Dumnezeu atotstiutor si liberul arbitru
Raspunsuri - Pagina 30
denizel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui fdoina din punctul meu de vedere, Biblia face parte din invatatura Bisericii; Biblia este cartea unei traditii, nu o carte care a cazut din cer |
Doina, zi ca te miri ca am aparut :))))).
Fie cum zici tu: Biblia e o carte a unei traditii.
Culmea culmilor e insa ca, rezultanta acestei traditii (Biblia, din punctul tau de vedere) n-are nici in clin nici in maneca cu traditia insasi.
Ba inca, prin catralioanele de pilde si fapte reale povestite, condamna traditia de nu-ti mai trebuie a doua oara sa te gandesti la ea, la traditie.
P.S. raspunsul e dat cu toata dragostea si smerenia de care sunt in stare (daca e sa ma iau dupa definitia smereniei si a dragostei data de Doina, sunt a mai ortodoxa de pe-aici ).
Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March
patou spune:
Citat: |
din punctul meu de vedere, Biblia face parte din invatatura Bisericii |
tocmai de aia as vrea un citat, sa vad pe ce se bazeaza invatatura bisericii ortodoxe.
ps. sa inteleg ca nu exista??? ;)
nu vreau sa intru in polemica cu tine, vreau doar sa descoperim adevarul, pentru ca eu asimilez aceasta invatatura (pana nu-mi demonstreaza cineva contrariul) cu ceva extrem de periculos
Adela99 spune:
doina, Elena multumesc pentru raspunsuri
Citat: |
citat din mesajul lui Elena Voi ce credeti, omul se naste bun si pur si trasaturile rele le dobandeste pe parcurs, in mediul/societatea in care traieste, sau se naste deja cu ele? Eu cred a doua varianta, ca trasaturile rele sunt deja in el. Cum spunea cineva " ne nastem cu fata la pacat si cu spatele la Dumnezeu". |
io cred ca omul a fost creat bun. se naste bun.
da, suntem influentati de mediu dar avem si capacitatea de a lua decizii. nu suntem condusi de mediu ci doar influentati. ne putem impotrivi raului si urma constiintza. pentru asta ne trebuie vointza. procesul asta trece prin "trial and error" :)
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui patou Poti sa-mi dai macar un citat din Biblie care afirma ca e corect sa ne rugam sfintilor?(ca eu pot sa-ti dau o gramada care afirma contrariul) |
am dat eu pe la inceput citat ca ne vor judeca sfintii. deci dansii sunt vii, nu morti. iar daca ne vor judeca, apai io zic sa ne rugam de ei sa ne judece bland. io nu ma pot ruga la sfinti, n-am evlavie, vorba Irinei. pur si simplu.
gaba-rema spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Adela99 doina, Elena multumesc pentru raspunsuri
io cred ca omul a fost creat bun. se naste bun. da, suntem influentati de mediu dar avem si capacitatea de a lua decizii. nu suntem condusi de mediu ci doar influentati. ne putem impotrivi raului si urma constiintza. pentru asta ne trebuie vointza. procesul asta trece prin "trial and error" :) |
Dpdv biblic nu prea ar fi asa... omul poarta în el pacatul originar. Cf. NT, el are însa sansa de a scapa de stigmatul asta si a se mântui.
Dar eu sunt de acord cu tine în cea mai mare parte... cu mentiunea ca la nastere omul nu e nici bun, nici rau... e si el un botz, acolo.... Da, mediul are probabil o influenta decisiva, si-apoi mai e si modul propriu de a intercationa cu mediul al individului, care îi dicteaza pâna la urma deciziile si actiunile.
cine face ca fiecare sa aiba un mod propriu de a interactiona? eu cred ca e vb. de morfologia si fiziologia creierului fiecarui individ în parte.
Elena spune:
Citat: |
citat din mesajul lui conchita deci dansii sunt vii, nu morti. nimic |
Bineinteles ca sunt vii, n-a zis nimeni ca sunt morti. Problema este CINE este sfant? cati din cei care sunt considerati sfanti sunt CU ADEVARAT sfintii lui Dumnezeu? cum putem fi atit de siguri ca cei care i-au desemnat cu titulatura asta n-au gresit? cum putem fi siguri ca nu ne rugam unori oameni morti, care de fapt sunt in partea 'ailalta'? ca 'evaluatorii' nu s-au luat doar dupa niste fapte exterioare, iar uneori nici dupa aceastea, ci dupa niste criterii absolut omenesti?
Daca un curvar ca Stefan cel Mare a fost considerat un sfant al lui Dumnezeu, am maaaari dubii ca s-au folosit criteriile lui Dumnezeu.....
Citat: |
iar daca ne vor judeca, apai io zic sa ne rugam de ei sa ne judece bland. |
Io zic ca cei care sunt cu adevarat sfintii lui Dumnezeu Nu alta 'dreptate' si masura de judecata decat cea a lui Dumnezeu. Nu cred ca exista o 'dreptate a sfintilor' si o 'dreptate a lui Dumnezeu', ca exista doua unitati de masura diferite, doua sisteme de evaluare a dreptatii diferite.
