Religia in scoala?

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ralucis spune:

Citat:
citat din mesajul lui acular_g

Exact asa am considerat si eu, ca este cam abuziva prevederea din legea invatamantului (atat cea veche cat si cea noua)-cum ca religia este inclusa in trunchiul comun.

In treacat fie spus am facut petitia in nume propriu, atat catre Min Educatiei, cat si catre Parlament-Comisia pentru Invatamant din Camera Deputatilor si catre Presedintie (e drept ca in format electronic) dar inainte de a se aproba noua lege.

Probabil ca nu o sa vi se para nimic surprinzator in faptul ca nu am primit niciun raspuns-macar un punct de vedere- de la niciuna din institutiile mentionate; doar traim in Romania !?

In alta ordine de idei la scoala unde suntem noi, s-a nimerit sa "pice" religia ca a treia ora din ziua respectiva. Pana acum s-a facut 1 ora. Atat copilul meu cat si invatatoarea ii transmisesera profesorului de religie ca eu am facut cerere in sensul de a nu frecventa ora cu pricina. Raspunsul profesorului de religie a fost ca nu crede asa ceva si l-a pus pe copilul meu sa-si faca cruce.

Nu vreau sa fac din tantar armasar, dar ma deranjeaza tipul asta de atitudine omniprezent in Romania de azi: lipsa de respect fata de optiunea altuia, atitudinea de sfidare,de intimidare, tentatia de a-l umili pe altul pentru ca refuza sa intre in "turma", ... Mai pe scurt primitivism si intoleranta...

Oricum in privinta religiei stam foarte bine, suntem aproape de primele locuri in lume, conform sondajului Gallup facut in februarie anul asta in 143 de tari.
78% dintre compatriotii nostri au declarat ca religia este importanta in viata lor de zi cu zi. In imediata apropiere a Romaniei se afla, cu procente apropiate, tari precum Liban, Iran, Zimbabwe, India, Irak, Botswana, Haiti, Tajikistan, Georgia si Cipru:
http://www.gallup.com/poll/114211/Alabamians-Iranians-Common.aspx

Si una dintre concluziile studiului:

[b]"a population's religiosity level is strongly related to its average standard of living

mie asta clar mi se pare atac la persoana, cum ar fi la persoana mea, pentru ca mie religia mi se pare importanta in viata mea de zi cu zi si eu chiar imi doresc ca, pana ajung copiii mei la scoala, sa nu se scoata orele de religie din programa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns felicici spune:

Citat:
citat din mesajul lui ralucis

Citat:

Exact asa am considerat si eu, ca este cam abuziva prevederea din legea invatamantului (atat cea veche cat si cea noua)-cum ca religia este inclusa in trunchiul comun.

In treacat fie spus am facut petitia in nume propriu, atat catre Min Educatiei, cat si catre Parlament-Comisia pentru Invatamant din Camera Deputatilor si catre Presedintie (e drept ca in format electronic) dar inainte de a se aproba noua lege.

Probabil ca nu o sa vi se para nimic surprinzator in faptul ca nu am primit niciun raspuns-macar un punct de vedere- de la niciuna din institutiile mentionate; doar traim in Romania !?

In alta ordine de idei la scoala unde suntem noi, s-a nimerit sa "pice" religia ca a treia ora din ziua respectiva. Pana acum s-a facut 1 ora. Atat copilul meu cat si invatatoarea ii transmisesera profesorului de religie ca eu am facut cerere in sensul de a nu frecventa ora cu pricina. Raspunsul profesorului de religie a fost ca nu crede asa ceva si l-a pus pe copilul meu sa-si faca cruce.

Nu vreau sa fac din tantar armasar, dar ma deranjeaza tipul asta de atitudine omniprezent in Romania de azi: lipsa de respect fata de optiunea altuia, atitudinea de sfidare,de intimidare, tentatia de a-l umili pe altul pentru ca refuza sa intre in "turma", ... Mai pe scurt primitivism si intoleranta...

