Este obezitatea copilului vina parintilor?
Raspunsuri - Pagina 13
eumada spune:
Totul provine din faptul ca sunt enorm de multi aditivi peste tot.Si hai sa fim seriosi de predispozitia genbetica si de ceea ce bagi in stomac.Insa de la a considera ca un copil de noua kile la patru ani care mananca mici ca e slab din cauza mancatului putin....Cunosc o fetita frumoasa,are 4 ani si e cam de 10 kilograme...ce ii da mama ei sa manace,in public,la locul de joaca...paine goala,mici cu mustar,chec cumparat de la magazin,sunca presata ..m-a intrebat candida ieri daca-i dau mici Evei si daca vrea chec de ala...Eva i-a raspuns mandra ca ea nu mananca asa ceva,ci piept de culcan....si cocos de la bunica ...si fata aia e mult mai mica fizic .....inaltimea e cam la fel..Eva e mai inalta cu ctiva centimetri.Deci,la ce alimentatie are copilul ala..ar trebui sa fie cat casa.si e cat un motan.Unde e efectul alimentatiei?
Madalina si Eva-Maria
https://picasaweb.google.com/lhmadalina/Dezastrul?authkey=Gv1sRgCIKAmOzUz-zXAw#5640047175923810098
TE IUBESC MINUNEA MEA ...ESTI ALFA SI OMEGA PENTRU MINE,RATIUNEA MEA DE A TRAI.....TE IUBESC.....
My_Lady0091 spune:
efectul alimentatiei...sta in dezechilibrul anatomic...cum spuneai si tu:
"4 ani-10 kg!"
Citat: |
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
AB_AC spune:
De ce mai multe ori da.
Nu vorbim de copii mai slabuti sau mai rotunjori, ci de copii obezi. Indiferent de genetica poti ramane rotunjor fara a fi obez.
Eu daca supraveghez ce mananc sunt aschie, daca scap in dulciuri sau mananc aiurea doar ca sa raman treaza cand ar trebui sa dorm...(stres, zile in sir fara somn corespunzator)
ma rotunjesc. Si asa am fost mereu.
De asemenea "mancatul sanatos" nu inseamna carne la fiecare masa. Un copil ar trebui sa aiba mese cu paste/orez in zilele in care face efort fizic si mai multe legume in zilele in care nu face. Masa de seara ar trebui sa fie mai lejera. Prajitura sa se faca in weekebd, desertul sa fie cel mai adesea un iaurt natur sau un fruct.
E complicat insa sa te tii de o alimentatie sanatoasa si pentru tine adult, daramite si pentru copii mai mofturosi.
DarkBendis spune:
De asemenea trebuie luate in considerare si portiile...si meniul in sine. Adica facem eforturi sa dam copiilor mancare sau prajitura/placinta facuta in casa, din ingrediente sanatoase, organice etc... dar si astea sunt calorifice si, date in fiecare zi, "se aduna". A, va spune mamica, nu-i dau in fiecare zi ...dar daca stai sa te gandesti, intr-o zi e placinta, intr-o zi e checul facut de mama, in alta zi e ciocolatica saptamanala, in ziua urmatoare e in meniu ciorba cu multa smantana (naturala 100%) si pastele cu cascaval (calorifice si ele), in alta zi e ciulamaua (puiul de la tara, crescut de persoana cunoscuta) tot cu smantana, desert o budinca de casa cu branza si ou facuta de mama la cuptor, vine weekendul cand mancam cu totii pizza si inghetata (sau mergem intr-o vizita unde primim prajitura sau/si tort)...si uite asa se aduna. Painea (sanatoasa, integrala, facuta de mama acasa) are si ea destule calorii, la fel si untul (de la tara, natural etc) care natural fiind, se intinde mai greu, deci uneori nu reusesti sa pui strat subtirel. Cerealele sunt sanatoase, cu fructe uscate, seminte, fel de fel de nuci...dar au multe calorii. Sucurile naturale de fructe contin multe vitamine, dar si muuulte glucide (din cele "bune", dar tot calorifice).
Repet, nu e vorba ca nu dam copilului mancare sanatoasa... ci ca si mancarea sanatoasa poate sa ingrase - si inca mult. Deci atentie la combinatii... si la portii.
