Dumnezeu atotstiutor si liberul arbitru
Raspunsuri - Pagina 29
Elena spune:
Citat: |
citat din mesajul lui crinuta La voi cum sunt clasificate? |
Crinuta, la noi nu stiu sa existe o clasificare cum este la voi. In principiu, pacatele recunoscute sunt cele scrise in Galateni 5:19-21:
Si faptele firii pamântesti sunt cunoscute, si sunt acestea: preacurvia, curvia, necuratia, desfrânarea,
Galateni 5:20 inchinarea la idoli, vrajitoria, vrajbile, certurile, zavistiile, mâniile, neîntelegerile, dezbinarile, certurile de partide,
Galateni 5:21 pizmele, uciderile, betiile, îmbuibarile,si alte lucruri asemanatoare cu acestea. Va spun mai dinainte, cum am mai spus, ca cei ce fac astfel de lucruri, nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu."
pacate impotriva Duhului Sfant, pacate strigatoare la cer, pacate straine ( cand ii sfatuim pe altii sa pacatuiasca de ex). |
Care sunt considerate 'pacate strigatoare la cer'?
Pe de alta parte, daca un om se gandeste sa fure, insa Nu fura, nu este pacat. Poate spovedi intentia, dar faptul ca nu a comis furtul il obsolva de pacatul de moarte. |
Da, asa cred si eu ca simplul gand care iti vine in minte (fie de la tine, fie de la cel rau) nu este pacat. De exemplu, vezi o masina frumoasa si iti vine in minte gandul : "ce masina misto! ce-as vrea s-o am, ce-as fura-o!". Daca dupa acest gand, omul se 'scutura' si zice din toata inima si cu toata sila/scarba de ce a putut sa gandesca "Doamne pazeste! cum am putut sa gandesc asa ceva?", eu nu cred ca este considerat un pacat. In schimb, daca omul incepe sa dezvolte gandul initial, daca se gandeste cum ar face-o, ar planui cum ar veni el seara si ar fura-o, cum s-ar asigura sa nu fie vazut, etc., atunci deja e pacat (chiar daca nu va infaptui fapta), pentru ca nu numai ca a admis gandul, dar l-a si dezvoltat, a comis fapta deja cu gandul.
Gandurile vin de la cel rau. |
Ei, io cu asta nu sunt de acord in totalitate. Eu sunt ferm convinsa ca NU toate gandurile vin de la cel rau. Unele ganduri sunt doar produsul mintii noastre, al firii noastre pamantesti. Tot aud oamenii cum zic " m-a ispitit cel rau si am facut asta", "cel rau mi-a pus asta in gand si d-aia am facut-o". Eu cred ca i se da prea mult 'credit' celui rau. Eu zic ca deja natura omului este atit de pervertita, ca cel rau nici nu prea are mult de lucru cu noi :) eventual, daca omu' inca nu e prea hotarit sa faca raul, mai vine si ii mai da un ghiont, ii mai deschide o usa, ii mai strecoara un gand, dar 'terenul' este deja pregatit de omul insusi.
Am vazut asta si la fetita mea. I-am spus acum ceva timp ca unele ganduri vin de la cel rau, de la 'spiritele rele' si a prins atit de bine ideea, ca apoi cand facea ceva rau, imi spunea senina "spiritele rele mi-au spus sa fac asta! io n-as fi facut asta, daca nu erau ele'. Adica eu sunt curat/a si pur/a, singurul vinovat ca eu dau in gropi este diavolul, ori nu cred deloc ca e chiar asa.
_
Cred in soare chiar daca nu straluceste, cred in dragoste chiar daca sunt singura, cred in Dumnezeu chiar daca nu-mi raspunde.
fdoina spune:
citat din mesajul lui freedelia Asta e foarte ortodox, nu, sa nu suparam pe nimeni? |
Delia, eu cand am de spus adevaruri in care cred, nu ma deranjeaza ca se supara lumea pe mine (dovada, topicul de fata) . din pacate, morala nu e unul dintre ele.
Elena,
Pai in cazul asta tu confunzi simtul umorului cu ironia batjocoritoare |
eu nu confund nimic, dar tu exemplificai altfel simtul umorului in urma cu cateva pagini (articolul ala in care unu'cica dadea pe Dumnezeu in judecata, si pe care eu nu l-am considerat deosebit de humoristic)
Eu te rog sa imi arati un mesaj in care L-am batjocorit pe Dumnezeu |
Dumnezeu se odihneste in Sfinti
vezi tu, eu sunt capabila sa trec peste atacuri deloc subtile cand e vorba de persoana mea (ai afirmat in vreo doua randuri ca osandesc ceea ce nu cunosc :D) dar cand afirmi ca eu ma inchin unor oameni morti, nu mai e acelasi lucru; as fi putut sa-ti spun si eu ca osandesti ceea ce nu cunosti. dar n-am facut-o.
