Religia in scoala?

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

La noi s-a rezolvat pana la urma foarte elegant problema "ce face copilul in ora de religie". Raspunsul este: Participa la o alta ora la o clasa paralela. Anul asta a fost o ora de limba straina (o ora cu folos as zice eu).
La anul vom avea de ales probabil intre biblioteca si o ora ... de ceva.
Mai este inca speranta ca va fi prima sau ultima ora .
Dar cererea aia nu se poate face pentru toata generala o data? Adica trebuie sa fac cerere in fiecare an? Sau pot scrie pe ea "in anii scolari 2010-2018"?
Nu e chiar mare lucru, adica oricum in primele zile de scoala trec pe acolo, nu-i asa problema sa duc o cerere la secretariat, numai sa nu uit .

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Amendamentele aduse in Parlament la Legea Educatiei

In urma amendamentului propus de Patriarhul Romaniei, Preafericitul Daniel, la proiectul de lege a Educatiei, religia va ramine disciplina obligatorie. Deputatii din comisia de invatamint au cazut de acord asupra faptului ca religia trebuie sa faca parte din trunchiul comun de materii.

Astfel, elevii nu vor mai avea posibilitatea sa urmeze in locul acesteia cursuri care ar fi contribuit la formarea comportamentului lor etic si social, asa cum propusesera guvernantii, dupa ce au dezbatut proiectul de lege a Educatiei. Dar, la fel ca si pina acum, parintii care nu doresc ca fiii sau fiicele lor sa aiba religia in orar ca materie obligatorie vor putea face o solicitare in scris, iar situatia scolara a acestora va fi incheiata fara media de la aceasta disciplina. In ceea ce priveste bacalaureatul, au aparut din nou schimbari. De fapt, s-a revenit la varianta initiala, propusa de ministrul Daniel Funeriu.

http://www.ziaruldeiasi.ro/invatamant/amendamentele-aduse-in-parlament-la-legea-educatiei~ni6ci4

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

In ce fel e materie obligatorie !?
Adica trebuie sa asiste la ore chiar daca nu li se dau note?
Asta e deja incalcarea drepturilor omului si limitarea liberului arbitru.

Mergi la inceput

Inteleg ca "ramane la fel". Adica nu este obligatorie dar nici optionala. Este in trunchiul principal, nu exista nicio alternativa (optiune). Poti sa-ti lasi copilul la ora fara nota sau poti sa-l iei acasa in ora respectiva. Dar nu iti poate oferi scoala o alternativa. Si nici nu sunt obligati sa o puna prima sau ultima ora. Adica asa e acum.
Atunci cand am facut cererea de retragere de la religie am fost rugata sa precizez pe cerere daca nu vreau sa asiste la ora. Daca o lasam la ora (fara nota evident) scoala avea obligatii fata de copil in ora respectiva (obligatiile normale pentru siguranta copilului, etc) daca nu o las la ora e ca si cum n-ar fi in scoala, scoala nu are nicio obligatie fata de copil in ora respectiva. Chiar daca copilul ramane pe teritoriul scolii.
Oricum eu n-o s-o las la religie indiferent de alte riscuri si de lipsa alternativelor ... si nu vad cum m-ar putea obliga fara a incalca Constitutia.
Sigur ca as fi preferat sa imi ofere o alternativa (un curs de biologie poate, ca tot au scos evolutia speciilor din materie) sau macar sa puna ora aia prima sau ultima ca sa-mi fie usor sa imi tin copilul acasa dar ... sunt prea putini atei ca sa poata castiga vreo batalie impotriva discriminarii ....

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui sorana
... sunt prea putini atei ca sa poata castiga vreo batalie impotriva discriminarii ....

