Religia in scoala?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ina_nz spune:

Sa va descretesc putin fruntile apropo de religie:
Noi suntem ortodocsi dar nepracticanti, mergem la biserica doar la nunti si botezuri. Ei bine fiul meu pana la 5 ani nu a stiut nici cine e God si nici Jesus.
La 5 ani il inscriu la scoala (aici merg la 5 ani in clasa 1-a) si directoarea zice "va deranjeaza daca fac bible study?" Io de colo zic da, nu vreau sa faca. Ea incepe: pai fac toti, e fun, daca nu-l inscrii el v-a trebui sa paraseasca clasa, e mai mare deranju. Da-l ca nu e rau, sunt povesti, bla bla, si nu o sa-i strice. Am zis ok si nu mai am dat importanta....am vazut ca venea cu desene cu familia lui, cu thank you God for my family....bla bla....frumos
Si acu fo doua zile a zis ceva de jesus si io zic "Cine e mai mama asta" la care Adrian "e un tip care daca ai lepra si iti cade pielea de pe tine te face bine". Am crezut ca pik pe spate....cu asta a ramas copilu meu in cap despre Isus dupa un an jumate de Bible Study

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kokiy spune:

Hai hop si eu ,un ateu care are copilul inscris la religie ...si nu pentru ca nu are ce face in ora aia ,ci mai mult pentru ca-i las copilului dreptul de a alege mai tarziu....bineinteles ca dupa ora de religie, acasa, incep chestionarea subtila ... am fost convinsa ca dupa cateva ore am s-o retrag ,dar nu s-a intamplat asta ...eu chiar sunt multumita pentru ca invata si alceva care-i capteaza interesul,curiozitatea ....sincer ,cred ca mi-ar fi luat mai mult timp sa-i explic de ce n-o las la ora de religie cu ceilalti copii,decat sa-i explic ca acele povestiore pe care le aude la ore nu s-au dovedit c-ar fi reale ...ii spun ca sunt povesti scrise demult si sunt exact ca cele cu zmei paralei,zane cosanzene si extraterestrii...hai acum nu-mi sariti in cap ...asa cum ei spun povesti in acele carti,si eu pot spune povesti ,chiar am imaginatie ...asa ca eu una nu-mi fac probleme ca ar ramane copilul meu cu sechele de pe urma celor povestite acolo pentru ca-i pot dovedi f. repede ca nu-i adevarat ce scrie acolo ...ca ex.copilul care se joaca in strada cu mingea si da masina peste el ...la mine in fata casei se joaca multi copii si i-am spus ca eu n-am vazut,cum nici ea dealtfel ca un copil sa fie calcat de masina,copii sunt calcati daca sunt neatenti si nu se dau la o parte din fata masinilor si ca acele povestioare sunt scrise doar ca sa mai sperie si sa mai taie elanul copiilor neastamparati ...hai ca n-am toata logorea disponibila acum si mie ....dar mai vb. noi ...

P.s -mie una nu mi-e teama c-o va corupe cineva sau ceva

Si Mihaita are nevoie de voi!Bazar

Bazar pentru Bogdan

Iulia, mami de Claudia (12.12.01) si Razvan (08.06.07)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Hm ... si eu ma gandeam ca poate totusi o las pe Monica sa asiste la ore ... asta depinde de prof (daca o accepta si daca vrea copilul). Dar sa ia nota la religie mi se pare total aiurea. Adica e clar ca ia insuficient daca nu crede, nu merge la biserica, etc.
In plus mi se pare total aberanta ideea de a primi nota la religie. Adica nu inteleg cum masori (corect si impartial) credinta cuiva. Cum stabilesti ca e credincios de "foarte bine" de "bine" sau de "suficient"??? Stiu ca in practica marea majoritate au "fb" la religie dar ziceam si eu asa ... Si am auzit o mamica revoltata pentru ca a luat copilul "B" la religie si ii strica media, in rest avea doar "FB".
O sa vedem cum e in practica plecarea de la ora de religie sau nu. Deocamdata e bine ca-i fara nota (la noi).

