Religia in scoala?

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Multumesc fetelor.

Azi am depus si eu cererea de retragere de la "optionalul" de religie. Pustiul meu incepe clasa 1. Noroc ca eram pregatita de voi. Secretara a incercat sa-mi explice ca ora e in timpul programului si nu are cine sa supravegheze copilul. I-am raspuns ca va veni cineva si il va plimba in parc (poate gasesc si un profesor de sport dragut sa-l ia la antrena ment o ora). Apoi a incercat sa-mi explice ca n-are ce sa-i strice, ca si ea a avut copilul la gradinita catolica si in afara faptului ca isi facea crucea invers nu au fost diferente....i-am raspuns ca nu sunt catolica. Pana la urma n-a mai gasit argumente si a luat cererea.

Astept acum sa vad reactia invatatoarei - care-o fi ea- ca inca n-au facut listele cu repartitia pe clase. La cate clase au - 8 de a I-a - mai bine ar face o clasa cu astia "fara religie" si ar rezolva problema.

Daca ar face dogmatica generala sau istoria religiilor n-as avea nimic impotriva acestor ore.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitza2005 spune:

Familia noastra este ortodoxa dar nu habotnica. Copilul meu este la gradinita si sincer am ramas socata cand am vazut ce se practica la gradinita: sfintitul cladirii, Impartasitul copiilor in ajun de sarbatori, dus la biserica din colt-in sir indian. Nu am fost deranjata dar ma uitam la copii de alte religii care nu intelegeau ce se intampla- sincer nu as vrea sa fiu in locul parintilor lor.
Totul aduce a indroctinare si discriminare.
In scoala nu vreau sa invete religie, religia e ceva ce trebuie "studiat" in familie, de asta se ocupa bunicii in general si trebuie facut in mod placut nu ca o materie plicticoasa si obligatorie cu activitati de "turma".
Cei care o impun nu isi dau seama ca pot capata un efect contrar celui dorit. Credinta e ceva ce trebuie sa vina din inima nu din niste manuale sau de la niste profesori plictisiti. Cand eram in liceu s-au introdus ore de religie si nu au facut decat sa ma dezgustene ("profesorul" pur si simplu ne dicta lectia, o scriam si ora urmatoare ne punea sa facem rezumat).
Nu sunt de acord nici cu istoria religiilor introdusa ca materie deoarece de cele mai multe ori istoria prezentata oficial nu corespunde cu realitatea.
Daca vor sa faca ceva pentru tineri sa introduca cat mai multe ore care sa aibe in vedere manierele elegante, comunicarea, arta conversatiei, simtul civic si toleranta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui Fomalhauti

Inca ceva, fiindca inteleg ca tocmai iti incepi "cariera" de mamica de scolar: parintii nu sunt niciodata toti de acord cu ceva....Vei avea multe surprize in acest sens, nu numai cu religia, care va ramane vesnic un subiect controversat...Te asigur ca te vei mira tare de ideile si conceptiile unora, de modul in care concep procesul de invatamant, de solicitarile pe care le au la adresa scolii si chiar si la adresa ta, ca parinte (asa cum altii se vor mira de conceptiile tale....)

Aferim! Cata dreptate ai!!!

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Fomalhauti, tare mult imi place cum ai abordat subiectul, cu calm si mult bun-simt!
Nu inteleg de ce nu se ofera vreun parinte ateu cu entuziasm, gen acular_g voluntar sa se ocupe de copiii din clasa fiului/ficei in ora respectiva, sau sa faca prin rotatie, inventind ceva activitati interesante pentru copii cu parinti atei; aici este foarte apreciat voluntariatul in scoli; in felul asta s-ar trage un semnal de alarma, parintii atei sau de alte religii ar face ceva concret mai mult decit dezbateri pe forumuri.

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Aici parintii nu sunt acceptati in scoli in timpul orelor de curs. Ideea de voluntariat este privita cu suspiciune. Or fi si exceptii dar iti spun cum sta treaba la noi.