Hmm, nu cred ca asta este cauza. Nu sunt deloc prea putini atei, atata doar ca nu sunt reprezentati. Exista cateva voci din sfera politicului care sustin eliminarea religiei cel putin din trunchiul comun (si culmea, chiar Funeriu sustine cel putin teoretic aceasta cauza) insa influenta BOR in stat este mult mai putenica deocamdata si atata timp cat societatea va avea alte griji si lipsuri, toate de natura materiala...mai avem de asteptat pana sa ne ingrijim si de spiritualitate si sufletele copiilor nostrii.
Cat timp suntem un popor sarac si, in stransa consecinta, umil si needucat (sper sa intelegeti sensul acestui cuvant in context), nu vom putea scapa de influenta bisericii in stat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cygni spune:

sorana, nu cred ca e vorba de ateism sau crestinism sau islamism. e vorba de bun simt si intelegere a libertatii. in opinia mea, religia nu are ce cauta in scoli, scolile ar trebui sa fie pur si simplu laice, nu inteleg deloc amestecul bisericii (oricare!) in programa de invatamant.

pe Preafericitul nu-l intereseaza se vede ca unii parinti nu doresc ca al lor copil sa participe la ore de religie dar s-a intrebat ce face acel copil in timpul acelor ore?

dupa ce ti le indeasa pe gat, macar sa le puna ca prima/ultima ora sa nu incurce si mai mult programul famiilor care nu doresc acest lucru.

fetita mea nu e nici macar la gradinita dar mi se pare revoltator ce se intampla in scoli

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Acum un pic in gluma dar si in serios ma gandeam zilele trecute ca la sfarsitul clasei a XII a, dupa 12 ani de religie ar trebui sa le elibereze si un atestat frate ca fac ,cred, un numar de ore mai mare sau egal cu cei care opteaza pentru Seminarul Teologic

Mergi la inceput

Nici eu nu inteleg foarte clar din punct de vedere legal cum se poate ca o ora de religie sa fie altfel decat optionala. Adica Romania teoretic sustine libertatea de opinie, egalitatea, nediscriminarea, etc. Si totusi religia ortodoxa este materie in trunchiul principal discriminand celelalte religii si ateii.
Accept - si totusi... exista voci impotriva religiei in scoli, ba chiar si o fundatie (Asociatia Umanista Romana) dar procentul de atei este mic, sustinerea din partea credinciosilor inexistenta (sustinerea pentru respectarea drepturilor si libertatilor omului adica, nu pentru ateism in sine) si atunci sansa de a se intampla ceva in acest sens mi se pare foarte mica.

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Eu sunt convinsa ca ar fi mult mai putini copii la ora de religie daca aceasta ar fi optionala. In momentul de fata sunt multi copii care fac religia pur si simplu pentru ca parintii fie nu stiu ca nu e obligatoriu fie nu au avut chef sa depuna o cerere fie pur si simplu nu si-au batut deloc capul cu asta. Daca la inceputul anului scolar li s-ar da parintilor o hartie cu optionalele disponibile si ar trebui sa bifeze 2 pe care vor dintr-o lista de 10 sunt convinsa ca putini ar bifa religia in detrimentul unei limbi straine sau altor materii.

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

Se poate si mai rau. Am aflat ca fostul meu liceu e in pericol de a fi retrocedat bisericii care vrea sa il transforme in seminar. Liceul este printre primele scoli in limba romana, fiintand din 1851 cand s-a inceput construirea lui.

Aici cateva amanunte:
http://www.adevarul.ro/locale/brasov/Brasov-_-Sagunistii-_incep_lupta_pentru_pastrarea_caracterului_laic_al_colegiului_0_260374546.html

http://www.adevarul.ro/actualitate/social/brasov-colegiul_national_brasov-andrei_saguna_brasov-petitie_brasov_0_261574049.html

Petitia:
http://www.petitieonline.ro/petitie/mentineti_caracterul_laic_al_colegiului_andrei_saguna_din_brasov-p67226048.html

Daca se va intampla acest lucru, probabil ca nu vom putea continua traditia familiala, iar fetita mea va merge la alt liceu.

Mergi la inceput