Dark Bendis
& The Goblin Prince (31.12.2008)
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
Aqai spune:
asa, revin
cel mare avea pe la 7-8 luni 9 kg cred. cel mic, 12. a ramas cu 12 kg pana la 1 an si aproape jumatate. si la noi in casa era mama sfinteniei de mancat sanatos si controlat dulciurile.
disperata de cat se facea cel mic - alaptat olnly - m-am plans la dna dr pediatru. si foarte rece m-a intrebat: asa, si? vrei sa pui la regim copil alaptat?
eu, cu ochi rotunzi: se poate? si am plecat fiecare in treaba noastra in hohote de ras.
acum cel mare e skinny. lung, slab, picioare pana in gat. incheieturi fine de-l tin cu grija mereu, parca e o crenguta de aceea frageda, chit ca e puternic de ma muta din loc. cel mic, e standardul intruchipat + o urma de burtica de baietel mic inca ramasa cu dumnealui. iti vine sa o pupi mereu :D cel mare e vegetarian, dupa cum se declara. cel mic, carnivor convins. Au in comun doar CANDY si comploteaza impreuna impotriva mea de cand le-am arununcat rezerva acumulata de halloween
Astept urmatorul moment potrivit sa fac o executie publica din niste gummy snakes plini de chimicale si zahar primiti de la bunica. Inca o dovada ca parintele (in speta io) e ala rau :D si responsabil de alimentatie
Sa alegi îndoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport. (YM)
Aqai spune:
Referitor la cantitati: io nu am vazut copil lasat de capul lui care sa manance mai mult decat are nevoie. da' am vazut copii MARI in jurul caruia graviteaza cate un adult la masa: mai ia o portie, mai ia o bucatica...
Sa alegi îndoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport. (YM)
michelle-usa spune:
categoric, consider ca e vina parintilor.
dar traim in societate in care nu mai stim nici ce mancam si de aceea treb sa ne facm timp sa ne informam.
cat am fost in Romania am avut parte de razboi cu parintii in care pe fiecare zi ii dadeau prajiturica Barni si nu mai stiu ce alte acadele, caramele si fornetti..iar noi parintii erau coniderati rai, si zgarciti ca nu ii dam copilului "ceva dulce".
aici insa am facut un program si am inceput sa ma documentez cat mai bine despre alimente.
-juice-uri ii dau 1 la 2 saptamani. mai scapa sa bea cate un paharel mic de sprite cand vin ceva musafiri in weekend.
-desert are in fiecare seara([prajituri de casa, sau cate un patratzel de ciocolata 85% cacao, sau fructe, sau lapte cu biscuiti)
-la prajituri folosesc doar 50%din zaharul (am inlocuit pe cel alb cu brun sau raw)care il cere retzeta
-fast food aproape niciodata
-cerele doar de 2x pe saptamna
-iaurt natural (simplu) la fiecare 2 zile
-intre mese maninca fructe sau uneori ii mai cumpar pufarine sau pufuleti naturali si maninca cat incapeintr-un paharel...niciodata nu a reusit sa termine o punga...mereu arunc un sfert din ea.
-rar se intimpla sa mai manince vreo 10 chips(cumpar multi grain naturali) sau cand fac salsa cu rosii maninca cu chips tortilla.
gatesc in casa totul inclusiv paine.
-fructe mancam zilnic si incerc sa cumpar fructe de sezon si crescute in zona
-cartofi prajiti doar 1 data pe saptamana la bbq in weekend
toate astea nu mi-au ingreunat viatza dimpotriva. mai ales cand fac cumparaturi in supermarketuri sunt alei pe care nu am ce cauta...si asa termin mai repede si bine.
eu cred ca o data ce copilul a fost invatat cu un stil de viatza de almentatzie ii va fi f. geu mai tirziu sa si-l schimbe.
michelle
Rufus spune:
citat din mesajul lui Aqai Referitor la cantitati: io nu am vazut copil lasat de capul lui care sa manance mai mult decat are nevoie. |
Probabil n-ai avut ocazia.
Eu am vazut frigidere cu lacat ca sa stavileasca "nevoia".
Rufus, Tora si iadele
ina.click spune:
am avut si eu colega in liceu cu lacat pe frigider. Pana pe la 4 ani a fost mandria familiei ca manca virgula ca sparta si e grasa. Bebelus gras = parinte bun si mama sanatoasa, in opinia unora.
De la 4 ani pana pe la 10 a incercat sa se opuna dar o pocneau daca nu termina tot din farfurie.
Apoi i-au pus lacat pe frigider.
Si da, e mare cat china si da, ACUM are un dezechilibru hormonal si digestiv si degeaba se abtine ca tot cat casa ramane. Insa nu, cand s-a nascut si cat a fost mica , singurul dezechilibru a fost ala din capul ma-sii.
E foarte usor sa bagi martirajul la inaintare. Dar bietii, poate sunt bolnavi. Dar bietele femei grase, poate sunt cu glanda. Sunt, dar hai sa nu fim mai catolici decat Papa, sunt o minoritate in categorie.
Mai exista si un anumit arhetip morfostructural, omul rotofei din nascare, dar eu cred ca se poate usor face diferenta, cu un minim de judecata si acuitate rationala, intre un om SANATOS plinut sau voinic si intre unul OBEZ. Obezitatea este o boala. Se reflecta nu numai in numarul de la pantaloni ci si in analize. Are urmari groaznice.
