Religia in scoala?

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Copilul meu a stat la o ora de religie (si la noi este ora a III-a) si la sfarsitul programului mi-a spus zambind: "astazi copiii au invatat la religie cum Dumnezeu a facut Lumea in 7 zile; astia n-au auzit de BigBang."
L-am instruit totusi sa nu vorbeasca, sa nu contrazica, sa stea in banca lui sa deseneze sau daca vrea sa asculte.

Mi-am aruncat ochii pe cartea de religie de clasa a II-a (o primim in fiecare an de la scoala) si pare destul de inofensiva pe pagina din stanga (se studiaza Biblia) doar ca pe pagina din dreapta sunt intrebari de genul:
- povestiti cum se pregateste familia voastra pentru primirea preotului in ajunul Bobotezei.
- care sunt obligatiile bunului crestin? Si la raspunsuri una dintre obligatii era "sa fie ospitalier cu strainii". La 8 ani noi ne invatam copiii sa nu deschida usa strainilor, sa nu plece cu straini, etc. si astia le zic ca sa fie ospitalieri.
- adresati colegilor vostri indemnuri de a participa la Sfanta Slujba;
- alcatuiti un text intitulat "Parintii mei" care sa contina cuvintele "biserica", "rugaciune", "iubire".
- precizati cum se pregateste familia voastra in timpul postului pentru sarbatoarea crestina ce va urma (Pastele).
- precizati care sunt obligatiile familiei crestine

Am dat cateva exemple de "fitile" in care copilul este trimis clar in familie, ca un fel de misionar; daca familia nu este una crestina (posturi, biserica, popa cu botezul, etc.) copiii nu pot scrie adevarul. Cate familii moderne mai fac astazi nu stiu ce ritualuri (curatenie, etc.) special ca vine popa cu botezul? Si atunci ce scrie copilul la scoala? Este obligat sa minta, pentru ca ma indoiesc ca va avea cineva tupeul sa spuna "Familia mea nu se pregateste in niciun fel in timpul postului".

Asta pentru cine mai credea ca la religie se fac povestioare inofensive care nu au ce sa-i strice copilului.

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

A, si la noi in scoala au aparut primele rezultate concrete ale studiului religiei: in oracolul unei fetite de clasa a IV-a colegii draguti au scris niste chestii dagute si crestinesti de tipul "Sa arzi in focul iadului" si "Sa te duci la Satana".

Eu am vazut oracole pe vremea comunistilor si jur ca am citit numai chestii stupide de genul "Din oceanul Pacific/A iesit un peste mic/Si pe burta lui scria/LOVE". Dar Romania se schimba...

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali
Copilul meu a stat la o ora de religie (si la noi este ora a III-a) si la sfarsitul programului mi-a spus zambind: "astazi copiii au invatat la religie cum Dumnezeu a facut Lumea in 7 zile; astia n-au auzit de BigBang."

Daca-l intreaba cineva ceva spune-i sa raspunda ca Dumnezeu a facut lumea in 7 zile: B, I, G, B, A, N, G.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali

L-am instruit totusi sa nu vorbeasca, sa nu contrazica, sa stea in banca lui sa deseneze sau daca vrea sa asculte.

Mi-am aruncat ochii pe cartea de religie de clasa a II-a (o primim in fiecare an de la scoala) si pare destul de inofensiva pe pagina din stanga (se studiaza Biblia) doar ca pe pagina din dreapta sunt intrebari de genul:
- povestiti cum se pregateste familia voastra pentru primirea preotului in ajunul Bobotezei.
- care sunt obligatiile bunului crestin? Si la raspunsuri una dintre obligatii era "sa fie ospitalier cu strainii". La 8 ani noi ne invatam copiii sa nu deschida usa strainilor, sa nu plece cu straini, etc. si astia le zic ca sa fie ospitalieri.
- adresati colegilor vostri indemnuri de a participa la Sfanta Slujba;
- alcatuiti un text intitulat "Parintii mei" care sa contina cuvintele "biserica", "rugaciune", "iubire".
- precizati cum se pregateste familia voastra in timpul postului pentru sarbatoarea crestina ce va urma (Pastele).
- precizati care sunt obligatiile familiei crestine

Am dat cateva exemple de "fitile" in care copilul este trimis clar in familie, ca un fel de misionar; daca familia nu este una crestina (posturi, biserica, popa cu botezul, etc.) copiii nu pot scrie adevarul. Cate familii moderne mai fac astazi nu stiu ce ritualuri (curatenie, etc.) special ca vine popa cu botezul? Si atunci ce scrie copilul la scoala? Este obligat sa minta, pentru ca ma indoiesc ca va avea cineva tupeul sa spuna "Familia mea nu se pregateste in niciun fel in timpul postului".

Asta pentru cine mai credea ca la religie se fac povestioare inofensive care nu au ce sa-i strice copilului.

