Religia in scoala?
Raspunsuri - Pagina 17
ErAs3R spune:
Sunt elev in clasa a 8-a si sunt ateu. La ce imi trebuie mie sa invat despre sarbatori, sfinti simboluri? Ca sa-mi spele creierul si sa devin crestin? Ca sa nu mai ies din tipare?
capcaunul spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui ErAs3R When ignorance reigns, life is lost. |
Good point! On topic!
simali spune:
ErAs3R. In momentul in care ai implinit 16 ani nu uita ca poti face cerere singur pentru a nu mai participa la ora de religie. Foarte multi tineri nu stiu acest lucru.
Cererea arata astfel:
Stimate domnule director,
Subsemnatul, CNP, , (parinte al elevului ) sau (elev) din clasa va informez prin prezenta ca doresc ca acesta sa nu urmeze/urmez ora de religie in anul scolar 2009 – 2010.
Cererea mea se intemeiaza pe urmatoarele prevederi legale:
1. Legea nr. 84 din 24 iulie 1995 – Legea invatamantului – modificata si republicata în 1999: “Art. 9:
1. Planurile-cadru ale invatamintului primar, gimnazial, liceal si profesional includ Religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevul, cu acordul parintilor sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia si confesiunea.
2. La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.” (s.n.)
2. Decizia 72/1995 a Curtii Constitutionale privind constitutionalitatea unor prevederi ale Legii invatamintului, “Religia nu trebuia inteleasa ca disciplina obligatorie, obligativitatea constind numai în introducerea acestei discipline în planurile de invatamant, religia si confesiunea ramanand sa fie alese sau nu. “
Cu multumiri anticipate,
Semnatura Data"
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
Alexia27 spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui simali
Daca statul (actualmente religios) nu-si propunea indoctrinarea turmei existau optiuni. Ori ideea tocmai asta este: sa nu existe optiuni. Daca invatatorul/dirigintele ar fi spus in plen la clasa "va rog sa bifiati ce vor sa stidieze copiii dumneavoastra la optional, aveti pe lista mai multe optiuni" poate ca multi bifau altceva ceea ce nu era de dorit. Enorm de multi parinti habar n-au ca se poate renunta la ora de religie. Ei cred ca e obligatorie. Aceasta dezinformare nu este intamplatoare. "Calea de mijloc este calea ZEN" Alice |
De acord cu tine. Problema e (refritor la partea bolduita )ca parintii pot sa-l retraga cu cererea respectiva, deci, TEORETIC se poate. PRACTIC insa, ce faci cu copilul in timpul respectiv? Ai alta optiune, tu ca parinte cand il scoti de la religie sa-l inscrii in alta parte? Nu. Atunci, posibilitatea asta, chiar cunoscuta fiind este egala cu zero si materia tot "obligatorie" ramane din lipsa de alternativa.
edit cu o precizare: sunt convinsa ca iadul (ca sa fiu in tema cu subiectul) prin care trec parintii sa-si scoata copilul de la religie nu are absolut nici o legatura cu fervoarea religioasa pe care o traiesc invatatoarele. Ci cu o mare comoditate si lipsa de interes a acestora si a conducerii scolii. Pentru ca un copil scos de la religie e o problema de rezolvat pentru ei. Si nu vor. Prefera sa convinga/intimideze parintii si sa aiba liniste tot anul.
I am alive and I am here forever
Michael Jackson
I won't be a rock star. I will be a legend
Freddie Mercury
sorana spune:
Simali pe cererea ta la final trebuie facuta precizarea
"Mentionez ca nu doresc ca fiul meu sa aiba nota la materia religie, situatia scolara fiind incheiata fara aceasta disciplina.
De asemenea mentionez ca fiul meu nu va frecventa orele de religie."
Sau ma rog, la pers I in cazul elevului de peste 16 ani.
Si asta pentru ca altfel se poate intelege ca vii cu nota de la religia ta. In plus teoretic scoala raspunde de elev pe parcursul programului deci trebuie precizat ca nu participa la ore, altfel trebuie sa stea la ora.
Sorana si Monica (7 ani)
sorana spune:
Na ca acum am si eu probleme!
S-a schimbat orarul ...
Nu mai e religia prima ora ci a doua!
Propunerea invatatoarei a fost sa o ia cu dansa (in cancelarie sau secretariat). Am intrebat copilul daca vrea sa asiste la ora (eventual in ultima banca sa coloreze sau sa citeasca) si copilul zice ca nu.
Ma gandesc ca scoala are biblioteca - oare n-ar putea sa stea in biblioteca? Sa stea cu invatatoarea e o solutie dar parca mi-e cam jena sa n-o incomodeze pe invatatoare ....
Of mama ei de treaba ...
Sorana si Monica (7 ani)
anya spune:
La noi e a 3-a ora, urmata de mate, asa ca nu putem trage chiulul. In primele 2 sapt l-am lasat la ora, saptamana trecuta am vorbit cu invatatoarea si i-a dat sa faca tema primita la romana (orele de dinainte). Saptamana asta am rezolvat-o ca a facut febra si stam acasa.
Invatatoarea a zis ca-l ia in cancelarie sa-si faca temele, asa ca daca toate vor face asa poate se umple cancelaria de copii si se gandesc la vre-o alternativa.
sorana spune:
Aha.
Deci se poarta chestia cu cancelaria n-am de ce sa ma jenez ![]()
Pai asa vom face si noi atunci - sa o ia la cancelarie.
La noi cred ca e romana prima ora apoi religie si apoi romana. Dar e irelevant ce e in jurul religiei ca nu vreau sa chiuleasca la ore - doar religia nu o face ....
Sorana si Monica (7 ani)
capcaunul spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui sorana Aha. Deci se poarta chestia cu cancelaria n-am de ce sa ma jenez |
Sssst! Vorbiti in soapta sa nu va auda lumea! Altfel, in curand vor fi mai multi copii prin cancelarii decat profesori!
sorana spune:
![]()
Pai vorba anyei poate daca le umplem cancelaria se gandesc la o solutie ... sa faca un optional, ceva ...
Am vorbit si asa se va intampla - o va lua in cancelarie. Biblioteca e inchisa luni dimineata cand are fi-mea religia, deci a cazut si varianta cu biblioteca.
In plus mi-am intrebat copilul daca vrea sa ramana in clasa la ora de religie, sa se duca in ultima banca si sa coloreze, deseneze sau citeasca si a zis ca nu, exclus, merge oriunde numai sa nu stea in clasa ![]()
Sorana si Monica (7 ani)