Sorana si Monica (in curand scolarita)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns asi spune:

Citat:
citat din mesajul lui sorana

Am precizat pe cerere articlolele din Legea invatatmantului si din Constitutia Romaniei in baza carora fac aceasta cerere.

Poti sa spui ,te rog ,care sunt articolele?

Ei sunt norocul meu : Razvan si Maria
Cand Dumnezeu iti inchide o usa , intotdeauna iti deschide o fereastra.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui asi

Citat:
citat din mesajul lui sorana

Am precizat pe cerere articlolele din Legea invatatmantului si din Constitutia Romaniei in baza carora fac aceasta cerere.

Poti sa spui ,te rog ,care sunt articolele?

Ei sunt norocul meu : Razvan si Maria
Cand Dumnezeu iti inchide o usa , intotdeauna iti deschide o fereastra.

Important e asta:
Legea invatamantului, art. 9, alineat 2:
ART. 9 (1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ Religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevul, cu acordul parintilor sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia si confesiunea.
(2) La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.

Edit.
Uite si Constitia Romaniei
Constitutia Romaniei
ARTICOLUL 29 - Libertatea constiintei
(1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.
(2) Libertatea constiintei este garantata; ea trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si de respect reciproc.
.....
(6) Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Nu am citit tot, ma grabesc (la ora 10 incepe "timpul de calculator" al unuia din fiii mei). Daca repet ce s-a mai spus, imi cer scuze.

Religia nu este obligatorie. Faci cerere in care nu ceri aprobarea ci anunti ca nu doresti ca fiul tau sa frecventeze orele de religie.

Copilul nu trebuie sa fie prezent la orele de religie si nu i se poate pune absenta. Daca religia este prima/ultima ora il duci mai tarziu, respectiv il iei mai devreme. Nu trebuie sa soliciti acest lucru nimanui, doar sa anunti. Problema intervine atunci cand ora de religie este in timpul programului. Practic, atat timp cat copilul este in scoala, scoala raspunde de el si el trebuie supravegheat. Deci, trebuie sa stea in clasa. Alternativa ar fi sa vina cineva sa il ia de la scoala in acea ora. E cam complicat....

Intr-o prima etapa, nu iti face probleme, religia se face cu altcineva decat invatatoarea. De aceea si invatatoarea are interes ca religia sa fie prima sau ultima ora, sa vina si ea mai tarziu sau sa plece mai devreme...Din experienta iti spun ca in clasele I-IV religia este de cele mai multe ori prima sau ultima ora.

Cu "alternativa"....Se tot discuta. Dar sunt destul de putini copii scutiti de religie si de aceea nu se organizeaza ceva special pentru ei....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns P&ANA spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe

Citat:
citat din mesajul lui alina71

Sorana , am cunostinte care au intampinat greutati la depunerea cererii ,eu personal ,nu. Dar depinde si cu ce persoana ai de a face
si la o adica vezi bine ca nu este respectata intocmai -copilul asista bine-meci la ora de religie cand ar fi necesara clar o alternativa.
ps:voi veni si eu la bobocei 2009-2010

Ceva exemple concrete de genul "mie mi s-a intimplat, copilul meu a fost impartasit fara acordul meu si obligat sa participe la ore de religie" aveti, cu numele concret al scolii sau doar povesti din folclor sau amicii amicilor?

