Religia in scoala?
Raspunsuri - Pagina 5
adrianapop spune:
Ptr atei e mai greu cu ora de religie sant de acord,,,,nu crezi,nu vrei sa auzi ,ti se pare ca nu are logica,,,,ffff Ok ,fiecare e liber sa creada ce vrea,,si sant de acord ca aceste ore sant un inconvenient
DAR,daca toti sustineti aici sus si tare ca nu v-ati invatat copilul la biserica sau sa creada in D-zeu ptr ca doriti sa aleaga el calea si crezul care il doreste,,,,eu nu pot sa nu ma intreb de ce nu lasati copilul la religie?
in logica mea,copilul vostru cunoaste o singura parere,,,a voastra,ca sa poata alege trebuie sa mai cunoasca si altele si astfel poate face diferenta,dintre a crede ca exista D-zeu sau a Nu crede.
sa zicem ca v-a merge la scoala,unde v-a invata de sfinti si D-zeu,vine acasa si va expune problema ,voi aveti suficienta rabdare si destule cunostinte sa le expuneti pc vostru de vedere,,,si la urma daca chiar asta doriti puteti spune copilului ca el e liber sa aleaga daca crede sau nu,si daca mai doreste sa mearga la religie in continuare
Asta inseamna sa lasi drum liber copilului sa aleaga ce vrea sa faca si in ce sa creada,,,,.
ps. tin sa precizez ca nu am nimic impotriva ateilor,,fiecare e liber sa creada in ce vrea si sa isi traiasca viata asa cum si-o doreste.
filofteia spune:
| Citat: |
| Da Filofteia, am inteles. Numai ca noi suntem atei. Deci, din punctul nostru de vedere nu exista "sfinti" dupa cum nu exista nici "Dumnezeu" iar "faptele" ar trebui prezentate (ca sa le si cred) cu dovezi .... Cam asta era ideea . Cam de asta nu prea sunt convinsa daca e ok sau nu sa asiste fi-mea la ora. In sensul ca se va trezi vorbind la un moment dat si decat sa deranjeze ora, sa-i distraga pe ceilalti ... parca n-are rost ... Fiecare cu credinta lui pana la urma ... |
Vietile sfintilor au fost prezentate ca niste legende. Asa cum am mai spus la noi religia este o experienta frumoasa. Depinde cine preda aceasta materie.
Pe de alta parte, indiferent ce se preda la scoala eu voi continua homeschooling in stilul meu.

Anul trecut deja baiatul meu imi spune "Eu sunt in ceata... nu mai stiu cine a facut lumea ? Mama Natura sau Dumnezeu?" Asa ca i-am explicat ambele teorii.
As gresi sa spun ca suntem atei, dar nici practicanta ortodoxa nu ma pot considera. Cert este ca eu sunt convinsa ca "Cineva acolo sus ma iubeste"
Deianira spune:
Adriana, ca sa aleaga ar trebui sa auda mai multe puncte de vedere, nu doar ortodoxia si ateismul, de asta majoritatea parintilor ar prefera sa isi lase copilul la ore de istorie a religiilor.
adrianapop spune:
atunci sa se faca petitie ptr schimbarea materiei care se preda la ora de religie...
cred ca ar avea mai mult succes...
sa se predea istoria religiilor,,,,perfect de acord

kariguld spune:
acestea sunt cateva raspunsuri mai vechi date la un alt subiect, anul trecut. dar sunt atat de actuale....
1)materia "religie' predata in mod confesional, reprezinta antipoziiunei actiuni educative, adica indoctrinare!!!
2)in locul unei "materii" care sa prezinte la modul neutru doctrinele si istoria marilor religii, copii din scolile romanesti sunt indoctrinati cu dogmele si asertiunile unei singure religii!!
3)a educa, nu inseamna sa spui copiilor CE ANUME SA GANDEASCA, CE ANUME SA CREADA, CE ANUME SA VALORIZEZE POZITIV SI NEGATIV!!!a educa inseamna sa oferi informatii neutre si sa stimulezi spiritul critic si capacitatea de reflectie si decizie a fiecarui copil!!
