Legislatie

Legislatie | Autor: Corinaa

Link direct la acest mesaj

Buna. Ma intereseaza sa stiu raspunsuri la urmatoarele intrebari/probleme:
1. Concediul de sarcina si lauzie de 126 zile calendaristice poate fi luat cu intreruperi de mers la serviciu?
2. Cu cat inainte de nastere poti intra in concediu de sarcina?
3. Daca incep concediul de sarcina si lauzie inainte de 1 ianuarie 2004,pentru restul de zile ramase primesc aceasi bani ca si pana la 31.decembrie 2003, adica 85% din salariul meu? sau cum se calculeaza exact?
4. Dupa terminarea concediului de sarcina si lauzie se intra in concediul de crestere a copilului. Deci in cazul meu tot dupa 1 ianuarie 2004. Cu ce salariu?, este adevarat ca daca intru in concediu de sarcina si lauzie inainte de 1 ianuarie 2004, se v-a calcula salariul meu inclusiv pe perioada concediului de crestere a copilului tot cu 85% din salariul meu?
5. Concediul de crestere a copilului poate fi intrerupt de concediu medical pentru mine?
Va multumesc si astept cu foarte mare interes raspunsuri lamuritoare la aceste intrebari/probleme

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

1. Da
2. Teoretic, chiar si cu 126 de zile (concediile prenatale si de lauzie se pot cumula, la recomandarea medicului).
3. Da, 85% din veniturile salariale
4. Fiind ulterior datei de 1 ianuarie 2004, indemnizatia pt concediul pt cresterea copilului este plafonata: 85% din salariul mediu brut care se ia in calcul la fundamentarea bugetului de stat.
5. Teoretic, poate fi intrerupt. Dar la ce iti foloseste?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Corinaa spune:

Ma intereseaza si ma ajuta ca daca banii primiti pe concediu medical (chiar cat inseamna in procente din salariu concediul medical) sunt mai multi in cazul meu decat cei 85%din salriul mediu pe economie ars fi interesata sa iau din ala cat mai mult. Cat concediu medical poti sa-ti iei intr-un an?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ierima spune:

Liviu's am fost si eu in situatia de a lua 3 zile de concediu prenatal dupa care sa revin la servici si nu mi s-a acceptat, am sunat si la CJP Timis si mi-au spus ca nu e posibil. Care-i adevarul de fapt, pentru ca faptul e consumat deja la mine?

