Este obezitatea copilului vina parintilor?
Raspunsuri - Pagina 16
Lali spune:
Pe langa parintii inconstienti care nu au nici o problema referitoare la cantitatea si calitatea mancarii copilului mai exista si altfel de parinti, care chiar fac tot ce pot (inclusiv exemplul personal) pentru a se incadra in anumite limite considerate sanatoase. Si nu obtin idealul, dar au convingerea ca se poate si ca mai e de munca.
Ca parinte de acest fel, descriind mai sus ceea ce fac zilnic pentru asta, mi se par jignitoare generalizarile cuprinse in unele mesaje. Este ca si cum voi stiti un adevar absolut (e interesant ce fel de copil aveti acasa, prin prisma asta) pe care noi nu vrem sa-l intelegem.
Lali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui missdarcey Cum sa punem lacat la frigider ,oameni buni ,ce suntem Hagi Tudose.Umplem frigiderul cu morcovi ,castraveti ,iaurt ,supa ,etc si lasam copilul sa manance cat vrea .Si mult timp petrecut afara ,la alergat ,asa mai uita de mancare . |
Asta cu mancatul cat vrea dar sanatos e o capcana pentru anumiti copii. Al meu poate sa manance 4 mere mari unul dupa altul. A facut-o. Si nu-i era foame in momentul respectiv.
Deasemenea este greseala care se face cand copilul este mic, bebe, si cand spui doctorului sau pe forum ca mananca prea mult chiar si lapte. Stii ce se raspunde invariabil ? Bebele mananca doar cat ii trebuie. Cantitatile la care te raportezi (de pe cutie, de la copilul prietenei,etc.) sunt doar orientative.
AB_AC spune:
Ela da. Spui nu. Ce-i de mancare se da la ora potrivita si gata.
Trei-sferturi din timp nu-i foame, e dorinta de a fi cu voi, in centrul atentiei.
Apoi nu trebuie sa-l duci la inot, ar mai eficace sa mergeti impreuna voi doi la balaceala, la plimbare. Ar dura mai mult si ar avea sentimentul de placere asociat cu sportul ... fireste necazul e cu energia personala... de unde o iei.
Sincer la un copil grasut inghetata doar de doua ori, cioco dar din cand in cand, doar prajituri de casa, doar cereale complete.. nu-s o solutie. Solutia este NU. Indiferent ce fac ceilalti, ce vede in magazin, la tv sau nu stiu unde. Da se vor tavali nitel pe jos la inceput. Se numesc tantrum-uri si daca le rezistati nu se vor mai repeta. Si fructele se limiteaza la o masa fara banane sau struguri care-s hipercalorice. Le e foame? Morcovi cruzi:) ii curatati si de ti-e foame mananci orice, nu mananci ce-ti place.
Ideal era sa nu fi gustat din ele la varsta la care nu poti avea o discutie cu ei, dar chiar si asa lucrurile se pot rezolva, Cineva zicea ca a avea copii e a doua sansa de a-ti trai viata mai simplu si mai sanatos... adica regulile acestea trebuie sa le suportati intai voi. Si e greu...am un loc in casa in care pitesc precum alcoolicii anonimi cioco. Grele obisnuintele pe care mi le-a facut mama care din dragoste in sesiune imi aducea cioco si praji la nas... sa-nvat mai cu spor.
Rosia e fruct:))
ina.click spune:
e extrem de dificil sa convingi un biet copil sa manance sanatos cand tata molfaie chipsuri, mama se reface dupa dieta cu o pizza, bunica baga o inghetata si musafirii sunt tratati cu dulceata.
eu mi-am schimbat destul de mult alimentatia inca din perioada sarcinii si acum nu imi mai este greu sa fac alegerei sanatoase sau sa NU poftesc la tampenii. Sotul meu insa se cramponeaza intristat de tigaie si de dulciuri din comert de zici ca ii depinde viata de ele cand aude cuvintele "proaspat, salata, cuptor, aburi" zici ca aude "decapitare, ghilotina, osanda vesnica, mori de foame"
giulia81 spune:
citat din mesajul lui AB_AC Si fructele se limiteaza la o masa fara banane sau struguri care-s hipercalorice. Le e foame? Morcovi cruzi:) ii curatati si de ti-e foame mananci orice, nu mananci ce-ti place. Ideal era sa nu fi gustat din ele la varsta la care nu poti avea o discutie cu ei, dar chiar si asa lucrurile se pot rezolva, Rosia e fruct:)) |
multumesc pt lamurire cu rosiadeci pot sa spune ca al meu copil nu mananca nici un fel de leguma in stare cruda
referitor la banane, nutritionista noastra i-a recomandat baietelului meu sa manance banane, una la 2-3 zile, fiind un fruct foarte complex ar fi pacat sa il scoatem din alimentatia copilului. strugurii intr-adevar sunt contraindicati.
da, ideal ar fi fost...dar cu cat copilul e mai mare cu atat e mai greu sa il controlezi...exemplu concret: eu ii pun sandwich si un fruct pt gustarica de la scoala. insa colegii vin cu chipsuri, cornuri cu cioco etc, din care gusta si el, evident, ca doar e copil...
posibil cat e mic sa nu cunoasca marcile, ambalajele, asa cum zicea cineva, dar cand e mai mare le va recunoaste oricum.
e extrem de greu sa schimbi obiceiurile alimentare atunci cand copilul e mai mare...
Caught between the devil and the deep blue sea...
missdarcey spune:
Eu cred cu toata taria ca daca frigiderul si dulapurile sunt in regula nu exista probleme cu greutatea la copii .Daca are cineva curaj haideti sa descriem ce avem acum in frigider. Incep eu ,deci,-in cutiile de jos am ;salata rocket ,1 avocado ,4 rosii ,2 castraveti ,o varza lunguiata ,,un brocoli ,,o punguta de pastai (cumparate azi) ,ceapa ,morcovi ,sfecla rosie ,un ardel, cartofi noi .-pe usa frigiderului;lapte ,oua -mai sus borcane cu mustar ,masline ,dulceata ,ketchup,castraveti murati ,niste somon afumat.mai sus ,lactatele ;iaurturi simple ,branza cheddar ,cheddar sticks pt lunch box ,parmezan, unt in container.mai sus ;un vas cu supa ,niste miez de nuca .who is nextSi in timp ce scriam am facut chiftelute de curcan la cuptor
giulia81 spune:
citat din mesajul lui ina.click cand aude cuvintele "proaspat, salata, cuptor, aburi" zici ca aude "decapitare, ghilotina, osanda vesnica, mori de foame" |
ina.click spune:
maioneza, capsuni, bors vita, mustar, ceapa, salata, lapte, oua, iaurt, branza vaci, apa, borcan cu gogosari in sos.
la congelator - fasole verde, carne pui, carne vita.
giulia81 spune:
in sertar: ceapa verde, rosii cherry, castraveti, ardei
pe usa: lapte, oua, dulceata de capsuni, unt, tarhon murat, mustar, ketchup
raftul 1 : ciorba de legume, mancarica de mazare
raftul 2: sunca de curcan, salam uscat, branza burduf
raftul 3: iaurt cu fructe, smantana
raftul 4: unsoare, slanina si muraturi
(precizez ca si daca as insista al meu copil n-ar manca: slanina, ketchup, unsoare, mustar)
edit ca am uitat de congelator: file merlucius, pulpe de pui dezosate, fasole pastai, macris, vinete, ardei copti