Mai mult, copii si parintii nu sunt informati ca materia RELIGIE este facultativa, (din contra directorii scolilor spun ca este obligatorie!!!!!!) nici ca adolescentii care au implinit 16 ani, pot decide singuri daca vor sa urmeze aceste ore, conform cu prevederile Legii drepturilor copilului.
Inca un lucru grav, este ca aproape in orice scoala din RO, festivitatile de deschidere a anului scolar sunt insotite de slujbe religioase, lucru pedepsit de Codul Penal!
in Statele Unite, inca din anii 60 ai secolului trecut, s-a decis ca in invatamantul public nu pot avea loc manifestari religioase colective!
este nevoie in Ro de o actiune foarte hoatarta de remediere a acestor stari de lucruri extrem de negative, altfel ne vom transforma intr-o tara de aplaudici ai inaltilor prelati!!!
in Romania, nu exista religie de stat!!! Romania se vrea o tara democratica, cu libertatea constiintei si religiei!!! Copii sunt, de facto, obligati sa asiste la orele de religie predata confesional!
Un stat democratic nu are menirea de a transforma cetatenii sai in persoane credincioase sau, din contra, cu convingeri ateiste! Cu atat mai mult cu cat acest lucru implica cheltuirea unor bani publici proveniti din taxele tuturor! Daca ora de religie serveste drept propaganda religioasa unui cult anume, atunci legimitatea ei se naruie si este vorba de cel mai deplin inteles al cuvantului INDOCTRINARE!
Libertatea de constiinta si religie presupune dreptul fiecarui individ de a opta liber in privinta opiniilor si credintelor!
Prezenta simbolurilor religioase in scolile publice reprezinta o discriminare inacceptabila pentru un stat, intrucat elevii si profesorii care apartin altor culte sau care nu impartasesc convingeri religioase, pot avea sentimente de excludere si de inferioritate!
Este revoltator ca , copiilor sa li se impuna prin forta ce anume sa gandeasca, ce idol sa venereze si care este adevarul absolut si de necriticat!!!!!
religia a fost introdusa in scoala, dupa revolutie, cei care inainte erau atei sau nu aveau nimik de-a face cu biserica, brusc au inceput sa vada in asta un mod de a castiga niste bani!
biserica are si ea rolul ei intr-un stat, dar nu trebuie amestecata in scoala si nici in relatiile cu statul si institutiile publice!
orice institutie publica va fi mai credibila cand se va comporta neutru din punct de vedere confesional!!!statul nostru trebuie sa faca eforturi reale sa protejeze dreptul fundamental la libertatea de constiinta, gandire si religie., ale copiilor in primul rand.
impunerea religiei in scoli este o incercare a unor "fanatici" marginali de "a ocupa centrul" si de a distruge crestinisuml!! ar trebui mai degraba, ca traditiile si credintele religioase sa fie aparate si promovate intr-o maniera onesta si fara a fi impuse nimanui!!!!
Bazar pt Mihaita
cont pay-pal:mihaela77oprea@yahoo.com
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!
sorana spune:
Adriana ti-a raspuns Deniaira foarte bine. Putinul pe care il stiu despre multele religii din lume i l-am spus si copilului meu. Atata cat stiu despre crestinism, budism, islamism i-am spus si ei. Si despre religiile politeiste care au disparut (zeii greci, romani, egipteni, etc). I-am spus si ca eu nu cred dar ca ea se va documenta cat va putea asupra subiectului si va alege singura ce sa creada. Nu vreau sa o las la religie pentru ca i se va prezenta doar ortodoxia. Adica vorba aia ... macar crestinismul cu toate variantele lui si tot ar fi ceva ... Avem si noi in familie oameni care sunt credinciosi (nu doar ortodocsi ci si apartinand altor culte crestine). Poate Monica o sa vrea sa se boteze in cine stie ce religie ... problema ei, eu n-o sa ma opun.