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Formalhauti ca de obicei

Sorana si Monica (in curand scolarita)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

a curs multa cerneala virtuala pe subiectul asta si nu cred ca se va ajunge la vreo concluzie din punctul meu de vedere, ca si ortodoxa „practicanta” as prefera sa existe scoli confesionale. Adica din bugetul pentru invatamant care, aici cred ca suntem cu totii de acord, provine din buzunarele tuturor, statul sa finanteze scoli laice si scoli confesionale (nu doar pentru ortodocsi, ci pentru toate cultele recunoscute de statul roman), si fiecare dintre acestea sa aiba libertate in stabilirea programei si a curriculei, precum si in angajarea personalului. Asa toata lumea ar fi impacata.mami de Ilinca(26. apr.04), Teodora (26 aug. 07) , 35+am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Inrina din cate stiu exista "scoala catolica" si "gradinita catolica". Din pacate "scoala ortodoxa" nu exista. Si mie mi se pare corect sa existe scoli confesionale. Nu cred ca e cazul sa isi faca singure curicula, pot respecta curicula tuturor doar sa aiba ore de religie in plus (cum sunt clasele cu intensiv engleza - aceeasi curicula dar cateva ore in plus). Daca ar avea curicula total diferita ar apare probleme in sensul ca n-ar putea emite emite diplome ale MEC si atunci n-ar mai avea cursanti ... Oricum solutia asta ar fi mult mai corecta decat "religia ortodoxa pentru toti" cum e acum.

Sorana si Monica (in curand scolarita)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Citat:
citat din mesajul lui sorana

Inrina din cate stiu exista "scoala catolica" si "gradinita catolica". Din pacate "scoala ortodoxa" nu exista. Si mie mi se pare corect sa existe scoli confesionale. Nu cred ca e cazul sa isi faca singure curicula, pot respecta curicula tuturor doar sa aiba ore de religie in plus (cum sunt clasele cu intensiv engleza - aceeasi curicula dar cateva ore in plus). Daca ar avea curicula total diferita ar apare probleme in sensul ca n-ar putea emite emite diplome ale MEC si atunci n-ar mai avea cursanti ... Oricum solutia asta ar fi mult mai corecta decat "religia ortodoxa pentru toti" cum e acum.Sorana si Monica (in curand scolarita)

