Religia in scoala?
Raspunsuri - Pagina 7
andacos spune:
Vik-ule,da' in Germania s efac ore de religie!
Ai insa optziunea de a refuza si a inlocui cu Ethica!Asta in cazul in care nu stiai!
dana
sorana spune:
Vikinga e tare Aldo
. Cam asa face si fi-mea cu intrebarile. La ea e bona cea luata la intrebari, ea fiind credincioasa. La noi e de genul "Cat de sus sta Dumnezeu sus in cer? Am fost eu cu avionul si nu era acolo".
irina si eu tot la modul ideal vorbeam ca nici eu nu cred ca vad asa ... dar cine stie? poate la nepoti ... - elevii s-ar selcteaza de la sine ca sa zic asa. adica cine se inscrie la scoala confesionala asta isi doreste sa faca si atunci as zice ca e normal sa fie primit. La profesori - da, normal ar trebui sa fie tot credinciosi din acelasi cult.
Din ce am inteles eu despre religia in .ro depinde tare mult de profesor. Ca sunt manualele alternative si pana la urma fiecare profesor face cum crede el de cuviinta, existand toata plaja de idei, de la facem niste desene si spunem niste povestioare pana la invatam pe dinafara rugaciuni cu cuvinte arhaice, kilometric de lungi si alte chestii de gen ...
Sorana si Monica (in curand scolarita)
vikinga spune:
Andacos uite ca nu stiam de religie, pe aici in nord fiind atitia atei in jurul meu comparativ cu ce stiu despre bayern de ex, am vecine atee la a treia generatie nebotezati, de fapt mai multi sunt din fostul DDR nebotezati ori e doar o coincidenta in jurul meu incit m-a surpins religia in scoala. Sa vad pe parcurs dar cu siguranta la cl 1 nu am sa-l scot de la ora sa-l duc singur ori cu numai 2-3 copilasi separat, ei vor sa fie ca restul si separatia ar avea urmari mai nefaste cred eu. Si cum ziceam nici asa mare bai cu religia nu e. Aaaah de eram prin arabia saudita si trebuia copilul sa recite zilnic facind matanii la secunda era ingrijorator rau de tot:)Chestia e ca eu am mai vazut copii veniti din familii atee in romania, ajunsi la adolescenta au descoperit religia luind extrema, secte radicale si dubioase asa cu ardoarea si curiozitatea probarii lucrurilor interzise care neaparat is cool si parintii is prea nelamoda sa inteleaga, stiti voi:) de religia in forma clasica e parfum!Mai bine sa-si aminteasca cit de plictisitoare erau orele de religie:) daca asa le va gasi, ori un copil ca aldo sa vada el singur ca multe nu se leaga dupa capusorul lui, adica sa le ia singurei de povesti si ca normalitate a traditiilor vechi de mici.Sorana, bine ca buni are umor si simte ca pur si simplu Aldo e din alt material facut si nu se mai consuma, spera insa ca fetele sa fie altfel. I-a facut mai demult o racheta din lego mici, o frumusete a iesit si a venit mindru la buni si i-a zis ca e racheta pt Isus ca sa nu-i fie frig cind se ridica la cer:) El dorind sa fie astronom ori chiar astronat
cind va fi mare, construieste din lego rachete si nave spatiale.O singura chestie i-am interzis maica-mii: sa nu-i sperie cu draci, iad si alte chestii de gen, oricum e o femeie echilibrata si stie si singura limitele unui copil mic.Asa ca sa vedem cum o fi si religia in scoala nemteasca ca daca a trecut de profesor personal dedicat n-au ce suprize sa mai apara. O sa-mi tin un ochi atent asupra situatiei
.Vikinga
23+ cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo
andacos spune:
Vik,daca Aldo este botezat un rit catolic sau evanghelist,chiar nu are rost sa-l indepartezi de la orele de religie!
Andrei este insa botezat ortodox si eu am considerat ca mai bine sa faca ethica decit o religuie care oricum ne e straina!Chiar nu am vrut sa hotarasc pentru el la apitolul asta!va decide singur mai tirziu!
Dana
dietrich spune:
Sunt total de acord cu ce a spus acular_g,fetita mea a inceput scoala cls.I si are religia ca materie.Ora de religie inseamna ptr mine sa invete din fiecare religie cate putin si nu sa indoctrineze copilul cu religia ortodoxa in afara de faptul ca religia trebuia sa fie obtionala si nu obligatorie.
madadum spune:
religia este optionala
in baza constituiei, art 29 al 1 si 6 si a legii 84/1995, art 9, al 2 am solicitat ca fiica mea sa nu frecventeze orele de religie.
si cum ora de religie este ultima, in ziua respectiva vom pleca mai devreme de la scoala.
toma_123456 spune:
Chestia asta este un abuz care trebuie taxat ca atare; daca se poate, chiar cu o actiune in justitie.