Si nu afla doar parerea mea. Sunt multi oameni in jurul ei. Doamna care sta cu ea toata ziua este credincioasa. Si ii povesteste tot soiul de chestii. Ba a fost si pana la biserica cu tot cu copil (ca vroia doamna sa aprinda o lumanare). Mai mult sora mea este credincioasa (cum zicea Filofteia, nu merge toata ziua prin biserici dar crede in Dumnezeu).
Sorana si Monica (in curand scolarita)
acular_g spune:
O singura rectificare am de facut la ceea ce ai spus tu Kariguld. Religia este OBLIGATORIE si DE DREPT(pentru ca este inclusa in trunchiul comun) si DE FAPT (pentru ca nu ti se ofera alternative pt. copil in respectivul interval orar). Eu nu imi pot permite sa-mi iau copilul de la ora de religie, indiferent cum ar fi ea amplasata in intervalul orar(la inceput, la mijloc sau la sfarsit) pt simplul motiv ca sunt la serviciu (si am un program riguros) iar copilul va fi inscris la un after-school, care mi-l preia de la scoala la ora fixa, atunci cand termina si ceilallti copii orele (nici mai devreme, nici mai tarziu).
Eu nu inteleg de ce nu sunt de acord TOTI PARINTII ca religia sa fie exclusa din trunchiul comun si sa devina in mod OFICIAL OPTIONALA! In fond, aceasta varianta le-ar permite foarte bine parintilor care doresc sa-si instruiasca religios copii in scoala sa o faca, dar ar reprezenta o solutie decenta si pentru ceilalti, care nu doresc acest lucru. Astfel n-ar mai fi nevoie ca parintii care nu doresc ore de religie sa se dea peste cap ca sa improvizeze solutii pt. copii lor sau sa se milogeasca (sa apeleze la bunavointa) conducerii scolii pt. o solutie "clandestina"!
| Citat: |
| citat din mesajul lui kariguld acestea sunt cateva raspunsuri mai vechi date la un alt subiect, anul trecut. dar sunt atat de actuale.... 1)materia "religie' predata in mod confesional, reprezinta antipoziiunei actiuni educative, adica indoctrinare!!! 2)in locul unei "materii" care sa prezinte la modul neutru doctrinele si istoria marilor religii, copii din scolile romanesti sunt indoctrinati cu dogmele si asertiunile unei singure religii!! 3)a educa, nu inseamna sa spui copiilor CE ANUME SA GANDEASCA, CE ANUME SA CREADA, CE ANUME SA VALORIZEZE POZITIV SI NEGATIV!!!a educa inseamna sa oferi informatii neutre si sa stimulezi spiritul critic si capacitatea de reflectie si decizie a fiecarui copil!! Mai mult, copii si parintii nu sunt informati ca materia RELIGIE este facultativa, (din contra directorii scolilor spun ca este obligatorie!!!!!!) nici ca adolescentii care au implinit 16 ani, pot decide singuri daca vor sa urmeze aceste ore, conform cu prevederile Legii drepturilor copilului. Inca un lucru grav, este ca aproape in orice scoala din RO, festivitatile de deschidere a anului scolar sunt insotite de slujbe religioase, lucru pedepsit de Codul Penal! in Statele Unite, inca din anii 60 ai secolului trecut, s-a decis ca in invatamantul public nu pot avea loc manifestari religioase colective! este nevoie in Ro de o actiune foarte hoatarta de remediere a acestor stari de lucruri extrem de negative, altfel ne vom transforma intr-o tara de aplaudici ai inaltilor prelati!!! in Romania, nu exista religie de stat!!! Romania se vrea o tara democratica, cu libertatea constiintei si religiei!!! Copii sunt, de facto, obligati sa asiste la orele de religie predata confesional! Un stat democratic nu are menirea de a transforma cetatenii sai in persoane credincioase sau, din contra, cu convingeri ateiste! Cu atat mai mult cu cat acest lucru implica cheltuirea unor bani publici proveniti din taxele tuturor! Daca ora de religie serveste drept propaganda religioasa