe gustul tau, e implinirea de a crea...
Apoi, pentru cand e vreme frumoasa cred ca e foarte important sa ii oferim copilului amintiri indetite mergand la muzee, la teatru...Mereu altundeva nu totdeauna in parc, la McDonald's sau la Mall. Eu am o brosurica editata in campania electorala pt primaria capitaliei, uned sunt trecute toate punctele de atractie pentru copii, existente in Bucuresti. Am pus-o bine si o pastrez pentru mai tarziu. Muzeul cesurilor, muzeul CFR, Muzeul Antipa, muzeul militar, circul...
Elara, fericita mamica
a Mariei Roxana (20.03.2008)
si 27s cu Matei Catalin
Albumul printesei mele Vacantza de vara 2009 Maria - diverse nazbatii
"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni." Seneca
elara spune:
Ana, mi se pare o cruzime sa fie despartit asa brutal ed jucaria de suflet. Sunt ed acord cu psihologul ca trebuie incurajat sa piarda dependentza de jucarie dar in nici un caz nu ar trebui fortzat si umilit de nimeni. El singur trebuie sa decida momentul, cu ceva sprijin si incurajari din partea voastra, dar atat.
Eu cred ca as fi refuzat acea gradinitza pe motivul asta. Si fiindca in general detest rigiditatea in gandire, in mod special cand e veorba de nevoile unui copil.
Sau imi place sa cred ca m-as fi aflat in posibilitatea (reala, financiar, practica)de a o face. Daca nu, as fi mers pana in panzele albe sa conving educatoarea sa imi accepte copilul asa cum isi doreste.
Ma bucur ca pana la urma si-au schimbat parerea.
Elara, fericita mamica
a Mariei Roxana (20.03.2008)
si 27s cu Matei Catalin
Albumul printesei mele Vacantza de vara 2009 Maria - diverse nazbatii
"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni." Seneca
Adriana mica spune:
Elara, perfect de acord cu tine in ceea ce priveste incurajarea copiilor in a avea preocupari car sa le dezvolte creativitatea, imaginatia.
Problema este ca nu poti avea exclusiv doar acest gen de activitati (in functie de preferinta copilului, de circumstanta, etc), iar un refuz categoric pt o anumita tentatie are exact efectul opus celui dorit.
Eu nu sunt adepta interzicerii anumitor lucruri; cred cu tarie ca moderatia este cheia si implicarea noastra in cat mai multe activitati, in sensul gasirii acelor componente care il ajuta pe copil sa se dezvolte si sa petreaca cat mai mult timp alaturi de parintii lui.
Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)
Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...
Luna1 spune:
Elara normal ca noi desfasuram activitati si in aer liber si in interior, activitati nu neaparat statice precum calculatorul insa cum calculatorul este prezent in viata noastra, cum inclusiv la scoala au lectii de calculator unde invata excel si word, cum o parte din lectii cer intebuintarea calculatorului (chiar aseara trebuia sa afle singur de pe internet cate oase are un bebe nou nascut, cate un adult, ce vitamina e buna la oase, care este cel mai lung os, sa printeze scheletul animalului preferat) deci cum nu am si nu doresc sa-l evit total prefer sa limitez intrebuintarea lui la activitati interesante.
Personal consider moderatia e buna in toate, nu doresc sa-l tin departe (vorbesc de cel mare, cea mica e inca prea mica) de tehnologie total pentru ca tehnologia aceasta il va ajuta in viata.
Normal ca ne jucam liber cu plastelina, coloram, decupam (asta si cu cea mica de 2 ani) afara adunam frunze, jucam fotbal, etc. Exemplul meu insa se referea strict la calculator pe care oricum nu petrece decat strict 20-30 min pana afla informatia dorita.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)