(Plus ca oamenii nu se roaga doar pentru a fi judecati bland, sa fim seriosi, ci se roaga lor pentru tot felul de kestii.)
Citat: |
io nu ma pot ruga la sfinti, n-am evlavie, vorba Irinei. pur si simplu. |
Dap. Cea mai buna evlavie (si cea mai sigura) este sa te rogi direct Mantuitorului.
_
Cred in soare chiar daca nu straluceste, cred in dragoste chiar daca sunt singura, cred in Dumnezeu chiar daca nu-mi raspunde.
conchita spune:
Elena, nu stiu care e cea mai buna, exact din motivul enuntat de tine - de unde stiu eu care sunt sfintii alesi de Dumnezeu, nu de oameni?
eu nici la Maica Domnului nu ma pot ruga. cred ca numar pe degete de cate ori i-am vorbit, dar cu retinere mare, mi s-a parut ceva peste mana, nu stiu sa explic. sa zic ca am avut empatie cu suferinta ei de mama abia dupa ce am nascut. poate suna cam nebunesc, dar mai degraba mie mi-a fost mila de ea, decat sa-i cer ei sa-i fie mila de mine.
nu ma pot ruga decat lui Iisus. si pe Dumnezeu il simt separat, alta nebunie probabil. dar mai bine nu mai zic nimic, mai duc lumea in ispite pe-aici si cine stie ce blasfemii mai comit, ca parca n-as fi comis deja destule. cateodata as vrea sa-mi scot creierul din tzeasta si sa-l arunc la gaini. dar mi-amintesc ca si pe el l-a pus acolo tot doamne-doamne si o avea un rost si chinul asta metafizic. sper sa aiba si-un final fericit, ca la holiud.
Elena spune:
Adela si Gabi, categoric mediul are o influenta foarte mare, insa convingerea mea este ca 'terenul' este deja pregatit in noi.
Un exemplu, fetita mea de abia invatase sa vorbeasca si deja incepuse sa minta. A rasturnat o cana cu ceai si cand am intrebat-o cine a rasturnat cana, a raspuns senina "nu stiu; nu io" (asta in conditiile in care nu mai era nimeni in casa si la fel in conditiile in care NU auzise pe nimeni in casa mintind! de fapt, nici nu sunt sigura ca la nici 2 ani stia ea de notiunea de minciuna). Pur si simplu i-a venit instinctiv, firesc. E in natura noastra, ne nastem cu instinctele astea: de a minti, de a fi razbunatori, egoisti, etc.
_
Cred in soare chiar daca nu straluceste, cred in dragoste chiar daca sunt singura, cred in Dumnezeu chiar daca nu-mi raspunde.
denizel spune:
Citat: |
Io zic ca cei care sunt cu adevarat sfintii lui Dumnezeu Nu alta 'dreptate' si masura de judecata decat cea a lui Dumnezeu. Nu cred ca exista o 'dreptate a sfintilor' si o 'dreptate a lui Dumnezeu', ca exista doua unitati de masura diferite, doua sisteme de evaluare a dreptatii diferite. |
Ati vazut? Ati vazut?
Se ajunge iar la discutiile alea despre care ziceam ca ma irita (nu ma irita ce spui tu, Elena , ci ma irita aspectele care sunt aduse iar si iar in discutie, aspecte care, ca de obicei, IL azvarl pe Dumnezeu in fundu' curtii).
Ne judeca sfintii... .
pai da, ca doar speram ca n-om avea ghinionul si nesansa sa ne judece tiranul ala care si pe Fiul Sau L-a trimis la moarte []. Noi... amaratii... ce sansa sa mai avem?
Noroc ca-s unia buni si blanzi care s-or ocupa, in marea si desavarsita lor mila (speram si un dram de recunostinta sa aiba , macar), de judecata noastra (ca doar si noi ii umplem de flori, nestemate si fireturi scumpe prin temple...).
Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March
conchita spune:
nici eu nu cred ca ne nastem buni si perfect puri, nu avem cum. un prunc e o coala alba, intr-adevar, pe care scriu dupa aceea mediul, educatia, stilul de viata, conjuncturile. dar si temperamentul si personalitatea, iar cu astea te nasti, sunt determinate cam genetic, stiintific vorbind, in proportie de jumi-juma, parca. am citit ca 50% din deprinderile de mai tarziu provin din cum a crescut un prunc inainte de 3 ani, va dati seama??? Biblic vorbind, cred ca purtam in noi pornirea de neascultare a lui adam si-a evei, tentatia fructului oprit si dorinta covarsitoare de a-l gusta. amintirea gradinii lui Dumnezeu s-a redus la atat - ispita. si e scrisa tot pe coala aia alba, cu turnesol. prea putin ne amintim de Dumnezeu, de aici si iadul pe pamant pe care-l cladim si recladim cu fiecare gand si fapta necugetate.