Oricum in privinta religiei stam foarte bine, suntem aproape de primele locuri in lume, conform sondajului Gallup facut in februarie anul asta in 143 de tari.
78% dintre compatriotii nostri au declarat ca religia este importanta in viata lor de zi cu zi. In imediata apropiere a Romaniei se afla, cu procente apropiate, tari precum Liban, Iran, Zimbabwe, India, Irak, Botswana, Haiti, Tajikistan, Georgia si Cipru:
http://www.gallup.com/poll/114211/Alabamians-Iranians-Common.aspx

Si una dintre concluziile studiului:

[b]"a population's religiosity level is strongly related to its average standard of living

mie asta clar mi se pare atac la persoana, cum ar fi la persoana mea, pentru ca mie religia mi se pare importanta in viata mea de zi cu zi si eu chiar imi doresc ca, pana ajung copiii mei la scoala, sa nu se scoata orele de religie din programa!

Ce anume ti se pare atac la persoana, studiul in sine, concluziile studiului, faptul ca s-a pus un link catre studiu, sau ce? Eu nu stiam de acest studiu, ma bucur ca a fost postat aici si ca mie imi confirma statistic ceva ce banuiam de mult.

Cat despre importanta religiei in viata ta, ce parere ai despre propunerea mea de a face educatie religioasa copiilor tai la tine acasa? In cazul in care nu ti se pare fezabil, ai putea sa-mi spui de ce?

Lorena(19.12.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Ralucis, este o STATISTICA. O statistica nu poate fi atac la o persoana. In sensul ca se refera la un numar mare de persoane care se afla in diferite categorii. Stiu ca am citit undeva ca in Romania se consuma un tub de pasta de dinti pe locuitor si pe an. Mi s-a parut groaznic - dar, crede-ma, asta nu inseamna ca s-a luat cineva de mine ca nu ma spal pe dinti. Da, inseamna intr-adevar ca unii romani, destul de multi, nu se spala pe dinti.

Cat despre dorinta ta, legata de orele de religie, chiar nu este nicio problema pentru noi. Noua, celor care am scris aici, ni se pare normal ca tu sa ai posibilitatea sa oferi copilului tau niste ore de religie, daca asa doresti. Tot asa ni se pare normal ca noua sa ni se dea posibilitatea pentru copiii nostri sa nu frecventeze aceste ore. Sau sa frecventeze ore de religie budista, mozaica sau musulmana, daca noi asa dorim. Sau ore de materialism dialectic si istoric. La fel, ni se pare nepotrivit sa obligam copilul tau sa frecventeze orele pe care le dorim noi, pentru copiii nostri si sa-l obligam sa invete sa se roage in rit musulman. Corect?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Chiar sunt curioasa, in zona sudica a tarii, unde sunt comunitati musulmane, vine imam-ul la scoala sa faca religie?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crig72 spune:

la astfel de scoli nu se pun note elevilor in cauza.sunt liberi in ora respectiva

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns P&ANA spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe

Eu nu inteleg de ce nu emigrezi intr-una din tarile dezvoltate din topul celor nereligioase, gen Estonia, Azerbaijann, sau Mongolia sa scapi de atita primitivism si intoleranta romaneasca;

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

...fara alt comentariu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns felicici spune:

Citat:
citat din mesajul lui alina71

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe

Eu nu inteleg de ce nu emigrezi intr-una din tarile dezvoltate din topul celor nereligioase, gen Estonia, Azerbaijann, sau Mongolia sa scapi de atita primitivism si intoleranta romaneasca;

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

...fara alt comentariu

Nici mie nu mi s-a parut ca aceasta postare merita vre-un comentariu dar mi s-a parut normal sa o raportez moderatorului, si ma asteptam sa fie penalizata. Se pare insa ca ca acest gen de atitudine este cel putin tolerata, daca nu cumva chiar in ton cu politica acestui forum.

Lorena(19.12.2007)

Mergi la inceput

Citat:

Ce anume ti se pare atac la persoana, studiul in sine, concluziile studiului, faptul ca s-a pus un link catre studiu, sau ce? Eu nu stiam de acest studiu, ma bucur ca a fost postat aici si ca mie imi confirma statistic ceva ce banuiam de mult.

Cat despre importanta religiei in viata ta, ce parere ai despre propunerea mea de a face educatie religioasa copiilor tai la tine acasa? In cazul in care nu ti se pare fezabil, ai putea sa-mi spui de ce?