Livia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Potrivit art.108 din Legea 19/2000:
(1) Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă se determină prin aplicarea unui procent de 75% la baza de calcul stabilită conform art. 99 alin. (1).
(2) Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă determinată de boală profesională, accident de muncă sau cazuri asimilate acestuia, tuberculoză, SIDA, cancer de orice tip, precum și de boală infectocontagioasă din grupa A și urgențe medico-chirurgicale stabilite în condițiile prevăzute la art. 98 alin. (3) este de 100% din baza de calcul stabilită conform art. 99 alin. (1) sau (3), după caz.
Prin urmare, trebuie sa calculezi cum este mai avantajos: 75% din veniturile lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu medical, pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuția individuală de asigurări sociale în lunile respective, sau indemnizatia plafonata.
Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă
Concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă se acordă pe o durată de cel mult 180 de zile calendaristice în interval de un an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire. Începând cu a 91-a zi calendaristică concediul medical se poate prelungi până la 180 de zile, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
În scopul evitării pensionării de invaliditate și menținerii asiguratului în activitate medicul curant poate propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile cu cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Națională de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale.
Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical cu durata de 1-14 zile în una sau mai multe etape.
În cazul menținerii incapacității temporare de muncă concediul medical se poate prelungi, la recomandarea medicilor primari ori a medicilor specialiști din ambulatoriul de specialitate sau spital, în etape succesive de maximum 31 de zile, până la totalul de 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire.
Medicii specialiști și medicii primari de specialitate care acordă certificate de concediu medical vor comunica medicului de familie concluziile lor privind diagnosticul, rezultatul investigațiilor, precum și recomandările de recuperare; aceste date vor fi înscrise în evidențele primare ale bolnavului respectiv.
Medicul de familie are obligația să ia în evidență datele privind acordarea concediului medical.
Durata de acordare a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă poate fi mai mare în cazul unor boli speciale și se diferențiază astfel:
până la un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară și unele boli cardiovasculare stabilite potrivit anexei la prezentele instrucțiuni;
până la un an, cu drept de prelungire până la un an și jumătate de către medicul expert al asigurărilor sociale al Casei Naționale de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză meningeală, peritoneală și urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, precum și pentru SIDA și cancer de orice tip, în funcție de stadiul bolii;
până la un an și jumătate, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară operată și osteoarticulară;
6 luni, cu posibilitatea de prelungire până la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale al Casei Naționale de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale.
Asigurații bolnavi care prezintă unele boli cardiovasculare stabilite potrivit legii, conform anexei la prezentele instrucțiuni, au dreptul la un concediu medical de până la un an, fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale al Casei Naționale de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale; în aceste cazuri certificatele de concediu medical se eliberează de unitățile sanitare acreditate care acordă asistență medicală de specialitate.
Asigurații bolnavi de SIDA și cancer de orice tip, în funcție de stadiul bolii, beneficiază de un concediu medical, cu drept de prelungire până la un an și jumătate; în aceste cazuri certificatele de concediu medical se eliberează de unitățile sanitare acreditate care acordă asistență medicală, cu posibilitatea prelungirii de către medicul expert al asigurărilor sociale al Casei Naționale de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale.
Eliberarea certificatelor de concediu medical pentru asigurații bolnavi de tuberculoză Asigurații bolnavi de tuberculoză pulmonară și extrapulmonară primesc certificatele de concediu medical pe perioade de maximum 31 de zile de la medicii unităților sanitare unde sunt tratați.
Propunerea de pensionare poate fi solicitată încă din primele zile de boală în cazul afecțiunilor fără potențial recuperator și concediul medical se include în mod obligatoriu în durata pentru care se acordă indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă pentru persoanele asigurate.
În caz de tuberculoză meningeală, urogenitală sau a glandelor suprarenale și peritoneală se acordă concedii medicale de până la un an, cu drept de prelungire de către medicul cabinetului de expertiză medicală a capacității de muncă până la un an și jumătate, acordate în ultimii 2 ani.
Pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară se acordă concedii medicale de 6 luni, cu drept de prelungire de către medicii cabinetelor de expertiză medicală a capacității de muncă până la maximum 12 luni în ultimii 2 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

quote:
Originally posted by ierima

Liviu's am fost si eu in situatia de a lua 3 zile de concediu prenatal dupa care sa revin la servici si nu mi s-a acceptat, am sunat si la CJP Timis si mi-au spus ca nu e posibil. Care-i adevarul de fapt, pentru ca faptul e consumat deja la mine?

Livia


Concediul prenatal este un concediu medical. Il soliciti medicului de familie pt ca ai nevoie. Nimeni nu te obliga sa beneficiezi de un asemenea concediu. Poti sa ai nevoie de cateva zile de concediu prenatal, il obti, dupa care poti continua sa lucrezi. Interpretarea celor de la Casa Judeteana de Pensii Timis este exagerata. Poti sa-i intrebi pe ce temei legal isi fundamenteaza interpretarea? In lege se precizeaza doar numarul maxim de zile de concediu care pot fi obtinute, nu un nr. minim.
Totodata, legea nu distinge asemenea situatii.
Daca vrei sa te amuzi, roaga juristii de la CJP sa traguca dictonul latin ubi lex non distinguit, nec nos diesingere debemus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ierima spune:

Liviu's ,cei de la CJP nu mi-au justificat prin numar maxim sau minim pe care trebuie sa-l iau ci prin faptul ca nu se poate lua cu intrerupere, pana la urma l-am transformat in concediu medical.

Livia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Repet, si concediul prenatal este tot un concediu medical. Nu exista reglementari care sa interzica fractionarea sa.

Mergi la inceput