Eu propun sa incheiem aceasta discutie |
s-a facut, oricum dialogul era incheiat intre noi inainte de a incepe
ala rosu fiind zidul plangerii. |
promit ca nu mai fac
Elena spune:
citat din mesajul lui Adela99 sa deduc ca daca am credintza fac si fapte bune si deci sunt mantuit? si toate astea Dumnezeu le-a gatit mai inainte. da' io am liber arbitru. sa aleg sa cred, sa fac fapte bune ... si ev sa nu cred ca cei care nu apartin religiei mele nu vor fi mantuiti chiar daca si ei cred si fac fapte bune |
Adela, eu cred ca e nevoie si de credinta, cat si de fapte bune. Nu poti sa desparti credinta de fapte: nu poti sa ai credinta si sa n-ai si faptele, pentru ca aia NU e credinta care mantuieste!!
Omul are o natura duala: omul firesc si omul duhovnicesc. La inceput, cand incepi sa crezi, omul firesc predomina (si implicit si faptele firii pamantesti), iar pe masura ce cresti in credinta, omul firesc dispare incet-incet si omul duhovnicesc preia controlul vietii tale. Cu cat credinta este mai mare, cu atit asta se reflecta obligatoriu si in fapte (si invers, cand ai credinta mica). In final ajungi, sa nu mai POTI sa pacatuiesti, efectiv pacatul NU MAI ESTE O OPTIUNE. Chiar azi la biserica a fost o predica foarte buna despre Iosif, fiul lui Iacov/Israel. Cand sotia lui Potifar a vrut sa se culce cu el, Iosif i-a spus: "NU POT sa fac una ca asta, NU POT sa pacatuiesc impotriva lui Dumnezeu". Pentru el, pacatul nu mai era deja o optiune. Nu a spus "as face-o, dar mi-e jena sau mi-e teama de Dumnezeu", desi omeneste vorbind ar fi avut motive pentru a face asta: era tinar, era singur, fara parinti, fara o sotie, era rob, sa fie amantul stapinei i-ar fi adus numai beneficii si protectia ei.
Nu este rau sa nu faci un pacat sau altul de rusine, de jena (sau chiar de frica) fatza de Dumnezeu, dar eu cred ca fiecare credincios trebuie sa ajunga in final sa nu mai pacatuiasca nu de rusine sau de frica, ci pentru ca NU MAI POATE, pentru ca pacatul NU mai este o optiune pentru el. Sa ne ajute Dumnezeu la toti sa ajungem acolo!!
_
Cred in soare chiar daca nu straluceste, cred in dragoste chiar daca sunt singura, cred in Dumnezeu chiar daca nu-mi raspunde.
Elena spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui fdoina
eu nu confund nimic, dar tu exemplificai altfel simtul umorului in urma cu cateva pagini (articolul ala in care unu'cica dadea pe Dumnezeu in judecata, si pe care eu nu l-am considerat deosebit de humoristic) |
Sorry, dar ai inteles gresit. Nu am dat acel articol ca sa exemplific simtul umorului al lui Dumnezeu , ci am si specificat ca e la categoria 'o lume nebuna'.
Cred ca ti-am raspuns destul de clar in mesajul precedent cum vad eu simtul umorului la Dumnezeu: un umor nealterat de malitiozitate, ca acela al copiilor nostri.
Dumnezeu se odihneste in Sfinti vezi tu, eu sunt capabila sa trec peste atacuri deloc subtile cand e vorba de persoana mea (ai afirmat in vreo doua randuri ca osandesc ceea ce nu cunosc :D) dar cand afirmi ca eu ma inchin unor oameni morti, nu mai e acelasi lucru; as fi putut sa-ti spun si eu ca osandesti ceea ce nu cunosti. dar n-am facut-o. |
ok, deci e clar ca nu am batjocorit pe Dumnezeu. Ci tu te-ai simtit atinsa de convingerile mele despre cum vad eu credinta.
Si eu m-am rugat la sfinti cativa ani, sa stii, deci nu e chiar ca nu cunosc. In plus, am citit despre inchinarea la sfinti, am citit un tratat a lui Staniloaie despre cum explica ortodocsii acest subiect, dar nu m-a convins deloc ca acest lucru este pe placul lui Dumnezeu.
(acum citesc o carte de invataturi a lui Arsenie Boca si afla ca imi place, o apreciez mult....deocamdata :)).
Eu cand ti-am reprosat ca osandesti ceea ce nu cunosti, a fost despre studiu biblic, pentru ca tu nu ai fost niciodata la un asemenea studiu ca sa stii cum cerceteaza credinciosii Biblia si ce invata ei acolo.
PACE tie, Doina! Iarta-ma daca ti-am gresit!
_
Elena spune:
Voi ce credeti, omul se naste bun si pur si trasaturile rele le dobandeste pe parcurs, in mediul/societatea in care traieste, sau se naste deja cu ele?
Eu cred a doua varianta, ca trasaturile rele sunt deja in el. Cum spunea cineva " ne nastem cu fata la pacat si cu spatele la Dumnezeu".