Lorena(19.12.2007)
[/quote]

felicici, am trecut peste pasajul bolduit, din care eu una inteleg ca cei care sunt de acord cu orele de religie sunt manati de un spirit "gregar", las si eu ghilimele ca si raluca de mai sus, dar m-a deranjat in sine formularea, chiar daca a citat un studiu, adica eu una inteleg de la raluca ca doar cineva care are conditii de trai mai scazute ar putea avea credinta in Dumnezeu, ceilalti sunt suficienti de inteligenti incat sa zica pas.

Si ca sa fiu mai explicita, mi se pare perfect normal ca cineva care nu vrea ca fiica/fiul sau sa nu ia parte la orele de religie sa nu o faca, dar eu, care am facut la randul meu religie vreo 4 ani, i liceu chiar am facut istoria religiilor, nu vad aceste ore in niciun fel ca ore de indoctrinare cum s-a spus mai sus, dimpotriva, am ramas cu multe lucruri bune de pe urma lor, chiar mi se pareau mult mai fun si intresante daecat matematica, pe care vad ca ati vrea sa o faca cei mici in locul religiei, de exp.

as vrea sa vad un parinte care sa fi asistat la o ora din aceasta de religie si sa ne spuna daca este chiar atat de scary precum am tot citit pe forum (duce la cosmaruri, creeaza tot felul de sentimente de mila nefiresti, etc). nu acum, pe bune.
si fiica mea cea mare a avut intr-o seara un cosmar pentru ca ii citisem hansel si gretel si a ramas cu ideea ca o s-o lasam in padure sa scapam de ea, asa incat am eliminat orice fel de poveste care ar putea sa-i bage copilului in cap fel si fel de tristeti si temeri.
totusi, sa nu exageram.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui felicici

Lorena(19.12.2007)

stiam ca am uitat ceva, pai eu le fac educatie religioasa copiilor mei la mine acasa, nu-i bai, dar, tocmai pentru ca eu nu vad nimic rau in aceste ore de religie, imi dau seama ca lucrurile bune care se invata aici au posibilitatea de a ajunge si la parinti, prin intermediul copiilor, asta fiind, in viziunea mea, un alt avantaj al orelor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roisin spune:

Citat:
citat din mesajul lui ralucis

as vrea sa vad un parinte care sa fi asistat la o ora din aceasta de religie si sa ne spuna daca este chiar atat de scary precum am tot citit pe forum (duce la cosmaruri, creeaza tot felul de sentimente de mila nefiresti, etc). nu acum, pe bune.

Cu mentiunea ca nu am asistat la o lectie de religie (si nici nu-mi doresc), pot sa-ti spun de ce mi se pare mie nepotrivita ideea si de ce o voi respinge cu tarie cand fetele mele vor ajunge la scoala.

Copiii la varsta asta sunt extrem de usor de influentat (mai ales de catre persoane charismatice) si orice mic detaliu le poate incolti in creier si se poate dezvolta intr-o teorie calauzitoare in viata.
De exemplu, copilul poate capata ideea ca viata ii e condusa de un destin predeterminat, ca el nu are nicio putere in a-si schimba soarta, ca tot ce i se intampla vine de sus si trebuie acceptat ca atare. Mai poate invata ca orice greseala e permisa, atata vreme cat este raportata la spovedanie si ca necredinciosii sunt aspru pedepsiti (vezi exemplul cu parintii care nu merg Duminica la biserica).

De asemenea, poate invata (indirect) sa fie intolerant cu cei de alta religie, sau cu cei care aleg sa nu apartina niciunei religii, si ii poate considera inferiori.
In sfarsit, un alt motiv ar fi acela ca este absurd ca intr-un stat democratic religia sa fie evaluata si notata la fel ca matematica sau fizica la scoala. Intra in aceeasi categori de absurzenii precum ridicarea astrologiei la rang de stiinta si prezentarea hosocopului zilei la stiri, dupa rubrica meteo.

Istoria religiilor este o cu totul alta mancare de peste. Dar nu putem vorbi de istoria religiilor la nivelul claselor primare.

PS Eu nu pricep, daca religia este o materie optionala, de ce trebuie sa fac eu cerere explicita pentru a-mi retrage copilul de la aceasta materie in loc sa faca cerere de inscriere cei care isi doresc asta pentru copii lor?
Si inca ceva ce nu pricep: pentru copiii care apartin altei religii decat crestin ortodoxe exista lectii separate specifice religiei lor? Daca nu, mi se pare ca vorbim deja de discriminare.

Mergi la inceput