e nevoie de o reforma totala a sistemului de invatamant, ceea ce n-am sa vad vreodata in ro, sunt sigura. Din punctul meu de vedere o scoala confesionala e mai mult decat ceva ore de religie in plus- e vorba de perspectiva din care se preda, de oamenii care sunt angajati acolo, de elevi, s.am.d.. In fine, eu vorbeam la modul ideal, daca ar fi asa n-ar mai exista nemultumiri, cel putin in principiu.oricum, religia ortodoxa nu e obligatorie pentru toti, la concursul de titularizare au fost scoase posturi de profesori si pentru alte religiimami de Ilinca(26. apr.04), Teodora (26 aug. 07) , 35+am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Am ales o scoala micuta si draguta pentru Aldo, care va incepe clasa 1 anul viitor si am aflat acum ca au si o ora pe sapt de religie. Orarul de clasa 1 are mate, germana, sport, astea zilnic, desen si arte de 2 ori parca, o ora despre mediu, natura si locul unde locuiesc(noi fiind intr-un mare parc national e f nimerit) si o ora pe sapt religie. Nu stiu daca am scapat vreo alta materie, in fine. Orarul mi-a placut cum arata, ora de religie m-a surprins. M-am mirat pt ca nu stiam ca scolile ar fi avut asa ceva aici, am nimerit-o eu tocmai pe asta:), nu e scoala confesionala ci sa zicem traditionala insulei si vechilor traditii, de ex au o ora pe sapt friesisch, limba vechilor locuitori, tinuta si azi ca o traditie.Aici unde stau sunt in proportie mare protestanti de fapt pe toata insula sunt 6 biserici, 5 protestante si una catolica, copiii mei sunt botezati catolic ca si sotul meu, eu sunt botezata ortodox dar amindoi suntem atei, nu inversunati la stilul ca luam foc de ne intra copilul in biserica ci pur si simplu religia nu e parte din viata noastra. E ca o poveste, traditie si le luam ca atare.Si aici au fost cu gradinita de Paste si Craciun, ma rog in preajma sarbatorilor la biserica protestanta, pastorul le-a zis semnificatia zilelor respective asa ca in povesti care pot fi intelese de copii, le-a dat oua colorate ori mosi de ciocolata dupa caz, s-au jucat in parcul din fata, e si un lac mic, au facut acolo un scurt picknik. Am fost si eu o data sa vad cum arata de fapt o slujba pt copii cu o prietena protestanta cu tot cu copiii nostri. E cumva altfel, nu strictete, rugaciuni si stat in genunchi. Se joaca, asculta povesti cu tilc( despre copii generosi cu alti copii mai saraci, despre minciuna, s.a. ), pot misuna pe acolo in voie, pentru o ora arata biserica exact ca o gradinita. Nu s-a pus accentul pe invatatul de reguli si ritualuri gen facut cruce, stat drepti ori in genunchi la rugaciune, miruit si altele. In fine nu a fost nimic sa ma ingrozeasca, am luat-o ca pe o alta metoda ori mediu de socializare. Pentru ca nici interdictia totala nu o vad benefica si chiar nu ma simt amenintata in vreun fel de biserica. Probabil pt ca religia fiind protestanta are si o viziune si o abordare mai relaxata, ca in rest mama mare ortodoxa la inceput cu mare rezerva a intrat intr-o astfel de biserica si si-a aruncat un ochi f critic de genul "ei da' la noi e asa, la noi e mai asa etc etc" :) mai apoi s-a relaxat si a zis ca diferentele nu-s cine stie ce pina la urma, tot oameni, tot credinciosi ba a inceput sa zica ia uite de ce oare nu avem si noi ortodocsii bancute cu pernute sub fund, o orga iar ar fi frumos.Pe Aldo l-a atras intotdeauna orga din biserica, mergem cind si cind la concertele de orga organizate in bisericile protestante, chiar ieri dupa amiaza am fost cu mama si copiii.Nu stie de Dumnezeu si Isus mare lucru, i-am dat voie mamei mele care e la noi cam 8 luni pe an sa-i explice daca e intersat el sau fetita inca mai micuta, asa ca buni, mare ortodoxa are mina libera sa-i zica ce doreste, a pus cu drag cite o iconita in camera lor, chiar nu e nici un semn de alarma ori amenintare pentru noi. Numai ca ea saracuta se simte cam dezarmata cind Aldo incepe cu intrebarile foarte tehnice si precise:) Marele lui hobby fiind astronomia! Cind a zis buni "in ceruri" venea cu cite un atlas de astronomie ca are trei ale lui plus telescop in living pe care-l folosim in we sa vedem luna si stelele si o intreba foarte serios "unde anume buni mai pe la marte ori mai departe pe la pluto asa ori exact unde se termina atmosfera noastra?". La el e ca la limbi strine, cind ai invatat deja una bine si te exprimi bine in ea de mai inveti inca una pe parcurs, vei traduce in prima si te vei raporta tot la prima.Cind era mica i se apleca deasupra patutului si-i facea cruce, inca ii mai face dar el se gidila si iar o ia la intrebari de ale lui precise si prea tehnice si se bosumfla buni.Daca una din fetitele mele va fi mai deschisa la povestile zise cu drag de buni iar nu o sa fie mare bai.Noi raspundem la fel la intrebarile si curiozitatile copiilor.De ce am zis toate astea, atei suntem si noi, sotul de foarte tinar cu toate ca vine dintr-o fam f catolica eu invatata de bunica mea sa cred dar pe parcurs pierduta pe drum si pe urma dupa intrebari si cautari am ajuns la concluziile mele, vedem religia ca o poveste cu unele traditii frumoase Craciun, Paste, Sf Patrik aici, cu prieteni ori familie de diferite rituri traim si relationam printre oameni si aversiunea si extremele iar sunt aiurea.Acum stiu ca in Romania religia e altfel ce mai scrieti si voi aici de cum ar fi in scoli cu rugaciuni invatate cu forta si note la urma iar e aiurea. Metoda lasa de dorit.Sa vad care exact va fi metoda de predare a religiei aici, istoria religiilor ar fi desigur de preferat numai ca e si mai dificil pt cl 1. O sa mai intreb si daca sub mai e in viata va mai zis, sa comparam.De prezentat alte religii stiu ca o fac, exista alte deschidere fata de alte religii. Am vazut asta si la botezul copiilor cind pina si preotul catolic care se stie is mai rigizi decit protestantii chiar daca nu la extrem ca cei ortodocsi a salutat invitatii catolici si ortodocsi din biserica, unul din nasi a fost ortodox pe linga unul catolic iar la cel mare unul protestant si unul catolic.Vikinga 23+ cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo

Mergi la inceput