Copii cu si fara nevoi speciale impreuna - pareri?

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Rrox, ai dreptate
tare bine ar fi fost ca topicul de fatza sa ramina <curat> de dezbateri religioase.
dinubebe, hai s-o lasam balta cu cuvinte mari gen tendetiozitate si alte; un grup de parinti ce-si fac singuri <dreptate> in loc sa-i apeleze pe cei in drept s-o faca, sapaturi in viata privata a educatoarei sa vedem cui da ore private si prietenia cu directoarea strecurata in context nu convinge de nimic de aici de unde vad eu lucrurile; dealtfel eu puneam o intrebare si revin cu ea: exista in Romania in cadrul inspectoratelor scolare un servicu/o directie care se ocupa de integrarea acestor copii speciali? Exista o organizatie care protejeaza drepturile acestor copii in situatii de genul excluderii din scoala?
in cazul plingerilor parintilor copiilor fara handicap ce se intimpla cu copilul cu handicap din scoala de stat, care sunt masurile ce se iau, este exmatriculat la cererea parintilor sau ii protejeaza cineva drepturile? parintele copilului cu handicap cui se adreseaza in situatia data?
daca ai raspuns la intrebarile mele iti apreciez interventia!

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dinubebe spune:

Se pare ca mai nou buna credinta e cea care trebuie probata iar eu refuz sa monopolizez topicul cu o polemica inutila. Rugamintea mea este ca, daca sunt mesaje adresate mie personal, sa mi le adresati pe PM, ca sa nu risipim timpul pretios al celor ce intra aici sa citeasca lucruri interesante.
Multumesc pentru intelegere, Loredana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

Ana, cand am plecat eu din Romania era asa un inspector. Problema e ca era privit ca ceva total neimportant, si era cam ostracizat. Unde mai pui ca pusesera la noi in judet, la un momendat un inspector de etnie roma, muzician bun, profesor excrecabil, fara nici cea mai mica idee de igiena personala, si cu un limbaj de netolerat nici in satra (am discutat cu bulibasa lui si imi spunea ca nici in etnie nu se bucura de respect) Ori omul asta trebuia sa rezolve toate problemele, si ale rromilor, si ale celor cu handicap, si tot asa. L-au dat afara dupa vreun an, trimis inapoi la catefdra, dar nu au mai angajat pe altcineva.
Scoala mea era norocoasa, ca aveam un psiholog de 2 ori pe saptamana, iar eu aveam grija sa ii fac coada la cabinet cu elevii care aveau nevoie reala de asistenta. Dar de un asistent la clasa erau doar discutii. eu am incercat prin anii 90 un fel de pilot program in care permiteam mamei (aveam la generatia respectiva o mama super dedicata) sa stea in clasa si sa isi ajute copilul,dar am avut mult de furca cu directorul si cu ceilalti parinti (o parte, ce-i drept)

Mergi la inceput

Maru, mersi pentru raspuns! banuiam eu ca situatia nu-i pe roze, dar pare si mai rau decit ma asteptam referitor la protectia copilului cu handicap in scoala romaneasca;

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe
dealtfel eu puneam o intrebare si revin cu ea: exista in Romania in cadrul inspectoratelor scolare un servicu/o directie care se ocupa de integrarea acestor copii speciali? Exista o organizatie care protejeaza drepturile acestor copii in situatii de genul excluderii din scoala?
in cazul plingerilor parintilor copiilor fara handicap ce se intimpla cu copilul cu handicap din scoala de stat, care sunt masurile ce se iau, este exmatriculat la cererea parintilor sau ii protejeaza cineva drepturile? parintele copilului cu handicap cui se adreseaza in situatia data?

Da, exista, este inspectorul scolar pentru invatamantul special.
Exista profesor itinerant (psihopedagog, cu pregatire de specialitate) care are in grija un numar de copii cu nevoi speciale integrati in invatamantul de masa (deci nu in cel special) si care merg efectiv in clasa si ajuta copilul in timpul orelor, in parteneriat cu invatatorul/profesorul, sa indeplineasca cerintele de la lectii. Prezenta lor nu este permanenta, ci de cateva ori pe saptamana, mai ales la orele unde copilul are dificultati mai mari.
Exista copii pentru care se aplica CES in clasa de masa - adica o programa adaptata (Cerinte Educative Speciale). Profesorii adapteaza continutul la puterile/abilitatile copilului, materia este aceeasi, dar nivelul de lucru este unul mai redus, cu timpi mai lungi decat pentru ceilalti (de exemplu, la lectia X la matematica poti face aplicatii usoare sau foarte grele. Va lucra testele mai usoare, va primi alte subiecte la lucrari fara a fi penalizat la note). Se intampla, adeseori, ca un copil sa aiba nevoie de CES doar un an-doi, apoi reuseste sa treaca la rand cu ceilalti (doar "demarajul" a fost mai greu, ritmuri mai lente de invatare, dificultati de concentrare care se exerseaza in timp etc).
Nu in ultimul rand, exista Legea 448/2006, care are o intreaga sectiune alocata Educatiei (art.13-17). Se poate gasi pe net, cred (daca nu, il pot posta). Deci accesul la educatie este garantat (cu drepturile aferente) de autoritati - de la cele scolare pana la cele administrative. Evident, fiind reglementate prin lege, se pot "revendica" in final in instanta de judecata. Exista, de asemenea, un Consiliu al Discriminarii, care se ocupa (si) cu nealterarea si respectarea drepturilor persoanelor speciale.