Alice

Simali, orele sunt de religie ortodoxa, da; ortodocsii chiar au raspunsuri pentru intrebarile de mai sus; Cind eram copil mea pregatea o fatza de masa alba, curata, o farfurie cu apa, listele cu pomelnice, seara inainte ne imbaia obligatoriu si se imbracau frumos toti din casa, ca sa-ti raspund la intrebare

daca ar fi ore de religie musulmana i-ar intreba despre Mahommed si despre cele sapte fecioare (asta e un exemplu-poate fi din orice religie), daca ar fi ora de iudaism ar vorbi de Sabbath; daca sunt la matematica ii intreaba de fractii, daca sunt la ora de religie ortodoxa ii intreaba in manual despre ritualuri ortodoxe, logic; problema voastra e sa "rezolvati"cu scoala sa scoateti copilul dintr-o ora unde invata o religie care nu-i apartine; disecatul ei, al religiei in sine e alta poveste.

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Da, cred ca Ana are dreptate. Materia este "religie ortodoxa" deci e normal sa opteze pentru aceasta materie practicantii religiei respective, cei care vor sa-si invete copii ritualurile si tot ce tine de aceasta religie.
Singura problema ar fi aia cu "adresati indemnuri colegilor vostri" ca asta e prozelitism si nu-i frumos
Noi nu avem (inca??) carte de religie. Nici nu ne trebuie, din moment ce nu frecventam ora. Am inteles ca si in cartea de cls I sunt chestii gen "exemplu de copil rau = copilul care doarme duminica la ora 10". Presupun ca duminica la 10 trebuie sa fie la slujba la biserica altfel nu inteleg ideea ... Dar si asa nu-i ok pentru ca automat ii califica drept "copii rai" pe copii atei si pe cei a caror religie nu presupune mers la biserica duminca la 10.

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe
Cind eram copil mama mea pregatea o fatza de masa alba ...

Ana, nuantele conteaza. Una este sa intrebi un copil la ora de religie Cum se pregatesc crestinii pentru a intampina ... si cu totul altceva este sa-l intrebi Cum se pregatesc parintii tai pentru a intampina .... Este diferenta dintre echilibru si indoctrinare. In primul caz, cine nu raspunde corect la intrebare inseamna ca nu a invatat lectia. In cel de-al doilea, cine nu raspunde corect la intrebare inseamna ca nu este bun crestin. Sesizezi nuanta intre elev bun si crestin bun?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Capcaunul ... eu cred ca e "doar" o greseala de prezentare a materiei de catre scoala, inspectorat, minister. Adica este vorba despre un optional pentru practicantii religiei ortodoxe. Care ar trebui prezentat ca atare, astfel incat toata lumea sa inteleaga ca nu e nici istoria religiilor, nici povestioare si desene si ca este obligatoriu ca parintii sa fie practicanti, sa respecte ritualurile, nu e suficient sa "creada in Dumnezeu". In cazul in care parintii nu sunt ortodocsi practicanti, nu merg la slujbe in mod regulat, nu indeplinesc toate ritualurile - copiii lor nu au ce cauta la acest optional.
In plus ar trebui eliminate din manuale rautatile fata de atei si fata de practicantii altor religii.
In plus tinand cont de vremurile pe care le traim si eu as elimina "ospitalitatea cu strainii". Si eu imi invat copilul sa nu ia nimic de la straini, sa nu vorbeasca cu oamenii pe care nu-i cunoaste, etc. De primit straini in casa ... mi se ridica parul doar cand ma gandesc la idee.

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe

Simali, orele sunt de religie ortodoxa, da; ortodocsii chiar au raspunsuri pentru intrebarile de mai sus; Cind eram copil mea pregatea o fatza de masa alba, curata, o farfurie cu apa, listele cu pomelnice, seara inainte ne imbaia obligatoriu si se imbracau frumos toti din casa, ca sa-ti raspund la intrebare

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Majoritatea romanilor nu au niciun raspuns la intrebarile de mai sus. Familiile moderne nu mai pun fete de masa albe si nici nu mai imbaiaza copiii inainte de venirea popii cu botezul(inclusiv tu spui ca bunica ta FACEA acest lucru). Sunt extrem de putin copiii care pot fi sinceri in raspunsurile pe care le dau. Restul vor trebui sa minta. Dar intr-o alta lectie scrie cum minciuna este un pacat. Si uite cum la 8 ani poti avea mai multe probleme existentiale decat poti duce.

Capcaunul a pus punctul pe I. Este mare diferenta intre indoctrinare (cu raminificatiile sale ca semanarea indoielii si a spaimei) si informare.

Alice

Mergi la inceput

Eu cred ca fetitele de clasa a-IV-a care i-au scris colegei porcariile acelea in oracol si-au exprimat in realitate propriile temeri subconstiente.

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sonatalunii spune:

Draguta mamica acular_g, pentru ca copilul tau, sa nu participe la ora de religie, trebuie sa faci cerere.
Se pare ca sunt multe probleme cu aceasta ora de religie in scoala.

Sper ca ti-am fost de folos!

Mergi la inceput