_
fdoina spune:
citat din mesajul lui fdoina Citat: Pai in cazul asta tu confunzi simtul umorului cu ironia batjocoritoare eu nu confund nimic, dar tu exemplificai altfel simtul umorului in urma cu cateva pagini (articolul ala in care unu'cica dadea pe Dumnezeu in judecata, si pe care eu nu l-am considerat deosebit de humoristic) Sorry, dar ai inteles gresit. Nu am dat acel articol ca sa exemplific simtul umorului al lui Dumnezeu , ci am si specificat ca e la categoria 'o lume nebuna'. |
da, si mi-ai spus ca nu am simtul umorului daca nu gust poanta :D
ok, deci e clar ca nu am batjocorit pe Dumnezeu |
nu e clar decat pentru tine:)
draga mea, stiu ca e greu de inteles, dar pentru crestini, jignirea Sfintilor e batjocura adusa lui Dumnezeu, pentru ca in ei se odihneste Hristos si Duhul Sfant
nu am amintit intamplator de Xeno, Dumnezeul tau e la fel de sfant pentru el cat sunt Sfintii nostri pentru tine
Si eu m-am rugat la sfinti cativa ani, sa stii, deci nu e chiar ca nu cunosc. In plus, am citit despre inchinarea la sfinti, am citit un tratat a lui Staniloaie despre cum explica ortodocsii acest subiect |
hehe, am citit si eu "materiale cu suport biblic", citesc Biblia, cunosc si destui protestanti induiosator de zelosi, se pune?
Iarta-ma daca ti-am gresit! |
mie nu mi-ai gresit cu nimic, sa ma ierti si tu ca daca nu incepeam eu cu metaforele, poate nu se ajungea la lucruri hulitoare
fdoina spune:
Citat: | ||||||||
citat din mesajul lui Adela99
Adela, mantuirea e prefacerea omului, restabilirea chipului originar, refacerea omului asa cum a fost primul om, Adam
nu, eu inteleg asa : nimeni nu se mantuieste prin fapte bune, ca astea le-au facut si proorocii, oamenii drepti ai vechiului testament, dar ei nu s-au putut mantui pana la Intruparea lui Hristos ne mantuim prin credinta, de aceea mantuirea este dar, Hristos ne mantuieste, el se jertfeste pentru noi pururea (asta e Sf Liturghie, Taina Euharistiei la crestini) si noi ne impartasim de Sfantul Trup si Sange, care restabileste in noi Chipul primar, adamic, al Omului noi facem si noi "fapte bune", pentru ca Hristos nu-l mantuieste pe om obligatoriu, trebuie ca omul sa dea raspuns lui Dumnezeu...dar nu faptele ne mantuiesc, ci Jertfa lui Hristos
aici nu ma bag, logica ma omoara si pe mine
crestinismul spune clar : nu se mantuieste nimeni decat prin Hristos. dar, intrebat fiind ce se va intampla cu cei care n-au auzit niciodata de Hristos, un Parinte contemporan a raspuns "nu stiu eu ce va fi cu aceia, dar Hristos a coborat pana in iad ca sa-si predice Evanghelia, si multi dintre cei drepti s-au mantuit" |
patou spune:
draga mea, stiu ca e greu de inteles, dar pentru crestini, jignirea Sfintilor e batjocura adusa lui Dumnezeu, pentru ca in ei se odihneste Hristos si Duhul Sfant |
Doina, te intreb cu toata umilinta si respectul pe care il am fata de tine (pentru ca simt eu cumvaca esti o crestina adevarata),
ceea ce afirmi mai sus nu se bazeaza pe invatatura bisericii mai degraba decat pe Biblie? Poti sa-mi dai macar un citat din Biblie care afirma ca e corect sa ne rugam sfintilor?(ca eu pot sa-ti dau o gramada care afirma contrariul)
Elena spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui fdoina
da, si mi-ai spus ca nu am simtul umorului daca nu gust poanta :D |
haide maaaaaai Doina ca am pus si 2 emoticoane ca sa-ti dai seama ca vroiam sa mai destind putin atmosfera, glumeam si io cu tine... of, tare grea mai e comunicarea in mediul asta virtual
In rest, cum zici tu Doina, cum zici tu......cu voia ta , nu am sa-ti raspund la celelalte pasaje, pentru ca n-as face decat sa-ti repet a enshpea oara ce ti-am mai spus.
_
fdoina spune:
Poti sa-mi dai macar un citat din Biblie |
patou, cu tot respectul si dragostea de care sunt in stare (adica nu cine stie ce :D]) chiar daca as putea, nu as aduce citate din Biblie ca sa argumentez ceva unui neo-protestant:)daca Biblia ar fi o carte al carei inteles se dezvaluie la simpla lectura, atunci nu ar exista o mie si unul de culte protestante
a incercat Cardinal un demers de genul asta, a fost interesant, amuzant si plin de nerv, insa iti trebuie sfintenie ca sa transmiti ceva aducand argumente din Scriptura...in rest, e ca-n povestea aia :
-In ce vrei sa ne luptam? In sabii sa ne taiem? Ori in buzdugane sa ne lovim?
ceea ce afirmi mai sus nu se bazeaza pe invatatura bisericii mai degraba decat pe Biblie? |
din punctul meu de vedere, Biblia face parte din invatatura Bisericii; Biblia este cartea unei traditii, nu o carte care a cazut din cer