Din pacate, ca in multe alte situatii romanesti, cei chemati sa aplice aceste texte sunt ori nepregatiti, ori rau-voitori. Exista lipsa de toleranta si intelegere a lucrurilor - si atunci se ajunge la situatii extreme.

Eu am copil in clasa a VII-a, fara nevoi speciale. In urma cu doi ani am organizat o Zi a copilului cu nevoi speciale. Fiecare dintre copiii din clasa a mimat pentru cateva ore un handicap (unul a avut ochii legati, altul o mana la spate, altul a sarit intr-un picior, altul si-a petrecut ziua intr-un carut.) Au stat asa la cursuri, au discutat despre asta, si-au dat seama cat este de greu sa ai o problema de sanatate, au inteles cat este de necesar sa oferi/sa primesti ajutor. In mod cert, vor putea fi colegi mai buni pentru copiii speciali decat daca li s-ar fi vorbit doar, formal, despre aceste situatii. Deci sunt si solutii de sensibilizare si apropiere, poate mai eficiente decat altele.

Sanatate multa copiilor, iar voua putere sa le fiti alaturi in lupta cu mentalitati si autoritati!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns creem spune:

Citat:
dealtfel eu puneam o intrebare si revin cu ea: exista in Romania in cadrul inspectoratelor scolare un servicu/o directie care se ocupa de integrarea acestor copii speciali? Exista o organizatie care protejeaza drepturile acestor copii in situatii de genul excluderii din scoala?

Da, exista!
In cadrul Inspectoratelor scolare exista Centrul judetean de Resurse si Asitenta Educationala, care ofera servicii diverse, de la profesori de sprijin, consilieri scolari, logopezi, profesori itineranti, si altele. si, binenteles, mai exista Directia de protectia copilului (acum are o denumire mai lunga) care se ocupa de ....tot ce inseamna ocrotirea copilului.

Ecaterina o mamica fericita de MARIA SOFIA (7.11.2007)
Poze Maria Sofia
www.desprecopii.com/cover/albumphoto/folderview.asp?bid=&folder=creem" target="_blank">Sunt vedeta DC

Mergi la inceput

Multumesc pentru raspunsuri; existenta (chiar teoretica) a acestui consiliu al discriminarii e un inceput.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:

Multumesc pentru raspunsuri; existenta (chiar teoretica) a acestui consiliu al discriminarii e un inceput.

Nu. Consiliul National al Discriminarii nu exista doar teoretic, ci chiar functioneaza.

A pronuntat pana acum in jur de 500 de hotarari (evident, pe diverse tipuri de discriminare). Din pacate, nu multa lume apeleaza la aceasta institutie, probabil din lipsa de informare, iar cei care o fac reclama de obicei discriminarea pe criteriul varstei sau al etniei (in general, romi care nu sunt primiti la slujba).
Nu stiu daca va amintiti episodul "tiganca imputita" a presedintelui Basescu - a facut obiectul unui dosar al CNCD (cu hotarare favorabila, din pacate). In schimb, primarul Chiliman a fost amendat si s-a dispus stergerea listei cu nume si adrese a bolnavilor de SIDA, pe care o publicase pe site-ul primariei sect. 1 (Hotararea 518/2008).
Las aici adresa, http://www.cncd.org.ro/. Exista o sectiune de Hotarari, poate cineva vrea sa-si faca o imagine mai clara asupra activitatii CNCD.

Sanatate multa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ada2021 spune:

Profesorul de sprijin/itinerant are alocate 2 ore pe saptamana fiecarui copil cu CES(cerinte educative speciale)integrat in scoala de masa.Profesorul de sprijin elaboreaza programe de interventie educatonala individualizata adaptate nevoilor educationale ale copiilor cu CES(continuturile invatarii sunt adaptate la nivelul de dezvoltare cognitiva a elevilor)si cel mai important desfasoara activitati de consiliere si training a cadrelor didactice din scolile de masa care, fara a avea pregatirea necesara nu stiu cum sa abordeze ,cum sa relationeze cu un copil cu CES si atunci apar problemele .Activitati de consiliere se desfasuara cu parintii,elevii(unde este cazul)pentru a incuraja dezvoltarea aptitudinilor de toleranta de acceptare a diferentelor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tilia spune:

In clasa surorii mele e un copil ,,special". Nu stiu foarte clar ce are - autism, retard sau eltceva de prin zona. In mod normal ar fi trebuit sa mearga la o scoala speciala, cel putin asa am inteles, dar cu pile l-au inscris intr-o clasa normala.

Eu nu l-am vazut decat de vreo doua ori, la serbari. O data si-a dat pantalonii jos in mijlocul serbarii, pe scena - am inteles ca face asta destul de frecvant. La cealalta serbare doar ratacea pe scena in timp ce copii isi spuneau poeziile, adeseori mergand la ei si tragandu-i de maneca.

Acum, reactia copiiilor. ,,Il lasam in pace ca e handicapat."

Poate lui i-a prins bine statul intr-o clasa normala, dar pentru ceilalti copii nu a fost decat un element de perturbare. Nu stiu daca i-a facut mai toleranti sau mai agresivi, pentru ca i-a deranjat destul de mult. Din fericire, e mai putin violent in ultimul timp.

Mergi la inceput