unui cult anume, atunci legimitatea ei se naruie si este vorba de cel mai deplin inteles al cuvantului INDOCTRINARE! Libertatea de constiinta si religie presupune dreptul fiecarui individ de a opta liber in privinta opiniilor si credintelor! Prezenta simbolurilor religioase in scolile publice reprezinta o discriminare inacceptabila pentru un stat, intrucat elevii si profesorii care apartin altor culte sau care nu impartasesc convingeri religioase, pot avea sentimente de excludere si de inferioritate! Este revoltator ca , copiilor sa li se impuna prin forta ce anume sa gandeasca, ce idol sa venereze si care este adevarul absolut si de necriticat!!!!! religia a fost introdusa in scoala, dupa revolutie, cei care inainte erau atei sau nu aveau nimik de-a face cu biserica, brusc au inceput sa vada in asta un mod de a castiga niste bani! biserica are si ea rolul ei intr-un stat, dar nu trebuie amestecata in scoala si nici in relatiile cu statul si institutiile publice! orice institutie publica va fi mai credibila cand se va comporta neutru din punct de vedere confesional!!!statul nostru trebuie sa faca eforturi reale sa protejeze dreptul fundamental la libertatea de constiinta, gandire si religie., ale copiilor in primul rand. impunerea religiei in scoli este o incercare a unor "fanatici" marginali de "a ocupa centrul" si de a distruge crestinisuml!! ar trebui mai degraba, ca traditiile si credintele religioase sa fie aparate si promovate intr-o maniera onesta si fara a fi impuse nimanui!!!! ![]() Bazar pt Mihaita![]() cont pay-pal:mihaela77oprea@yahoo.com VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA ![]() Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine! |
kariguld spune:
acular, eu iti spun ca la vremea respectiva, cand eram in Ro si aveam acolo copii la scoala, (asta nu s-a intamplat in alta epoca, ci acum doi trei ani). am facut sapaturi si NU, religia nu este obligatorie. acea obligativitate este bla bla-ul ministerului si inspectoratelor scolare... e un lant intreg, care ajunge la parinte, spunandui-se ca este obligatoriu. dar daca te duci si te declari atee, atunci nu te mai obliga nimeni la religie...
sunt multi parinti care ar sustine ca religia sa nu se faca in scoala, dar cineva trebuie sa lupte si sa aiba initiativa....sa duca pana la capat ceea ce incepe!
Bazar pt Mihaita
cont pay-pal:mihaela77oprea@yahoo.com
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!
Fomalhauti spune:
Acular, te vad atat de suparata incat simt nevoia sa iti raspund mai pe larg....
Religia nu este obligatorie. Inteleg ca totusi, in cazul tau, copilul va fi obligat sa stea in clasa la ora de religie. Dar, ca sa pastrez tonul temei "Nu-i dracul atat de negru."
Acum, rog persoanele credincioase si mai putin tolerante cu ateii sa nu citeasca mai departe. Este doar o rugaminte, stiu povestea, e un forum public, bla, bla, bla. Dar tocmai fiindca e un forum public si noi, ateii, avem dreptul sa schimbam public pareri.
Noi suntem atei. Copiii mei au primit diferite informatii religioase, sub diferite forme. Printre altele au facut ore de limba germana (acasa) cu o tanara foarte desteapta si foarte bun pedagog, dar foarte credincioasa. Ea a incercat sa le insufle credinta. Sincer, nu am considerat ca trebuie sa renunt din cauza asta la serviciile ei si nici macar nu i-am atras vreodata atentia - pur si simplu am considerat ca isi face foarte bine treaba pentru care este platita, adica ii invata germana pe copii. Si mai este si foarte solicitata, nu as fi vrut sa renunte ea la noi....
Copiii mi-au povestit cu zambetul pe buze ce le-a povestit...