Cf. legii invatamintului (prevederea se regaseste si in noua lege ce urmeaza sa intre in vigoare)
ART. 9
(2) La solicitarea scris#259; a p#259;rin#323;ilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate
s#259; nu frecventeze orele de religie. Īn acest caz situatia scolar#259; se īncheie f#259;r#259;
aceast#259; disciplin#259;.
Am auzit de aceasta situatie si din alte parti. Problema scolilor / profesorilor este ca nu au mecanismele necesare care sa le permita sa aiba grija de copiii care se retrag de la orele de religie.
Trebuie insistat si amenintat cu actiune in justitie.
Toma
| Citat: |
| citat din mesajul lui acular_g Sunt mama unui copil care peste cateva zile va incepe clasa I intr-o scoala din Bucuresti. Nu stiu daca toti parintii cunosc subiectul, dar disciplina "Religie" este introdusa din clasa I si face parte din "trunchiul comun" (adica discipline obligatorii). Totusi, la cererea scrisa a parintelui, copilul poate sa nu frecventeze orele de religie, in acest caz situatia scolara incheindu-se fara disciplina religie (acest lucru este prevazut si la art 18 din Proiectul privind Codul Educatiei de pe site-ul Ministerului Educatiei). Interesandu-ma in mod concret cum se procedeaza, mi s-a spus ca trebuie sa fac cerere scrisa la inceputul anului; copilul va asista la ora, dar nu va fi notat. OR EU, TOCMAI ASTA NU DORESC ! |
anya spune:
Eu am facut hartie si am scos copilul de la religie. Din pacate doar teoretic. Asta pt ca ca e 1 ora la mijlocul programului iar in ora de religie ce face? Sta pe hol? Va trebui, dupa ce se definitiveaza orarul sa-i caut eu vre-o profesoara draguta la care sa mearga in clasa. Pana atunci invata ca bradul ramane cu frunzele verzi, iarna, pt ca asa a zis Dumnezeu (ca rasplata pt fapta buna de a adaposti o pasarica ranita, iarna). I-am spus ca deocamdata, la religie, va auzi povesti dragute in care credem tot atat cat in cele cu zmei si printese.
acular_g spune:
Exact asa am considerat si eu, ca este cam abuziva prevederea din legea invatamantului (atat cea veche cat si cea noua)-cum ca religia este inclusa in trunchiul comun.
In treacat fie spus am facut petitia in nume propriu, atat catre Min Educatiei, cat si catre Parlament-Comisia pentru Invatamant din Camera Deputatilor si catre Presedintie (e drept ca in format electronic) dar inainte de a se aproba noua lege.
Probabil ca nu o sa vi se para nimic surprinzator in faptul ca nu am primit niciun raspuns-macar un punct de vedere- de la niciuna din institutiile mentionate; doar traim in Romania !?
In alta ordine de idei la scoala unde suntem noi, s-a nimerit sa "pice" religia ca a treia ora din ziua respectiva. Pana acum s-a facut 1 ora. Atat copilul meu cat si invatatoarea ii transmisesera profesorului de religie ca eu am facut cerere in sensul de a nu frecventa ora cu pricina. Raspunsul profesorului de religie a fost ca nu crede asa ceva si l-a pus pe copilul meu sa-si faca cruce.
Nu vreau sa fac din tantar armasar, dar ma deranjeaza tipul asta de atitudine omniprezent in Romania de azi: lipsa de respect fata de optiunea altuia, atitudinea de sfidare,de intimidare, tentatia de a-l umili pe altul pentru ca refuza sa intre in "turma", ... Mai pe scurt primitivism si intoleranta...
Oricum in privinta religiei stam foarte bine, suntem aproape de primele locuri in lume, conform sondajului Gallup facut in februarie anul asta in 143 de tari.
78% dintre compatriotii nostri au declarat ca religia este importanta in viata lor de zi cu zi. In imediata apropiere a Romaniei se afla, cu procente apropiate, tari precum Liban, Iran, Zimbabwe, India, Irak, Botswana, Haiti, Tajikistan, Georgia si Cipru:
http://www.gallup.com/poll/114211/Alabamians-Iranians-Common.aspx
Si una dintre concluziile studiului:
[b]"a population's religiosity level is strongly related to its average standard of living
columbiana spune:
Eu nu inteleg de ce nu emigrezi intr-una din tarile dezvoltate din topul celor nereligioase, gen Estonia, Azerbaijann, sau Mongolia sa scapi de atita primitivism si intoleranta romaneasca;
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759