Este reposnsabilitatea noastra sa ne hranim copiii corect. Si din pacate indesatul cu lingura pe gat nu e doar ceva din generatii trecute. Stiu o tipa cu copilul de o varsta cu al meu care il lauda cand avea cateva luni ca mananca mananca mananca si nu se satura si eu ii mai dau si el mai mananca si iar ii mai dau si iar mai mananca si vomita si iar vrea si ii dau si tot asa. Ura! Radia de mandrie, sa mor de nu. Mandrie 100%. Ca halea ala micu 2 banane la masa la 6 luni. Ca manca noaptea ziua non stop. Ca medicul i-a zis ca e obez. Great friggin news! Ura! ridicam statuie mamei eroine care da papica buna la baiat? Ridicam! Ne luam de mama nenorocita care nu se gandeste ca poate ii e pofta la copil de una de alta, de inca una, de inca alta? Ne luam!
Si uite-asa. Si apoi invocam glandele si hormonii si viata si soarta si hrana nasoala si guvernul si eventual noua ordine mondiala. Ei sunt de vina. Noi? Niciodata.
eunice78 spune:
citat din mesajul lui ela_04 Baietelul meu este usor mai plinut... mai mult conform cantarului decat vizual... e inalt, are o constructie destul de osoasa, spatele lat mostenire de la tati... dar tot 19 kg la 2 ani are. Nu l-am mai cantarit de mult pt ca efectiv mi-e teama de cantar... Si cu toate ca: prajeala nu a mancat niciodata pana acum, nici tocatura, mezeluri, dulciuri am inceput sa-i dau dupa 2 ani (adica de vreo 2 luni) si mereu cu ponderatie... o prajitura cu lapte, clatite sau chec, placinte, facute in casa... nu a baut niciodata sucuri din comert. Numai ce fac eu in casa la storcator. In rest... mananca orice, oricand... spanac fiert cu unt si peste, piure de brocoli, orez, fasole verde, stevie, branza -si goala-. Nu mananca deloc paine iar cartof f rar... din cauza mea mai mult ca mi-e teama sa nu se faca obez. Acum stam la curte si de la 8 pana la 12 e afara apoi somn si iar afara de la 16 la 19,30-20. Timp in care alearga in permanenta, se catara, e pe bicicleta...orice dar nu sta o secunda... ..si atunci... de unde asa de multe kg??? |
Eu cred ca atata timp cat copilul mananca sanatos, nu cred ca trebuie sa iti faci griji.
La noi baiatul cel mare s-a nascut cu 2750, ne-am externat cu 2550 si la 4 luni avea fix 8800.Arata de parca era umflat cu pompa, dolofan tare. Insa era alaptat exclusiv. Nu a primit apa, ceai, nimic altceva decat san pana la 5 luni si trei saptamani cand am inceput diversificarea. Au fost persoane care au zis ca sigur l-am umflat cu lapte praf, in conditiile in care niciunul din baieti nu a primit asa ceva nicio picatura, ca am avut eu lapte destul, spre norocul meu.Doctorul a spus insa ca nu e cazul sa imi fac griji, copilul fiind alimentat natural.La 2 ani a ajuns la 20 kg dar s-a si lungit ff mult. Nu se vedeau cele 20 kg, cum spui si tu decat la cantar. Tin minte ca i-am spus unei persoane cate kg are copilul si nu m-a crezut, ma tot plangeam ca ma durea spatele de la caratul lui. Si cand l-a ridicat in brate a facut ochii cat cepele. Apoi de la 2 ani la 5 ani nu a luat niciun gram pe cantar, desi a mancat fix la fel ca inainte. Nu am schimbat nimic in alimentatie. Oricum noi de mici am avut program fix la masa (mama stresata), asta de la inceperea diversificarii, fara dulciuri din comert doar praji facut in casa si doar la gustarea de la 17, sau dupa ce a crescut la masa de pranz. Dr a zis ca asta a fost ritmul lui de dezvoltare si cat timp mananca sanatos, nu e cazul sa imi fac griji. Acum are 8 ani si 9 luni, 140 cm si 35 kg. Are oase grele, era ff bine legat. Merge de trei ori pe sapt la inot, nu e gras deloc. Cel mic insa,nascut cu 3500, crescut exact ca cel mare, tot alaptat exclusiv la 2 ani avea 14 kg, si acum la 5 ani are 21 kg si i se vad toate coastele. Desi mananca la fel. Asa ca daca mananca sanatos si prostiii nu cred ca tb sa iti faci griji.
Si da, cred si eu ca sunt parintii de vina pt cum arata copii lor. Cu exceptia perioadelor in care copii au anumite pusee de crestere si cand mananca mai mult, un exces ponderal este vina parintilor care indoapa copii sau ii lasa chiar sa manance ce vor ei aiurea. Nu pot sa uit cand am fost la Lia Manoliu cu copilul si a venit o fetita de vreo 4 anisori si vreu 35 de kg, grasa rau, care plangea in bazin ca nu voia sa inoate si maica-sa striga la ea de pe margine"inoata, mama, ca daca faci asta cand iesi te duc la MC".
Cred ca un copil care mananca sanatos, regulat, chiar daca are anumite perioade in care e mai grasut, nu are cum sa ajunga obez.