Intreb pentru ca si eu m-am trezit in situatie in clasa intia cind copilul a venit acasa cu o "carte cu Isus" si am aflat ca era inscris bine-mersi la ora de religie catolica fara sa am habar; Aam fost la scoala, am solicitat sa fie retras imediat ( a bocit apoi copilul ca e singurul din clasa care nu :)) dar mi s-a respectat cererea; Acum ne-au "rezolvat" problema in sensul ca ora de sudiu asupra religiilor a devenit obligatorie, ci-ca le prezinta toate religiile lumii (teoretic, practic am dubii, tinind cont de caracterul catolic al regiunii)

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Deci fazele astea traite personal cum sa le interpretez?
ma anunta fetele seara ,ca : 'mami, maine dimineata nu mancam nimic ,ca ne duce miss la biserica' ... sau imi povestesc intr-o seara - " mami astazi a venit preotul in clasa si ne-a tinut o lectie " (asta inainte de craciun )

Si da, am amici si rude care au dorit sa depuna cererea de neparticipare la ora de religie dar au fost convinsi de personalul scolii sa nu o faca . DAca vrei iti trimit pe PM numele scolii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Citat:
Hm ... si eu ma gandeam ca poate totusi o las pe Monica sa asiste la ore ... asta depinde de prof (daca o accepta si daca vrea copilul). Dar sa ia nota la religie mi se pare total aiurea. Adica e clar ca ia insuficient daca nu crede, nu merge la biserica, etc.
In plus mi se pare total aberanta ideea de a primi nota la religie. Adica nu inteleg cum masori (corect si impartial) credinta cuiva. Cum stabilesti ca e credincios de "foarte bine" de "bine" sau de "suficient"??? Stiu ca in practica marea majoritate au "fb" la religie dar ziceam si eu asa ... Si am auzit o mamica revoltata pentru ca a luat copilul "B" la religie si ii strica media, in rest avea doar "FB".
O sa vedem cum e in practica plecarea de la ora de religie sau nu. Deocamdata e bine ca-i fara nota (la noi).

Nu se dau note pentru cat esti sau nu de credincios. Cel putin in cazul nostru profesoara nu a incercat sa converteasca pe cineva ci i-a invatat lucruri de bun simt ... sa fii bun, tolerant. Temele au constat in desenat diverse iconite sau imagini care reprezentau copii ce ajutau alti copii. Au invatat despre sfinti, Parascheva, Filofteia, Nicolae etc. ce anume au facut ei, cum s-au evidentiat, de ce sunt sfinti. Note mici au fost date doar daca s-a dovedit lipsa de bunavointa privind acele teme, adica daca veneau in mod repetat fara ele facute.

Mergi la inceput

Da Filofteia, am inteles. Numai ca noi suntem atei. Deci, din punctul nostru de vedere nu exista "sfinti" dupa cum nu exista nici "Dumnezeu" iar "faptele" ar trebui prezentate (ca sa le si cred) cu dovezi .... Cam asta era ideea .
Cam de asta nu prea sunt convinsa daca e ok sau nu sa asiste fi-mea la ora. In sensul ca se va trezi vorbind la un moment dat si decat sa deranjeze ora, sa-i distraga pe ceilalti ... parca n-are rost ... Fiecare cu credinta lui pana la urma ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Eu am auzit ca s-a scos din manualele de biologie evolutionismul. Ca se preda la biologie cum Dumnezeu a facut toate cele... Stie cineva daca este adevarat?

Baiatul meu nu face religia la scoala. Ceea ce m-a convins sa zic "pas" a fost nepotelul meu care avea pe atunci 8 ani. Statea intr-o zi trist si zice:
- Mami, tu mori?
- Da, dar cand voi fi foarte batrana.
Si incepe sa planga.
- De ce plangi?
- Pentru ca tu o sa ajungi in rai.
- Si asta e rau?
- Nu, dar n-o sa ne intalnim acolo?
- De ce?
- Pentru ca eu o sa ajung in iad; stii... fac foarte multe fapte rele.
- Care fapte rele?
- Sti tu... din cartea de religie...

Teoretic, de la scoala trebuie sa te intorci cu niste cunostinte. Daca te intorci cu niste spaime nu este deloc OK.

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput