Cum sa nu "iei plasa" cand angajezi o bona?
Fetita mea are 1 an si 7 luni. Am crescut-o pana acum fara ajutor, atat mama cat si soacra mea nefiind, datorita sanatatii precare, capabile sa ma sustina in acest sens. Am incercat sa o dau la cresa deoarece mi s-a parut din multe puncte de vedere o solutie mult mai buna decat o bona (nu mai insir aici motivele). Am gasit o cresa particulara destul de noua de care am fost incantata. Nu am a-i reprosa nimic personalului, doar ca incercarea mea a esuat pt ca, timp de 5 luni de zile, fetita mea s-a imbolnavit acolo NON-STOP. Aproape nu trecea o saptamana fara sa faca ceva; am fost spitalizate de 3 ori; de 2 luni nu numai ca nu a mai luat in greutate dar a si slabit si nu pt ca ar manca prost ci din cauza bolilor repetate. La serviciu nu m-am putut intoarce in conditiile astea, evident.
Asa ca acum, dupa ce sambata am scos-o din nou din spital dupa o enterocolita cu un "frumos" adenovirus, am decis ca e timpul sa caut o bona; mai am 5 luni dreptul sa stau acasa cu ea, voi sta probabil pana la sfarsit dar in timpul asta trebuie sa gasesc femeia potrivita in mainile careia sa o las.
Marturisesc ca ma ingrozeste ideea...
Pentru ce am deschis acest topic? as vrea sa aflu, din experienta voastra, ce trebuie sa caut sa aflu/sa intreb/sa observ de la bun inceput la o astfel de persoana pe care o intervievez ca sa evit niste regrete si greseli ulterioare???
Cum trebuie sa fie si mai ales cum NU trebuie sa fie o bona?
Naty
mamica
Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008)
DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC!
Raspunsuri
sorana spune:
Daca exista cineva la tine in familie care poate sta cu copilul (o matusa pensionara de ex) si pe care ar ajuta-o suma de bani lunara pe care i-o dai ... ai elimina o parte din problemele ideii de a lasa pe cineva cu copilul tau la tine in casa ...
Ce te sfatuiesc eu este sa gasesti pe cineva in urmatoarele 2 maxim 3 luni si sa stati impreuna cu copilul celelalte 2-3 luni pana te duci la serviciu. Vazand pe cineva zi de zi timp de o luna ai o alta impresie fata de "la prima vedere". Plus ca si ele doua (bona si fetita) au timp sa se obisnuiasca una cu alta, tu fiind inca acasa.
Imi pare rau ca nu pot sa-ti spun mai mult de atat, eu nu am tinut interviuri cu bone ci bona pe care o am si acum e o verisoara de a tatalui meu.
Sorana si Monica (in curand scolarita)
kariguld spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui natynic Fetita mea are 1 an si 7 luni. Am crescut-o pana acum fara ajutor, atat mama cat si soacra mea nefiind, datorita sanatatii precare, capabile sa ma sustina in acest sens. Am incercat sa o dau la cresa deoarece mi s-a parut din multe puncte de vedere o solutie mult mai buna decat o bona (nu mai insir aici motivele). Am gasit o cresa particulara destul de noua de care am fost incantata. Nu am a-i reprosa nimic personalului, doar ca incercarea mea a esuat pt ca, timp de 5 luni de zile, fetita mea s-a imbolnavit acolo NON-STOP. Aproape nu trecea o saptamana fara sa faca ceva; am fost spitalizate de 3 ori; de 2 luni nu numai ca nu a mai luat in greutate dar a si slabit si nu pt ca ar manca prost ci din cauza bolilor repetate. La serviciu nu m-am putut intoarce in conditiile astea, evident. Asa ca acum, dupa ce sambata am scos-o din nou din spital dupa o enterocolita cu un "frumos" adenovirus, am decis ca e timpul sa caut o bona; mai am 5 luni dreptul sa stau acasa cu ea, voi sta probabil pana la sfarsit dar in timpul asta trebuie sa gasesc femeia potrivita in mainile careia sa o las. Marturisesc ca ma ingrozeste ideea... Pentru ce am deschis acest topic? as vrea sa aflu, din experienta voastra, ce trebuie sa caut sa aflu/sa intreb/sa observ de la bun inceput la o astfel de persoana pe care o intervievez ca sa evit niste regrete si greseli ulterioare??? Cum trebuie sa fie si mai ales cum NU trebuie sa fie o bona? Naty mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008) DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC! |
uite ce as face eu, cand as gasi o persoana interesata. (iti sugerez sa gasesti pe cineva in putere, in jur de 40 de ani, care sa se poata ocupa bine si eficient de copil). as cere referinte. o chemi la interviu la tine acasa, o vei observa cum se comporta mai bine, vezi cum este imbracata, cat de curate ii sunt unghiile, incaltamintea cum se prezinta. apoi, incerci sa observi cum se comporta cu fetita. ce anume ii spune, daca spune "nu pune mana, lasa aia , nu-i voie asa...etc..." chestii negative, PA! apoi, cere-i sa megi sa-i vezi familia, nu stabili cu mult inainte vizita, spunei ca o vei suna inainte. apoi, sub un pretext oarecare, o suni peste cateva zile, cu cateva ore inainte de a merge la ea si te infiintezi in vizita. acolo studiezi familia, ceri sa mergi la baie, ii ceri un pahar de apa....vb lucruri generale, dar alegi tu ce sa o intrebi, asa afli ceea ce vrei sa stii. apoi, mai poti face altceva. trimiti pe cineva de incredere acolo unde sta, la un vecin sub pretextul cautarii altei persoane....se afla multe informatii despre potentiala bona.
intreab-o tot ce-ti trece prin minte, o persoana deschisa si care nu are nimik de ascuns, iti raspunde la orice trasnaie. (vb vine!)
si neaparat, stai cu ea acasa o luna, daca ai aceasta posibilitate. iar in timpul cand sunteti impreuna, o poti observa si simti....eu am mers in viata mult pe feeling, am simtit daca persoana este de incredere, nu din prima, dar observand-o. pot sa spun ca nu m-am inselat niciodata, cand am simtit ca pot avea incredere am avut si nu m-am inselat, cand nu am simtit acest lucru, am stat la distanta si in timp s-a dovedit ca am facut bine.
cam asta, daca imi mai amintesc ceva....nu lua o persoana in varsta, trecuta de 50 de ani. au mai putina rabdare, sunt mai irascibile...si neaparat sa nu aiba probleme de sanatate.
sanatate fetitei tale si tie putere. vei gasi pe cineva!

Bazar pt Mihaita
cont pay-pal:mihaela77oprea@yahoo.com
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA

Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!
AYSHA 2 spune:
sunt de acord cu kariguld
sub nicio forma nu angaja o persoana trecuta de 60 de ani ! chiar daca, uneori, salariul pe care il cere este mai mic decat al celorlalate
in plus, cere-i sa-i prepare mancarea mictei, nu neaparat cu titlu permenent, dar pentru a o verofoca cum gateste si cum respecta igiena alimentara. Daca nu conveniti sa ii faca mancarea, sub pretextul ca ai ceva urgent de facut, convinge-o sa i-a faca ea.
cere-i analizele la zi, in original ! chiar daca vine cu scuze de genul nu am timp, nu am bani, propune-i sa i le platesti tu, la un laborator agreat de tine. pare exgerat ce spun, dar asa cum tu trebuie sa fii sanatoasa, asa trebuie sa fie si ea, pt ca uneori va sta mai mult decat tine cu fetita.
intreab-o despre eregulile de prim ajutor si verifica daca se descurca cu dozarea medicamentelor ( daca se pricepe sa masoare corect siropelul cu seringa, etc )
cazierul ! cere-i cazierul la zi. Oricine se angajeaza, prezinta un cazier, nu ?
copie de pe cartea de munca, acolo se vede daca a fost vreodata sanctionata si pentru ce la fostele locuri de munca ( poate a lucrat canvda casiera si bagat mana in bani, mai stii ?)
stai cu ea cateva luni, las-o singura cu fetita dar instaleaza o camera sau un telefon sau ceva pt a verifica ce face in lipsa ta.
si nu in ultimul rand: inspiratie, inspiratie, inspirartie
PS sanu cazi in capcana: nu exista bona perfecta si nicio bona nu e ca mama ! daca accepti acest lucru, iti va fi mai usor !
Succes !
agadu spune:
eu am gasit, sper, bona perfecta. Am lucrat cu ea atat pentru fetita mea, cat si pentru baietel, acum, din nou. Drept sa spun am avut mult noroc. Am apelat la o agentie de recrutare. Aveau doar 2 optiuni. Culmea e ca m-am intalnit cu ea in lift si mi-a placut imediat. Ea nu stia ca pentru mine a venit la interviu. O fire vesela, amabila. Din raspunsuri mi s-a parut sincera. Nu avea decat o mica experienta cu copiii, insa avea nepoti (are 50 ani). O femeie careia ii place sa iasa mult la plimbare. Foarte vorbareata (vb mult cu copilul).
ce-mi place la ea: doar o data ii spun cum mi-as dori sa faca, si nu mai e nevoie sa mai spun a doua oara. Veselia ei si vorbaria vad ca il influenteaza foarte mult pe baietel (verificat deja la fetita). Baietelul meu intinde mainile spre ea cand vine dimineata - semnul cel mai clar ca o place.