Cand au intrat in clasa I, i-am intrebat pe fiecare din copii daca doreste sau nu sa faca religie. Trei din patru mi-au raspuns ca vor. Cei trei au renuntat dupa un timp, mai lung sau mai scurt. Cred ca cel mai mult a facut religie unul din baieti, a facut trei ani. In acest timp s-a dus de Craciun si de Paste cu sotul meu la biserica si a primit un pachet cu dulciuri. Intr-o vreme s-a dus si o duminica pe luna la biserica, la niste activitati - cantat, decupat, lipit. A facut asta cand a vrut el si atat timp cat a vrut.
Cand copiii nu au dorit sa faca religia sotul meu a facut o cerere si a dus-o la scoala. O singura data a avut o problema, una din invatatoare i-a spus oarecum jenata ca nu poate sa ia cererea fiindca "sefa invatatoarelor" le-a spus ca religia e obligatorie si sa nu mai primeasca cereri. Mie mi-ar fi sarit tandara, asa cum sunt sigura ca ti-ar fi sarit si tie. Dar era sotul meu (stiu eu de ce il trimit pe el sa rezolve unele probleme)...El a dat linistit din umeri si a spus "Bine. Eu depun cererea la secretariat si copilul meu nu va veni la ora de religie." Si a vorbit despre altceva. Dupa vreo doua saptamani invatatoarea ne-a spus ca a primit cererea inapoi cu aprobarea directoarei scolii pe ea.
In general, in primele clase, religia era ori prima ori ultima ora si, cand nu faceau religia, copiii mei nici nu stateau la ora. Au existat si exceptii, fetita dorea sa stea la ore fiindca ii placea sa plece acasa cu colegii...Din clasa a V-a au fost uneori nevoiti sa stea la ore. Diferiti profesori s-au purtat foarte diferit, cei mai multi i-au lasat in pace, sa faca ce doreau. Au fost unii care au incercat sa-i atraga in activitati, sa discute cu ei. Rar s-a intamplat ca unii sa ii jigneasca. Nu am luat atitudine, nu mi s-a parut grav (sincer, consider ca pe parcursul scolii alti profesori au facut lucruri mai grave...lipsit de la ora, intarziat constant, note date aiurea si multe altele....). Marturisesc ca nu am luat atitudine nici in situatia inversa, cand fiul meu cel mare desena draci in timpul orei de religie fiindca profesoara ii spusese ceva in sensul ca va ajunge in iad. A fost modul lui de a raspunde si nu mi s-a parut nimic gresit - in fond, i se explicase ca trebuie sa stea in clasa si, atat timp cat nu deranjeaza ora, poate sa faca ce doreste. Acelasi fiu a venit recent acasa si a zis: "Mami, a zis profesorul de religie ca voi sunteti prosti si criminali." "Cuuuum?!" "E, n-a zis chiar asa, a zis ca parintii astia care isi scutesc copiii de religie..." Radea copilul de se prapadea.
Acum am doi baieti la liceu. Unul e scutit de religie. Celuilalt i s-a spus ca nu mai face religie ci istoria religiilor, asa ca nu se mai poate scuti. Dupa cateva saptamani de scoala l-am intrebat "Si ce este pana la urma?" "Cam jumate-jumate..." "Vrei sa ma duc la scoala sa discut?" "Nu, mami, nu-i nevoie...."
Una peste alta, copiii mei, toti, sunt atei. Sincer, mai am un pic de "lucrat" la atitudinea lor ironica fata de credinta. Incerc sa le explic faptul ca trebuie sa respecte credinta altora, dar uneori ii pot intelege si pe ei. In orice caz, cand cineva insista (si se mai intampla) cu credinta, devin ironici....
Fomalhauti spune:
Inca ceva, fiindca inteleg ca tocmai iti incepi "cariera" de mamica de scolar: parintii nu sunt niciodata toti de acord cu ceva....Vei avea multe surprize in acest sens, nu numai cu religia, care va ramane vesnic un subiect controversat...Te asigur ca te vei mira tare de ideile si conceptiile unora, de modul in care concep procesul de invatamant, de solicitarile pe care le au la adresa scolii si chiar si la adresa ta, ca parinte (asa cum altii se vor mira de conceptiile tale....)