Am stat sa vad cum ii da sa manance - are rabdare, il pacaleste. De multe ori, mai bine ca mine. Se joaca, ii canta, spune poezii, exerseaza cu el sa mearga.
Deci, sfatul meu: interviu cat mai in profunzime, ca sa vezi ce fire e. Cauta o fire vesela (de regula e si o fire buna) dar si cu multa atentie/responsabilitate. Si verific-o, in limitele bunului simt (sa nu se simta jignita).
altfel, de la varsta de 2 ani, iti recomand totusi sa mai cauti o gradinita, unde, din nou, verifici personalul cum se poarta cu copiii. Daca personalul este cald, atent, sunt multe atu-uri fata de o bona (dupa 1.5-2ani).
geniest spune:
Chiar daca o sa gasesti bona perfecta, monteaza totusi o camera video ca sa poti vedea ce se intampla si-n lipsa ta.
Mult noroc !
szivarvany spune:
Prima noastra bona a fost o doamna de 40 de ani, insa mereu grabita si ocupata de propriul copil adolescent, asa ca mai mereu avea nevoie de timp mai mult - liber.
A doua este o bunica adevarata. De 60 de ani. O fosta maternala - aici a fost mai usor sa caut referinte, a avut mai multi copii in grija pe care i-au luat spre adoptie si inca vin copiii respectivi sa o viziteze.
Are nepoti mari, asa ca nu se grabeste nicaieri. Are multa rabdare si e o adevarata atleta 
Pe mine asta m-a interesat, sa aiba forta de mers mult la plimbare si sa-i placa si plimbarile pe ploaie, vant, zapada.
In casa i-am interzis sa faca altceva decat sa stea cu Giulia. Peste tot in casa sa o urmareasca ![]()
Nu vroiam sa risc vreun accident, cat ea bucatareste de exemplu, copila sa pateasca ceva si sa aiba astfel o scuza.
Per ansamblu suntem multumite. Sta 10 ore cu fie`mea - in vacanta sau la boli, sau 6 ore cand e Giulia la gradinita. Este responsabila si stiu ca se tine de ceea ce i-am spus si ceea ce conteaza pentru mine, mai ales si inainte de toate, siguranta copilului.
Din pacate eu n-am avut nicio alta alternativa, nici neamuri nici cresa de 10 ore.
-------
Daria & felina fioroasa
GIULIA(2004 08 16) &
Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
NU RAMANE INDIFERENT !
AJUTA-L PE BOGDAN SA VADA !
kariguld spune:
mi-am mai amitit ceva. spune-i de la inceput ce responsabilitati are. incearca sa te gandesti la toate, nu sa-i dai si altele pe parcurs. ca sa stie ce are de facut de la inceput.
si eu sunt pentru camera sau un telefon , macar vocea sa i-o auzi...
Bazar pt Mihaita
Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!
natynic spune:
Va multumesc tuturor!
Maine am prima...auditie
si mi-au fost de real folos toate ideile voastre. Daca mai sunt si alte experiente de impartasit chiar mai astept pt ca, asa cum spune si Kari, e f bine daca pot sa precizez de la inceput TOT ceea ce astept de la ea sa faca sau sa nu faca...
Naty
mamica
Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008)
DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC!
Ancuta-Maria spune:
Eu sunt putin confuza ... sa nu aiba pb de sanatate? Sa fie sanatoasa tun? Sau sa nu aiba boli infectioase? Ca uite, de exemplu, eu am lupus si cateodata fata mi se umple de pete rosii, arat groaznic
, dar nu e contagios. E doar o curiozitate.
kariguld spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Ancuta-Maria Eu sunt putin confuza ... sa nu aiba pb de sanatate? Sa fie sanatoasa tun? Sau sa nu aiba boli infectioase? Ca uite, de exemplu, eu am lupus si cateodata fata mi se umple de pete rosii, arat groaznic ----------------------------------------------------------------------- „timpul nu-i menajeaza pe cei care se cred in afara lui” (Francois Fayolle) |
ideea este sa nu fie o persoana mai in varsta suferinda, care trebuie sa ia pastila zilnic. sau sa aiba vre-o boala din asta cu reactii neasteptate, care o lasa in imposibilitatea de a se ocupa de ea dara de copil??
Naty, sper ca ai avut succces!

Bazar pt Mihaita